Home  Regio  lochristi  lochristi blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!
Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Lochristi?
Laat het weten aan:
Rudy, Peter, Benjamin, Lut, Ann of Geert
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Authenticiteit troef in ‘La Mazure’

Volkscafe In onze reeks, red het volkscafe stapte Geert Herman af in La Mazure. Geert woont nu in Lochristi, maar groeide op in Beervelde Dorp. Na The Pax is La Mazure, in de volksmond De Mazure, dus een logische stap voor hem.

Geveltwee Bij weinig volkscafés kunnen we zo ver teruggaan als bij ‘La Mazure’, bij weinig cafés is de voorgeschiedenis ook zo eenvoudig : waard Gino Bogaert (46) noemt prompt alle belangrijke data op uit de geschiedenis van zijn etablissement in de Toleindestraat 163 te Beervelde – bijna op de grens met Lokeren. De kadasterpapieren van het gebouw stammen uit 1888, tussen 1930 en 1986 baatten Jozef Sennesael en zijn vrouw ‘Café de gareelmaker’ uit. Landbouwers, waaronder mijn eigen grootvader, lieten er het tuig van hun paarden herstellen. Gino nam daarna het café over voor een korte periode, samen met een Franse vriendin. In die tijd was het een ‘crêperie’, waar heerlijke Bretonse (maaltijd)pannenkoeken werden geserveerd. Nadien vertrok hij naar Ronquières, om in 1988 terug te keren en definitief zijn intrek te nemen in ‘de Mazure’, zoals het in Beervelde genoemd wordt, samen met zijn vrouw Tamara Pringels. Een en ander verklaart ook al de Franse naam van het café : ‘Mazure’ is een verbastering van ‘masure’, wat zoveel betekent als ‘koterij, ‘afgeleefd gebouw.’

De fase van de koterij is al lang verleden tijd. ‘Ik heb al twee keer verbouwd’, zegt Gino tijdens een kleine rondleiding. ‘Eerst heb ik de oorspronkelijke keuken erbij genomen, nadien nog uitgebreid met een zijbouw, die via een dubbele deur uitzicht geeft op de tuin die in de zomer als terras kan gebruikt worden. De Leuvense stoof is vervangen door een gezellige open haard (die op een kille februari-avond deugd doet). De toog heb ik zelf gemaakt en het oorspronkelijk plafond met houten balken heb ik in ere hersteld’. ‘La Mazure’ heeft niets aan authenticiteit ingeboet, achter de toog kijk je recht in de gapende kelderruimte. En die vind je alleen nog maar in echt oude cafés.

Lees verder

Café Pax

Volkscafe Lezer Geert Herman, zelf afkomstig, uit Beervelde, was de eerste om te reageren op onze oproep om aandacht te hebben voor de volkscafés van vroeger. Meer zelfs, Geert was bereid de Beerveldse cafés zelf voor zijn (journalisten)rekening te nemen. U leest zijn verhaal hier onder.

Paxbuiten

Café  ‘Pax’ in de Toleindestraat in Beervelde, op een boogscheut van het Feestpaleis, herinner ik mij uit mijn jeugdjaren vooral als het supporterslokaal van SK Beervelde.  Navraag op het thuisfront leert mij dat achtereenvolgens André Schalck, Alfons De Rechter, Roger Fiers en zijn vrouw Liliane en later Robert De Blieck en Marie-Louise het café uitbaatten.  De aanwezigheid van de blauw-witte vlag op zondagnamiddag was het signaal dat SK de punten had thuisgehouden.  SK Beervelde is ondertussen SK Lochristi geworden, ‘de Pax’ is ‘de Pax’ gebleven.  Zo lijkt het althans als we voor het café staan.  De twee ramen aan de straatkant zijn getooid met twee reuzengrote Valentijnsharten.   

Lees verder

Lochristi Blogt gaat op café

Volkscafe Eerstdaags nieuw op Lochristi Blogt. Een uitloper van In Den Sprekenden Toog, waarbij we u vorig jaar een dertigtal cafés die we in 1978 gefotografeerd hadden, lieten zien, met daarbij het beeld van de plek, anno 2007.

Recent startten twee dames nationaal een project op om het volkscafé opnieuw op te waarderen. U kan dat verhaal lezen op hun website.

