Home  Regio  lochristi  lochristi blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!
Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Lochristi?
Laat het weten aan:
Rudy, Peter, Benjamin, Lut, Ann of Geert
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Country en western met Fredero Redbarn

Buurinzicht

Fredero2We namen plaats tegenover Fredero Redbarn (50), city-marshal van country linedance westernclub The Spirit of Horses in Zaffelare, en zagen een uur later een hele hoop vooroordelen van tafel geveegd. Fredero noemt eigenlijk Freddy De Roose, maar hanteert binnen zijn vereniging een countrynaam. ‘Ik transformeer wanneer ik naar de club ga. Ik loop dus niet hele dagen met een cowboyhoed op m’n hoofd. Ook gebruik ik mijn echte naam in het dagelijkse leven. Mijn vrouw maakt geen deel uit van het countrygebeuren, maar ze gaat wel dikwijls mee en steunt me enorm.’

De term cowboy blijkt echter niet zo geliefd te zijn binnen dit westernwereldje. ‘Dat woord roept een imago op van guur volk, dronkenschap en vechtpartijen. Bij ons is het heel strikt. Ieder lid moet een manifest met regels ondertekenen. Verbreekt iemand dit, dan wordt die uitgesloten en wordt de lidkaart afgenomen. We hebben niets te maken met dat ruige beeld dat velen hebben. Ik ben dan ook blij dat we dit eens kunnen rechtzetten.’, vertelt Fredero.

De vereniging is goed georganiseerd. ’Er is een duidelijke hiërarchie binnen onze club, een beetje naar het voorbeeld van een stad. Ikzelf sta aan het hoofd als city-marshal. Maar er zijn bijvoorbeeld ook sheriffs. Je kan stijgen door je engagement en inzet. En elke club staat verder onder de overkoepelende organisatie, de Belgian Terry’s Texas Rangers Confederation. Die beëdigt nieuwe clubs, voltrekt countryhuwelijken,… Ze zorgt ook voor special forces, eigen security bij evenementen, uitgedost als rangers. Tussen de verenigingen onderling - zo’n honderdtal in Vlaanderen - is er verder een grote solidariteit.’

The Spirit of Horses telt zo’n 160 leden en is uitermate actief. Fredero verduidelijkt: ‘In de eerste plaats richten we ons op linedance. In lijnvormen dansen we op muziek, hoofdzakelijk country natuurlijk. Je kan dit echter op zowat elk genre doen. Zelfs mijn dochtertje van zes danst al goed mee. Elke vrijdagavond komen we samen om te oefenen voor optredens en demonstraties. Verder organiseren we jaarlijks een sinterklaasfeest voor arme kinderen en gaan we op kamp in de zomer. En tussendoor zijn er nog talloze uitstapjes.’

Voor Fredero is het nochtans allemaal laat begonnen. ‘In 2004 ging ik eens mee met een vriend naar de countryclub in Zaffelare, toen nog The Wild Horses. Daarvoor had ik nog geen enkele band met country en western, maar ik was direct verkocht. Na zes maand was ik reeds sheriff. Door wanbeleid viel die vereniging jammer genoeg uiteen. Ik heb de leden dan overgenomen en een nieuwe club gestart, The Spirit of Horses.’

Fredero werkte 21 jaar voor het Japanse bedrijf Yoshida, maar is daar nu mee gestopt. ’Ik ben wel elke dag bezig met de vereniging: aankopen, boekhouding, activiteiten regelen,… Meestal zit ik tot 4u ‘s nachts aan mijn computer om alles in orde te brengen. Maar ik vind het leuk om me als voorzitter te kunnen uitleven in het organiseren. Ook het samenzijn met de leden is altijd heel gezellig. Weet je, als alleenstaande zou je je eigenlijk direct moeten inschrijven in een countryclub. Je hebt een bezigheid en leert een hele hoop mensen kennen.’

Het een beetje kalmer aan doen in de toekomst, is geen optie voor Fredero. ‘Ik zou binnen twee jaar graag een reis met de groep naar de Verenigde Staten op poten zetten. Het is verder vooral prioriteit om alles zoveel mogelijk gratis te houden voor de leden. Vanaf maart beginnen we met een motorclub waarbij iedereen vrij mag meerijden. Met de motor rijden is namelijk mijn andere passie. Ook ben ik begonnen met zingen en sta ik nu regelmatig in clubs op het podium.’

