Home  Regio  lochristi  lochristi blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!
Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Lochristi?
Laat het weten aan:
Rudy, Peter, Benjamin, Lut, Ann of Geert
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Herenhuizen in een dorp (slot)

Dsc02322Het laatste gebouw in Zaffelare dat wij voorstellen is het kasteel van Zaffelare. Het oorspronkelijk kasteel werd in 1901 gebouwd naar plannen van architect Jan Rooms, in opdracht van dokter-bloemist Waelkens. Deze had zich als huisdokter gevestigd in de gemeente en leidde naast zijn dokterpraktijk ook een bloemisterij (vanaf 1896). Na het faillissement van Waelkens in 1923 kocht Philemon Staelens het kasteeltje en zette hij de bloemisterij verder. De site werd ook het toneel van familietwisten, maar in 1985 kwam alles weer op pootjes terecht. Vandaag is in het kasteel het restaurant Kasteel van Saffelaere ingericht. Het restaurant wordt geleid door Petra Van Bockstal en haar echtgenoot Herman Windey.

Lees verder

Herenhuizen in een dorp (deel 8)

Dsc02332_2 Deze herenwoning, gelegen in Zaffelaredorp nr.10, werd in 1860 gebouwd in opdracht van notaris Pierre Ameye op cijnsgrond die eigendom was van Eugène Lippens. Nadat notaris Ameye naar Gent uitweek, richtte zijn zoon Arthur er in 1890 een bloemisterij op. Hij liet achter de woning een hoveniershuis en serres optrekken. De bloemisterij ging echter failliet en in 1912 werd de woning verkocht aan Baziel De Reuse.

Na de Tweede Wereldoorlog mocht Florent Decraene zich de eigenaar van de woning noemen. De hoofdonderwijzer van de parochiale jongensschool Sint-Jozef (1924-1956) schopte het vervolgens tot burgemeester van Zaffelare (1958-1976).

Lees verder

Open Monumentendag bezoekt herenhuizen

Kerkstraat261_2 Zondag 9 september kan men van 10 tot 18 uur deelnemen aan een wandeling langs de Zaffelaarse herenhuizen naar aanleiding van de Open Monumentendag. De Ontginning (Kerkstraat 26) is het start en eindpunt van de historische tocht. Enkele huizen op de route worden speciaal voor deze gelegenheid opengesteld. Zo kan de wandelaar een kijkje nemen in het oud dienstencentrum en ook het kasteel van Saffelaere. De relatie tussen architectuur en beroep worden tijdens deze wandeling belicht.

Lees verder

Herenhuizen in een dorp (7)

Dsc02342Hieronymus van Laere, griffier van Zaffelare en advocaat bij de Raad van Vlaanderen liet deze woning op het Oosteinde bouwen in de 18de eeuw. Hij borg in dit huis het gemeentearchief van de gemeente op. Na zijn door in 1801 verkochten de erfgenamen het kasteeltje aan Mathieu De Bleds, een Frans ambtenaar, die hier na de Franse tijd bleef wonen. Deze overleed in 1850 en voor hem werd in 1851 de eerste losstaande zerk opgetrokken op het Zaffelaarse kerkhof. Na de Bleds woonde hier de liberale burgemeester Eugène Lippens. Via een erfenis werd de familie de Kerchove de Denterghem eigenaar van het huis en het park. Nu is de familie Depraetere-Bauwens eigenaar.

Lees verder

Herenhuizen in een dorp (6)

Dsc02339De burgemeesters- en brouwerswoning De Bock, gelegen in Zaffelaredorp, werd in de 19de eeuw bewoond door brouwer-schepen en later gemeentesecretaris Henri De Bock. De familie De Bock had als sinds de 17de eeuw een vooraanstaande plaats in Zaffelare. Een van de zoons van Henri De Bock werd later priester en gedurende vele jaren vicaris-generaal van het bisdom Gent. Uiteindelijk was het de andere zoon Victor die de brouwerij overnam. Hij schopte het tot burgemeester in de periode 1904-1921 namens de katholieke partij. Hij werd terug burgemeester van 1927 tot 1941 en nog eens zeer kort in 1944. Verschillende herbergen in Zaffelare waren eigendom van de familie.

