Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Kunst op het stationsplein
Endless
Tekenen doe je op papier, met houtskool of potlood. Het resultaat is een fragiel object dat we in een galerie of een atelier kunnen ontdekken, geprikt op de muren van een museum of opgeborgen in het kabinet van een verzamelaar. We krijgen een afgewerkt product te zien, en komen heel dichtbij. Een tekening neemt ons in vertrouwen. Zo is het altijd geweest.
Maar zo hoeft het niet te blijven. De Leuvense tekenaar Marc Raes zoekt de buitenlucht op, het straatlawaai van de stad. Hij laat ons het tekenen zelf zien: hoe motieven en gestalten ontstaan op een blad, hoe een vorm in een andere overgaat. De camera heeft zijn tekenende hand en de klomp houtskool bespied, vastgelegd – het zijn de noodzakelijke momentopnamen om tot tekeningen te komen. Of niet: dan gaat de beweging gewoon door, eindeloos. Dan is de reis zelf het doel, en niet de plek waar je wil uitkomen.

Van Raes’ tekenende hand zijn films gemaakt – 24 beelden per seconde in grijs en zwart. Zij verlaten het atelier en waaien ons ongevraagd tegemoet op een stationsplein, in een kantoorgebouw, in de vitrine van een kunstencentrum, op de gevel van een bibliotheek, in een cultuurhuis. Wanneer de avond valt in Leuven, dag na dag, nog tot 14 maart. Papieren aangezichten, naakten en landschappen duiken op tussen de passanten in het niemandsland dat van iedereen is. Ook dat is ‘kunst in de openbare ruimte’: een efemeer, bezwerend gebaar. Er hoort ook een krant bij, een vluchtig, kwetsbaar medium dat zo weerloos is als de tekeningen zelf. 

LEUVEN STATIONSPLEIN: elke avond van 19u tot 24u, tot 14 maart. Gratis.
LEUVEN PROVINCIEHUIS: elke werkdag tijdens de kantooruren, tot 14 maart. Gratis.

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!