Home  Regio  lochristi  lochristi blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!
Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Lochristi?
Laat het weten aan:
Rudy, Peter, Benjamin, Lut, Ann of Geert
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Knapperige toast met tomaten

Onzemanopdieet_gr

Lochristikookt

P1110060 Wendy en Magali, de twee dames van dieetcentrum Equivivre, houden woord. Ze zouden u en mij een tijdlang helpen om via gezonde voeding naar een perfecte lijn toe te werken.

Vandaag levert Magali een nieuw recept. Klik hier   en je leest welke inkopen je moet gaan doen om dit weekeind een lekkere toast klaar te maken.

Weinig werk, veel smaak.

De caloriën, proteïnen en koolhydraten heeft Magali netjes voor u berekend.

Gezond recept van Wendy: heldere bouillon

Lochristikookt

Onzemanopdieet_gr

We waren een tijdje spoorloos met de wekelijkse recepten, maar de zomer ligt nu wel echt achter ons, en diëtisten Magali en Wendy serveren ons vanaf nu elke week op vrijdag of zaterdag een gezond recept. Na verloop van tijd heeft u een heel menu.

P1110070 Het is Wendy die de aftrap geeft met een heldere bouillon, maar dan wel een bijzondere: met spruitjes, broccoli, rode biet, en een dozijn mosseltjes.

Je kan het volledige recept  hier downloaden.

 

Smakelijk!

Smullen van de Beerveldse aardbeienconfituur

Lochristikookt

Toen ik afgelopen dinsdag op de aardbeienmarkt rondkuierde en mijn moeder Rita Van De Weghe daar tegenkwam, vertelde ze me dat ze aardbeienconfituur zou maken de volgende dag. Ideaal voor onze rubriek 'Lochristi Kookt' dacht ik meteen, vandaar dat u vandaag haar recept op uw boterham krijgt.

Ingrediënten

- 3 kg confituuraardbeien
- 2 kg fijne kristalsuiker.

Bereidingswijze

Was de rijpe aardbeien en laat ze goed uitlekken. Ontdoe ze van het groen en snijd ze in stukken. Als het kleine aardbeien zijn, moet je ze slechts halveren.

Doe de aardbeien in een grote kom (vul ze voor driekwart) en giet er de suiker over. Zet het kookvuur op een zacht vuurtje. Zodra de suiker gedeeltelijk gesmolten is, zet je het vuur op een hogere stand totdat de confituur kookt.

Laat de confituur goed doorkoken tot ze dik van de lepel valt (+/- 1 uur). OF
Je kan ook na een tijdje met een lepeltje een beetje confituur nemen, die vijf minuten in de frigo laten staan en als de confituur dan goed gebonden is, is ze klaar.

Zet de confituur van het vuur en roer tot het schuim weg is. Giet daarna de hete confituur onmiddellijk in propere bokalen en dek ze meteen af. Laat de potten staan tot ze afgekoeld zijn.

Smakelijk. Aardbeienconfituur op een beschuitje of een boterham, heel lekker en het is eens wat anders dan chocopasta of de nieuwste hype speculoospasta.

Confituur_3

Aardbeienmarkt Beervelde: elke dag om 18 uur, de prijs van de aardbeien bedroeg zaterdag 21 juni 5 euro/kg, maar voor de kleine confituuraardbeien betaalt u minder.

Heeft u zelf een lekker recept en wil u dat Lochristi dit ook leert kennen, stuur het dan naar dit emailadres.

Ossobucco

Lochristikookt Tof dat jullie met Lochristi Blogt af en toe een receptje publiceren, liet een lezer ons deze week weten; Wat er mij deed aan denken: het is alweer een tijd geleden dat we er eentje meegaven. Terwijl Michiel van delicatessenzaak/traiteur Mangetout ons al wekenlang een fijn ossobucco-recept bezorgde. Altijd lekker, zo'n stuk schenkel dat lang gesudderd heeft en volledig doordrongen is van die Italiaanse tomatensaus.

U bent maar één klik van het recept verwijderd. Daarna naar de winkel, en kokerellen maar. Echt veel werk is het niet, je moet het vooral een beetje tijd geven.Ossobuco Belooft u ons wel één ding: in ruil voor het genot dat wij u via onze koks bieden, doet iets terug: bezorg ons een fijn recept van uzelf, en wij geven het door aan de lezers. Niet twijfelen, maar doen.

