Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Met z'n allen naar de Vaartkom?
Vaartkom

Het Leuvense stadsbestuur en het Infohuis Stadsvernieuwing hebben een volledige infodag gewijd aan de grote bouwprojecten die op stapel staan aan de Leuvense Vaartkom. Daar komen, als de procedure vlot verloopt, vanaf ten vroegste begin 2010, in totaal 2.400 woningen over een totale oppervlakte van 40 hectare. Vooral de gebouwen die Ertzberg wil neerplanten spreken tot de verbeelding. De Balk van Beel en de Silo's moeten landmarks worden die Leuven de 21ste eeuw inleiden. Volgens de initiefnemers zijn er weliswaar veel praktische vragen van Leuvenaars, maar wordt de verwachte kritiek voorlopig achterwege gelaten. Wij vonden toch iemand, maar ook iemand die niet kan wachten om een appartement in een van de gebouwen te betrekken.


Voor de mensen die er niet konden zijn: Wat vindt u eigenlijk van de ontwikkelingen aan de Vaartkom? Is het allemaal niet wat veel van het goede? Of denkt u dat de stad een grootschalig project als dit kan gebruiken?  
Daar is de tram weer...
Tram

Of hij er effectief ooit komt, dat is nog maar de vraag. Maar toch gaan alweer stilaan meer stemmen op om opnieuw een tram te laten rijden over Leuvense wegen. Wie zich al verheugt op lieflijke taferelen met zachtjes rinkelende tramstellen over de Bondgenotenlaan of de Grote Markt is er wel aan voor de moeite. Als er ooit een tram komt, zal het een lightrail zijn die tussen Leuven en Brussel via Tervuren raast. Het provinciebestuur laat de deur alvast op een kier staan, en ook De Lijn lijkt het voorstel niet meteen ongenegen. 


Wat denkt u? Verwacht u dat de tram een deel van de mobiliteitsproblemen aan bijvoorbeeld de Leuvense vesten kan oplossen? Of is een tram nostalgie?
Ben jij de grootste Leuven-kenner?

Den Hoorn

Waarom ziet Fonske eruit zoals hij eruit ziet? Wie ontwierp het stadhuis op de Grote Markt? En wie het nieuwe stadskantoor aan de Tiensevest? Hoeveel bezoekers trekt de Diestsestraat iedere week? En hoe heet de oudste AB InBev-brouwerij aan de Vaartkom? 


Wie het antwoord op die prangende vragen vlotjes weet te beantwoorden, is wellicht de geknipte kandidaat voor de zevende editie van de Ken Uw Stad- of KUS-Quiz. Die vindt plaats op vrijdag 20 februari in de Salons Georges. Er zijn 35 ploegen van telkens vier personen toegelaten. Snel zijn is dus de boodschap. Inschrijven kan via deze link

Aan alle deelnemers, veel succes !!!

Stad steekt Marktrock handje - cash - toe

Dat Marktrock gratis en volledig Belgisch wordt, dat wist u wellicht al. Maar gratis is, zoals iedereen weet, eigenlijk niet helemaal gratis. Het stadsbestuur heeft immers, voor het eerst in de 26-jarige geschiedenis van het stadsfestival, geld vrijgemaakt voor de organisatie. 100.000 euro krijgt The Entertainment Group. Voorwaarden waren wel dat het festival inderdaad helemaal voor niets wordt, dat er een nadruk moet liggen op Leuvens talent en - belangrijk - dat er maar twee dagen gefeest mag worden. In de gemeenteraad komt er meteen kritiek omdat de stad een commerciële organisatie steunt en dat het de kosten afwendt op de Leuvense belastingsbetaler. 


Wat vindt u? Is een gratis formule een goed idee? Betreurt u dat er een dagje minder Marktrock is?
Appartementen te duur

  Vastgoed

Leuven is een gezellige stad om te wonen. Maar een geschikte woning in het centrum vinden, blijkt niet altijd even makkelijk. Voor een appartement leg je vaak veel geld neer. De hoge vraag naar rijwoningen zet kopers onder zware druk. Zeker voor jonge koppels is de aankoop van een nieuwe woning altijd een groot avontuur. Zoals ook voor Bavo Cumps en zijn vriendin Katja Vrijsen. Vorig jaar kochten zij een gesloten rijwoning in de Burgemeesterstraat. ‘We hebben vijf maanden naar iets betaalbaars gezocht. Op 21 juli zijn we verhuisd’, vertelt Bavo.

