Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
De liefde regeert bij Cinema Zed

Cinemazed Het programma van Cinema ZED bevat deze maand heel wat exclusief werk. Het gaat om Films die in het kader van thematische reeksen speciaal naar België werden gehaald of voor het eerst in de bioscoop vertoond worden. We zetten de belangrijkste voor u even op een rijtje. 

In het kader van de reeks TRUE LOVE bundelt ZED enkele betere liefdesfilms die het midden houden tussen drama en komedie. Ver van de romcoms met hun flinterdunne verhaallijn, kleffe dialogen en melige muziek en de liefdesdrama’s die steevast eindigen in een tranendal. Deze films uit het programma zijn exclusief in ZED: 

I’m a Cyborg, but that’s OK gaat over de liefde tussen een meisje dat denkt dat ze een cyborg is en een kleptomaan die denkt dat hij haar karaktertrekken kan stelen. One flew over a cuckoo’s love nest! De laatste film van Old Boy regisseur Chan-Wook Park werd nooit uitgebracht in de bioscoop en wordt door ZED voor het eerst vertoond op het grote scherm. Niet te missen!


Choke is de verfilming van de gelijknamige roman van de Amerikaanse cultauteur Chuck Palaniuk. De schrijver van "Fight Club" (schitterend verfilmd door David Fincher) zit nooit verlegen om een taboe meer of minder en stort zich hier na gratuite geweld op gratuite seks.

Eagle vs Shark tot slot, is een hartverwarmende film uit het land van de kiwi’s over de liefde tussen twee nerds. 

Liefhebbers van onalledaagse en ongewone cinema kunnen deze maand niet alleen op het Brusselse eigenzinninge OFFSCREEN Festival terecht, Cinema ZED zette een decentralisatie op brengt de Apocalyps en de Ozploitation naar Leuven! 

Bronson van de Deense cultregisseur Nicolas Winding Refn is een energetische verfilming van het leven van Michael Peterson, Engelands langst zittende gevangene. 

In de legendarische BBC-film Threads wordt in documentaire stijl getoond wat het gevolg zou zijn van een nucleaire oorlog voor een doorsnee gezin in het Westen. Threads werd twee maal uitgezonden en zorgde destijds voor een storm van angst, woede en ongeloof. 
Paranatuurlijke beurs in Brabanthal

Ecobeurs1A

Door de maatschappelijk kritische geest is er een stijgende interesse in de alternatieve geneeswijzen, elders en ook in ons land. We merken zelfs dat vele klassieke artsen zich bijscholen of zich zelfs omscholen om zo hun klassieke kunde uit te breiden. Verschillende alternatieve genezers gaan dan weer geneeskunde of verpleegkunde studeren om hun inzichten te veruimen.

Net als de vorige jaren heeft ECO-Therapeutica, die in het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 maart plaatsvindt in de Brabanthal in Haasrode, als belangrijkste doelstelling het grote publiek een duidelijke uitleg te verschaffen over deze aanvullende geneeswijzen. Verschillende organisaties, scholen, opleidingscentra en beroepsverenigingen van osteopathie, shiatsu, podologie, bachbloesemtherapie, bioresonantie, gezondheidstherapie, voetreflexologie, tachyon, acupunctuur, e.a. zullen uitleg verschaffen over hoe de discipline is ontstaan, welke scholing vereist is, welke materialen en/of middelen gebruikt worden enz. Daarnaast zullen ook doorlopend meer dan 90 lezingen, demonstraties, workshops en proeflessen gegeven worden.

Net zoals de vorige jaren, zal er in een apart toegankelijke zaal eveneens een  paranormale beurs van Paranatura vzw plaatsvinden. Vertegenwoordigers van onder andere handlijnkunde, kaartleggen, helderziendheid, enz ... zullen de geïnteresseerde bezoekers te woord staan.

Lees verder

Hof van assisen afschaffen: ja of neen?

Renaat Landuyt Is het zinvol dat we het hof van assisen afschaffen? Rond deze vraag kwamen woensdag zo’n 400 studenten samen aan de Leuvense rechtsfaculteit. Gastsprekers waren: Jean Luc Cottyn, ondervoorzitter van de hoge raad voor de justitie en sedert jaren substituut-procureur-generaal bij het hof van beroep te Gent, Filip Van Hende, advocaat in hart en nieren met intussen heel wat assisenzaken op zijn palmares. De derde van het gezelschap was Renaat Landuyt, Kamerlid voor SP.a en gewezen minister van mobiliteit en verkeer. Het debat werd in goede banen geleid door Raf Verstraeten, professor aan de Leuvense rechtsfaculteit.