Maatjes bij C-food: Ilse verklapt haar geheim

Lochristikookt

P1090093 Ilse Demuynck, de knapste vishandelmadam die we ooit mochten ontmoeten, (hier op de foto met haar man Sven en zijn moeder) heeft me haar geheim verteld. Zondagmorgen. Het geheim dat je met maatjes meer kan doen dan ze alleen maar tussen duim en wijsvinger boven je mond laten hangen, dan je hoofd schuin achterover, en naar binnen laten glijden. En er ondertussen voor zorgen dat de gesnipperde ajuin niet ronddwarrelt op je nieuwe hemd.

Zondgmorgen was het bij C-Food-Meersschaut proeven geblazen van de hapjes die Ilse bereid had. Met maatjes. Ze gaf me één recept mee: snij de maatjes in kleine stukjes, snij een appel ook in nog kleinere stukjes, voeg wat citroengras toe, wat gember, wat koriander, wat citroensap, olijfolie, peper en zout.

Overheerlijk gewoon. Ilse had ook nog een versie met appel en curry en eentje met tzatziki. Maar die bereidingen kreeg ik niet mee.

Ilse laat ook weten dat de twee workshops die ze op 12 en 17 juni organiseert en waarbij ze een vismenu in vier gangen met onder meer heilbot met king crab en een sausje van witte en roze pompelmoes met koriander bereidt, volledig volzet zijn. Indien voldoende belangstelling houdt ze misschien een derde sessie. Mailen of laten weten in de winkel.

Mangalica: ham die smelt en nasmaakt

Lochristikookt_2 

P1080967Wie de foto's van het beest ziet, die schiet meteen in een vertwijfelde lach: is dat nu een varken, of een schaap? Of een vreemde kruising vn de twee?

Het Mangalica-varken is een authentiek Hongaars varken dat familie is van het Iberisch varkensras.

Mangaabra1 Maar in de winter heeft het varken wel zeer dik en lang haar, dat op wol lijkt, waardoor het varken veel graden onder nul verdraagt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog daalde het aantal van het ras in Hongarije fel, om in 1990 nog maar met zijn 200 te zijn.

  Een Spaanse hammenproducent was op zoek naar een nieuw ras en ontdekte het Mangalicavarken net op tijd om het van het uitsterven te redden. Het beestje zou een zeer gemoedelijk karakter hebben en leeft op natuurlijke voeding op basis van mais, granen en gras en wordt gekweekt in de uitgebreide Hongaarse steppes. Het wordt dubbel zo oud als een gewoon varken.  Wordt dan ook nog eens 18 maand gerijpt, waaraan de ham zijn specifieke tegelijk zachte en karaktervolle smaak te danken heeft. Als u dit allemaal leest, begrijpt u wellicht dat het vlees van dit beestje iets duurder is dan doordeweekse bloende. Net geen 80 euro per kilogram.

Mangalica-ham, te verkrijgen bij Mangetout.

Rabarbertaart

Lochristikookt De rubriek bleef een paar weken achterwege, niet omdat we op dieet waren/zijn, maar gewoon omdat de weekends voor Lochristi Blogt zo druk waren dat we er even geen tijd voor hadden. Maar geen paniek, het is en blijft de bedoeling u wekelijks een recept te bezorgen; We hebben er overigens nog enkele in voorraad van de kok van Mangetout en ook eentje van Ilse van C-Food. En, dat is de bedoeling van Lochristi kookt, STUURT U ER VOORAL ZELF IN! Vandaag gaan we even de zoete toer op met een Rabarbertaart.

Gekregen van een mevrouw die op Edugo de examens moest komen begeleiden en klaargemaakt door Wannes Tollenaere. Geproefd en goedgekeurd door ondergetekende.

P1080729 Benodigdheden:

800 gram rabarber, 1 sinaasappel, 200 gr fijne rietsuiker, twee theelepels vanillepoeder, 120 gram amandelen, 200 gram zachte boter, drie eieren, 1 theelepel bakpoeder, 120 gram bloem, 50 gram geschaafde amandelen.

