Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Daar zijn de bussen weer

Bussen

Wie Leuven zegt, zegt tegenwoordig vaak in een dezelfde adem bussen. Wie al eens met de fiets over de Bondgenotenlaan of de Diestsestraat rijdt tijdens de spitsuren weet dat dat allesbehalve eenvoudig of zelfs veilig is. Het stadsbestuur hoopt daarom dat De Lijn in haar nieuwe busplan voor Leuven minder bussen door het centrum laat rijden. Maar daar is voorlopig niets van te merken, zegt schepen Karin Brouwers. De Lijn zegt dat eraan gewerkt wordt, maar wil natuurlijk ook de klanten tevreden houden. 


Vindt u dat het stadscentrum het met minder bussen kan stellen? Bent u bereid om aan het station af te stappen en u verder te voet of met de fiets naar het centrum te verplaatsen? Of zijn er nog andere mogelijkheden om de bussen terug te drijven? 

Reacties

Natuurlijk kan het centrum van Leuven ontlast worden van zwaar verkeer. Grote bussen in de eerste plaats. De stad heeft de autoriteit om een toegangsverbod voor zwaar verkeer in te voeren. Dit kan samen met de beperking to 30km/uur. Vrachtwagens en bussen van meer dan een bepaalde grootte kunnen enkel in het centrum mits speciale aanvraag en politie begeleiding. Alzo moet de lijn naar alternatieven zoeken om de kern van Leuven te bereiken. Ook leveranciers van warenhuizen en winkels zullen dan moeten gebruik maken van kleinere voertuigen voor de bevoorrading van de winkels. Dus waarde politiekers steek het aub niet helemaal op de lijn. Neem zelf ook gepast actie.

  op 18 februari 2009 om 14:45

Het probleem in de Bondgenotenlaan is veelzijdig: fietsers en voetgangers die kriskras de baan oversteken, auto's en vrachtwagens die staan te wachten/lossen, bussen, ... . Dat alles gecombineerd vraagt om problemen.

Zoals de vorige poster opperde, haal die grote vrachtwagens uit de stad. Zorg op lange termijn voor een depot aan de rand van Leuven waar de goederen gelost worden en van daaruit met kleine ,liefst elektrische, wagentjes verdeeld worden in Leuven.

Op korte termijn kan je stilstaande (vracht)wagens in de Bondgenotenlaan tijdens de spits verbieden, dat zorgt al voor een betere doorstroming.

De stad moet ook in eigen boezem kijken. Ze zouden voor een deftig alternatief kunnen zoeken zodat de fietsers niet hun leven moeten riskeren in de Bondgenotenlaan. Een fietsparking onder het Fochplein is mooi, maar als je je leven moet riskeren om er te geraken is het minder aangenaam. Ze hebben grote fouten begaan bij de fietsenparking aan het station, dat ze die aub bij het Fochplein niet opnieuw maken. (Grote fouten zijn oa: veel te ver van het station, veel te weinig plaats, gevaarlijke in/uitritten, ... .) Ik kheb genoeg collega's en vrienden die door die fouten de fiets laten staan en met de bus, en jawel zelfs terug met de wagen naar de stad komen!

De Lijn kan natuurlijk ook moeite doen om het aantal bussen in de stad te minderen. Van mij mogen meer lijnen halt houden aan het station mits een paar ander ingrepen: ringbus in wijzerzin, een stadbusnetwerk te beginnen aan het station zodat mensen vlot kunnen overstappen op kleine stadsbusjes.

Een site die ik de stad kan aanraden is deze: http://www.streetsblog.org/ . Daar staan heel mooie initiatieven in betreffende openbaar vervoer, fietsen, ... . Ook deze site is een aanrader: http://www.copenhagenize.com/

 michael op 19 februari 2009 om 11:34

De waarheid heeft haar rechten.

