Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Oudejaarsavond: houd rekening met de dieren

Vuurwerk1 De provincie Vlaams-Brabant vraagt feestvierders om tijdens Oudejaarsavond extra voorzichtig te zijn met vuurwerk. "Dieren worden opgeschrikt door vuurwerk, ze begrijpen er niets van en worden heel angstig, lopen in paniek weg van het lawaai en de lichtflitsen. Elk jaar opnieuw lopen zo dieren verloren, of raken gewond of zelfs gedood", zegt Walter Zelderloo, gedeputeerde voor dierenwelzijn. Volgens Zelderloos kan je ‘veel dierenleed’ voorkomen door met het volgende rekening te houden.

-Hondenbezitters laten hun hond op 31 december best uitsluitend aangelijnd uit vóór 22 uur, als het vuurwerk nog niet helemaal is losgebarsten.
-Men houdt liefst alle huisdieren binnen van zodra het donker wordt en zet tv of radio aan om het ergste lawaai te dempen.
-Paarden, ezels, pony's en runderen worden best op stal gehouden.
-Men steekt best geen vuurwerk af in de onmiddellijke omgeving van een dier.
-Als men van plan is vuurwerk aan te steken, is het goed om zijn buren en de plaatselijke landbouwers op tijd te waarschuwen zodat ze de nodige maatregelen kunnen nemen.

Lijst fuifen tijdens oudejaarsnacht

Oudejaar Omdat de overgang van oud naar nieuw op gepaste wijze moet worden gevierd, lijst het Nieuwsblad voor u op wat er allemaal met oudejaarsnacht in Leuven te doen is. Bij deze wensen wij u ook een voorspoedig en gelukkig 2009!    
* Naar jaarlijkse gewoonte luidt het stadsbestuur het nieuwe jaar in met een geweldige vuurwerkspektakel. Het nieuwjaarsvuurwerk gaat dit jaar door in Abdij Keizersberg. Het vuurwerk is ook zichtbaar aan de Vaartkom, op de Grote Markt, het Mgr. Ladeuzplein, het speelplein de Bruul en het Fochplein.    
* Club Hacienda organiseert NYE in Musiccafé (Muntstraat). Inkom: 10 euro voor twaalf uur; 12 euro na twaalven; 8 euro op verstoon van studentenkaart. Deuren gaan open om 21.30 uur. Dj’s: F.R.A.N.K, Jan Vervloet, Le Bar Deux, e.a….Extra’s: vuurwerk, lasershow, confetti, gratis aardbeien, rood tapijt.    
* Der Machine (Naamsestraat) host Midnight Spank. Inkom: 6 euro. Doors: 22.00 uur. Dj's: Smiles Davy, Solomonky, 2 Times, e.a....    
* In de Brabanthal (Haasrode) vindt de fuif RGR flight ’08-’09 plaats. Inkom: voorverkoop 13 euro (inclusief gratis parking) kaarten FNAC en extrazone. Deuren gaan open 22.00 uur. Dj’s: Jan Vervloet, Bart Smolders, Liberty, e.a....Extra’s: licht –en lasershow, champagnebar, vuurwerk, videomuur.    
* In fuifzaal Lido (Bogaardenstraat) gaat op oudejaarsavond TOUCH door. Inkom: 10 euro, 8 euro met uitnodiging. Deuren om 22.30 uur. Dj’s: dj logiq, dj Sev, dj Boety, dj dysfunkshunal. Extra ‘s: vuurwerk, confetti, bubbles en de 150 eerste bezoekers krijgen gratis een glas champagne.    
* In zaal Albatros organiseert Bunkerleute NEW YEAR. Inkom: 4 euro, 6 euro na twaalven. Deuren gaan open om 22.00 uur. Genre: new wave, gothic, elec…Extra ‘s: bunkerleute-gadgets.    
* In danszaal Rumba gaat It’s like a discotheque door.    
* In café Hungaria kan je oudejaar vieren met DJ Slo’mo.

Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?

EcowerfjpgHeeft u er zich ook al aan gestoord? In Kessel-Lo wordt het gewone huisvuil, de bruine zakken zoals ze in de volksmond heten, een maal iedere veertien dagen opgehaald. In onze buurt is dat 's ochtends vroeg, omstreeks een uur of 7. Erg jammer als je vergeet dat het weer zover is, want als je de afspraak met de wagen van Ecowerf mist kan je er donder op zeggen dat je vuilnis minstens opnieuw twee weken in je kleine tuin of terras staat. Vervelend als je in een katrijke buurt woont of als het erg warm is. Bij de containerparken zijn de bruine zak immers niet welkom. Een kleine vergelijking leert ons dat alle Leuvense deelgemeenten - Heverlee, Wijgmaal, Kessel-Lo en Wilsele - hetzelfde regime kennen. In de meeste omliggende gemeenten is dezelfde situatie van kracht. Huisvuil wordt er twee maal per maand opgehaald, PMD en GFT (op dezelfde dag) twee maal per maand en grof vuil een maal per twee maanden. Ophalingen van papier en karton gebeuren door verenigingen in de buurt. In Leuven-centrum is de situatie anders. Daar worden huisvuil en GFT iedere maand opgehaald, PMD afzonderlijk twee maal per maand, maar is er ook een afzonderlijke ophaling van papier en karton, ook twee maal maandelijks.