Bereiding

Rabarber wassen en in stukjes snijden. Sinaasappelschil fijn afraspen, één sinaashelft uitpersen. De rabarber mengen met de helft van het sinaassap, dertig gram suiker en één theelepel vanillepoeder en even laten staan. Af en toe eens omroeren.

De amandelen 5 minuten in heet water weken en hun velletje verwijderen, malen in een molen of keukenrobot.

Springvorm van ongeveer 20 cm doorsnede invetten. Oven voorverwarmen op 190 graden.

180 gram boter, 160 gram suiker en vanillepoeder tot crèmekleurige massa kloppen. Eieren een voor een er door kloppen.

Gemalen amandelen, bakpoeder, bloem en sinaassap erdoor kloppen.

Beslag in de springvorm doen en gladstrijken.

Rabarber in zeef laten uitlekken en over het beslag verdelen.

Taart ongeveer 25 minuten bakken.

Ondertussen 20 gram boter smelten, rest van sinaasappelrasp, suiker en geschaafde amandelen erdoor mengen en over de taart verdelen.

Oven verminderen naar 180 graden en taart nog ongeveer 30 minuten laten bakken.

Smakelijk! En tot volgende week.

Mail uw recept naar hier, en u ziet het een van de komende weken verschijnen. Heeft u er een verhaal bij, zoveel te beter.

Aspergetijd!

Lochristikookt Een mens zou in al die blogdrukte nog vergeten dat we tijdens het weekeind hier graag een recept van een lezer meegeven. Bij deze dus. Lezer Jean-Marie Debaene ontkurkt al eens een fles wijn en schrijft daar ook graag over. In een afzonderlijke bijlage die u hier kan downloaden   leest u over zijn combinatie van asperges en wijn.

Maar voor de liefhebbers van asperges, hier zijn versie van de aspergeklassieker Asperges à la flamande, zoals we dat in het Frans noemen.

Recept voor vier personen

Kook 1 kg asperges gedurende 15 tot 20 minuten, naargelang de grootte. Breng de uitgelekte warme asperges over op een schotel, stapel ze in het midden met alle punten mooi in éénzelfe richting.

Ondertussen heb je vier eieren gekookt en warm fijngeplet. Strooi de warme fijngemaakte eieren rond de asperges en overgiet de asperges met gesmolten boter. Werk af met zout en nootmuskaat. Serveer er een vers geroosterd toastje bij en een heerlijk gekoelde chardonnay uit Zuid-Afrika of Australië.

Nog info over asperges? Klik hier.

Pasta met varkensreepjes en schimmelkaassaus

Lochristikookt Deze week al het tweede recept van onze trouwe lezer Bennie Vanderpiete. Overigens ook destijds winnaar van een schotelantenne dank zij Lochristi Blogt.

'Ik probeer het voorbeeld van Peter te volgen en enkele kilo's kwijt te raken', aldus Bennie, 'maar dat betekent niet dat onderstaand receptje een Weight Watchers Food is. Overigens: ook de kinderen, die toch tot de junkfoodgeneratie behoren, smullen er van.

Veel kookplezier en smakelijk eten! U kan het recept hier downloaden.

Varkenslapjesbennie1

Varkenslapjesbennie2

Recepten van lezers van Lochristi Blogt zijn nog altijd welkom. Het hoeven heus geen Michelinsterrenrecepten te zijn. Als u denkt dat u alleen het beste recept voor aardbeienconfituur of rabarbermousse heeft, stuur het gewoon binnen! Liefst met een foto. Als u dat niet lukt, maak het gewoon klaar, dan komen wij het wel fotograferen (en proeven!)

Schelvis met paprikacrème en groentenpakketje

Lochristikookt_2 Deze week een ietwat feestelijk recept dat mogelijk voor de Paasdagen kan passen. Ilse D'hooge van C-food bezorgde ons haar recept van Schelvis met paprikacrème en groentenpakketje.

P1060249 Helaas was er geen tijd om het nu te bereiden en te fotograferen, maar het lijstje met de ingrediënten alleen al doet ons watertanden.

Bovendien doet u er goed aan het recept hier te downloaden  , want in dat recept is ook het antwoord op de wedstrijdvraag te vinden. En daarmee kan u een workshop met Ilse winnen. Wat houdt u nog tegen?

