Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Win: boek Flanders from the air

Vvdl_cover_2_4 Vlaanderen vanuit de Lucht heeft zopas haar nieuwste publicatie uitgebracht: Flanders from the air.    
Dit achttalige boek bevat de mooiste beelden die de afgelopen jaren boven Vlaanderen zijn gemaakt. Het boek is ingedeeld in tien verschillende thema's waardoor alle aspecten van Vlaanderen aan bod komen: historische stadscentra, pittoreske dorpjes, prachtige natuurlandschappen tot sportevenementen en havens. Ook Leuven en omstreken kregen er een plaatsje.
De aandachtstrekker voor op je salontafeltje!

Win!
Ladeuze_2 Wij geven één exemplaar van Flanders from the air weg. Wil jij graag grasduinen in dit prachtig fotoboek? Stuur dan voor 15 januari 2009 een mailtje naar elke.dreesen@nieuwsblad.be met je naam, adresgegevens en het antwoord op de volgende vraag: Welke foto krijg je als eerste te zien wanneer je de luchtfoto's bekijkt via www.nieuwsblad.be/leuven?
Vermeld als onderwerp Flanders from the air - Leuven.
Succes!

Meer info: www.vlaanderenvanuitdelucht.be

Je oude super 8 films nu op dvd

Nacht_van_super_8Cultuurorganisatie Curieus digitaliseert op grote schaal oude super 8 films, dat zijn magnetische filmbandjes populair in de jaren zeventig en tachtig van vorige eeuw. Tegen een vergoeding van een euro per minuut zet de organisatie het oude filmmateriaal op dvd. Van het ingezamelde materiaal wordt per provincie een selectie gemaakt en verwerkt in een filmmontage. De filmpjes worden per provincie ingezameld op verschillende inzamelmomenten. Daarnaast zijn er ook een aantal slotavonden. Op deze krijgen de deelnemers hun oud filmmateriaal terug en hun gedigitaliseerde dvd. Bovendien worden er tijdens die avonden de montages vertoond van de beste beelden van jouw regio. Met behulp van jouw oude beelden brengt curieus Leuven van de jaren ’50, ’60 en ’70 terug tot leven.

Momenten waarop Leuvenaars hun oude filmpjes kunnen indienen, zijn:

Maandag 12 januari 2009 - Leuven Lokalen curieus Vlaams-Brabant - Mechelsestraat 70 Tussen 10u en 12u - tussen 14u en 18u

Vrijdag 16 januari 2009 - Leuven Lokalen curieus Vlaams-Brabant - Mechelsestraat 70 Tussen 10u en 12u - tussen 14u en 18u

Meer informatie vind je op de volgende site.

Dj Laurent Garnier draait in Leuven

GarnierEen primeur voor Leuven. Nu vrijdag komt dj Laurent Garnier in de Leuvense muziekhal Silo draaien. Na lange tijd afwezig te zijn, is de Parijzenaar opnieuw begonnen met het maken van elektronische muziek.

Garnier is speciaal naar Leuven afgezakt om de tweejarige verjaardag van de Silo te vieren. België staat voor het komende jaar niet geboekt in zijn agenda. Garnier staat al meer dan 15 jaar aan de absolute top in de elektronische muziek. Hij is verantwoordelijk voor klassiekers als Wake Up (1993), Astral Dreams (1994), Crispy Bacon (1997), Coloured City (1998), The Sound Of The Big Babou (1999) en natuurlijk The Man With The Red Face (2000).

Daarnaast was hij jarenlang labelbaas van F Communications waar lounge-artiesten als St. Germain en Mr. Oizo groot zijn geworden. Toch heeft Laurent Garnier voornamelijk zijn strepen verdiend als dj. Hij heeft steeds grenzen proberen te verleggen door verschillende genres in een set te spelen wat vaak tot controverse heeft geleid. Laurent Garnier treedt nu vrijdag in Silo op. Het feestje begint om 22.00 uur ‘s avonds.

Kom naar de kerstmarkt!

Image011_2 Bent u al de sfeer gaan opsnuiven op de kerstmarkt? Het is er heerlijk genieten van een glas hete glühwein of dampende chocolademelk. Kuier gerust rond tussen de kraampjes en bekijk of koop handgemaakte kerstversiering, bonte rendiermutsen of heerlijke snoepjes en bonbons. Bovendien heeft de kerstman er zijn eigen huisje voor de allerkleinsten. Verder zorgen verrassingsoptredens voor de muzikale noot.

