Home  Regio  lochristi  lochristi blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!
Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Lochristi?
Laat het weten aan:
Rudy, Peter, Benjamin, Lut, Ann of Geert
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Ruilare: de burgemeester antwoordt

Label_fietsrapport_3

Gisteren publiceerden wij hier een aantal bedenkingen van Ruilarebewoner Maarten Neyrinck. Vandaag het antwoord van de burgemeester, die begrip heeft voor de vragen en verzuchtingen van de bewoners, maar anderzijds ook begrip vraagt.

'Ik word dezer dagen bestookt met (goedbedoelde) petities, eisenbundels enz…inzake verkeer.

Er was maanden geleden een vraag vanuit Stationstraat.

Er is een toegevoegd punt aan de dagorde van de gemeenteraad  van november vanwege ACV om zowat alle straten van Zaffelare verkeersveiliger te maken.

Er is een concrete vraag om schoolomgeving Zaffelare en schoolomgeving Hyfte maximaal te beveiligen.

Ik krijg van zowat overal vraag naar meer controles, snelheidwerende elementen,…

Ik heb daar begrip voor want veiligheid is een permanent aandachtspunt. Maar, ik vraag omgekeerd ook begrip vanwege de bevolking. Inzake mobiliteit hebben we de voorbije twee jaar toch al heel wat gepresteerd, al dan niet in samenwerking met andere partners/overheden. Denk aan de heropening station Beervelde, bus 76 naar Zaffelare, de op til zijnde veilige oversteekplaatsen op N70, de openstelling van een aantal trage wegen, fietspad Voordestraat, omgeving Lozen Boer,…

Lees verder

Ruilare nog altijd lappendeken zonder fietspad

Label_fietsrapport_2 Ruilare

Op 8 april dit jaar had Ruilare de bedenkelijke eer om in de top vijf te prijken van de gevaarlijkste straten in Lochristi voor fietsers, wegens het ontbreken van een fietspad.

Misschien wordt het tijd om eens te evalueren wat er na een half jaar veranderd is aan die situatie?

Lezer Maarten Neyrinck, die in Ruilare woont, maakt zich een aantal bedenkingen.

We geven ze hier mee. Morgen leest u het antwoord van de burgemeester.

Lees verder

Nog veiliger fietsen in de Kapiteinsstraat

Paaltjes

Het Fietspadenrapport van onze krant mag dan al een tijdje achter de rug liggen, de zorg voor de zwakke weggebruiker blijft ook bij 'Lochristi Blogt' onze aandacht krijgen.  De voorbije weken merkten we dat het fietspad in (het laatste deel van) de Kapiteinsstraat in Zaffelare plots van de weg was afgescheiden door betonnen paaltjes.  Te veel werk aan het onderhoud van de struikjes?  Speciale veiligheidsmaatregelen?

Schepen Hervé Stevens, bevoegd voor de plantsoenen, gaf ons tekst en uitleg: "Het is niet de bedoeling om dit ook door te voeren in de rest van de straat.  De enige reden is dat de ligusterhaagjes op die plaats kapotgingen, waarschijnlijk door de slechte ondergrond. Daarom hebben we in de zachte berm nu betonnen paaltjes geplaatst, en er gras rond gezaaid. Het fietspad helt er ook heel sterk af, waardoor er al eens wateroverlast is in die strook.  Ook daar zoeken we momenteel een oplossing voor."

Toegegeven, die betonnen paaltjes ogen niet echt esthetisch in het straatbeeld, maar verhogen wel de veiligheid van de fietsers.  Overigens staan ze niet ingebetonneerd, want hier en daar merkten we al een paaltje dat licht slagzij maakte.  Wat natuurlijk nog niet wil zeggen dat u ze ongestraft (en schadeloos) een duwtje kan verkopen met de bumper van uw wagen.

Verdwaald ?

Fietswegen_2 Het motto van de Blogmedewerkers is 'Alles voor onze lezers'. Maar dat wist u natuurlijk al. Zo zouden we het niet op ons geweten willen hebben dat u, met het fietskaartje van 'Lochristi Blogt'  in de hand, verdwaalt in uw eigen gemeente.

