Zoepa

TeenLife Nieuws from nieuwsblad

Uitspraak van de dag

Als alleenstaande ontvang ik ontzettend veel warmte van m'n elektronische cavia (J.D. uit Leuven)

RSS

HeaderWeBlog

01 juli 2005

Rock Werchter van uit de regen

Bon, we zijn geland in Werchter. Vertrokken in Gent om 12 uur. Stralende zon, geen zuchtje wind. Om 15 uur in Werchter. Gietende regen, windkracht 10. Zo gaat dat met festivals. De fermste headliner is nog minder straf dan de weersomstandigheden. Zelf heb ik twee uur doorgebracht onder het tentzeil van een plaatselijke middenstander. Van daaruit had ik een geweldig zicht op de toestromende (vaak letterlijk) festivalgangers. Ik heb zelfs het eerste optreden gemist.

Kijk, als dertigplusser heb je echt niet meer die neiging om de eerste tot en met de laatste noot mee te schreeuwen. Dus laat The Bravery maar met man en macht de aftrap geven: ik blijf nog even uit de regen. Wat een verschil met twintig jaar geleden. Want we wilden toch niet de openingsact missen, zekerst. Dat was dat jaar The Alarm, ik weet het nog zeker. The Alarm was dat jaar veel minder secuur: ik herinner me dat de zanger-gitarist een andere toonaard bespeeld dan zijn bandgenoten en dat de bassist pas de laatste twee nummers kwam meespelen. Als ik me niet vergis, was heel T/W toen veel minder secuur.

Want wat een organisatie heeft Herman Schueremans me hier neergepoot. Een dorp van Rotselaar tot een eind in Werchter. Van kilometer één hamburgers, frieten en bier. En dan frieten en bier. En dan nog enkel bier. En daarna de weide zelf. Er zijn weinig panorama's die zo ontroeren als het zicht van achteraan de wei op het hoofdpodium, nog voor de massa er plaats heeft gevat. Uit de luidsprekers klinkt banale muziek. Ik zie horden Nederlanders passeren, en nog veel meer Belgen en hier en daar een Duitser. En heel af en toe iemand die ik ken. In de verte klinkt de belofte van Ozark Henry en Kraftwerk.

Ik ben geen man van de massa, echt niet. Maar eens per jaar Rock Werchter raad ik iedereen aan. Tegen de verzuring. Voor de regen.

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 05:17 nm | Permalink | Reacties (1)

22 juni 2005

Bloktip: beloon jezelf
Beloon jezelf telkens je een hoofdstukje hebt geleerd. Leg bijvoorbeeld een heerlijke zak snoep voor je neus. Na elk gestudeerd hoofdstuk krijg je zo’n snoepje. Je kan jezelf ook met andere dingen belonen: een knuffel van je lief, een telefoontje naar een vriend, een wandelingetje in de zon... Je moet wel een sterk karakter hebben. Je mag niet vals spelen en te vroeg een snoepje nemen. Anders is het om zeep.

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 08:33 nm | Permalink | Reacties (0)

19 juni 2005

Blok it when it's hot
Studeren bij dertig graden, het is geen pretje. Hoewel, maak van de nood een deugd en je haalt moeiteloos 90 procent. Als je een tuin hebt, blaas je gewoon het zwembadje vanuit je peutertijd op. Zet een duikbril op je hoofd en je kan studeren. Een absolute voorwaarde is dat je de cursus plastificeert, anders vallen je punten letterlijk in het water. Het hoofd koel houden is belangrijk, maar je voetjes een fris badje geven kan zalig zijn. Zet je in de tuin onder de parasol en plens met je voeten in het water. Wie geen tuin of terras heeft, kan gewoon een park opzoeken. Het voordeel is dat je dan wordt omringd door andere studenten en dat je weet: ik ben niet alleen.