Bezoek de kerstmarkt nog tot zondag 21 december op het Ladeuze en het Herbert Hooverplein.

Bekijk hier de Kerstfotospecial.

Finale dj-contest 45 Toeren

Dj_3Op zaterdag 13 december vindt de finale van de Vlaams-Brabantse dj-contest ’45 Toeren’ plaats. Uit zes kandidaten wordt één winnaar gekozen. Hij of zij treedt daarmee in de voetsporen van dj Bobby Ewing, Leuvens eerste stadsdj. De finale gaat door in muziekcentrum Nijdrop (Opwijk) en begint om 21.00 uur. De zes geselecteerde dj’s zijn: Le Bar Deux uit Scherpenheuvel, Project Cyborg uit Aarschot, Insert Coin uit Lennik, T Mastis uit Herne, Speedwagon uit Diest, en The Nitrous uit Leuven. 'Met 45 Toeren wil het provinciebestuur een nieuwe stap zetten in het popbeleid. Via deze wedstrijd krijgen dj's meer begeleiding en speelkansen, verhogen de communicatiemogelijkheden en wordt het dj-en in een positief daglicht gesteld', zegt Tom Troch, gedeputeerde voor jeugd en cultuur. 'Uit een Vlaams onderzoek naar vrijetijdsbesteding van tieners blijkt immers dat er gemiddeld meer tieners tijd investeren in het maken van samples en mixen van muziek dan in het bespelen van een instrument in een band.'

Geschenken voor kinderen in Moldavië

HumedicaVeel kinderen en jongeren uit de regio hebben de afgelopen weken deelgenomen aan de actie ‘een Hartelijk Geschenk’. Dit houdt in dat zij druk bezig zijn geweest met het maken van een geschenkdoos voor kansarme leeftijdgenootjes in Moldavië. Humedica Belgium vzw, de initiatiefnemer van deze actie, heeft inmiddels al meer dan 500 versierde schoendozen mogen ontvangen. In de loop van de komende week hoopt Humedica nog eens 500 geschenkdozen te mogen ontvangen.
Al de ontvangen dozen zijn gevuld met cadeautjes voor kinderen uit het armste land van Europa. De meeste dozen die tot nu toe verkregen zijn, zijn afkomstig van scholen. Zo hebben de leerlingen van basisschool Boven-lo te Kessel-Lo tenminste 150 geschenkdozen gemaakt. De kinderen van basisschool Mater Dei uit Erps Kwerps hebben ook erg hun best gedaan en zo’n 300 schoendozen versierd en gevuld met cadeautjes. Andere scholen uit de regio die deelnemen aan de actie zijn de Gemeentelijke basisschool in Pellenberg, Don Bosco (ASO) in Haacht en de Krullevaart uit Wilsele.
Ook individuele gezinnen kunnen deelnemen aan de actie. Iedereen die graag een geschenkdoos voor een arm kind in Moldavië wil maken kan dit nog doen tot en met 22 december. Kleine aantallen dozen kunnen worden afgegeven op het kantoor in Wilsele (Panoramalaan 64). Grote aantallen geschenkdozen worden in overleg door Humedica zelf opgehaald.

Voor meer informatie of voor het aanvragen van een brochure kunt u kijken op www.hartelijk-geschenk.be of contact opnemen met Humedica Belgium via het nummer 016-220564 of via het e-mailadres info@humedica.be

Rudolph en zijn maatjes op de Kerstmarkt

Rudolph_coDe Kerstperiode is altijd een beetje bijzonder... Daarom besliste KÖRPERWELTEN om Rudolph The Reindeer, een geplastineerd rendier voorzien van slee en winters sneeuwlandschap, naar België te halen. Santa’s little helper zal zijn opwachting maken op diverse locaties. Een eerste halte is de Leuvense Kerstmarkt op vrijdag 12 en zaterdag 13 december. Vlak naast het huisje van de Kerstman onder de arcades van de Leuvense Universiteitsbibliotheek zal Rudolph The Reindeer schitteren. Wie Rudolph en de Kerstman wil bewonderen moet dus op 12 en 13 december naar Leuven. Bovendien worden er kortingsbonnen voor de tentoonstelling uitgedeeld aan de bezoekers. Dankzij KÖRPERWELTEN valt Kerst vroeg dit jaar!

