Home  Regio  lochristi  lochristi blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!
Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Lochristi?
Laat het weten aan:
Rudy, Peter, Benjamin, Lut, Ann of Geert
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Gerard en Clara, al vijftig jaar een typisch Zaffelaars koppel

DSC_1647 

In de Molenstraat 22 in Zaffelare was het deze morgen opvallend druk. Niet dat er op een gewone zondag geen familie over de vloer komt, maar vandaag waren de vier kinderen en acht kleinkinderen waarvan al enkele met lief - zoals de burgemeester opmerkte - er present voor het gouden jubileum van Gerard Van Acker (73) en Clara De Kezel (72). 

Twee authentieke inwoners van Zaffelare, al geeft Clara wel toe dat ze haar eerste drie levensjaren 'over 't water' sleet. Gerards ouders hadden een kruidenierszaak in t' Dorp, Clara woonde op de Nerenhoek.

'Een modelkoppel voor onze gemeente', zei burgemeester Deswaene in zijn gelegenheidstoespraak. De jubilarissen waren hun hele actieve leven hardwerkende bloemisten, die zowel azalea's, begonia's als aucuba's kweekten. Een gelukkig koppel, dat zijn hele leven op elkaar afstemde en sterk gebonden was aan zijn eigen omgeving, zijn eigen buren. Schepen Janine Stadeus was trouwens lange tijd één van hun dichtste buren. Na het officiële gedeelte viel er dus één en ander bij te praten.

Ondanks zijn leeftijd heeft Gerard niet veel vrije tijd: 'Zijn hobby is werken en andere mensen helpen', zei echtgenote Clara. En Gerard zag het volledig zitten om nu aan 'de tweede helft' van zijn huwelijk te beginnen. Het jubileumalbum van Lut vindt u hier.

' Om 100 jaar te worden moet je vooral veel geduld hebben'

DSC_0721-1
Wie op bezoek gaat bij een 100-jarige, hoopt natuurlijk thuis te komen met de ultieme tip. Wij kregen die deze ochtend na enkele minuten al ongevraagd van Maria Van Neer, die vandaag haar honderdste verjaardag vierde in het rust- en verzorgingstehuis Sint-Eligius in Zeveneken. 'Ge moet vooral veel geduld hebben daarvoor, als het begint te slabakken, is het niet goed. We moeten naar omhoog.'  Straffe taal van de eeuwelinge, die bij een eerste handdruk al direct mijn diagnose stelde. 'Gij hebt precies ook koorts', zei ze, toen ze mijn warme hand voelde. 

Geboren op 7 februari 1909, hoorden we burgemeester Deswaene zeggen. Nauwelijks te geloven, een kind van voor de Eerste Wereldoorlog. Maria is eigenlijk afkomstig van de Heirbrug in Lokeren, en groeide op in een gezin van kleine zelfstandigen. Haar vader had een zeeldraaiersbedrijfje. In 1914 sloegen ze op de vlucht naar Holland, met een driewielkar getrokken door een koe. Haar oude grootmoeder kwam onderweg door een tragisch ongeval om het leven. In 1934 huwde Maria met Frans Govaert, de man werd in de Tweede Wereldoorlog krijgsgevangen genomen, maar kon ontsnappen en terugkeren naar zijn gezin. Hij werkte zich op tot administratief directeur van de jutespinnerij Blancquaert.

Maar Maria was ook een bon-vivant : samen met haar Frans reisde ze heel wat af, met... de tandem. Later zelfs met een gemotoriseerd exemplaar, een Whizzer. Af en toe een etentje in het Brouwershof in Lokeren of in Cadzand sloeg ze niet af.

In 1996 namen ze hun intrek in het rusthuis Sint-Eligius, waar haar echtgenoot kort daarop overleed. Vandaag, 13 jaar later, genoot Maria van alle belangstelling voor haar eeuwfeest, samen haar kinderen Hugo en Hilda, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

De enige zorg van Maria deze ochtend was, welke kledij ze uiteindelijk zou aantrekken voor haar dag van glorie. Geef toe, een luxe als dit je enige bekommernis is op je honderdste verjaardag. Het RVT Sint-Eligius blijkt overigens een gezonde omgeving te zijn. Momenteel zijn er drie 100-jarigen, en ' als 't God belieft' zijn ze in juni met zijn vieren. Misschien tijd voor een spelletje kaart onder eeuwelingen?

