Home  Regio  lochristi  lochristi blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!
Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Lochristi?
Laat het weten aan:
Rudy, Peter, Benjamin, Lut, Ann of Geert
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Leon Matthijs en Francine Van den Berghe

Buurinzicht

P1070436_2 Voor de kerk zijn ze getrouwd op 30 maart 1948. Een mis met drie priesters. En het zangkoor mocht daarna ene gaan drinken in 't Tonneken. En de trouwfoto's, die werden de dag zelf gemaakt: met de koets van Leon Olieux, naar Gent, naar een fotograaf in de Burgstraat. Want Leon, die had toen al een oog voor fotografie, en had alle fotografen van Gent afgedaan.  'We waren de laatste die met de koets van Leon gevoerd zijn. Leon, dat was ook een begrafenisondernemer, en woonde toen in café In de Posthoorn, ergens waar nu de KBC is', vertelt Leon Matthijs (83). 'Onderweg werd ge als jonge trouwer gestroopt, de mensen uit de buurt sperden de weg en hielden de koets staande, om wat drinkgeld te krijgen.'

'Het trouwdiner, dat was in die tijd bij de ouders van de bruid thuis,' komt zijn echtgenote Francine Van Den Berghe  (86) tussen. 'Gelukkig hadden we een grote dubbele plaats. Juist genoeg voor de tantes, nonkels, broers en zussen.' Maar een week eerder, op 24 maart, vandaag 60 jaar geleden, trouwden ze voor de wet.

Ze kunnen zich allebei nog herinneren hoe het begon. Francine het best: 'We zaten alletwee in de jeugdbeweging. Ik was leidster van de kajotsters. En er moest een bevrijdingsblaadje gemaakt worden voor de hele parochie. Jongens en meisjes, dat was toen nog apart, maar voor zo'n gelegenheid moesten we samenwerken, om te verdelen wie er welke straten zou bedelen.

Ik had op de tram al gevoeld dat Leon op een andere manier naar mij keek. Ik zag dat er wel iets was. En ik zag hem wel zitten. De eerste kus, dat was thuis, bij mij, in de gang. Daarna is hij brieven beginnen schrijven. Dat kon hij goed. Ik heb ze nog allemaal, maar Leon weet die niet eens liggen. Nee, ik lees die nu niet meer opnieuw, maar ik heb ze nog allemaal.' Leon blijft in dit deel van het verhaal nogal zwijgzaam: 'Ik weet alleen dat al die andere me niets zegden', komt hij even tussendoor.

Zes kinderen kregen ze: Luc, Myriam, Patrick, Christian, Mieke en Caroline. Leon gaf les in het tweede studiejaar, Francine in Hyfte: 'Maar ik moest stoppen. Dat ging zo in die tijd in het katholiek onderwijs: drie maand nadat je getrouwd was moest je stoppen. Ik vond dat erg. 25 jaar later, hadden ze leraressen te kort in Mendonk, en vroegen ze mij of ik wou herbeginnen. Ik heb dat dan gedaan, na 25 jaar onderbreking, tot mijn 61ste.'

'Zes kinderen. En ons eerste autotje was een Volkswagen Kever. Vier op de achterbank, één in de bak achteraan, één op de schoot. Ik kan me nog goed herinneren dat we eens stopten aan een frietkot, en dat de mensen hun ogen uitkeken. Er bleven daar maar kinderen uitkomen. Als er een auto gekocht werd, dan was dat de norm: kunnen alle kinderen er in? Ik moet één van de eerste geweest zijn in België die met een Toyota reed: de flik die het verkeer stond te regelen toen ik er  mee uit de garage reed in Gent, bleef die auto nakijken. Een Japanse auto! Net geen honderdduizend frank kostte die.'

Na wat telwerk komen ze op 13 kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen: 'Moeilijk om ze allemaal te onthouden, maar gelukkig is er de verjaardagskalender', mijmert Francine.

'We zijn vrij snel naar de Koning Albertlaan komen wonen. We hebben dat stuk grond kunnen kopen van familie. Aan dertig frank per vierkante meter. De helft van de normale prijs toen. Twee jaar later kostte de grond al 100 frank per vierkante meter. Ons huis heeft toen denk ik 300.000 frank gekost. Lenen was goedkoop: 2,75 procent. De eerste tien jaar hebben we heel hard moeten sparen, maar het is allemaal gelukt.'

'Natuurlijk zullen de kinderen de 30ste, als we feest vieren bij Breughel, wel met een verrassing afkomen. Het menu, dat verklap ik u niet, anders weten de mensen wat ze gaan eten!'

