Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Hof van assisen afschaffen: ja of neen?

Renaat Landuyt Is het zinvol dat we het hof van assisen afschaffen? Rond deze vraag kwamen woensdag zo’n 400 studenten samen aan de Leuvense rechtsfaculteit. Gastsprekers waren: Jean Luc Cottyn, ondervoorzitter van de hoge raad voor de justitie en sedert jaren substituut-procureur-generaal bij het hof van beroep te Gent, Filip Van Hende, advocaat in hart en nieren met intussen heel wat assisenzaken op zijn palmares. De derde van het gezelschap was Renaat Landuyt, Kamerlid voor SP.a en gewezen minister van mobiliteit en verkeer. Het debat werd in goede banen geleid door Raf Verstraeten, professor aan de Leuvense rechtsfaculteit.

Lees verder

Stormschade op Nieuwbouw Rondestraat te Kessel-Lo

Vandaag Dinsdag 10-02-2009 is bij het stormweer de schoorsteen van een aanpalende woning losgeslagen door de werkkraan van de nieuwbouw aan de Rondestraat.
Afbeelding1 
Na water en modderlast in onze straat werd nu de schoorsteen door de losdraaiende kraan met zijn laaghangende bak losgeslagen en kwamen de stenen zowel op het dak van de aanpalende woningen als op het wegdek (en geparkeerde voertuigen?)terecht.
De straat is momenteel in zo een slechte staat , waardoor mensen niet meer behoorlijk hun woning kunnen onderhouden.
Zo zijn er diverse putten voor de huizen die bij regenweer vollopen waardoor de gevels en de deuren en ramen volledig bespat worden door de modder.Ik moet zelfs een schatting nemen of er een wagen op de straat rijd of niet want wanneer ik mijn deur open en er komt juist een voertuig doorgereden spat het water over onze kop tot ver in de gang.
Wij als bewoners denken nog steeds aan de belofte van de nieuwe eigenaar van de nieuwbouw , er zullen afbraakwerken en een nieuwbouw gebeuren maar jullie zullen er GEEN last van ondervinden.
Wat dus helemaal uit den boze is!
Hopelijk wordt zo snel mogelijk door de Stedelijke Diensten gereageerd om alsnog de bewoners van de Rondestraat een aangenaam leven in hun modderstraat te laten beleven tijdens de diverse werken in de buurt.

Dossier vastgoed: kopen en verkopen in Leuven

Banner_vastgoed_blog_nb_7

Grotemarktleuven Het Nieuwsblad pakt deze week uit met een uitgebreid vastgoeddossier. Via een aantal interessante modules kan je zelf berekenen hoeveel je kan lenen, hoeveel je notariskosten zullen bedragen en hoeveel je zal afbetalen. De ganse week lees je meer over de prijs van vastgoed in de gemeente en provincie.

Koop op donderdag 22 januari zeker de krant want dan zit er een provinciale vastgoedbijlage bij. Die dag kan je op  www.nieuwsblad.be/vastgoed de gemiddelde verkoopprijs van een huis in Leuven opzoeken. Wij zullen op deze blog de hele week aandacht schenken aan vastgoed in Leuven. Hou dus ook de blog in de gaten.

Heb jij een straf verhaal over kopen en verkopen in Leuven? Laat dan weten op vastgoed@nieuwsblad.be.