Lochristi Blogt wil daar ook een beetje aan meehelpen. Door op geregelde tijdstippen zo'n café in het daglicht te stellen. Trouwe lezer Geert Herman reageerde alvast op onze oproep om dergelijke cafés in Lochristi te signaleren. Meer nog: Geert wou er best wel zelf verhalen over schrijven. Geert begon in café Pax, op een paar meters van waar hij opgroeide, in het dorp van Beervelde. U leest zijn verhaal heel binnenkort. Op Lochristi Blogt natuurlijk.

Tips en suggesties zijn nog altijd welkom.

Red het volkscafé, de terugkeer van In den Sprekenden Toog

Densprekendentoog Er kwamen al een aantal reacties binnen op de oproep die we deden naar aanleiding van de actie van de vzw Volkskunde Vlaanderen om een inventaris te maken van de nog bestaande volkscafés. Lochristi Blogt wil vermijden dat de plek van Lochristi leeg blijft op de kaart van die vzw.

Bert Vervaet, voorzitter van de cultuurraad, en begaan met het erfgoed van de gemeente, suggereerde er alvast een paar: Nerenhoek in de Rechtstraat in Zaffelare. Komen volgens Bert verder nog in aanmerking voor de titel volkscafé in Zaffelare: Boerenhof in het begin van de Leemstraat, Den Hoek in het begin van de Beeweg en Sint-Hubert, bij Nina, de parochiale kring.

Marleen Van De Velde en Geert Herman signaleren er een aantal die Bert ook al vernoemde, en voegen er voor Beervelde alvast café Pax aan toe, de Bonte Koe en De Mazure.

Vanuit Lochristi en Zeveneken kregen we nog geen reactie.

Nu lopen we zelf wel veel op straat, maar onze bazen verwachten dat we ook nog wat anders doen dan op café gaan natuurlijk. Dus lezer van Lochristi Blogt, drie vragen:

1. surf naar de website van de volkscafés, zodat u wat meer kan lezen waarover het gaat.

2. signaleer ons via mail de cafés die volgens u in aanmerking komen om als volkscafé bestempeld te worden.

3. wie interesse heeft om mee te werken om over één van de cafés een verhaal te schrijven, laat het ons ook onverwijld weten.

Red het volkscafé, de terugkeer van In den Sprekenden Toog

Densprekendentoog 

Trouwe lezers van Lochristi Blogt weten dat we deze zomer in de rubriek In den Sprekenden Toog een overzicht gaven van de cafés die er in 1978 nog in Lochristi bestonden. En dat we die gevels anno 2007 opnieuw fotografeerden. Die rubriek was een van de meest besproken rubrieken van Lochristi Blogt. Vandaag staat in De Standaard over twee pagina's breed het verhaal van de volkscafés die dreigen verloren te gaan. De vzw Volkskunde Vlaanderen zet nu een initiatief op het getouw om een inventaris op te maken van de nog bestaande volkscafés. Voor details van die actie, klik naar de website van Volkskunde Vlaanderen.

Voor Lochristi Blogt een perfecte aanleiding om In den Sprekenden Toog opnieuw leven in te blazen, en wel met een oproep naar de lezer, caféganger of café-uitbater: Hebben we in Lochristi, Beervelde, Zaffelare en Zeveneken nog volkscafés? Zo ja, meldt het ons, vertel ons waarom dat volkscafé moet behouden blijven, en wij gaan er samen met u langs en brengen uw favoriet volkscafé in beeld!

Reageren kan via mail of laat gewoon een reactie achter. Of er een definitie bestaat van wat een volkscafé is? Nee zeker, maar dat blijkt misschien als u die website van Volkskunde Vlaanderen er eens op na slaat, en ook ons gezond verstand zal wel meespelen. In ieder geval: Lochristi staat op die website nog blanco, en dat mag niet lang zo blijven. Daar zal Lochristi Blogt voor zorgen. Reageer nu!

Nu alles in één album verzameld

Densprekendentoog We zijn rond. En hoewel de handige bloggers al gemerkt hebben dat alle cafés al al die tijd netjes verzameld zitten onder de categorie In den sprekenden toog (klik op het logo in de rechterkolom op  de startpagina van www.gentenaar.be/lochristi) heeft Lut het jullie nog wat makkelijker gemaakt. Voor wie ze in één oogopslag verzameld wil zien: alle herbergen verzameld in één album. Juist, de Kring is er nog niet bij, maar dat komt omdat het lijstje van uitbaters van de Kring nog niet volledig is. Komaan, trouwe lezers van Lochristi blogt, leg jullie kennis bij elkaar en vul via de knop REAGEER onder de foto van gisteren de ontbrekende uitbaters aan. Eerstdaags krijgen jullie er ook de foto's van de zogenaamde nieuwe cafés bij.