Want we geven het toe : het 'fietsdoorsteken en trage wegen'-kaartje oogde tamelijk abstract zonder straatnamen. Daar is nu aan verholpen, dankzij een technische ingreep van de communicatieambtenaar van Lochristi. U kan hier nu klikken om het kaartje in al zijn glorie te aanschouwen (en te gebruiken). Zonder dank!

Onthaasten in het Kwaadstraatje of Stieredreefje

Label_fietsrapport

De netjes op elkaar aansluitende 'trage wegen' hebben we gehad.  Nu gaan we op zoek naar kleinere trajectjes, vaak handige verbindingen tussen twee drukke wegen.  Van de Pauwstraat naar de Beerveldse Baan bijvoorbeeld.  Langs de hoofdwegen zeker geen aangename weg.

Kwaadstraatje

Wel, je kan een flink stuk afsnijden als je in de tweede helft van de Pauwstraat (richting Beervelde) rechts een smal betonpaadje inrijdt. 600m verder kom je dan op de Beerveldse Baan, ter hoogte van Bastelare.

We merken dat de betonverharding nog gloednieuw is,  Aan begin en eind wappert nog een stuk plastic signalisatielint.  O ja, dit is het Kwaadstraatje. 

De naam doet mij denken aan een of andere griezelige volkssage. Welk verhaal mag er wel achter deze straatnaam steken ?

Nog zo'n intrigerende trage weg is het Stieredreefje. Over een goede 600 m brengt het ons van de Kerkwegelakker naar de Bosdreef, op 50 m van het sportcomplex van SK Lochristi. Aan het eind van de Dekenijstraat links, voorbij het kerkhof
rechts inslaan. Er is (nog) geen naambordje te zien, maar toch is deze doorsteek bekend.  Voor we in de Bosdreef zijn, hebben al vier fietsers ons pad gekruist.

Een nadeel : het Stieredreefje (foto's onder) mondt nogal bruusk uit in de Bosdreef, waar de snelheidsbeperkingen ondanks de verkeerskussens nogal met de voeten getreden worden.  Opletten dus bij het oversteken!

Lees verder

Onthaasten langs de Hellewegel en de Gentwegel

Label_fietsrapport_3

Na grondig het 'Kerkwegels en fietsdoorsteken'-plannetje van de gemeente Lochristi bestudeerd te hebben, hebben we een duidelijk doel voor ogen : we zoeken een trage weg om van Zaffelare naar Zeveneken te rijden : geen auto's, geen gevaarlijke punten, geen druk gedoe. 

Img_4989

Het begin is hier telkens het moeilijkst, want vind maar eens de trage wegen of wegels terug. Meestal hebben ze een onopvallend beginpunt,  in een dichtbebouwde wijk zoals in de Watermuntweg - Lisdoddeweg in Zaffelare bijvoorbeeld.

Naast het buurtpleintje een smal betonnen paadje, net breed genoeg voor één fietser.  Aan beide zijden is het verderop verhard zodat ook tractoren er vlot voorbijkunnen.  Links en rechts is er al een vers omgeploegde akker te zien. We zijn hier in de Hellewegel (nr. 15) die ons via een aantal haarspeldbochten (ook met de fiets is het uitkijken!) feilloos in de Beeweg brengt. 


Img_4985 Bordjegentwegel

Lees verder

Onthaasten langs 'trage wegen'

Label_fietsrapport_2

Img_4974

Naast de door onze Blogmedewerkers platgereden fietspaden zijn er ook nog 'trage wegen' : een verzamelnaam voor kerkwegels,veldpaden,voetpaden, holle paden en zelfs jaagpaden.  Door de aanleg van verkavelingen en industrieterreinen zijn er al heel wat verdwenen.  Een spijtige zaak, want trage wegen hebben een cultuurhistorische waarde. Het zijn vaak vroegere verbindingen naar en tussen dorpskernen (denk aan de naam kerkwegels) of vroegere doorgangen voor landbouwers.