De eeuweling vereeuwigen in foto's, dat was de opdracht van onze eeuwig trouwe blogfotografe Lut Laureys. Dat zij daar met met brio in slaagde, ziet u in dit album.

Mémé Beyst wordt vandaag 88!

Dscn1763Vandaag is Martha de Graeve jarig. U kent ze misschien beter als 'mémé Beyst', uit de grijze bungalow in de Koning Albertlaan. Als ik het gevaarlijke kruispunt met de Dorpsstraat oversteek, kijk ik altijd eens extra naar rechts. Om te zien of haar gordijn opengeschoven is, en ze gezond en wel aan haar dag begonnen is.

Martha wordt 88 en is nog van het tijdperk van voor de verzuring, want iedereen is vriendelijk tegen haar, en zij is vriendelijk tegen iedereen.

Vanmiddag wordt er natuurlijk gefeest bij de Vermeulens. En je mag er zeker van zijn dat er Cremant d'Alsace gedronken wordt.

Dat zijn zo van die tradities, net zoals er elk jaar op nieuwjaarsdag konijn met aardappelen en appelmoes te eten valt bij meme Beyst. Behalve die ene keer toen ze vergeten was haar aardappelen op  het vuur te zetten.

Uw felicitaties voor meme Beyst kan u hieronder kwijt, via de REAGEER-knop.

Drie jarigen op brandweerfeest

P1130174 Feest bij de brandweer vandaag, omdat op 6 december de patroonheilige Barbara gevierd wordt. Bij de brandweer van Lochristi hadden ze nog bijkomende redenen om te vieren: commandant Marcel De Clercq heeft de gezegende leeftijd bereikt waarop hij mag stoppen, en ook de andere twee op de foto zijn jarig: Pieter De Stercke en ook mevrouw van de burgemeester, zoals we dat plechtig moeten uitdrukken. Hun leeftijden? We moeten toch niet alles schrijven wat we weten?

Elise is jarig

Eliseneyt Feest in Zaffelare, niet alleen omdat het kermis is, maar ook omdat Elise Neyt (gemeenteraadslid voor de Open VLD), jarig is. Hoeveel? Dat vraag je niet aan een dame, zegt men mij. Champagne en oesters dus.

Bij deze ook laatste herinnering: om 17 uur in de sporthal: het grote voetbaltreffen tussen de meerderheid en de oppositie van de gemeenteraad. Lochristi Blogt is er bij en brengt verslag. Lut heeft een duidelijke opdracht: in de kleedkamers met die camera!

Mammie Christ wordt 60!

Mamie_3Christiane Beyst uit de Koning Albertlaan viert vanmiddag met de hele familie haar zestigste verjaardag.

Voor vele Lochristinaren is ze gewoonweg 'mammie', die hen op het potje leerde gaan en hen streng maar rechtvaardig door hun eerste levensjaren deed spartelen.

Onthaalmoeder is Christ vandaag alleen nog voor haar kleinkinderen Robbie, Hannelore en Lukas van dochter Sofie Vermeulen en voor Obe en Seppe van zoon Peter. 

Het oudste 'kindje' dat door mammie werd verwend is Tom Servaege, maar die heeft ondertussen ook al een zoontje.  Mammie kennen we vooral als een goedlachse, optimistische madam, die voor iedereen die een babbeltje wil slaan de remmen met graagte dichtknijpt. 

Je vindt haar vaak in haar bloementuin, of naast de deur, zorgend voor mémé Beyst.  Of met 'pappie' Etienne Vermeulen, die zijn deuntjes blaast bij de Harmonie 'Willen is Kunnen' uit Lochristi.  En als je ze daar niet aantreft, zijn ze samen met de caravan de Elzas gaan verkennen.  Wie geeft hen ongelijk?

Bent u ook een van die talrijke kinderen die door mammie op het goede pad gezet werd?  Dan kan u nu iets terugdoen, door haar via de REAGEER-knop hieronder te feliciteren!

Burgemeester 42

Brilburgemeester3 Hij is nogal op zijn privacy gesteld en zelf zou hij er geen drukte rond maken, maar verbieden dat wij het melden kan hij natuurlijk niet: 42 jaar geleden liet Yves Deswaene zijn eerste schreeuw. Lochristi Blogt wenst hem een gelukkige verjaardag.