Lezer Freddy Vereecken, zoon van de vroegere uitbaters van café Den Hert, en nu nog bewoner van het huis in de Slagmansstraat, het café waar we helemaal geen informatie over hadden, laat ondertussen weten dat het café al zeker van 1880 zou bestaan.

Overige reacties over vroegere cafés kunnen nog altijd ingestuurd worden via de reageerknop van het betrokken café. Wie liever mailt kan dat ook, dan zetten we de reactie er zelf wel op.

Kring als (voorlopig) sluitstuk

Densprekendentoog_2 Cafedekring Met de parochiale kring sluiten we de reeks In den Sprekenden Toog af. Voorlopig. Omdat de voorraad cafés die in 1978 bestonden op is. We presenteerden ze u allemaal, en u reageerde entoesiast: vooral op café ontstonden er gesprekken over de vroegere uitbaters. Ook op Lochrsiti Blogt zelf liepen regelmatig reacties binnen. Dat kan nog altijd: klikken op de rubriek in de rechterkolom (categoriën) en u vindt ze allemaal terug.

Maar over naar De Kring. Dat wordt een lang lijstje van uitbaters, en we maken er een punt van dat de lezers van Lochristi Blogt het kunnen volmaken. In mijn glorieperiode (de tijd dat we thuis zegden dat we naar de mis gingen, maar stiekem in de Kring gingen biljarten) was het Paulette die openhield. Ook op haar sluitingsdag, de woensdag, Tenminste als Jozef niet thuis was. Daarvoor Tuur Coppenholle. Ja, ik weet nog andere namen van uitbaters, niet allemaal, dat geef ik toe. Maar daarvoor dient de knop REAGEER. Maak het lijstje volledig.

Daarna brengen we als dessert nog de foto's van de café's die nu bestaan en in 1978 nog niet bestonden.

Kapelleken

Densprekendentoog

'Ik ken al die cafés niet, want ik ben van Aalst, maar ik merk aan die foto's wel dat jullie dorp er op 30 jaar een heel eind properder op geworden is', zo liet een collega-journalist mij weten. Gelijk heeft hij en dat bewijst ook de foto van het hoek van de Hyftestraat en het Kapelleken. Wie weet iets meer over dit café dat niet meer is? Klik op REAGEERCafekapelleken Kleurkapelleken en schrijf het neer. Het rijmt nog ook!

Mariette Bracke

Densprekendentoog

Heeft het café ooit echt een naam gehad? In mijn herinnering bestaat het alleen als Bij Mariettte Bracke. Een café waar ik heel jong binnenging. In de Denen. Het lag op de broodronde die vader in de voormiddag begon: Pauwstraat, Beerveldse Baan, Denen, en zo weer naar huis. De levering van het brood bij Mariette Bracke duurde altijd wat langer dan in gewone huizen. Vader ruilde het brood voor een pintje en een babbel. Soms mocht ik mee binnen, soms niet. Ik herinner me niet dat er een jukebox of een biljart of eender welk ander café-atrribuut stond. Wel opgezette vogels, meen ik mij te herinneren. Nu is er een handel in auto's. Herinneringen, weetjes? Schrijf ze neer in Reacties. Overigens is het uitkijken hoe lang In den sprekenden Toog  nog loopt. We zijn ver rond in het rijtje café's die in 1978 nog bestonden. Maar misschien dat het we lijstje nog wat vervolledigen, met de cafés die er toen NIET waren, en nu bijgekomen zijn. Maar voor we zover zijn, eerst een inventaris maken en kijken wie we nog te goed hebben.

Cafemariette_bracke Kleurmariette_bracke

Brouwershuis: biljart en duiven

Densprekendentoog

Café Brouwershuis.  Hoek Stationsstraat. Bij Karel Veldeman, en Romanie, en Willietje. Nadat ze eerder aan de overkant van de steenweg café gehouden hadden. En daarna Paulette, met haren Jozef, nadat ze jaren de Parochiale kring opengehouden hadden. Brouwershuis, dat staat synoniem met biljart en duiven. Wie baatte het café nog uit? Verhalen? Schrijf ze in Reacties.Cafebrouwershuis Niet meteen binnenstappen in het café, want ze zijn er een dag of vier met vakantie.

