Home  Regio  lochristi  lochristi blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!
Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Lochristi?
Laat het weten aan:
Rudy, Peter, Benjamin, Lut, Ann of Geert
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Vandaag laatste dag aardbeienmarkt

EindemarktWe hadden het vorige week al aangekondigd en vandaag is het zo ver: het einde van de Beerveldse aardbeienmarkt dit seizoen. Nog 1x kan u 'officieel' naar de markt gaan. Bellenman Dirk De Vreeze zal dan voor de laatste keer dit jaar de markt openen en sluiten.

Officieus kan u echter nog een tijdje terecht op de markt. Verkoper Raoul Van Poucke bevestigt immers dat hij nog zeker een week zal verkopen in Beervelde Dorp. Ook de familie Van Eetvelde uit Doorslaar zal waarschijnlijk zaterdag en zondag nog op de markt staan, 'naargelang de aanvoer', luidt het.

Vanavond sluiten de kwekers en een aantal K.V.A.B.O.-leden het seizoen af met een besloten etentje in de Bonte Koe. Rita Van Eetvelde (foto links) zorgt dan voor 'boterhammen met beleg' en dan is er tijd om even bij te praten. De kwekers zijn trouwens tevreden met de verkoop en vinden het nog steeds de moeite waard om aardbeien te verkopen op de markt.

De aanvoer slinkt al een aantal dagen fors terug. Gisteren werd slechts 210 kg aangeleverd aan 5 euro/kg. Wie iets na 18u toekwam had bijgevolg bijna alleen nog keuze uit de confituuraardbeien.

De aardbeienmarkt in Beervelde, voor de laatste keer vanaf 18u, maar u bent er vandaag best een beetje vroeger bij, de bellenman knijpt wel even een oogje dicht.

Aardbeienmarkt blijft nog tijdje open

Dsc00765U zag het misschien gisterenavond in het VRT-journaal, maar Lochristi Blogt was natuurlijk al langer op de hoogte: de aardbeien zijn schaars dit jaar en het seizoen zal vrij kort zijn. Op het journaal stelde directeur Jos Craemers van Veiling Borgloon dat het seizoen eigenlijk afgelopen is, maar zo'n vaart loopt het nog niet in Beervelde.

U zal zeker tot eind volgende week uw aardbeien kunnen aankopen op de dagelijkse markt. Kweker Paul Van Severen bevestigt ons dat hij minstens nog twee weken aardbeien kan aanleveren. 'Ik heb Florence-aardbeien en die groeien nu pas goed aan, dus ik verkoop nog een tijdje op de markt.'

Ook verkoper Raoul De Keyser is optimistisch. 'Florence-aardbeien hebben wij niet, maar wij hebben wel zogenaamde doordragers die zelfs tot in november aardbeien voortbrengen, dus wij kunnen nog wel een aantal weken aanleveren op de markt.'

U leest het goed, u kan nog minstens tot einde volgende week naar de markt afzakken voor een portie plukverse aardbeien. Heerlijk toch?

Uit navraag blijkt dat de prijzen hoogstwaarschijnlijk niet verder zullen dalen en men over het dieptepunt heen is. Kortom u betaalt nog steeds 4 euro/kg. Gisteren was de aanvoer trouwens vrij hoog: 493 kg tegenover 285 kg de dag daarvoor, de aanvoer schommelt dus van dag tot dag.

De Beerveldse aardbeienmarkt, elke dag open vanaf 18u.

Aardbeienreglement bestaat al sinds 1937

BellenmanspreektaanOp de Beerveldse aardbeienmarkt mag je de markt pas verlaten vanaf 18u. Wij vroegen ons hoelang deze traditie al bestaat en waarom het reglement in leven werd geroepen. Secretaris Maurits Van Der Vennet van het K.V.A.B.O. doorzocht zijn archieven en bracht licht in de duisternis.