Op zaterdag 23 februari opent de club haar nieuwe Saloon Redbarn, aan de parking naast café brouwershof te Zaffelare. Kaarten kosten 5 euro. Verdere info hierover vindt u in de aankondiging op Lochristi Blogt van 1 februari of op de website van The Spirit of Horses. We kunnen al verklappen dat Deby Pfaff zeker al aanwezig zal zijn. Met vragen of om telefonisch kaarten te reserveren, contacteert u Fredero Redbarn op 0472 81 02 72 of via dit e-mailadres. Wie geïnteresseerd is in linedance is welkom op de lessen voor beginners van hun dansafdeling Silver Sterling, maandagavond van 19u tot 22u in Saloon Redbarn.

Reacties

het is inderdaad een mooie kans om onze club te promoten want het is één familie en vooral ik denk niet dat er nog een club is die zo een fantastiche saloon heeft echt waar een pareltje dankzij onze voorzitter en zijn vrouwtje en vele helpende handen daar maakt men vrienden door de goede sfeer die er iedere keer is

geert criel op 7 februari 2008 om 16:42

bij deze beaam ik alles wat Fredero zegt het is een zeer toffe club en leuk om eens duidelijk te maken dat er inderdaad een verkeerd beeld is van cowboys. Ikzelf en mijn hele gezin zijn ook lid en daar zijn we zeer fier op ,het is iedere week terug ambiance maar dan in een hele countrysfeer, het is een totaal andere wereld maar ik ben blij dat ik deze ken .En onze niewe saloon is echt prachtig je komt er binnen en je voelt je er direct thuis zo een aangename sfeer hangt er.

 Rosita de Roose op 7 februari 2008 om 20:23

Hartelijk dank aan het NIEUWSBLAD om onze vereniging eens in de kijker te willen plaatsen, hartelijk dank voor het intervieuw en puik verslag!

FREDERO REDBARN op 8 februari 2008 om 00:04

Laat een reactie achter


Lochristi blogt


 • Rudy Tollenaere, Peter Esprit , Benjamin Praet, Lut Laureys, Geert Herman, Delphine Van Poecke en Brecht Herman bloggen over Lochristi.

  Rudy (°1953) woont al zo lang in Lochristi en kende er voor de uitbreiding met alle verkavelingen als bakkerszoon elke straat. Hij wou de bakkerij van zijn vader overnemen, maar zijn moeder vond dat hij moest studeren. Hij zet nu lettertjes achter elkaar, met af en toe een spatie tussen, om het leesbaar te houden. Houdt van het leven en praat tegen iedereen die hij op zijn weg tegenkomt. En daar mogen ook vrouwen bij zijn.

  Peter is geboren en getogen Gentenaar die op zijn 16de naar Lochristi is afgezakt. Hij is getrouwd en vader van drie kinderen die stilaan groot worden (16, 18 en 20), is bediende in een verzekeringsmaatschappij. Hij houdt van voetbal en stevige muziek.

  Benjamin filosofeert zich door het leven met al eens een biertje in de hand. Hij adoreert de basgitaar, trekt graag naar verre einders en studeert verder ook nog een beetje. Geboren en getogen in Zaffelare, maar met een blik die voorbij de horizon reikt.

  Lut is vaste blogfotografe van Lochristi. Ze trekt de mooiste foto's van Lochristi en omstreken en werd inmiddels al een vast begrip bij de lezers van Lochristi Blogt!

  Bekijk hier de foto's en video's van Lut:  Geert is een rasechte Beerveldenaar die 18 jaar geleden emigreerde naar Lochristi. Leeft bewust en luistert enthousiast naar iedereen waar hij iets kan van leren. Overdag staat hij voor de klas om het jonge volkje wat Duits en wat opvoeding mee te geven. Als hij de boeken dichtklapt, herbront hij in een langeafstandsloop langs de rustige plekjes van Lochristi. En supportert hij voor de Buffalo’s.

  Delphine is nog maar enkele maanden officieel inwoonster van Lochristi, maar vertoeft hier al van kleinsaf aan. Ze geniet van het leven en is geboeid door mensen met een interessant verhaal. In de week zoekt ze als uitzendconsulente een passende job voor werkzoekenden, maar in het weekend vind je haar vaak terug in het zwembad, op het chiroterrein van Beervelde of in een gezellig restaurantje.

  Brecht probeert te bewijzen dat de jeugd van tegenwoordig best nog meevalt. Als scholier legt hij zich toe op klassieke en moderne talen, als vrij mens bemint hij badminton, de toetsen van zijn keyboard en fotografie. Tussendoor droomt hij van een journalistieke carrière en blauwwitte successen.

Zoeken

Nieuws uit lochristi

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!