Iedereen kent wel een verhaal van ouders of grootouders die in de periode voor hun plechtige communie (of op de grote dag zelf) langs één of andere veldweg in alle vroegte naar de kerk moesten. Geen knusse catechesegroepjes in je buurt zoals vandaag, maar in barre weersomstandigheden met natte of vuile kledij op klompen naar de mis.

Trage wegen zijn natuurlijk ideaal voor voetgangers en fietsers en worden vaak in wandel- en fietspaden opgenomen. Maar bovenal moeten we ze in deze tijd van (bijna-)verzadigde wegen gaan beschouwen als veilige verbindingen voor zachte weggebruikers. Ze kunnen over korte afstanden een alternatieve route bieden voor bijvoorbeeld schoolgaande kinderen.

De gemeente Lochristi heeft zijn trage wegen geïnventariseerd onder de noemer 'Kerkwegels en fietsdoorsteken'. Officieel zijn het er momenteel drieëntwintig.  Acht van die wegels zijn herkenbaar en hebben een naambordje. Let op : het gaat in totaal maar over 14,68 km op ons grondgebied, variërend van paden van een paar honderd meter tot een goede kilometer.  Sommigen zijn echt losse verbindingswegen binnen het stratenplan, anderen vormen een echt netwerkje en sluiten bijna feilloos op elkaar aan.

Kerkwegels Klik op het kaartje om het te vergroten.

Omdat wij ook wel eens willen onthaasten, gaan wij er de komende dagen een aantal verkennen. Leerrijk en leuk.  Want had u al ooit gehoord van het Kwaadstraatje en het Stieredreefje in Lochristi ?

Bovenstaande foto geeft alvast een voorproefje van de fraaie natuurbeelden die je er kan tegenkomen.
Trage wegen zijn trouwens ook gunstig voor het natuurbehoud en vormen vaak een natuurlijke biotoop voor dieren en planten.

ACV Groot Lochristi sneukelt met de fiets

De 4 plaatselijke ACV-afdelingen Beervelde, Lochristi, Zaffelare en Zeveneken slaan de handen in elkaar en stippelen op zondag 27 april een mooie route uit die alle deelgemeenten aandoet. Aan elke tussenstop zullen de deelnemers merken dat men bovenop de sneukel die men aanbiedt, ook een heus verhaal te vertellen heeft.

Starten doet men aan het gemeentelijk complex Uyttenhove tussen 13.30 en 14.30 uur. Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Deelnemen kost 5 euro voor volwassenen:. Kinderen tot en met 12 jaar betalen 2,5 euro. Iedereen is verzekerd en ontvangt meerdere sneukels. Voor meer informatie en inschrijven kan men contact opnemen met Dierick Chris (Zaffelare: 09/355.25.80), Van Damme Etienne (Zeveneken: 09/355.14.55), Goffa Cyrille  (Lochristi: 09 355 99 75)), Praet Valère (Beervelde: 09/367.63.27) of op het ACV Dienstencentrum (09/326.86.86).

Het is noodzakelijk om schriftelijk in te schrijven. Dit kan door de inschrijvingsstrook bij het rondgedeelde pamflet aan bovenvermelde personen te overhandigen of door naam, adres, telefoonnummer met de vermelding van het aantal deelnemers en het te betalen bedrag te mailen naar n.teirlynck@acv-csc.be of te faxen naar 09/326.86.85. De inschrijving wordt pas effectief na ontvangst van de betaling betaling. Cash kan dit tot en met woensdag 23/04/2008. Storten kan slechts tot en met 18/04/2008 op het rek.nummer 890-3940743-52. Voor deze sneukeltoer wordt samengewerkt met de provincie en EROV.

Denen slechtste fietspad

Fietspaden_bannerfront 

P1070481 De Denen moet er niet fier op zijn, maar het krijgt van de lezer van Lochristi Blogt de niet te benijden prijs als slechtste fietspad van Lochristi.

Dat blijkt uit de poll die we de afgelopen week deden.

Iets meer dan de helft van de mensen (22) die de poll invulden kleurden het bolletje naast De Denen zwart in.