'In de notulen van de gemeenteraad van 17 maart 1937 vinden we terug dat Beervelde Dorp nood had aan een markt waar bloemen, groenten en fruit mochten verkocht worden. De kopers kregen enkel toegang tot de markt wanneer de opening werd aangekondigd 'door het klingelen van een handbel'. De klanten moesten wachten op dit signaal op de middenberm van het dorp (de handelaars stonden aan de zijde van de Bonte Koe) en voor het belsignaal van 18u dienden alle kisten, manden, korven, ... gedekt blijven.'

Het reglement werd volgens Maurits opgesteld om orde te scheppen op de markt. 'Er waren toen wel 75 marktkramers en soms werden er 10.000 kg aardbeien op 1 dag verhandeld. Vandaar de noodzaak aan een reglement om alles in goede banen te leiden.'

Vandaag resteren er nog vier, vijf en soms zes telers en is de handel herleid tot 300 à 600 kg per dag. Maurits erkent dat er soms gesproken wordt binnen K.V.A.B.O. over een wijziging van het reglement, maar het tot op de dag van vandaag wordt behouden.

Volgens mij is dit een mooie traditie die ertoe leidt dat mensen afzakken naar de markt omdat ze dat echt willen. Als je al gehaast bent, kan je altijd na 18u komen, dan hoef je niet te wachten en wanneer je arriveert vóór 18u, dan kan je altijd even ontstressen op een terrasje bij goed weer en een babbeltje slaan met je dorpsgenoten. Schoner kan het leven toch niet zijn... en de horeca heeft er dan ook wat aan.

Vandaag werd er 385 kg aangeleverd en verkochten vier telers de aardbeien aan 4 euro/kg. De aardbeienmarkt in Beervelde, elke dag vanaf 18u.

Aardbeien vliegen de deur uit op Beerveldse markt

AardbeienverkoopDinsdagavond vlogen de aardbeien de deur uit op de Beerveldse markt. Om 18u15 konden de kwekers Van Eetvelde uit Doorslaar al een pintje drinken in café De Bonte Koe wegens totale uitverkoop. De aanvoer bedroeg 356 kg en blijkbaar was dit maar net voldoende voor de vele kooplustigen.

Ik arriveerde om 17u40 (na een terrastestje, waarover later meer) en stelde vast dat al heel wat mensen naar de markt waren afgezakt. Vanaf 17u45 mogen de kwekers hun aardbeien uitladen. Bellenman Dirk De Vreeze diende even tussenbeide te komen: 'dames, heren, maak toch even plaats om de aardbeien te lossen uit de wagens'. Zo druk was het dus.

Ik sprak met een koper uit St.-Amandsberg en vroeg haar of ze het niet erg vond dat ze moest wachten tot 18u om de markt te verlaten, maar dat bleek geen probleem. 'Ik kom hier al jaren, soms meerdere keren per week, het is een traditie dat je pas om 18u de markt mag verlaten, dus ik aanvaard het.' Af en toe moet de bellenman een aantal mensen vragen om niet te vertrekken, maar het merendeel van de klanten is op de hoogte, de sfeer op de markt is dan ook heel gemoedelijk. Zowel café 't Krielken, als De Bonte Koe zijn open, dus je kan gemakkelijk de tijd doden op een terrasje en genieten van de zon.

Bellenman Dirk De Vreeze is trouwens soepel in het hanteren van de klok. 'Ik bel soms wat vroeger dan 18u, veel mensen hebben dan al gekocht, het is een beetje geven en nemen, je mag hen ook niet te lang laten wachten.'

Uit navraag blijkt dat het seizoen niet zo lang meer zal duren. Kweker Van Eetvelde verklaart het als volgt: 'De vele regen afgelopen winter, daarna de warmte en de voorbije weken weer heel wat regen zorgen ervoor dat de planten openvallen. Ik hoop nu nog 2 weken aardbeien te kunnen verkopen, maar veel langer zal ik het niet kunnen rekken.'

U leest het, wie zin heeft in plukverse aardbeien moet zich dus reppen naar de aardbeienmarkt. Elke dag in Beervelde Dorp, vanaf 18u. De prijs bedroeg op dinsdag 10 juni opnieuw 4 euro/kg.