Wat vindt u van de komst van deze - euh - dieren naar de Kerstmarkt? Horen ze er thuis of zijn deze taferelen niets voor een familiale gebeurtenis zoals de Kerstmarkt?

Blijf in je kot!

Kotroute_3 Donderdag 27 november worden 23 koten een museum voor één dag. AmuseeVous pakt na een succesrijke M.B. Kotroute in Gent ook uit met een toffe cultuurroute in Leuven en Antwerpen. Vanaf 16 u worden de koten omgetoverd tot kleine musea met installaties, unieke verzamelingen, poëzie, theater, muziek en beeldende kunst. De kotroute is een onderdeel van het project Marcel Broodthaers autour et audelà/onomwonden. Marcel Broodthaers, de dichter en beeldend kunstenaar die een grote vertegenwoordiger was van conceptuele kunst, wordt weer tot leven gebracht op kot.

Lees verder

Fototentoonstelling (in)site Sagalossos

Salagos1Van zaterdag 22 november tot woensdag 31 december loopt in stadsbibliotheek Tweebronnen de fototentoonstelling (in)site Sagalossos: Reframed. Het is de eerste fototentoonstelling over de archeologische opgraving in Sagalassos, zuidwest Turkije.

In deze tentoonstelling wordt naast een selectie van beelden uit het recent en gelijknamig verschenen fotoboek eveneens ook nieuw werk gepresenteerd. Deze tentoonstelling is een organisatie van M Leuven, Faculteit Letteren en Hogeschool Sint-Lukas. Een tijdje terug vond een team archeologen van de K.U.Leuven in de Romeinse thermen van de vergane Turkse stad Sagalassos de resten van een vijf meter hoog marmeren beeld van de Romeinse keizer Marcus Aurelius, die van 161 tot 180 na Christus regeerde. Vorig jaar nog werd het hoofd, een onderbeen en voet gevonden van keizer Hadrianus. De archeologen verwachten nog meer beelden te vinden.

Lezing van Katrien Schaubroeck over 'gelukkig worden'

Plato_2Gelukkig worden, hoe doe je dat? Wat is geluk? En wat heet gelukkig zijn? Dat zijn de thema ’s waarover filosofe Katrien Schaubroeck nadenkt in een lezing georganiseerd door Vormingplus, nu maandagavond in CC Oratoriënhof.

Daarin toets ze de eigen ervaring af aan wat filosofen zoals Plato en Aristoteles over geluk hebben gezegd. Wat moeten we doen om gelukkig te zijn? De dag plukken? Gezond eten en genoeg slapen? Ligt ons geluk in eigen handen? Of is gelukkig zijn een kwestie van geluk hebben? Omdat filosofen de naam hebben van doordrammers en praatjesverkopers te zijn, wil Schaubroeck aan de hand van de eigen ervaring laten zien dat we misschien toch nog iets kunnen leren van hen.

De sessie is geschikt voor iedereen die nieuwsgierig is en wil weten wat geluk is. De lezing gaat door op maandag 17 november, in CC oratoriënhof (Mechelsestraat 111). Inkom is 6 euro.

Oudere berichten:
> Daar is de tram weer...
> Ben jij de grootste Leuven-kenner?
> Stad steekt Marktrock handje - cash - toe
> Appartementen te duur
> Dossier vastgoed: kopen en verkopen in Leuven
> Verkiezing 41ste Prins van Loven 2009
> Welk imago voor Leuven?
> Tegen 100 km/uur naar Brussel?
> Erop uit in je eigen buurt
> Beter leven in uw provincie
> Marktrock nog maar eens in 't nieuw en helemaal voor niets
> Beterschap zes maanden na de Facebookpetitie?
> Oudejaarsavond: houd rekening met de dieren
> Lijst fuifen tijdens oudejaarsnacht
> Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?
> Meer dan 4.000 deelnemers bij Eindejaarscorrida
> Prettig eindejaar!
> Win: boek Flanders from the air
> Je oude super 8 films nu op dvd
> Stadsdiensten gesloten tijdens kerst- en nieuwjaarsdagen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!