De fietspadenactie van Het Nieuwsblad-De Gentenaar was een groot succes. Duizenden lezers signaleerden via de krant goede en slechte fietspaden. De actie leidde deze week ook tot twee parlementaire vragen en hoofdredacteur Michel Vandersmissen mocht deze week bij zijn contacten in de Wetstraat ondervinden dat de campagne mee de politieke agenda heeft bepaald en de aandacht voor fietspaden en de fietser heeft aangescherpt.

De actie is nog niet afgelopen. Een jury bekijkt nu alle pijnpunten en gaat op zoek naar het beste en slechtste fietspad van Vlaanderen. Op de speciale fietspadenwebsite kan u tien filmpjes bekijken en mee uw stem uitbrengen.

Ook Lochristi Blogt blijft het fietsgegeven van dichtbij volgen.

Poll Lochristi - fietspaden
Wat vindt u het slechtste fietspad in Lochristi?
- Antwerpse steenweg, Denen
54,55%
- Verleydonckstraat
27,27%
- Stationsstraat
13,64%
- Ruilare
4,55%
[Aantal stemmen : 22]

Een tochtje met de Fietsfanaatjes

Dsc02629 Iedere woensdag kun je ze zien rijden in hun fleurige oranje outfit: vzw WTC De Fietsfanaatjes. Deze groep sportieve dames trekt er wekelijks woensdag op uit met de fiets. Aan een gezapig tempo haspelen ze een 25-tal _ in de zomermaanden iets meer _ kilometer af, waarna ze op de bovenverdieping van hun nieuwe lokaal (Wei's House) nog wat vocht tot zich nemen om het verloren zweet te recupereren.

Lochristi Blogt mocht uitzonderlijk een man afvaardigen om de eerste trip van het jaar met de dames mee te rijden. Afgelopen woensdag nog maar eens extra de banden gepompt en de ketting gesmeerd voor een tochtje van 25 km. Groot was de verbazing dat er, ondanks de frisse temperaturen , 39 dames met de fiets naar de Antwerpsesteenweg waren afgezakt. Ik kreeg ze niet eens allemaal op de foto.

Een tocht met De Fietsfanaatjes verloopt goed georganiseerd. Er rijden steeds enkele begeleiders mee die erover waken dat de groep veilig door het verkeer kan, al blijkt niet elke automobilist even geduldig. Een volgwagen komt ook goed van pas (zeker als een van de begeleiders na amper een kilometer al met een lekke band langs de kant van de weg staat, nietwaar Dirk). Heb je niet meteen een blinkende wielermobiel: geen probleem. Je hoeft echt niet over een gesofisticeerde machine te beschikken om mee te rijden. Een goed onderhouden fiets is meer dan voldoende. Beschik je niet over snelle benen: ook geen probleem. De dames houden er een rustig tempo op na, zodat ook de iets minder geoefende fietster niet op de adem trapt.

De Fietsfanaatjes zijn 7 jaar geleden ontstaan. 'Er was al een fietsclub voor mannen, maar de vrouwen vonden niet meteen hun gading tussen het mannelijk geweld', zegt voorzitster Christine De Ridder. 'Aanvankelijk werd het idee van een afzonderlijke vrouwenafdeling nog weggelachen, maar toch zetten we door. Kort nadien was de vrouwenafdeling een feit. We reden nog een half jaar met de mannen mee en zijn toen zelf een vzw opgestart. De Fietsfanaatjes waren geboren'.

WTC De Fietsfanaatjes trekt ook volgende woensdag haar wielerplunje aan voor een een tocht langs de rustigste wegen van Lochristi en de buurgemeenten. Vertrek aan Wei's House, Antwerpsesteenweg 51, om 18.30 uur voor een rit van ongeveer 25 km. De dames rijden aan een tempo van 18 km/u. In de maand april is het vertrekuur 18.30 uur, Van mei tot half augustus vertrekt men om 19 uur en rijdt men een 5-tal km meer. Vanaf 20 augustus fietst men nog een maand vanaf 18.30 uur. Dames die zich geroepen voelen om met de Fietsfanaatjes mee te rijden kunnen contact opnemen met Christine De Ridder op telefoonnummer 09-355.22.79 of gsm. 0475-76.08.61. Mailen kan op christine.deridder@hotmail.com.