Marktrock nog maar eens in 't nieuw en helemaal voor niets

Mr1jpgMisschien wel het beste nieuws dat de afgelopen van op het Marktrockfront te rapen viel. Het stadsfestival, misschien wel het bekendste van het land, komt terug in augustus van dit jaar met een formule die bij heel wat mensen op veel bijval zal kunnen rekenen. Marktrock wordt dit jaar helemaal gratis, zegt organisator The Entertainment Group, en vindt opnieuw plaats op de vertrouwde datum van 15 augustus. Op die manier denkt de organisatie het festival nog meer terug te brengen naar zijn wortels. Dat heeft, in deze tijden van crisis en verminderde sponsorinkomsten, natuurlijk gevolgen. Of het een nadeel is of niet, dat moet nog blijken, maar er staan dit jaar alleen Belgische bands op de bühne. Dus geen Metallica, Pearl Jam of Coldplay in Leuven, maar misschien wel dEUS, Soulwax en onze eigenste Milow. Of de zijpodia, het vorig jaar succesvolle De Laeyensplein en de Vismarkt, opnieuw van de partij zijn is nog niet duidelijk. Ook kan The Entertainment Group nog niet zeggen of er drie dagen festivalsfeer hangt in Leuven. Zeker van de partij is de Oude Markt, uiteraard.

Wat vindt u van deze formule? Gelooft u in een gratis-formule? Zal dat wegen op de kwaliteit van de bands? Hoopt u dat de zijpodia er nog bijzijn? Heeft u bandsuggesties voor de organisatie?

Beterschap zes maanden na de Facebookpetitie?

FietsertjpgZes maanden geleden slaagde een petitie op Facebook erin op erg korte tijd de harten van duizenden mensen te beroeren in Leuven. Niet verwonderlijk, want de petitie vraagt expliciet om meer redelijk van de Leuvense politie wanneer het gaat om het uitschrijven van boetes voor verkeersovertredingen. In een fietsstad zoals Leuven is dat een heikel thema, merkt de initiatiefnemer terecht op. Vandaag is de storm wat gaan liggen; de politie controleert nog steeds streng op fietsovertredingen, maar zegt wel degelijk rekening te houden met de verzuchtingen van fietsend Leuven. Dat is onder meer te merken aan de nadruk die de mannen en vrouwen in het blauw op preventieve maatregelen. Ook worden alle fietscontroles vandaag duidelijk aangekondigd. Toch is alweer een nieuwe Facebooktoepassing opgedoken. De initiatiefnemer hoopt een beeld schetsen van hoeveel geld er in Leuven naar welke boetes gaat en inzicht te geven in de boeteverhouding studenten-inwoners.

Voelt u zich minder geviseerd door de politie dan zes maanden geleden? Of heeft u dat gevoel nooit gehad? Moeten fietsers zich beter gedragen op de weg of zijn er andere oplossingen?

Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?

EcowerfjpgHeeft u er zich ook al aan gestoord? In Kessel-Lo wordt het gewone huisvuil, de bruine zakken zoals ze in de volksmond heten, een maal iedere veertien dagen opgehaald. In onze buurt is dat 's ochtends vroeg, omstreeks een uur of 7. Erg jammer als je vergeet dat het weer zover is, want als je de afspraak met de wagen van Ecowerf mist kan je er donder op zeggen dat je vuilnis minstens opnieuw twee weken in je kleine tuin of terras staat. Vervelend als je in een katrijke buurt woont of als het erg warm is. Bij de containerparken zijn de bruine zak immers niet welkom. Een kleine vergelijking leert ons dat alle Leuvense deelgemeenten - Heverlee, Wijgmaal, Kessel-Lo en Wilsele - hetzelfde regime kennen. In de meeste omliggende gemeenten is dezelfde situatie van kracht. Huisvuil wordt er twee maal per maand opgehaald, PMD en GFT (op dezelfde dag) twee maal per maand en grof vuil een maal per twee maanden. Ophalingen van papier en karton gebeuren door verenigingen in de buurt. In Leuven-centrum is de situatie anders. Daar worden huisvuil en GFT iedere maand opgehaald, PMD afzonderlijk twee maal per maand, maar is er ook een afzonderlijke ophaling van papier en karton, ook twee maal maandelijks.

Wat vindt u van deze situatie? Vindt u dat het centrum en de stad over dezelfde kam geschoren moeten worden? Of verdient het drukke centrum een apart statuut?