Prijs aardbeien daalt op Beerveldse aardbeienmarkt

Banneraardbei_2

Op de Beerveldse aardbeienmarkt is de prijs van de aardbeien de voorbije dagen aanzienlijk gedaald. In het begin van het seizoen kostten de aardbeien nog 5 euro/kg, maar vandaag kon u (net zoals gisteren) voor 3 euro/kg een koopje slaan. De aanvoer bedroeg 464 kg en u had de keuze uit vijf telers. Door het slechte weer van de voorbije weken zal het seizoen korter duren dan andere jaren, dus rep u naar de markt als u nog wil proeven van de verse 'bezekes'.

Aardbeienmark, elke dag vanaf 18u in Beervelde Dorp.

Aardbeienprinses op bezoek in het koninklijk paleis

Overdracht

Koning Albert ontving vandaag een eerste cadeautje voor zijn verjaardag morgen (6 juni), 4 kilo lekkere Beerveldse aardbeien waar hij met de ganse familie kan van smullen. In 1966 leverde de Beerveldse aardbeienprinses voor de eerste maal een mandje aardbeien af op het koninklijk paleis. Sindsdien mag er jaarlijks een delegatie van het K.V.A.B.O. een kistje afgeven. Om de vijf jaar komt de koning de aardbeien persoonlijk in ontvangst nemen, maar dit jaar nam een gezant de honneurs waar.

Misschien lag het daaraan, dat je zo gemakkelijk het koninklijk paleis kon binnenkomen. Beveiliging? Niet echt. Je stapt vooraf in een wagen die permissie heeft om het paleis in te rijden. Je rijdt gewoon voorbij de 'controle'. Daarna stap je uit de wagen, neem je bij weze van spreken je kalashnikov en buskruit mee en loop je het paleis binnen. Geen snuffelhonden, geen fouillering, noch elektronische beveiliging, in een vliegtuig mag je zelfs geen water meenemen, maar in het paleis steekt dat allemaal niet zo nauw. Maar goed, over naar het verhaal van de dag.

De Elsanta-aardbeien waren voor het tweede jaar op rij Mandje_3afkomstig van kweekster Maria Van Eetvelde. Zij plukt ze vroeg in de ochtend en daarna worden ze voorzichting in een mandje gelegd. Naast vier kilo aardbeien krijgt de koning ook nog drie flesjes van het aardbeienbier 'Beezeke', dit alles mooi verpakt in een mandje met daarrond een tricolorestrik.

Voor Jean-Pierre Raman was het de twintigste keer dat hij een bezoek bracht aan het paleis met de aardbeienprinses, ook Dolf Droesbeke is al bijna kind aan huis met zijn 18 bezoeken. 'Ik heb de koning al drie maal gezien. Het is een zeer joviale man, hij babbelt de hele tijd en lacht heel veel.' Maurits Van der Vennet vertelt dat de koning soms zelf een grapje maakt: 'Vorige keer zei hij: 'ik heb een technisch probleem: de aardbeien zijn te groot en mijn mond te klein'. De sfeer is ook losser dan vroeger. Ik kan me herinneren dat Julien Van Landschoot geen das aan had en niet binnen mocht in het paleis. Hij is toen in Brussel een das moeten gaan kopen. Nu is dat toch allemaal veranderd', aldus Maurits. Gelukkig blijven de aardbeien nog altijd even lekker.

Volgend jaar is de koning opnieuw van de partij, wie weet is het dan wel een Beerveldse prinses die de aardbeien overhandigt. Ondertussen kan u nog altijd terecht op de aardbeienmarkt. De prijzen zijn een beetje gezakt en variëren van 3 tot 4 euro/kg.

Beervelde, aardbeiendorp van weleer : de historie van de bellenmannen

Banneraardbei

Collega Ann bracht eerder deze week een portret van de bellenman Dirk De Vreeze. Dirk is in de geschiedenis van de aardbeienmarkt natuurlijk nog een 'groentje', waarmee we niks slecht bedoelen. De man kwijt zich met flair en enthousiasme van zijn taak. Wij fristen via diverse bronnen even het collectieve geheugen op: de historie van de bellenmannen... 