Lees verder

Dossier vastgoed: kopen en verkopen in Leuven

Banner_vastgoed_blog_nb_7

Grotemarktleuven Het Nieuwsblad pakt deze week uit met een uitgebreid vastgoeddossier. Via een aantal interessante modules kan je zelf berekenen hoeveel je kan lenen, hoeveel je notariskosten zullen bedragen en hoeveel je zal afbetalen. De ganse week lees je meer over de prijs van vastgoed in de gemeente en provincie.

Koop op donderdag 22 januari zeker de krant want dan zit er een provinciale vastgoedbijlage bij. Die dag kan je op  www.nieuwsblad.be/vastgoed de gemiddelde verkoopprijs van een huis in Leuven opzoeken. Wij zullen op deze blog de hele week aandacht schenken aan vastgoed in Leuven. Hou dus ook de blog in de gaten.

Heb jij een straf verhaal over kopen en verkopen in Leuven? Laat dan weten op vastgoed@nieuwsblad.be.

Verkiezing 41ste Prins van Loven 2009

35Prins van Loven 2008 DANNY I geeft Zaterdag 17 Januari 2009 de septer door aan de 41ste Prins van Loven 2009.

Lees verder

Welk imago voor Leuven?

FonskejpgLeuven, eeuwenoud en springlevend. U kent de slogan wellicht van de bruine huisvuilzakken. Welnu, die slogan is volgens de Leuvense communicatieschepen Els Van Hoof dringend aan vervanging toe. Daarom is al een communicatiebureau aangesteld dat samen met de stadsdiensten en externe partners zoals de KU Leuven op zoek moet gaan naar een nieuw logo en eigenlijk een nieuw imago voor de stad. Van Hoof baseert zich daarvoor graag op de 'A', het logo en uithangbord van metropool Antwerpen. In de krant geeft een panel van experts Van Hoof en de administraties die zich over de moeilijke oefening buigen wat tips.

Vindt u dat Leuven nood heeft aan een nieuw imago? Wat is dat volgens u nu? En wat zou het moeten worden?

Tegen 100 km/uur naar Brussel?

Brusselse_ringProvinciegouverneur Lodewijk De Witte stelt voor om voortaan op de Brusselse Ring en de zogenaamde aanvoerwegen, zoals de E314 en de E40, een snelheidsbeperking van 100 km/uurin te voeren. Dat zijn er twintig minder dan nu het geval is. Mogelijk start de beperking vanaf Aarschot en Haasrode, waar de ochtendfiles doorgaans starten. Volgens de gouverneur is een snelheidsbeperking goed voor de uitstoot van minder fijn stof, voor minder ongevallen - want het is minder warrig op de baan - en voor de doorstroming. In de krant kan u al wat reacties lezen, maar die bleven maar binnenstromen. Hier een overzicht:

Lees verder

Erop uit in je eigen buurt

Vrijuit_blog

Op zoek naar een lekker restaurant, knusse bioscoop of toffe kledingwinkel in je buurt? Voortaan krijg je een pak lifestyletips in Vrijuit, een gloednieuwe bijlage van Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Vrijuit steekt elke vrijdag in de krant.

Wil je meer weten? Bekijk het filmpje.

Oudere berichten:
> Daar is de tram weer...
> Ben jij de grootste Leuven-kenner?
> Stad steekt Marktrock handje - cash - toe
> Appartementen te duur
> Dossier vastgoed: kopen en verkopen in Leuven
> Verkiezing 41ste Prins van Loven 2009
> Welk imago voor Leuven?
> Tegen 100 km/uur naar Brussel?
> Erop uit in je eigen buurt
> Beter leven in uw provincie
> Marktrock nog maar eens in 't nieuw en helemaal voor niets
> Beterschap zes maanden na de Facebookpetitie?
> Oudejaarsavond: houd rekening met de dieren
> Lijst fuifen tijdens oudejaarsnacht
> Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?
> Meer dan 4.000 deelnemers bij Eindejaarscorrida
> Prettig eindejaar!
> Win: boek Flanders from the air
> Je oude super 8 films nu op dvd
> Stadsdiensten gesloten tijdens kerst- en nieuwjaarsdagen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!