Kleurbrouwershuis

Oudere berichten:
> Nerotentoonstelling van start: een must voor de stripliefhebber
> David en Rowena vieren hun verjaardag met Omloop Het Nieuwsblad
> Omloop Het Nieuwsblad kleurt Beervelde-Dorp
> Zespuntenwedstrijd aan Zevestraat
> Omloop Het Nieuwsblad in Lochristi? Gewoon rechtdoor!
> Oud CD&V-schepen Roger De Meyer overleden
> Evarist De Vos, Ferrari-verzamelaar en -kunstenaar
> Arthur vervangt Danny in Dorp-West
> Sluitingsdagen bibliotheek Reinaert
> Hoe ziet ons dorp er in de toekomst uit: CD&V informeert
> Danny De Mol: naast grondwerken en perrons ook paardenpistes
> Eerste voorronde kaarting wel degelijk zaterdag in Kring
> Club Cartouche is Club Z geworden
> Ook u leest nog boeken!
> Belgacom graaft nog tot maandag sleufjes
> Smeulende afvalhoop veroorzaakt brandje op tuinbouwbedrijf
> Gratis naar Fashion Soirée
> Hendrik Leurs: crisis zorgt ervoor dat prijzen dichter bij werkelijke waarde komen
> Marleen Fransen speelt soloslim in wiezen
> Nerotentoonstelling vanaf vrijdag in Zeveneken

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Lochristi blogt


 • Rudy Tollenaere, Peter Esprit , Benjamin Praet, Lut Laureys, Geert Herman, Delphine Van Poecke en Brecht Herman bloggen over Lochristi.

  Rudy (°1953) woont al zo lang in Lochristi en kende er voor de uitbreiding met alle verkavelingen als bakkerszoon elke straat. Hij wou de bakkerij van zijn vader overnemen, maar zijn moeder vond dat hij moest studeren. Hij zet nu lettertjes achter elkaar, met af en toe een spatie tussen, om het leesbaar te houden. Houdt van het leven en praat tegen iedereen die hij op zijn weg tegenkomt. En daar mogen ook vrouwen bij zijn.

  Peter is geboren en getogen Gentenaar die op zijn 16de naar Lochristi is afgezakt. Hij is getrouwd en vader van drie kinderen die stilaan groot worden (16, 18 en 20), is bediende in een verzekeringsmaatschappij. Hij houdt van voetbal en stevige muziek.

  Benjamin filosofeert zich door het leven met al eens een biertje in de hand. Hij adoreert de basgitaar, trekt graag naar verre einders en studeert verder ook nog een beetje. Geboren en getogen in Zaffelare, maar met een blik die voorbij de horizon reikt.

  Lut is vaste blogfotografe van Lochristi. Ze trekt de mooiste foto's van Lochristi en omstreken en werd inmiddels al een vast begrip bij de lezers van Lochristi Blogt!

  Bekijk hier de foto's en video's van Lut:  Geert is een rasechte Beerveldenaar die 18 jaar geleden emigreerde naar Lochristi. Leeft bewust en luistert enthousiast naar iedereen waar hij iets kan van leren. Overdag staat hij voor de klas om het jonge volkje wat Duits en wat opvoeding mee te geven. Als hij de boeken dichtklapt, herbront hij in een langeafstandsloop langs de rustige plekjes van Lochristi. En supportert hij voor de Buffalo’s.

  Delphine is nog maar enkele maanden officieel inwoonster van Lochristi, maar vertoeft hier al van kleinsaf aan. Ze geniet van het leven en is geboeid door mensen met een interessant verhaal. In de week zoekt ze als uitzendconsulente een passende job voor werkzoekenden, maar in het weekend vind je haar vaak terug in het zwembad, op het chiroterrein van Beervelde of in een gezellig restaurantje.

  Brecht probeert te bewijzen dat de jeugd van tegenwoordig best nog meevalt. Als scholier legt hij zich toe op klassieke en moderne talen, als vrij mens bemint hij badminton, de toetsen van zijn keyboard en fotografie. Tussendoor droomt hij van een journalistieke carrière en blauwwitte successen.

Zoeken

Nieuws uit lochristi

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!