Lees verder

Herenhuizen in een dorp (deel 5)

Dsc02336Deze woning werd gebouwd in 1848 in opdracht van dokter Gustave Verschraeghen en zijn tweede vrouw Mathilde Dupont (zus van Heliodoor - zie deel 2). In tegenstelling met haar vrijzinnige Zaffelaarse familie, was zij uitgesproken katholiek. Na hun vertrek namen dokter en schepen Camiel Ronse hun intrek in de woning. In 1905 werd het huis verhuurd aan notaris Basile Mabilde. Vanaf 1924 tot 1990 woonden ihier de geestelijke directeurs van het klooster van de Zusters van Liefde. Vandaag is de woning bewoond door het gezin van designer Mark Verbrugge en Sofie Hesters.

Lees verder

Herenhuizen in een dorp (deel 4)

Dsc02333 De onderwijzers- en makelaarswoning Buyck in Zaffelaredorp is rond 1900 gebouwd in opdracht van de gemeentelijke hoofdonderwijzer Edmond Buyck. Door voor zichzelf een dergelijk statig woonhuis te bouwen, verhief hij zijn beroep van onderwijzer op eenzelfde niveau als dat van burgemeester, pastoor of dokter. Dit was in het verleden wel anders Het beroep van leerkracht leverde weinig of geen status op. In de periode voor de bouw van de gemeenteschool gaven veel onderwijzers er de brui aan, omwille van financiële redenen. Met deze onderwijzerswoning kwam daar verandering in.

Momenteel woont hier tekenaar Luc Vincent (van de strip Orphanimo) met zijn gezin.

Herenhuizen in een dorp (3)

Dsc02330 Wij blijven nog even in de Kerkstraat met deze woning uit 1892 gebouwd in opdracht van brouwer Eugène De Keyser (broer van Edmond De Keyser-zie gisteren) en Helena Ongena. Deze brouwers- en burgemeesterswoning werd nadien bewoond door Julien De Keyser en later ook nog door burgemeester Odon de Keyser. Vandaag is de woning eigendom door Valère en Gerarda Van Laere-Dhaese.

Bouwkundig

Uit oude foto's blijkt dit alleenstaande burgerhuis een traditionele inslag te hebben. De afwisseling van verschillende rijen baksteen met een rij natuursteen, de natuurstenen plint en het gebruik van natuursteen in de onlastingsbogen boven de vensters verwijzen naar de bak- en zandsteenstijl. In Vlaanderen werd deze bouwstijl courant gebruikt tussen de 16de en de 18de eeuw.

Veel kan men hier echter niet van opmerken door de volledige begroeiing op de voorgevel. 

Herenhuizen in een dorp (deel2)

Dsc02327De brouwerswoning Dupont en De Keyser is de tweede woning die in de wandeling voor de Open Monumentendag van volgend weekend voorkomt. Deze burgerwoning dateert van 1851 en werd gebouwd in opdracht van  geneesheer-brouwer Jan Dupont voor zijn zoon Heliodoor, brouwer en later ook schepen van Zaffelare. Na het vroege overlijden van Heliodoor werd de zaak overgenomen door Polydore Dupont, maar die verhuisde zijn brouwactiviteiten al snel naar Sint-Amandsberg. Tussen 1879 en 1912 werd de brouwerij bestuurd door de broers Eugène en Edmond De Keyser, afstammelingen van de familie Dupont. In 1915 moest men de brouwactiviteiten stilleggen omdat de Duitse bezetters het koper aansloegen.

Lees verder

Herenhuizen in een dorp (1)

Dsc02325 Naar aanleiding van de Open Monumentendag heeft de cultuurraad een historische wandeling uitgestippeld waarin de relatie tussen architectuur, beroep en status van de bewoner zal worden belicht. Wij starten vandaag onze tocht aan de notariswoning Haverbeke, nu De Ontginning, in de Kerkstraat van Zaffelare.

De woning werd in 1884 gebouwd in opdracht van notaris Haverbeke. Zes jaar later nam notaris Van Goethem het gebouw over. Toen deze na de eeuwwisseling zijn kantoor naar Gent liet verhuizen kocht Adolf Van Hecke de woning en bouwde er zijn eigen bloemisterij uit.