'Wat mij betreft, ik zou het liefst paling gaan eten in 't Scheepke, of hutsepot. Of ze een verrassing hebben, daar lig ik eigenlijk niet wakker van. Toen we vijftig jaar getrouwd waren hebben de kleinkinderen een raplied gemaakt., vertelt Leon.'

Francine: 'Ik heb er wel altijd mijn werk van gemaakt om de familie bijeen te houden. Dat vind ik belangrijk. Ik heb het zo lang mogelijk bij ons thuis gedaan, al die feesten, maar nu wordt de hoop te groot, dus zoeken we wel altijd iets uit.'

'De eerste jaren had ik het er wel wat moeilijk mee, dat Leon zich zo vanalles aantrok. Hij was bijna nooit thuis, met al die verenigingen waar hij in zat. Dat had natuurlijk ook zijn voordelen: ik kon ook mijn goesting doen. Maar als ik het nu allemaal overschouw, ben ik blij dat ik hem nog heb. Wat zou ik hier alleen zitten doen? Al miserie gehad met mijn knie, heupen, een slechte rug, vaak migraine. Moest ik alleen zijn, ik zou het denk ik allemaal de moeite niet meer vinden.'

Waarop Leon verwonderd: 'Maar allez, wat zegt gij nu?'

Op 18 april heeft op het gemeentehuis van Lochristi een plechtigheid plaats waarop de VTB Cultuur Lochristi de jaarlijkse VTB-prijs van de erevoorzitters voor 2006 in ontvangst mag nemen. Leon Matthijs is al jaren voorzitter van zowat alles wat in Lochristi met VTB-VAB te maken heeft. Hij is ook de drijvende kracht achter het Reinaertgebeuren in Lochristi en was ook ontwerper van het begoniafestival. Beroepshalve was hij zowel onderwijzer als gemeentesecretaris in Lochristi.

Reacties

Francine en Leon
vele gelukwensen met jullie
60ste Huwelijksverjaardag
lut

 lut op 24 maart 2008 om 17:53

Laat een reactie achter


Lochristi blogt


 • Rudy Tollenaere, Peter Esprit , Benjamin Praet, Lut Laureys, Geert Herman, Delphine Van Poecke en Brecht Herman bloggen over Lochristi.

  Rudy (°1953) woont al zo lang in Lochristi en kende er voor de uitbreiding met alle verkavelingen als bakkerszoon elke straat. Hij wou de bakkerij van zijn vader overnemen, maar zijn moeder vond dat hij moest studeren. Hij zet nu lettertjes achter elkaar, met af en toe een spatie tussen, om het leesbaar te houden. Houdt van het leven en praat tegen iedereen die hij op zijn weg tegenkomt. En daar mogen ook vrouwen bij zijn.

  Peter is geboren en getogen Gentenaar die op zijn 16de naar Lochristi is afgezakt. Hij is getrouwd en vader van drie kinderen die stilaan groot worden (16, 18 en 20), is bediende in een verzekeringsmaatschappij. Hij houdt van voetbal en stevige muziek.

  Benjamin filosofeert zich door het leven met al eens een biertje in de hand. Hij adoreert de basgitaar, trekt graag naar verre einders en studeert verder ook nog een beetje. Geboren en getogen in Zaffelare, maar met een blik die voorbij de horizon reikt.

  Lut is vaste blogfotografe van Lochristi. Ze trekt de mooiste foto's van Lochristi en omstreken en werd inmiddels al een vast begrip bij de lezers van Lochristi Blogt!

  Bekijk hier de foto's en video's van Lut:  Geert is een rasechte Beerveldenaar die 18 jaar geleden emigreerde naar Lochristi. Leeft bewust en luistert enthousiast naar iedereen waar hij iets kan van leren. Overdag staat hij voor de klas om het jonge volkje wat Duits en wat opvoeding mee te geven. Als hij de boeken dichtklapt, herbront hij in een langeafstandsloop langs de rustige plekjes van Lochristi. En supportert hij voor de Buffalo’s.

  Delphine is nog maar enkele maanden officieel inwoonster van Lochristi, maar vertoeft hier al van kleinsaf aan. Ze geniet van het leven en is geboeid door mensen met een interessant verhaal. In de week zoekt ze als uitzendconsulente een passende job voor werkzoekenden, maar in het weekend vind je haar vaak terug in het zwembad, op het chiroterrein van Beervelde of in een gezellig restaurantje.

  Brecht probeert te bewijzen dat de jeugd van tegenwoordig best nog meevalt. Als scholier legt hij zich toe op klassieke en moderne talen, als vrij mens bemint hij badminton, de toetsen van zijn keyboard en fotografie. Tussendoor droomt hij van een journalistieke carrière en blauwwitte successen.

Zoeken

Nieuws uit lochristi

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!