Lees verder

Startdag Natuurpunt Leuven
Natuurpunt
Natuurpunt Leuven organiseert op zaterdag 7 maart haar jaarlijkse startdag voor leden en sympahtisanten. Er zijn geleide wandelingen, interessante voordrachten over de Leuvense natuur en de werking van Natuurpunt. De dag wordt afgesloten met een Kaas en wijnavond ten voordele van de Leuvense reservaten. Iedereen is welkom op deze activiteiten die plaatvinden in de Abdij van Park.

Lees verder

moet de universiteit asielzoekers opvangen?

Rector_vervenne Rector van de K.U.Leuven Marc Vervenne heeft te kennen gegeven dat het een humanitaire plicht is om mensen in nood te helpen. Ook de K.U.Leuven zou volgens hem dus bereid moeten zijn om sans-papiers op te vangen indien dat nodig is.

Vervenne reageert hiermee op de bezetting van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles door een aantal migranten zonder geldige verblijfsvergunning. Die actie is al bezig sinds december vorig jaar.

De actievoerders dringen er bij Minister van Asiel en Integratie Annemie Turtelboom (Open VLD) op aan om werk te maken van regularisatie op basis van duurzame inburgering. Ondertussen zijn er ook enkele actievoerders die verder actie gaan voeren aan de UCL. in Louvain-La-Neuve.

Vindt u dat het mogelijk moet zijn dat de universiteit asielzoekers opvangt?

Hoe moet het nieuwe Fochplein heten?
Fochplein_buildings_Leuven

Burgemeester Louis Tobback lanceert een opmerkelijk voorstel. Als het van hem afhangt krijgt het Fochplein, na de herinrichting over enkele jaren, een nieuw naam. De huidige naam verwijst immers naar de Franse generaal - later maarschalk - Ferdinand Foch. Die heeft volgens Tobback honderdenduizenden soldaten hun dood in gejaagd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een plein naar zo iemand noemen vindt de burgemeester gedateerd. Professor Krijgsgeschiedenis Luc De Vos is het met Tobback niet eens, en vindt dat Foch net wel een plein verdiend.  


Uit een rondvraag bij verschillende Bekende Leuvenaars blijkt dat 'Tobbackplein' het niet slecht doet. Al vindt professor Rik Torfs dat er voorlopig geen plein in het centrum inzit, maar eerder eentje in Heverlee, Kessel-Lo of Wijgmaal. 

Update: Groen!-Leuven stelt inmiddels voor om het Fochplein te noemen naar Sophie Scholl, een moedige jonge Duitse vrouw die zicg geweldloos verzette tegen het Naziregime. Volgens Groen! zou dat van een grote symbolische waarde getuigen. Zo zou Leuven in het hart van de stad een echt vredesplein krijgen. 

Update 2: Wie Facebook een beetje kent weet dat het niet ongebruikelijk is dat er groepen ontstaan die voor of tegen een beslissing of evolutie zijn. Zo is er al een Facebookgroep TEGEN een nieuwe naam voor het Fochplein. En nog een andere steunt los daarvan de tegenstem. Een andere groep stelt voor om het plein om te dopen in het Karl Von Draisplein, naar de man die de voorloper van de fiets uitvond. Zoals dat hoort heeft ook Groen! een Facebookpagina voor haar voorstel voor het Sophie Schollplein. Als u het allemaal niet meer weet, raden we aan de opiniebijdrage van onze collega en mede-historicus Marc Reyndebeau er op na te slaan. 
 
Maar wat vindt u? Heeft u suggesties voor een nieuwe naam van het plein? Moet het een plein van vrede worden, van de universiteit of van de Leuvense folklore? Of steunt u het voorstel van Groen!? Een naam die suggereert aan fietsen of gewoon geen nieuwe naam? Blijf uw suggesties insturen, dan maken we volgende week in de krant een handig overzicht. 
Een gezonder leven start op Leuven blogt!

Ready 
Ready2Improve is een Leuvense organisatie die gezondheidsplannen op maat van personen en organisaties ontwikkelt en uitwerkt. Het wil mensen helpen om via fysieke, nutritionele, mentale en omgevingsintervenies slechte gewoonten om te vormen tot sterke competenties. Enkele sleutelwoorden in de werking: gewicht verliezen, hoe stoppen met roken, beter in je vel voelen, meer bewegen, gezond vermageren en gezond leven


Via een getuigenis en een downloadbare audiofile laten we je iedere week kennis maken met Ready2Improve