Luciendhaenens Onze fraaibesnorde bellenman werd voorafgegaan door de betreurde Jos Verstraeten, die vroeger in het containerpark werkte en nadien bij de Plantsoendienst van de gemeente actief was. En zo gaan we terug in de tijd met Beerveldenaar Marcel De Jaeger, die ook grafdelver was.  Daarvoor werd de functie een hele tijd waargenomen door Marcel Van Achter.  Marcel luidde de bel tot aan zijn pensioen. Ook een rasechte Beerveldenaar. Ook de grafdelver.

Daarvoor was Marc Vervaet uit Zaffelare dan weer een overgangsfiguur na een Beervelds monument, veldwachter Lucien Dhaenens, beter bekend als "de sjampetter".  Die luidde maar liefst 28 jaar de bel, van 1950 tot 1978.  Hij was sedert 1949 veldwachter in Beervelde en werd in 1978 Brigadechef van de Landelijke Politie in het arrondissement Sint-Niklaas, Dendermonde en Aalst.  Een vooraanstaande dorpsfiguur, een man met heel wat charisma! We herinneren ons hem ook als amateurfotograaf die diverse tentoonstellingen organiseerde n.a.v. septemberkermis, en als auteur van een boekje over de geschiedenis van Beervelde. Lucien Dhaenens (overleden in jan.2004) was echt vergroeid met zijn dorp en sprak er met veel liefde en kennis over.

U ziet u hem (rechts) bij de overdracht van zijn ambt aan Marc Vervaet in 1978. De foto werd destijds voor de krant genomen door een piepjonge reporter van wie het ondertussen een publiek geheim is dat hij vorige zondag 55 werd.

Lees verder

Dirk De Vreeze opent en sluit elke avond de aardbeienmarkt

Banneraardbei

'Bellenman zijn in Beervelde, ja dat is heel leuk. De aardbeienmarkt is nog een echt volks gebeuren en iedereen is hier altijd zeer vriendelijk, ik doe dat echt wel graag', aldus Dirk De Vreeze, die we vandaag even nader belichten in een kort portret.

Dirk is pas voor het tweede jaar op rij Bellenman op de aardbeimarkt. 'Toen ik solliciteerde voor een job bij de gemeente vroeg men mij of ik geïnteresseerd was om ook Bellenman te worden. Ik zei dat ik dat wel wou doen en vorig jaar was het dan zover. Ik ben ook nog marktleider op de wekelijkse markt op dinsdag en kom dus veel in contact met de mensen, dat is het leuke aspect aan deze job.'

De dagen dat hij niet op de markt in Lochristi staat of met de bel luidt, Chrisis hij actief bij de technische dienst, op de wegendienst. 'Ik sta in voor het vervoer van materiaal en nog wat andere logistieke taken. Er is echt wel veel afwisseling in deze job.'

'Echt moeilijk is mijn taak op de aardbeienmarkt niet', vertelt Dirk. 'Eerst moet ik de nadarhekken plaatsen om de marktruimte aan te duiden, daarna noteer ik de hoeveelheden aangevoerde aardbeien, het aantal verkopers en de prijs van de aardbeien. Om 18u bel ik dan de markt open en om 19u sluit ik hem weer.'

In een vorig leven werkte Dirk bij Volkswagen Vorst. 'Ik werkte toen in ploegen, de eerste vier jaar stond ik aan de 'ketting', maar daarna deed ik wat vanalles, geen bandwerk meer, ik kon me vrij bewegen in de fabriek. Toch begon het zwaar door te wegen en toen het opeens volop afvloeiingen regende, besloot ik om te kiezen voor de ontslagregeling. Even later werkte ik op de technische dienst van de gemeente, dat is allemaal vrij snel gegaan.'

Dirk denkt niet veel meer aan zijn Volkswagenperiode. 'Nu is het anders, vroeger communiceerde ik met mijn vrouw - Karin Van Damme - via briefjes en sms-berichten, nu is er veel meer tijd voor elkaar'.

