Home  Regio  lochristi  lochristi blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!
Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Lochristi?
Laat het weten aan:
Rudy, Peter, Benjamin, Lut, Ann of Geert
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Van oud naar nieuw: Rechtstraat in Zaffelare

Oude postkaart zaffelare rechtstraat 
De Rechtstraat in Zaffelare, een rechte straat met vele gezichten. De tijd dat je er ongestoord met de fiets over de kasseien kon dokkeren, ligt allang achter ons. Het keurige fietspad kreeg vorig jaar al een pluim in ons Groot Fietspadenrapport.

Opvallend: aan het uitzicht van de huizenrijen is ondanks enkele decennia verschil nauwelijks iets veranderd. Let vooral op het prachtige herenhuis links. Vandaag schitterend opgeknapt, met de halfronde uitbouw vooraan. Andermaal bracht de fotograaf een huis van een notabele in beeld, nl. dat van de vroegere gemeentesecretaris Aimé Tollenaere.


DSC_0149-1

Van oud naar nieuw: Keysterhoek in Zaffelare

ZAFFELARE OUD 
De Rechtstraat, eeuwenlang de rechte (Saffelaerse) straat, had een wijknaam : Keysterhoek of Kuisterhoek zoals op de retrokaart vermeld staat. De kapel aan het kruispunt is verdwenen. "We hebben nu een beter uitzicht, maar toch gebeuren er meer ongelukken", schreef G.Puimège destijds in "De Straten van Zaffelare." Tot voor de Tweede Wereldoorlog was de naam Keysterhoek nog steeds in gebruik. Op de trambiljetten stond de halte 'Keysterhoek' vermeld. 

Met de hulp van enkele lezers konden we uiteindelijk de huidige locatie, het kruispunt met de Molenstraat, vastleggen. De bewoner van het (gele) huis op de voorgrond rechts, wist ons te vertellen dat zijn huidige woonst vroeger een café was, net als de twee oude woningen aan de overkant (niet op de foto). Om de twee woningen een drankgelegenheid, dat verhaal komt ons bekend voor.

DSC_1675 

Van oud naar nieuw: villa Charles Vuylsteke

Oude_postkaart_lochristi_38
De 19de eeuw was de eeuw van de burgerij en Lochristi ontsnapte niet aan die ontwikkeling. De nieuwe rijken, tuinbouwers en industriëlen bouwden hun riante woningen of buitenverblijven aan de Antwerpsesteenweg. Sommigen werden opgetrokken in neo-gotische stijl, andere bevatten neo-gotische of Art Nouveau elementen.

Charles Vuylsteke startte in 1857 een commercieel tuinbouwbedrijf op de gronden van het kasteel Roselaer. Dit was het begin van wat zou uitgroeien tot een internationaal erkend en gewaardeerd sierteeltbedrijf. Hij kreeg in 1911 definitieve erkenning op een internationaal tuinbouwcongres te Brussel, door drie verschillende orchideeëngeslachten met elkaar te kruisen, tot de Vuylstekeara. Een benaming die later werd weggelaten omdat ze zo moeilijk in de mond lag. Men had het toen gewoon over Cambria's.

De familie Vuylsteke had ervoor gezorgd dat Lochristi op de hoogste rang kwam binnen de Europese sierteelt. In de villa ter hoogte van Dorp-West 73 huist momenteel Advocatenkantoor Erik Van Gerven. Lut houdt nog steeds nauwgezet haar 'van oud naar nieuw' foto's bij in een fraai retroalbum!

Dsc_02361

Van oud naar nieuw: Bomen in de dorpskern

Tramstatie_001
Gemeentehuis_3_1930jpg_zw

Het verdwijnen van de linden in Lochristi-Dorp. Geef toe, het is een beetje wennen. Het ziet er allemaal zo kaal uit, en de dorpskern is een beetje een winkelstraat geworden. Een boulevard zonder bomen. Al is dat natuurlijk maar tijdelijk. Het is ooit anders geweest. Lut diste de voorbije weken postkaarten op, waarop zelfs twee rijen bomen te zien waren!  En merkte terzelfder tijd op dat zij de linden eigenlijk nauwelijks in hun volle glorie heeft gefotografeerd. U moet het op de foto van 'nieuw', die dus eigenlijk ook al twee weken achterhaald is, stellen met de kale linden.

Dorpnieuw

Van oud naar nieuw: Renardeau wordt Renard

Renardeau_beervelde

Op die noodlottige donderdagavond in 2001 verwoestte een felle brand toprestaurant Renardeau aan de Dendermondsesteenweg in Beervelde. Aubin Vandermeulen zag zijn levenswerk in vlammen opgaan. Hij hield toen 33 jaar het restaurant open, had 13 jaar een Michelinster en had leden van het koningshuis, politici en notabelen onder zijn vaste klanten. Een spiegelbol die oververhit was door de zon, veroorzaakte de brand. 