'Sinds begin januari eet ik gezonder en beweeg ik meer. Dat is de voorbije weken goed gelukt, dankzij mijn twee coaches van Ready to Improve. Elke week ga ik naar Wouter en Ivo om plechtig een overzicht te presenteren van mijn eetgewoontes en het aantal sportieve momenten. Toch altijd een moment van fierheid als het gelukt is. Maar deze week was het zo druk, dat ik geen tijd had voor onze wekelijkse afspraak van een uur. Dus breng ik maar even zelf een update van mijn gezondere levensstijl. Ondanks de drukte is het toch gelukt om regelmatig te bewegen: wandelen, zwemmen en fietsen. Zelfs iets meer dan de voorbije weken. Echte fun was het wel niet altijd: drukte in Sportoase, koud en nat weer en altijd in het donker. Maar waar een wil is, is een fietspad, en dus is het bewegen toch weer gelukt. Ik moet wel een bekentenis doen. Het gezonde eten is niet zo schitterend gelukt; wel tijdens de vaste maaltijden, maar bij de tussendoortjes heb ik me meer dan één keer laten gaan. Voor het werk mocht ik deze week dan ook naar enkele lekkere klanten, zoals Lotus Bakeries en Puratos, die niet alleen heerlijk brood maken, maar vooral ook dessertjes, pralines en chocolade. En als je daar dan 's middags mag blijven eten, dan kan je toch niet anders dan te genieten van wat je klant te bieden heeft. Een kwestie van beleefdheid, zou ik zelfs durven zeggen, of ben ik mezelf nu gewoon iets aan het wijs maken? Het trukje van je even af te zonderen, en enkele keren diep in- en uit te ademen heeft niet gewerkt. Wouter en Ivo, trek volgende week maar aan mijn oren.' 


Download Ready to improve 150209

Daar zijn de bussen weer

Bussen

Wie Leuven zegt, zegt tegenwoordig vaak in een dezelfde adem bussen. Wie al eens met de fiets over de Bondgenotenlaan of de Diestsestraat rijdt tijdens de spitsuren weet dat dat allesbehalve eenvoudig of zelfs veilig is. Het stadsbestuur hoopt daarom dat De Lijn in haar nieuwe busplan voor Leuven minder bussen door het centrum laat rijden. Maar daar is voorlopig niets van te merken, zegt schepen Karin Brouwers. De Lijn zegt dat eraan gewerkt wordt, maar wil natuurlijk ook de klanten tevreden houden. 


Vindt u dat het stadscentrum het met minder bussen kan stellen? Bent u bereid om aan het station af te stappen en u verder te voet of met de fiets naar het centrum te verplaatsen? Of zijn er nog andere mogelijkheden om de bussen terug te drijven? 
Leuven Lions winnen seizoensopener
LeuvenLios
De Leuvense American Football-trots, de Leuven Lions zijn perfect aan het nieuwe seizoen begonnen. Tegen de Antwerp Diamonds bezorgen ze de supporters een spannende thriller. Met dank aan Birgid Dcelyn voor het verslag. 

Afgelopen zondag, 15 februari, speelden de Lions uit tegen kwelduivel Diamonds, een ploeg die de Lions de afgelopen jaren niet konden verslaan. De ontlading was dan ook groot toen Sven Rochette een touchdown scoorde na een pass van QB Stephan T'Jonck en hierbij zes punten op het scorebord van de Lions zette. Erik Blondeel zette de "point after" om in twee extra punten op het scorebord
dankzij een korte pas van de Leuvense QB. De Diamonds verhoogden herhaaldelijk de druk en konden
uiteindelijk zelf een touchdown binnenlopen wat de score voor de halftime op 6-8 bracht.
Beide teams kwamen gedreven uit de rust en deden verwoedde pogingen om de score te verhogen, doch zonder resultaat. Safety Joost Vermeulen deed het hart van de bezoekers sneller slaan, door op het gepaste moment de bal voor de Lions terug te veroveren. In de laatste minuut stonden de Diamonds op nog geen twee meter van de goalline, maar desondaks belette de Leuvense verdediging het scoren,
waarna spelers en supporters de overwinning uitbundig vierden.

Volgende week zondag 22 februari spelen we thuis (op eigen veld - Sportkot in Leuven) om 15u tegen de Brussel Bulls. U bent van harte welkom om eens een wedstrijd te komen bijwonen.
41ste Internationale Carnavalstoet & Prinsenbal
Orde van de Pietermannen Leuven Scannen0003
Oudere berichten:
> Daar is de tram weer...
> Ben jij de grootste Leuven-kenner?
> Stad steekt Marktrock handje - cash - toe
> Appartementen te duur
> Dossier vastgoed: kopen en verkopen in Leuven
> Verkiezing 41ste Prins van Loven 2009
> Welk imago voor Leuven?
> Tegen 100 km/uur naar Brussel?
> Erop uit in je eigen buurt
> Beter leven in uw provincie
> Marktrock nog maar eens in 't nieuw en helemaal voor niets
> Beterschap zes maanden na de Facebookpetitie?
> Oudejaarsavond: houd rekening met de dieren
> Lijst fuifen tijdens oudejaarsnacht
> Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?
> Meer dan 4.000 deelnemers bij Eindejaarscorrida
> Prettig eindejaar!
> Win: boek Flanders from the air
> Je oude super 8 films nu op dvd
> Stadsdiensten gesloten tijdens kerst- en nieuwjaarsdagen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!