Oudere berichten:
> Nerotentoonstelling van start: een must voor de stripliefhebber
> David en Rowena vieren hun verjaardag met Omloop Het Nieuwsblad
> Omloop Het Nieuwsblad kleurt Beervelde-Dorp
> Zespuntenwedstrijd aan Zevestraat
> Omloop Het Nieuwsblad in Lochristi? Gewoon rechtdoor!
> Oud CD&V-schepen Roger De Meyer overleden
> Evarist De Vos, Ferrari-verzamelaar en -kunstenaar
> Arthur vervangt Danny in Dorp-West
> Sluitingsdagen bibliotheek Reinaert
> Hoe ziet ons dorp er in de toekomst uit: CD&V informeert
> Danny De Mol: naast grondwerken en perrons ook paardenpistes
> Eerste voorronde kaarting wel degelijk zaterdag in Kring
> Club Cartouche is Club Z geworden
> Ook u leest nog boeken!
> Belgacom graaft nog tot maandag sleufjes
> Smeulende afvalhoop veroorzaakt brandje op tuinbouwbedrijf
> Gratis naar Fashion Soirée
> Hendrik Leurs: crisis zorgt ervoor dat prijzen dichter bij werkelijke waarde komen
> Marleen Fransen speelt soloslim in wiezen
> Nerotentoonstelling vanaf vrijdag in Zeveneken

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Lochristi blogt


 • Rudy Tollenaere, Peter Esprit , Benjamin Praet, Lut Laureys, Geert Herman, Delphine Van Poecke en Brecht Herman bloggen over Lochristi.

  Rudy (°1953) woont al zo lang in Lochristi en kende er voor de uitbreiding met alle verkavelingen als bakkerszoon elke straat. Hij wou de bakkerij van zijn vader overnemen, maar zijn moeder vond dat hij moest studeren. Hij zet nu lettertjes achter elkaar, met af en toe een spatie tussen, om het leesbaar te houden. Houdt van het leven en praat tegen iedereen die hij op zijn weg tegenkomt. En daar mogen ook vrouwen bij zijn.

  Peter is geboren en getogen Gentenaar die op zijn 16de naar Lochristi is afgezakt. Hij is getrouwd en vader van drie kinderen die stilaan groot worden (16, 18 en 20), is bediende in een verzekeringsmaatschappij. Hij houdt van voetbal en stevige muziek.

  Benjamin filosofeert zich door het leven met al eens een biertje in de hand. Hij adoreert de basgitaar, trekt graag naar verre einders en studeert verder ook nog een beetje. Geboren en getogen in Zaffelare, maar met een blik die voorbij de horizon reikt.

  Lut is vaste blogfotografe van Lochristi. Ze trekt de mooiste foto's van Lochristi en omstreken en werd inmiddels al een vast begrip bij de lezers van Lochristi Blogt!

  Bekijk hier de foto's en video's van Lut:  Geert is een rasechte Beerveldenaar die 18 jaar geleden emigreerde naar Lochristi. Leeft bewust en luistert enthousiast naar iedereen waar hij iets kan van leren. Overdag staat hij voor de klas om het jonge volkje wat Duits en wat opvoeding mee te geven. Als hij de boeken dichtklapt, herbront hij in een langeafstandsloop langs de rustige plekjes van Lochristi. En supportert hij voor de Buffalo’s.

  Delphine is nog maar enkele maanden officieel inwoonster van Lochristi, maar vertoeft hier al van kleinsaf aan. Ze geniet van het leven en is geboeid door mensen met een interessant verhaal. In de week zoekt ze als uitzendconsulente een passende job voor werkzoekenden, maar in het weekend vind je haar vaak terug in het zwembad, op het chiroterrein van Beervelde of in een gezellig restaurantje.

  Brecht probeert te bewijzen dat de jeugd van tegenwoordig best nog meevalt. Als scholier legt hij zich toe op klassieke en moderne talen, als vrij mens bemint hij badminton, de toetsen van zijn keyboard en fotografie. Tussendoor droomt hij van een journalistieke carrière en blauwwitte successen.

Zoeken

Nieuws uit lochristi

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!