Hier is de Peliboy

PeliboyjpgGoed nieuws voor alle Leuvenaars die het moeten stellen met een kleine tuin of een terras om hun vuilniszakken te stallen. Ook goed nieuws voor de Leuvenaars die 2 euro toch wat veel geld vinden voor een bruine stedelijke huisvuilniszak. Dankzij de Peliboy, een nieuwe Belgische uitvinding krijg je tot drie keer meer vuilnis in een zak. Het principe van de uitvinding vind je hier. Een bijkomend voordeel is dat uw vuilniszakken beschermd worden door een stevig harnas. Meteen een voordeel voor wie in een katrijke omgeving woont.

Leven in Leuven genomineerd voor Stadsblog van het Jaar

LeveninleuvenOnze collega's van Leven in Leuven, een stadsblog die het dagelijkse reilen en zeilen in de oudste universiteitsstad van het land onder de loep neemt, is genomineerd voor de eretitel van Stadsblog van het Jaar. Dat is een deelcategorie van de wedstrijd Site van het Jaar 2008. Leven in Leuven moet het opnemen tegen onder andere blogs in Hasselt en Gent. Wil je dat Leuven in de prijzen valt, breng dan snel hier je stem uit.

Opening 41ste Carnavalseizoen 2008-2009 - Orde van de Pietermannen Stadscarnaval Leuven

Orde_van_de_pietermannenKeizer & Groot-Hertog GUIDO I van de Orde van Pietermannen , Stadscarnaval Leuven opende gisteren Dinsdag 11 November 2008 stipt om 11.11H het 41ste Carnavalseizoen Leuven in ons lokaal Café / Zaal Casablanca - Oude Baan 308 - 3000 Leuven.

Lees verder

Huis zkt koper: TV Makelaar op bezoek

TvmakelaarTvmVorige week is het tweede seizoen van TV Makelaar van start gegaan bij vtm. Pascale Naessens en Jo De Poorter helpen Vlamingen om hun huis te verkopen of zorgen ervoor dat ze hun nieuwe ideale woning vinden. De opnames voor het programma zijn nog aan de gang en op woensdag 19 november 2008 organsieert TV Makelaar een Kijkdag (open huis) in de woning van Medhi Vandroogenbroek. Die vindt plaats tussen 14 en 17 uur in de Paul Delvauxwijk 55 in Leuven.

De eigenaars
Zo’n 3,5 jaar geleden besloot Mehdi Vandroogenbroek (27) dat het tijd was om een huis te kopen. Hij werd opgevoed met het idee: je moet sparen. Huren vond hij dan ook weggegooid geld en de beslissing was dus snel genomen. Mehdi kocht een compacte arbeiderswoning in zijn favoriete stad Leuven.
Oma en opa volgden hun enige kleinzoon naar deze stad. Nu ze niet meer met de auto reden, wilden ze zo dicht mogelijk bij hun oogappel wonen. De grootouders hadden immers een hele tijd ingestaan voor de opvoeding Mehdi. Als kind kwam hij zowat elke dag bij hen langs, aangezien zijn beide ouders moesten werken.

Lees verder

Oudere berichten:
> Daar is de tram weer...
> Ben jij de grootste Leuven-kenner?
> Stad steekt Marktrock handje - cash - toe
> Appartementen te duur
> Dossier vastgoed: kopen en verkopen in Leuven
> Verkiezing 41ste Prins van Loven 2009
> Welk imago voor Leuven?
> Tegen 100 km/uur naar Brussel?
> Erop uit in je eigen buurt
> Beter leven in uw provincie
> Marktrock nog maar eens in 't nieuw en helemaal voor niets
> Beterschap zes maanden na de Facebookpetitie?
> Oudejaarsavond: houd rekening met de dieren
> Lijst fuifen tijdens oudejaarsnacht
> Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?
> Meer dan 4.000 deelnemers bij Eindejaarscorrida
> Prettig eindejaar!
> Win: boek Flanders from the air
> Je oude super 8 films nu op dvd
> Stadsdiensten gesloten tijdens kerst- en nieuwjaarsdagen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!