Heeft u zelf een recept waar u fier over bent en dat u wil delen met de lezers van Lochristi Blogt? Doe dan zoals Marleen, en Bennie, die stuurden er al diverse in, en die heeft u nog te goed. Maar aarzel niet zelf ook uw recept naar ons te mailen.

Oudere berichten:
> Nerotentoonstelling van start: een must voor de stripliefhebber
> David en Rowena vieren hun verjaardag met Omloop Het Nieuwsblad
> Omloop Het Nieuwsblad kleurt Beervelde-Dorp
> Zespuntenwedstrijd aan Zevestraat
> Omloop Het Nieuwsblad in Lochristi? Gewoon rechtdoor!
> Oud CD&V-schepen Roger De Meyer overleden
> Evarist De Vos, Ferrari-verzamelaar en -kunstenaar
> Arthur vervangt Danny in Dorp-West
> Sluitingsdagen bibliotheek Reinaert
> Hoe ziet ons dorp er in de toekomst uit: CD&V informeert
> Danny De Mol: naast grondwerken en perrons ook paardenpistes
> Eerste voorronde kaarting wel degelijk zaterdag in Kring
> Club Cartouche is Club Z geworden
> Ook u leest nog boeken!
> Belgacom graaft nog tot maandag sleufjes
> Smeulende afvalhoop veroorzaakt brandje op tuinbouwbedrijf
> Gratis naar Fashion Soirée
> Hendrik Leurs: crisis zorgt ervoor dat prijzen dichter bij werkelijke waarde komen
> Marleen Fransen speelt soloslim in wiezen
> Nerotentoonstelling vanaf vrijdag in Zeveneken

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Lochristi blogt


 • Rudy Tollenaere, Peter Esprit , Benjamin Praet, Lut Laureys, Geert Herman, Delphine Van Poecke en Brecht Herman bloggen over Lochristi.

  Rudy (°1953) woont al zo lang in Lochristi en kende er voor de uitbreiding met alle verkavelingen als bakkerszoon elke straat. Hij wou de bakkerij van zijn vader overnemen, maar zijn moeder vond dat hij moest studeren. Hij zet nu lettertjes achter elkaar, met af en toe een spatie tussen, om het leesbaar te houden. Houdt van het leven en praat tegen iedereen die hij op zijn weg tegenkomt. En daar mogen ook vrouwen bij zijn.

  Peter is geboren en getogen Gentenaar die op zijn 16de naar Lochristi is afgezakt. Hij is getrouwd en vader van drie kinderen die stilaan groot worden (16, 18 en 20), is bediende in een verzekeringsmaatschappij. Hij houdt van voetbal en stevige muziek.

  Benjamin filosofeert zich door het leven met al eens een biertje in de hand. Hij adoreert de basgitaar, trekt graag naar verre einders en studeert verder ook nog een beetje. Geboren en getogen in Zaffelare, maar met een blik die voorbij de horizon reikt.

  Lut is vaste blogfotografe van Lochristi. Ze trekt de mooiste foto's van Lochristi en omstreken en werd inmiddels al een vast begrip bij de lezers van Lochristi Blogt!

  Bekijk hier de foto's en video's van Lut:  Geert is een rasechte Beerveldenaar die 18 jaar geleden emigreerde naar Lochristi. Leeft bewust en luistert enthousiast naar iedereen waar hij iets kan van leren. Overdag staat hij voor de klas om het jonge volkje wat Duits en wat opvoeding mee te geven. Als hij de boeken dichtklapt, herbront hij in een langeafstandsloop langs de rustige plekjes van Lochristi. En supportert hij voor de Buffalo’s.

  Delphine is nog maar enkele maanden officieel inwoonster van Lochristi, maar vertoeft hier al van kleinsaf aan. Ze geniet van het leven en is geboeid door mensen met een interessant verhaal. In de week zoekt ze als uitzendconsulente een passende job voor werkzoekenden, maar in het weekend vind je haar vaak terug in het zwembad, op het chiroterrein van Beervelde of in een gezellig restaurantje.

  Brecht probeert te bewijzen dat de jeugd van tegenwoordig best nog meevalt. Als scholier legt hij zich toe op klassieke en moderne talen, als vrij mens bemint hij badminton, de toetsen van zijn keyboard en fotografie. Tussendoor droomt hij van een journalistieke carrière en blauwwitte successen.

Zoeken

Nieuws uit lochristi

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!