Dirk is vooral bekend om zijn opvallende snor. 'Dat is nu zes of misschien wel al zeven jaar dat ik die heb. Ik had daarvoor wel een 'gewone snor', maar mijn dochter Valérie wou me eens zonder zien. Toen ik die afgeschoren had, vond ze dat niet mooi. Ik heb toen een ander model gezocht en ja, dit is het geworden. Ik krijg daar wel veel reactie op, soms positief, soms negatief, maar ja, als je zo'n snor hebt, dan weet je dat veel mensen daar op zullen reageren.'

Ik vraag hem of hij meer werk heeft in de badkamer dan zijn vrouw, maar dat blijkt niet het geval te zijn. 'Elke ochtend verzorg ik mijn snor vijf minuutjes. Ik was hem met babyshampoo, dan droog ik hem af met een handdoek en dan plaats ik hem in model, dat is eigenlijk gewoon een beetje naar boven krullen en dan: klaar is kees. Ach ja, ik heb ook altijd twee kammen bij me, een brede en een fijne kam, ik moet er toch goed voorkomen hé.' Dus dames, als de nood voor een goede snit hoog is en je bent in de buurt van de Bellenman, vraag die kam maar op.

Donderdag gaan we met de aardbeienprinses naar het koninklijk paleis, een verslagje volgt later die avond.

De prijzen blijven stabiel op de aardbeienmarkt, 4 euro/kg en u had de keuze uit maar liefst 528 kg bij vijf telers. Bedankt Dirk voor die dagelijkse update!

Beervelde feest op aardbeienfestival

Aardbeienfestival08Veel volk en veel gezelligheid op het Beerveldse aardbeienfestival, dat mogen we besluiten na een namiddagje rondwandelen in Beervelde Dorp.

Lut was er ook en laat Beervelde schitteren in haar album.

In de late voormiddag stalden de eerste verkopers hun waren uit op de rommelmarkt. Boekjes van Elvis Presley, Playboys uit de jaren '80 met 'enorm' interessante artikels, lusters die aan verkeersborden werden opgehangen (inventief moet je wel zijn op zo'n rommelmarkt om de aandacht te trekken), een mooi kasteeltje (zie foto links), een verzamelboek van Clouseau, je kon het zo gek niet bedenken, maar werkelijk alles werd er aan de man gebracht.

Rond de middag werd er lekker gesmuld op de barbecue in taverne 't Krielken en toen de hemel 's namiddags opklaarde, liep de dorpskom gezellig vol. De aardbeienkwekers voerden 646 kg aardbeien aan (bijna het dubbele van een gewone marktdag), maar die gingen zonder problemen van de hand.

'Het Klein Muzieksken', het 'Amusementsorkest Gert Van Dam met gastvedette Richy Paris' en de fanfare 'Kunst Veredelt' verzorgden de muzikale noot. Een danspasje werd al eens gezet, eerst wat schuchter, later toch met wat meer enthousiasme. Even verderop aan cafe Sjappoo kon het jongere publiek zich uitleven op 'Eirbezerock'.

De aardbeienworp bracht nog snoepjes en enveloppen (al dan niet met een verrassing) Prinsesbij het publiek en wat later kon de Aardbeienprinses Vicky Vandriessche huiswaarts keren. Even nagenieten zal er niet ingezeten hebben, want de kersverse prinses heeft maandag examen Engelse grammatica en vertelde ons dat 'ze toch nog heel wat zou moeten blokken'. Hopelijk is de professor een beetje mild voor haar.

'Beervelde leeft', zo riep voorzitter Jean-Pierre Raman van de K.V.A.B.O enthousiast naar ons toe en meer kan ik daar eigenlijk niet aan toevoegen. Want wat wil een mens meer dan ambiance, goed weer en vrienden om zich heen...

Nieuwsflash: geniet van de aangename sfeer op het aardbeienfestival

Banneraardbei

Rommelmarkt, muziek en aardbeien op het aardbeienfestival, wie graag wil genieten van de gemoedelijke sfeer, heeft nog even tijd om af te zakken naar Beervelde. Om 18u treedt 'Le Caravan qui passe' op aan café Sjappoo. Daarna kan u even langslopen op de aardbeienworp waar u misschien wel wat lekkers vangt en eindigen doet u op 'Eirbezenrock'.

Later op Lochristi Blogt een verslag en heel wat foto's van Lut!