Het verstandigst is uiteraard binnen blijven en de rolluiken naar beneden laten. Wie toch even in de zon gezeten heeft, moet eerst een frisse douche pakken voor ie weer begint te studeren. De ultieme tip voor wie té graag onder de douche staat. Plastificeer een stuk cursus en hang het in je douche. Doe dit met dingen die je rats uit het hoofd moet kennen: wiskundeformules, Duitse voorzetsels, ... Op die manier zal je je stof kennen en zal je tenminste proper naar het examen vertrekken.

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 08:46 nm | Permalink | Reacties (1)

16 juni 2005

Bloktip: laat je verrassen
Laat je vrienden en familie ook eens iets doen. Geef hen je cursussen en een pak Post-Its. Laat ze op de briefjes een heel leuke boodschap schrijven, zoals: jij bent de tofste van de hele wereld. Die briefjes moeten ze dan op een willekeurige plaats in je cursus kleven. Zo stuit je tijdens het blokken geregeld op een aangename verrassing!

Geplaatst door Steven De Grove om 07:35 nm | Permalink | Reacties (0)

15 juni 2005

Eettips van Jenny
Stop! Haal dat snoepje vlug uit je mond en lees eerst deze tips van voedingsspecialiste Lien Hertsberge (UZ Gent). Je zwoegende hersenen snakken vooral naar een stukje fruit. 1 Frisdranken als cola en limonade bevatten geen volwaardige suikers en geven je maar heel eventjes energie. Ook Red Bull is geen aanrader.

2 Overdrijf niet met koffie en thee. Het kan je nog zenuwachtiger maken.

3 In normale omstandigheden is het oké om een of twee glazen alcohol per dag te drinken. Maar let ermee op in de blok. Zeker als je al wat vermoeid bent zal je er alleen maar lomer door worden.

4 Ontbijt. Probeer het zo uitgebreid en gevarieerd mogelijk te doen: fruit, een melkproduct, volkoren brood met wat beleg... Alleen een glas fruitsap is onvoldoende.

5 Energie nodig? Eet voldoende pasta en aardappelen, want dat zijn bronnen van goede koolhydraten.

6 Je mag jezelf uiteraard eens belonen met een snoepje of wat chocolade, maar besef dat die dingen je geen energie geven.

7 Eet voldoende, want de concentratie daalt als je te weinig eet. Brood, pasta, rijst, fruit en melkproducten bevorderen je thinking power.

8 Tussendoortjes zijn goed om de concentratie te behouden. Kies wel voor een granenkoek dan voor zoetigheden, want daar kan je veel langer op teren.

9 De blok is niet de ideale tijd om zwaar te diëten. Wie wil vermageren kan er bijvoorbeeld wel op letten alleen maar magere of halfvolle producten te nemen.

10 Veel studenten kunnen niet eten van de stress. Het is belangrijk om toch iets proberen te eten, anders wordt het alleen maar erger.

11 Kant- en klaarmaaltijden kunnen zeker, maar lees wel het etiket. Zorg dat er groenten en koolhydraten in zitten.

12 Vermijd sauzen en eet niet te zwaar. Liever veel lichte maaltijden dan twee zware.

13 Een voorbeeld van een goede, snelle, voedzame en lichte maaltijd? Kies voor een wokgerecht, dat gaat snel. Combineer kip, noedels en gemengde groentjes (die kan je voorgesneden in de supermarkt kopen). Gooi er een pak kruiden bij om op smaak te brengen.

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 08:11 nm | Permalink | Reacties (0)

14 juni 2005

Foltermethodes

Foltermethodes zijn ideaal om jezelf sneller te doen blokken. Ga bijvoorbeeld in spreidzit of lotushouding zitten. Zolang je die lijst Franse woordjes niet uit het hoofd kent, moet je blijven zitten. Gegarandeerd dat het snel vooruit zal gaan!

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 08:03 nm | Permalink | Reacties (1)

13 juni 2005

Ga eens op je hoofd staan
Sommige wetenschappers beweren dat je tijdens het studeren moet zorgen dat er voldoende bloed naar het hoofd stroomt. Of het waar is, weten we niet, maar voor ons is elke reden goed om eens flink op je kop te staan. Dus na elke bloksessie: kopstand! Uiteraard bestaan er variaties op dat thema. Wat dacht je ervan om tijdens het examen ondersteboven op de stoel van de leerkracht te gaan hangen of zitten?