Lees verder

Oudere berichten:
> Nerotentoonstelling van start: een must voor de stripliefhebber
> David en Rowena vieren hun verjaardag met Omloop Het Nieuwsblad
> Omloop Het Nieuwsblad kleurt Beervelde-Dorp
> Zespuntenwedstrijd aan Zevestraat
> Omloop Het Nieuwsblad in Lochristi? Gewoon rechtdoor!
> Oud CD&V-schepen Roger De Meyer overleden
> Evarist De Vos, Ferrari-verzamelaar en -kunstenaar
> Arthur vervangt Danny in Dorp-West
> Sluitingsdagen bibliotheek Reinaert
> Hoe ziet ons dorp er in de toekomst uit: CD&V informeert
> Danny De Mol: naast grondwerken en perrons ook paardenpistes
> Eerste voorronde kaarting wel degelijk zaterdag in Kring
> Club Cartouche is Club Z geworden
> Ook u leest nog boeken!
> Belgacom graaft nog tot maandag sleufjes
> Smeulende afvalhoop veroorzaakt brandje op tuinbouwbedrijf
> Gratis naar Fashion Soirée
> Hendrik Leurs: crisis zorgt ervoor dat prijzen dichter bij werkelijke waarde komen
> Marleen Fransen speelt soloslim in wiezen
> Nerotentoonstelling vanaf vrijdag in Zeveneken

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Lochristi blogt


 • Rudy Tollenaere, Peter Esprit , Benjamin Praet, Lut Laureys, Geert Herman, Delphine Van Poecke en Brecht Herman bloggen over Lochristi.

  Rudy (°1953) woont al zo lang in Lochristi en kende er voor de uitbreiding met alle verkavelingen als bakkerszoon elke straat. Hij wou de bakkerij van zijn vader overnemen, maar zijn moeder vond dat hij moest studeren. Hij zet nu lettertjes achter elkaar, met af en toe een spatie tussen, om het leesbaar te houden. Houdt van het leven en praat tegen iedereen die hij op zijn weg tegenkomt. En daar mogen ook vrouwen bij zijn.

  Peter is geboren en getogen Gentenaar die op zijn 16de naar Lochristi is afgezakt. Hij is getrouwd en vader van drie kinderen die stilaan groot worden (16, 18 en 20), is bediende in een verzekeringsmaatschappij. Hij houdt van voetbal en stevige muziek.

  Benjamin filosofeert zich door het leven met al eens een biertje in de hand. Hij adoreert de basgitaar, trekt graag naar verre einders en studeert verder ook nog een beetje. Geboren en getogen in Zaffelare, maar met een blik die voorbij de horizon reikt.

  Lut is vaste blogfotografe van Lochristi. Ze trekt de mooiste foto's van Lochristi en omstreken en werd inmiddels al een vast begrip bij de lezers van Lochristi Blogt!

  Bekijk hier de foto's en video's van Lut:  Geert is een rasechte Beerveldenaar die 18 jaar geleden emigreerde naar Lochristi. Leeft bewust en luistert enthousiast naar iedereen waar hij iets kan van leren. Overdag staat hij voor de klas om het jonge volkje wat Duits en wat opvoeding mee te geven. Als hij de boeken dichtklapt, herbront hij in een langeafstandsloop langs de rustige plekjes van Lochristi. En supportert hij voor de Buffalo’s.

  Delphine is nog maar enkele maanden officieel inwoonster van Lochristi, maar vertoeft hier al van kleinsaf aan. Ze geniet van het leven en is geboeid door mensen met een interessant verhaal. In de week zoekt ze als uitzendconsulente een passende job voor werkzoekenden, maar in het weekend vind je haar vaak terug in het zwembad, op het chiroterrein van Beervelde of in een gezellig restaurantje.

  Brecht probeert te bewijzen dat de jeugd van tegenwoordig best nog meevalt. Als scholier legt hij zich toe op klassieke en moderne talen, als vrij mens bemint hij badminton, de toetsen van zijn keyboard en fotografie. Tussendoor droomt hij van een journalistieke carrière en blauwwitte successen.

Zoeken

Nieuws uit lochristi

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!