Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Hof van assisen afschaffen: ja of neen?

Renaat Landuyt Is het zinvol dat we het hof van assisen afschaffen? Rond deze vraag kwamen woensdag zo’n 400 studenten samen aan de Leuvense rechtsfaculteit. Gastsprekers waren: Jean Luc Cottyn, ondervoorzitter van de hoge raad voor de justitie en sedert jaren substituut-procureur-generaal bij het hof van beroep te Gent, Filip Van Hende, advocaat in hart en nieren met intussen heel wat assisenzaken op zijn palmares. De derde van het gezelschap was Renaat Landuyt, Kamerlid voor SP.a en gewezen minister van mobiliteit en verkeer. Het debat werd in goede banen geleid door Raf Verstraeten, professor aan de Leuvense rechtsfaculteit.

Aula de valk
"Jury geen weerspiegeling van samenleving"

Cottyn beet, zoals wel vaker, de spits af met een vurig pleidooi tegen het hof van assisen. Sedert 2005 neemt hij, na een advies van de hoge raad voor de justitie, dit standpunt in. Volgens hem is de jury geen weerspiegeling meer van onze huidige samenleving. Het ontbreken van de motiveringsplicht en het gebrek om hoger beroep zijn  volgens hem nog goede argumenten om assisen af te schaffen.


"Wantrouwen tegen justitie"

Renaat Landuyt zag echter geen graten in de vurige argumentatie van Cottyn. “Er geen politiek noch maatschappelijk draagvlak voor de afschaffing wegens een te groot wantrouwen tegen justitie” aldus Landuyt. Men moet het hof van assisen behouden om historische redenen volgens Landuyt.

"Assisenproces is stap in verwerkingsproces"
Filip Van Hende trad Landuyt bij in zijn pleidooi tegen de afschaffing van het hof van assisen. Volgens hem is een assisenproces ook een stap in het verwerkingsproces van het slachtoffer omdat de doorsnede van de maatschappij oordeelt over de daden van de beschuldigde, en mede hierdoor moet er volgens hem ook geen hoger beroep mogelijk zijn.

Na de drie uiteenzettingen kregen de studenten het laatste woord in dit debat. Ook hier was er duidelijk weer een pro en contra kamp, wat tot vurige pleidooien van studenten leidde.
Over dit onderwerp is duidelijk het laatste woord nog niet gezegd!

Tekst & foto's: Vincent Vanhumbeeck

Reageer: vindt u dat het hof van assisen moet afgeschaft worden?

Reacties

Niet afschaffen laat het volk recht spreken.Heb weinig vertrouwen in de rechters ze zijn geloofwaardig.

 vanderhulst op 28 februari 2009 om 00:04

Ik vond het alleszins een héél boeiend debat over de hervorming van het Hof van Assisen. Door de lezing heb ik dan ook maar eens mijn prof Strafprocesrecht voor het 3de jaar aan het werk gezien. Ikzelf ben voor het behoud van Assisen en het behoud vd volksjury. Ik ben wel akkoord dat er experten moeten zijn die de jury bijstaan. Maar ik vind dat er geen beroepsprocedure moet komen omdat een assisenjury de wil vh volk weerspiegelt.
Btw, Cottyn is Advocaat-Generaal:p

 Charles-Leopold op 30 april 2009 om 22:17

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!