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 07:20 nm | Permalink | Reacties (1)

09 juni 2005

Jenny from de blok: Aan het flippen? Relaxen doe je zo!

Eet je cursus niet op! Gooi hem niet door het raam! Als je begint te flippen, zijn er vele manieren om even tot rust te komen. De relaxtips van Jenny from de blok.

1 Een relaxtip die je tijdens het blokken kunt uitvoeren! Neem een voetbadje (een ordinaire emmer volstaat) en vul die met water en wat badzout. Leg er knikkers in en rol er met je voetjes over. Heerlijk... Je kan ook saliebadcrème in je voetbadje gieten.

2 We blijven in de categorie water. Een douche werkt zowel relaxerend als verkwikkend. Voor de gelukzakken die een bad hebben: als je een portie kruiden in je bad gooit, wordt het nog aangenamer. Van kruidnagel en kaneel word je fit. Citroen bevordert de concentratie en dankzij rozemarijn vermindert de vermoeidheid. Wie van al dat blokken hoofdpijn heeft, duikt best in een bad vol kamille. 3 Schakel je vrienden in als je begint te flippen. Vertel hen je frustraties. Eens uithuilen kan immens veel deugd doen. Kies misschien iemand die zelf niet in de examens zit. Die persoon kan alles een beetje van op afstand bekijken.

4 Massage! Geen massagepartner in de buurt? Doe het gewoon zelf. Leg je handen op je hoofd en maak cirkelbewegingen met je vingertoppen (net alsof je je haar wast). Strijk ook je denkrimpels glad: leg je vingertoppen op het midden van je hoofd en duw je handen naar buiten in de richting van de slapen. Leg je vingertoppen ook eens op je wenkbrauwen en duw je handen met een stevige druk in de richting van de haargrens. Zalig...

5 Geniet van de simpele dingen des levens. Ga wandelen en koop een ijsje. Ga wat in het park zitten, liefst met je snoet in de zon, en kijk naar de mensen. Leg een rustgevend muziekje op – er bestaan zelfs speciale relaxcd’s. Of luister elke avond naar Tomas en Jenny from de blok op Studio Brussel. (WH)

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 06:17 nm | Permalink | Reacties (1)

08 juni 2005

Jenny doet de stress verwateren

1 Organiseer een watergevecht . Jenny from de blok maakte de straten van Gent al onveilig met vele emmers water. Dit kan je gerust zelf proberen. Het enige wat je nodig hebt is een emmer water, een huis met twee verdiepingen en een onschuldige voorbijganger.

2 Jubel en zing de longen uit je lijf . Daar voel jij je (je buren iets minder) veel beter door. K3, Samson of het Smurfenlied brengen je terug naar je zorgenloze kindertijd. Een combinatie met playback voor de spiegel is nog beter. Verzin uiteraard zelf de nodige variatie. I'm too sexy for my teacher...

3 Sport ! Maar kies een sport waarbij je al je agressie kwijt kunt. Een partijtje kickboksen is ideaal. Kies wel een partner die minder groot en sterk is dan jezelf of koop een boksbal. Seks is ook een goeie sport. Al jaren discussiëren onderzoekers over seks voor de wedstrijd of voor een examen. Of het de concentratie achteraf bevordert, weten we dus niet. Maar het is zeker een uitstekend verzetje.

4 Gooi het oude servies van je grootmoeder aan diggelen. Scheur foto's van ex-liefjes kapot. Knip de trui die je nooit meer wil dragen in honderd kleine stukjes. Verniel wat je wil , maar houdt rekening met de gevoelens van je omgeving. Je moet die mensen na je examens nog onder ogen kunnen komen. Je kan ook je agressie aan iets nuttigs koppelen. Speel bijvoorbeeld tikkertje met de kippen, zo hebben die beesten ook wat lichaamsbeweging.