Oudere berichten:
> Nerotentoonstelling van start: een must voor de stripliefhebber
> David en Rowena vieren hun verjaardag met Omloop Het Nieuwsblad
> Omloop Het Nieuwsblad kleurt Beervelde-Dorp
> Zespuntenwedstrijd aan Zevestraat
> Omloop Het Nieuwsblad in Lochristi? Gewoon rechtdoor!
> Oud CD&V-schepen Roger De Meyer overleden
> Evarist De Vos, Ferrari-verzamelaar en -kunstenaar
> Arthur vervangt Danny in Dorp-West
> Sluitingsdagen bibliotheek Reinaert
> Hoe ziet ons dorp er in de toekomst uit: CD&V informeert
> Danny De Mol: naast grondwerken en perrons ook paardenpistes
> Eerste voorronde kaarting wel degelijk zaterdag in Kring
> Club Cartouche is Club Z geworden
> Ook u leest nog boeken!
> Belgacom graaft nog tot maandag sleufjes
> Smeulende afvalhoop veroorzaakt brandje op tuinbouwbedrijf
> Gratis naar Fashion Soirée
> Hendrik Leurs: crisis zorgt ervoor dat prijzen dichter bij werkelijke waarde komen
> Marleen Fransen speelt soloslim in wiezen
> Nerotentoonstelling vanaf vrijdag in Zeveneken

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Lochristi blogt


 • Rudy Tollenaere, Peter Esprit , Benjamin Praet, Lut Laureys, Geert Herman, Delphine Van Poecke en Brecht Herman bloggen over Lochristi.

  Rudy (°1953) woont al zo lang in Lochristi en kende er voor de uitbreiding met alle verkavelingen als bakkerszoon elke straat. Hij wou de bakkerij van zijn vader overnemen, maar zijn moeder vond dat hij moest studeren. Hij zet nu lettertjes achter elkaar, met af en toe een spatie tussen, om het leesbaar te houden. Houdt van het leven en praat tegen iedereen die hij op zijn weg tegenkomt. En daar mogen ook vrouwen bij zijn.

  Peter is geboren en getogen Gentenaar die op zijn 16de naar Lochristi is afgezakt. Hij is getrouwd en vader van drie kinderen die stilaan groot worden (16, 18 en 20), is bediende in een verzekeringsmaatschappij. Hij houdt van voetbal en stevige muziek.

  Benjamin filosofeert zich door het leven met al eens een biertje in de hand. Hij adoreert de basgitaar, trekt graag naar verre einders en studeert verder ook nog een beetje. Geboren en getogen in Zaffelare, maar met een blik die voorbij de horizon reikt.

  Lut is vaste blogfotografe van Lochristi. Ze trekt de mooiste foto's van Lochristi en omstreken en werd inmiddels al een vast begrip bij de lezers van Lochristi Blogt!

  Bekijk hier de foto's en video's van Lut:  Geert is een rasechte Beerveldenaar die 18 jaar geleden emigreerde naar Lochristi. Leeft bewust en luistert enthousiast naar iedereen waar hij iets kan van leren. Overdag staat hij voor de klas om het jonge volkje wat Duits en wat opvoeding mee te geven. Als hij de boeken dichtklapt, herbront hij in een langeafstandsloop langs de rustige plekjes van Lochristi. En supportert hij voor de Buffalo’s.

  Delphine is nog maar enkele maanden officieel inwoonster van Lochristi, maar vertoeft hier al van kleinsaf aan. Ze geniet van het leven en is geboeid door mensen met een interessant verhaal. In de week zoekt ze als uitzendconsulente een passende job voor werkzoekenden, maar in het weekend vind je haar vaak terug in het zwembad, op het chiroterrein van Beervelde of in een gezellig restaurantje.

  Brecht probeert te bewijzen dat de jeugd van tegenwoordig best nog meevalt. Als scholier legt hij zich toe op klassieke en moderne talen, als vrij mens bemint hij badminton, de toetsen van zijn keyboard en fotografie. Tussendoor droomt hij van een journalistieke carrière en blauwwitte successen.

Zoeken

Nieuws uit lochristi

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!