Wat vindt u van deze situatie? Vindt u dat het centrum en de stad over dezelfde kam geschoren moeten worden? Of verdient het drukke centrum een apart statuut?

Meer dan 4.000 deelnemers bij Eindejaarscorrida

Img_6568 Veel volk op de been, gisteren op het Martelarenplein. Meer dan 4.000 sportievelingen trotseerden de kou voor de 12e editie van de Eindejaarscorrida. DCLA (Daring Club Leuven) organiseerde traditiegetrouw de jogging die in een lus door Leuven loopt. Atleten hebben de keuze uit een parcours van 4, 8 of 12 kilometer. Er gaat ook steeds een kidsrun aan de grote start vooraf.

Lees verder

Prettig eindejaar!

Leuven blogt wenst iedereen prettige feesten en het allerbeste voor het nieuwe jaar!

Copy_of_img_6539_3

Win: boek Flanders from the air

Vvdl_cover_2_4 Vlaanderen vanuit de Lucht heeft zopas haar nieuwste publicatie uitgebracht: Flanders from the air.    
Dit achttalige boek bevat de mooiste beelden die de afgelopen jaren boven Vlaanderen zijn gemaakt. Het boek is ingedeeld in tien verschillende thema's waardoor alle aspecten van Vlaanderen aan bod komen: historische stadscentra, pittoreske dorpjes, prachtige natuurlandschappen tot sportevenementen en havens. Ook Leuven en omstreken kregen er een plaatsje.
De aandachtstrekker voor op je salontafeltje!

Win!
Ladeuze_2 Wij geven één exemplaar van Flanders from the air weg. Wil jij graag grasduinen in dit prachtig fotoboek? Stuur dan voor 15 januari 2009 een mailtje naar elke.dreesen@nieuwsblad.be met je naam, adresgegevens en het antwoord op de volgende vraag: Welke foto krijg je als eerste te zien wanneer je de luchtfoto's bekijkt via www.nieuwsblad.be/leuven?
Vermeld als onderwerp Flanders from the air - Leuven.
Succes!

Meer info: www.vlaanderenvanuitdelucht.be

Je oude super 8 films nu op dvd

Nacht_van_super_8Cultuurorganisatie Curieus digitaliseert op grote schaal oude super 8 films, dat zijn magnetische filmbandjes populair in de jaren zeventig en tachtig van vorige eeuw. Tegen een vergoeding van een euro per minuut zet de organisatie het oude filmmateriaal op dvd. Van het ingezamelde materiaal wordt per provincie een selectie gemaakt en verwerkt in een filmmontage. De filmpjes worden per provincie ingezameld op verschillende inzamelmomenten. Daarnaast zijn er ook een aantal slotavonden. Op deze krijgen de deelnemers hun oud filmmateriaal terug en hun gedigitaliseerde dvd. Bovendien worden er tijdens die avonden de montages vertoond van de beste beelden van jouw regio. Met behulp van jouw oude beelden brengt curieus Leuven van de jaren ’50, ’60 en ’70 terug tot leven.

Momenten waarop Leuvenaars hun oude filmpjes kunnen indienen, zijn:

Maandag 12 januari 2009 - Leuven Lokalen curieus Vlaams-Brabant - Mechelsestraat 70 Tussen 10u en 12u - tussen 14u en 18u

Vrijdag 16 januari 2009 - Leuven Lokalen curieus Vlaams-Brabant - Mechelsestraat 70 Tussen 10u en 12u - tussen 14u en 18u

Meer informatie vind je op de volgende site.

Stadsdiensten gesloten tijdens kerst- en nieuwjaarsdagen

StadsdienstenMet de kerst- en nieuwjaarsdagen voor de deur sluiten ook de verschillende stadsdiensten van Leuven haar deuren. Opdat elke lezer van het Nieuwsblad hiervan op de hoogte zou zijn, lijsten wij alle verlof- en sluitingsdagen even voor u op.

De stadsdiensten zijn gesloten op 25 en 26 december 2008. Ook een week later, op 1 en 2 januari 2009, blijven de deuren van de stadsdiensten dicht.

De loketten van de stedelijke jeugddienst zijn gesloten van 22 december 2008 tot 2 januari 2009.