5 Luister naar Tomas en Jenny from de blok op Studio Brussel. Een betere ontspanning is er niet. Al wordt een mens er niet rustiger van... (WH)

Jenny from de blok, Studio Brussel, elke werkdag om 22 uur

Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 08:54 nm | Permalink | Reacties (0)

07 juni 2005

Jenny from de blok schudt je wakker

Bang dat je tijdens het mondelinge examen voor de ogen van de leerkracht in slaap zult vallen? Ook al meegemaakt dat je tijdens het examen chemie al slaapwandelend de klas uitliep? Jenny from de blok houdt je wakker met haar ultieme slaap- en wakkerblijftips. (Geeuw)

Hoe een ochtendlijke slaapkop te vermijden?

 • Ga altijd op hetzelfde uur slapen en zorg dat je wekker je altijd op hetzelfde tijdstip wekt.
 • Gebruik je bed alleen om te slapen (en te vrijen uiteraard). Je leest en studeert beter niet in je bed. Ook tv-kijken doe je beter niet vanop je hoofdkussens.
 • Een nachtje doorblokken kan op het einde van de examenperiode, maar je vermijdt het beter in het begin. Een uurtje vroeger opstaan kan wel, maar zorg dat je ritme niet van in het begin naar de vaantjes is.
 • Drink geen koffie vlak voor je gaat slapen. Een warm badje voor je in bed kruipt, stuurt je meteen naar dromenland.
 • Als je niet kan slapen, overloop dan in je hoofd je dag. Uur per uur. Begin achteraan. Wedden dat je nooit aan je belevenissen van ’s morgens geraakt?

  Hoe wakker te blijven in de klas?
 • Drink voor het examen koffie, thee of cola en eet een stuk zwarte chocolade.
 • Ga tijdens het examen naaste de lekkerste brok van de klas zetten. Als het examen je niet wakker houd, doen je hormonen dat wel.
 • Gebruik in de klas dezelfde trucs als chauffeurs: zet de radio loeihard en hang met je hoofd uit het raam (doe je misschien best als je examen al ingediend is).
 • Hang jezelf vol spiekbriefjes. De angst om betrapt te worden zal je wakker houden.
 • Spreek met je buurman of -vrouw af dat jullie elkaar om het halfuur een por in de ribben geven.
 • Beeld je in dat die lelijke draak van wiskunde een blonde stoot in bikini is. Of dat het opdondertje van Frans verandert in Brad Pitt. (Pas op voor kwijlvlekken op je blad)
 • Maak een wandelingetje door de klas. Alle excuses zijn goed: je bent je lens kwijt en hebt de spiegel vooraan in de klas nodig om die te zoeken, je moet dringend je handen wassen want je spiekbriefje zat onder de inktvlekken... (WH)
 • Geplaatst door Het Nieuwsblad Online om 07:05 nm | Permalink | Reacties (2)

   

  Blog mee op www.zoepa.be


  Heb je 'n weblog of dagboek? Schuilt er een verhalenverteller in je? Een sportverslaggever? Een politiek beest of Hollywood-watcher? Wij geven je online een plek! Mail naar nbonlineteam@vum.be.

  Elk jaar vertrekken duizenden jongeren naar het buitenland met de uitwisselingsprogramma's van AFS. Lees hier ervaringen uit de hele wereld van enkele enthousiaste ,,expats''!

  Ben jij zelf zo'n ondernemende AFS-er, en heb je zin om in onze AFS-blog je avonturen te delen met het grote publiek? Mail dan naar: marjolein.cuvelier@vum.be.

   

  Zoepa Blog Squad


  Benieuwd naar de gezichten achter de berichten? Enkele van onze regelmatige posters waagden de sprong en outten zich openlijk als Zoepa-bloggers! Checke ze uit!

   

  Don't ask!


  Not Frequently Asked Questions

  De leukste reactie komt in de krant

   

  Foto Zkt. Onderschrift


  Foto Zkt. Onderschrift


  Verzin zelf een onderschrift!

   

  Copyright UNIWAY | 2005 ©