Bij de planning voor de parking onder het Martelarenplein diende rekening gehouden met "het monument". Om het ganse plein te onderkelderen diende dit monument verplaatst. Even werd zelfs gedacht dit over te brengen naar het "Maria Artoisplein" De "Noordelijke toegangspoort" tot Leuven. Het waren uitgerekend de "Leuvense groenen " die zich hiertegen hebben verzet. Hun credo: "Laat het monument", dat zijn dan weer zoveel wagens minder in de stad."
Hierdoor werd 1/4 van het plein technisch onbruikbaar als parkeerkelder. Dit gedeelte ware een ideale fietsparking geweest, ondergronds verbonden met de tunnel onder de perrons.
Resultaat, dixit onze burgervader een berg "oud ijzer" ontsiert nu permanent het mooie Martelarenplein! Want de "groene fietsterroristen" zijn te lui om de twee honderd meter naar de Fietsenparking onder het stadskantoor, al fietsend af te leggen.
Terloops ook nog dit. Om aan dezelfde klagers tegemoet te komen werd de spoorwegbrug over de vaart hersteld,gerenoveerd en van sporen ontdaan, tegen de slordige som van (als mijn archieven kloppen- wat ze meestal doen)Twaalf miljoen toenmalige Belgische franskens.Traject per fiets ROND de vaartkom zes honderd meter! ....

Ernst Von dwarsliggers op 20 februari 2009 om 17:33

Waarom nemen zoveel mensen de bus aan het fochplein? Omdat het centraal ligt - en omdat het station in Leuven naast een glijbaan bij regen/vriesweer ook nog eens een trek-gat is!

'T is te hopen dat de wurger der fritkoten (want hij heeft beloofd dat die terugkeerden aan't station - ik heb ze geteld - het aantal = NUL!!!) - den TOEBAK dus - de volgende keer gewoon niet meer herverkozen wordt.

Het is altijd hetzelfde met die polici die in de nationale politiek gezeten hebben - ze gedragen zich als Godzilla's in hun stad - we zien hetzelfde met concullega's uit Herent - zowel van Spirit kant, als vanuit de open-VLD (juist W.K. en R.D.)

Afin - ik ben het gezeik gewoon beu - ga mijn abbo op de lijn (ik doe al 19 JAAR de moeite om met fiets/bus te gaan werken !!!) niet meer verlengen en koop een auto. Gevolg: nog minder parking voor de collega's.

En voor de "wurger" de volgende wijze woorden: leer nu toch eens te luisteren, koppige ouwe man - en zoek gewoon een goed compromis - en leg daar een serieus pak geld elk jaar voor op tafel t.o.v. de lijn - zonder de ouderen en de klanten van de lijn in't zak te zetten!

En breek dat gebouw aan't station af - en zet daar iets neer dat beter bij dat practige plein hoort! En doe die glijpartij daar weg, zodat de koers deftig zijne bocht kan pakken en ik niet meer moet glijden naar't station (wat ik zowiezo mijdt als het kan - neem ik snel de bus naar de Fosh!)

 mutley dastardly op 21 februari 2009 om 14:55

het is nu al jaren dat het stadsbestuur zegt dat het centrum 'ontlast' gaat worden van bussen. heeft iemand al enige actie in die richting gezien ? En nu moet een plan van De Lijn zelf komen ? Wat is dat voor zever ? Natuurlijk gaat De Lijn dat niet doen. Waarom zouden ze ? Dat het stadsbestuur eens zijn nek durft uitsteken en een ambitieus plan uitwerkt om fietsers en voetgangers op de EERSTE plaats te zetten in de stad. Nu riskeren ze hun leven in de straten ! Als er minder bussen zijn en beter aangepaste voetpaden en fietsers gaan de mensen automatisch meer wandelen en fietsen, wat nog gezonder is ook! En ondertussen gedragen vele buschauffeurs als echte cowboys in het verkeer... De stad is nog altijd de KLANT van De Lijn en niet omgekeerd! Slap gedoe van het stadsbestuur! Ik weet al voor wie ik niet meer ga stemmen volgende keer !

 Filip op 23 februari 2009 om 09:44

Laat een reactie achter


Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!