De ombudsdienst is gesloten van 29 december 2008 tot 2 januari 2009.

De hoofdbib en de filialen sluiten op 25 en 26 december 2008 en op 1 en 2 januari 2009. Op 24 en 31 december 2008 sluiten ze om 15.00 uur.

De bibliobus rijdt niet van 22 december 2008 tot 4 januari 2009, maar de halte op maandag en zaterdag in de Sint-Hadrianusstraat (deelgemeente Wijgmaal) wordt wel bediend op 22, 27 en 29 december 2008 en op 3 januari 2009.

De spelotheek is gesloten op zaterdag 27 december 2008. Alle sportaccommodaties sluiten op woensdag 24 en 31 december 2008 om 17.00 uur. Ze zijn de hele dag gesloten op 25 en 26 december 2008 en op 1 en 2 januari 2009 (behalve de zwembaden, die zijn open op 2 januari 2009).

De teledienst voor zieke kinderen en de stedelijke kinderopvang ’t Margrietje sluiten op 25 en 26 december 2008. Ook op 1 en 2 januari 2009 zijn beide diensten gesloten (’t Margrietje is ook dicht op zaterdag 3 januari 2009).

Het kinderdagverblijf en de dienst opvanggezinnen sluiten hun deuren van 25 december 2008 tot 2 januari 2009. Op 24 en 31 december 2008 sluiten alle diensten in het kindercentrum Craenendonck om 16.00 uur.

Op woensdag 24 en 31 december 2008 is er van 13.00 tot 17.00 uur markt in de deelgemeente Kessel-Lo (dus niet zoals gebruikelijk van 14.30 tot 19.00 uur). In Leuven-Centrum is er markt op vrijdag 26 december 2008 en op 2 januari 2009.

De containerparken sluiten op woensdag 24 en 31 december 2008 om 16.00 uur; ze zijn gesloten op kerstdag en nieuwjaarsdag. Vanaf 3 januari 2009 sluiten ze op zaterdag om 16.00 uur (en niet meer om 16.30 uur).

Flashback: Fochplein

Het Fochplein vroeger en nu. De tram werd vervangen door bussen en de trapgevels staan ook niet meer overeind, maar de palmbomen staan er nog steeds in de zomer. Deze tijd van het jaar wordt er traditiegetrouw een grote kerstboom neergezet. Nieuw is ook de krantenkiosk aan de kant van de boekenwinkel Club. Foto: Kristien Vermaelen

458_001_3

Img_6429_small

Dj Laurent Garnier draait in Leuven

GarnierEen primeur voor Leuven. Nu vrijdag komt dj Laurent Garnier in de Leuvense muziekhal Silo draaien. Na lange tijd afwezig te zijn, is de Parijzenaar opnieuw begonnen met het maken van elektronische muziek.

Garnier is speciaal naar Leuven afgezakt om de tweejarige verjaardag van de Silo te vieren. België staat voor het komende jaar niet geboekt in zijn agenda. Garnier staat al meer dan 15 jaar aan de absolute top in de elektronische muziek. Hij is verantwoordelijk voor klassiekers als Wake Up (1993), Astral Dreams (1994), Crispy Bacon (1997), Coloured City (1998), The Sound Of The Big Babou (1999) en natuurlijk The Man With The Red Face (2000).

Daarnaast was hij jarenlang labelbaas van F Communications waar lounge-artiesten als St. Germain en Mr. Oizo groot zijn geworden. Toch heeft Laurent Garnier voornamelijk zijn strepen verdiend als dj. Hij heeft steeds grenzen proberen te verleggen door verschillende genres in een set te spelen wat vaak tot controverse heeft geleid. Laurent Garnier treedt nu vrijdag in Silo op. Het feestje begint om 22.00 uur ‘s avonds.

Oudere berichten:
> Daar is de tram weer...
> Ben jij de grootste Leuven-kenner?
> Stad steekt Marktrock handje - cash - toe
> Appartementen te duur
> Dossier vastgoed: kopen en verkopen in Leuven
> Verkiezing 41ste Prins van Loven 2009
> Welk imago voor Leuven?
> Tegen 100 km/uur naar Brussel?
> Erop uit in je eigen buurt
> Beter leven in uw provincie
> Marktrock nog maar eens in 't nieuw en helemaal voor niets
> Beterschap zes maanden na de Facebookpetitie?
> Oudejaarsavond: houd rekening met de dieren
> Lijst fuifen tijdens oudejaarsnacht
> Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?
> Meer dan 4.000 deelnemers bij Eindejaarscorrida
> Prettig eindejaar!
> Win: boek Flanders from the air
> Je oude super 8 films nu op dvd
> Stadsdiensten gesloten tijdens kerst- en nieuwjaarsdagen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!