Oudere berichten:
> Nerotentoonstelling van start: een must voor de stripliefhebber
> David en Rowena vieren hun verjaardag met Omloop Het Nieuwsblad
> Omloop Het Nieuwsblad kleurt Beervelde-Dorp
> Zespuntenwedstrijd aan Zevestraat
> Omloop Het Nieuwsblad in Lochristi? Gewoon rechtdoor!
> Oud CD&V-schepen Roger De Meyer overleden
> Evarist De Vos, Ferrari-verzamelaar en -kunstenaar
> Arthur vervangt Danny in Dorp-West
> Sluitingsdagen bibliotheek Reinaert
> Hoe ziet ons dorp er in de toekomst uit: CD&V informeert
> Danny De Mol: naast grondwerken en perrons ook paardenpistes
> Eerste voorronde kaarting wel degelijk zaterdag in Kring
> Club Cartouche is Club Z geworden
> Ook u leest nog boeken!
> Belgacom graaft nog tot maandag sleufjes
> Smeulende afvalhoop veroorzaakt brandje op tuinbouwbedrijf
> Gratis naar Fashion Soirée
> Hendrik Leurs: crisis zorgt ervoor dat prijzen dichter bij werkelijke waarde komen
> Marleen Fransen speelt soloslim in wiezen
> Nerotentoonstelling vanaf vrijdag in Zeveneken

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Lochristi blogt


 • Rudy Tollenaere, Peter Esprit , Benjamin Praet, Lut Laureys, Geert Herman, Delphine Van Poecke en Brecht Herman bloggen over Lochristi.

  Rudy (°1953) woont al zo lang in Lochristi en kende er voor de uitbreiding met alle verkavelingen als bakkerszoon elke straat. Hij wou de bakkerij van zijn vader overnemen, maar zijn moeder vond dat hij moest studeren. Hij zet nu lettertjes achter elkaar, met af en toe een spatie tussen, om het leesbaar te houden. Houdt van het leven en praat tegen iedereen die hij op zijn weg tegenkomt. En daar mogen ook vrouwen bij zijn.

  Peter is geboren en getogen Gentenaar die op zijn 16de naar Lochristi is afgezakt. Hij is getrouwd en vader van drie kinderen die stilaan groot worden (16, 18 en 20), is bediende in een verzekeringsmaatschappij. Hij houdt van voetbal en stevige muziek.

  Benjamin filosofeert zich door het leven met al eens een biertje in de hand. Hij adoreert de basgitaar, trekt graag naar verre einders en studeert verder ook nog een beetje. Geboren en getogen in Zaffelare, maar met een blik die voorbij de horizon reikt.

  Lut is vaste blogfotografe van Lochristi. Ze trekt de mooiste foto's van Lochristi en omstreken en werd inmiddels al een vast begrip bij de lezers van Lochristi Blogt!

  Bekijk hier de foto's en video's van Lut:  Geert is een rasechte Beerveldenaar die 18 jaar geleden emigreerde naar Lochristi. Leeft bewust en luistert enthousiast naar iedereen waar hij iets kan van leren. Overdag staat hij voor de klas om het jonge volkje wat Duits en wat opvoeding mee te geven. Als hij de boeken dichtklapt, herbront hij in een langeafstandsloop langs de rustige plekjes van Lochristi. En supportert hij voor de Buffalo’s.

  Delphine is nog maar enkele maanden officieel inwoonster van Lochristi, maar vertoeft hier al van kleinsaf aan. Ze geniet van het leven en is geboeid door mensen met een interessant verhaal. In de week zoekt ze als uitzendconsulente een passende job voor werkzoekenden, maar in het weekend vind je haar vaak terug in het zwembad, op het chiroterrein van Beervelde of in een gezellig restaurantje.

  Brecht probeert te bewijzen dat de jeugd van tegenwoordig best nog meevalt. Als scholier legt hij zich toe op klassieke en moderne talen, als vrij mens bemint hij badminton, de toetsen van zijn keyboard en fotografie. Tussendoor droomt hij van een journalistieke carrière en blauwwitte successen.

Zoeken

Nieuws uit lochristi

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!