Maar de Renardeau herrees uit zijn as. En werd in 2007 restaurant Renard, omdat de naam Renardeau ondertussen verkocht was. De nieuwe zaakvoerders zijn Rudi De Baere en Nadine Neyt. De zaak is aan de buitenkant zo goed als identiek aan die voor de brand. Het enige wat van het interieur gebleven is, is de vloer uit de kerk van Laarne. De voorbije vijf jaar werd de prachtige tuin verder onderhouden. Al die tijd was hij het decor voor onder meer fotosessies van bruidsparen. De beplanting rond de feestzaal werd verwijderd.

Dsc_01261

Van oud naar nieuw: Gemeenteplaats Lochristi

Gemeenteplaats_2

Vandaag een stukje nostalgie met een zicht op de 'gemeenteplaats',een woord dat overigens volledig uit ons taalgebruik verdwenen is. Duidelijk herkenbaar. Zelfs de luiken van café 't Tonneken lijken de tand des tijds te hebben doorstaan. De symbolische grens tussen Dorp-Oost en Dorp-West was nog niet getrokken.

De statige huizen links vormen natuurlijk het beste referentiepunt. Ondertussen zijn er al heel wat flats neergepoot in het dorp en is de harmonie van de huizenrij op de bovenste foto wat zoekgeraakt. Groen op een middenberm was nog niet nodig, want hier leek Lochristi-Centrum wel één grote laan. Wie goed kijkt, merkt op de boom rechts een wegwijzer of pijl met '2km' op.  Waar mag die wel heen leiden?

Voor één keer zijn de figuranten echt op de achtergrond verdwenen. De charme van de foto ligt voor ons vooral in het ontbreken van al dat blik op wielen dat vandaag tot aan de voordeur rijdt.

Dsc_02281

Van oud naar nieuw: het gemeentehuis van Zeveneken

Postkaart_gemeentehuis_zeveneken_se
Vorige week zagen we de dorpskern van Zeveneken van de andere zijde, met de winkel van de twee sympathieke zussen De Bruycker. Vandaag bekijken we de 'officiële' kant: die van het oud gemeentehuis en de jongensschool. Het gebouw doet nu dienst als uitleenpost van de gemeentelijke bibliotheek. De sierlijke letters op de gevel herinneren nog aan de vroegere functie.

De (her)aanleg van het kruispunt heeft ervoor gezorgd dat het café op de hoek van de Hoekstraat plaats heeft moeten ruimen. In deze dorpskom was, gezien de staat van het wegdek, gelukkig nog geen snelheidsbeperking nodig. De aandacht gaat natuurlijk ook naar de prachtige gevel een eind verderop. De moderne flats die er vandaag staan, ogen een stuk minder fraai.
Figuranten zijn we al gewoon op onze retrokaarten, maar hier is echt wel sprake van een volkstoeloop! Zelfs vanuit het café wordt de fotograaf gadegeslagen.

Dsc_42421

Van oud naar nieuw: Bazar 'in de Groene Poort' in Zeveneken

Zeveneken_postkaart_12
Behalve de oude woning met de dakkapel is hier nauwelijks iets veranderd in Zeveneken-Dorp. Bazar 'In de Groene Poort' is nog steeds een handelshuis. Nu is het Huis De Bruycker, de lichtreclame is een beetje stuk, maar dat doet niets af aan de charme van de winkel. Wat je er juist kan kopen? Nog steeds een beetje van alles. Mariette(80) en Adrienne((77) De Bruycker zijn de twee sympathieke zussen die je er verderhelpen. Lut had ze graag eens laten poseren voor hun zaak, maar dat deden ze liever niet. Vroeger ging het blijkbaar makkelijk om de bewoners eens voor hun huis te laten postvatten...

Dsc_4238

Van oud naar nieuw: 'La rue de l'église' in Zaffelare

Zaffelare_oud_2_2

Vandaag is het van 'zeer oud' naar 'zeer nieuw'. De Kerkstraat in Zaffelare, dat was dokkeren over de kasseien. Links rijhuizen, aan de rechterkant enkele stijlvollere alleenstaande woningen. Een leesbaar uitsteekbord bij een 'magazijn van kleederen'.  In de woningen verderop zijn er ook twee uithangborden boven de deuren. Winkels of cafés?  En poseren voor eigen deur of in eigen straat, maar dat trucje kent u al.

Onze enige gelijkenis met vandaag is eigenlijk de bocht in de Kerkstraat. En wie mag Hélène wel zijn?  De dame had het kaartje al volgeschreven en eindigde op de voorzijde "Voila la rue que j'habite, mais je viendrais.. en tram". Of zoiets.  Zaterdag vernamen we van een bewoonster - een nichtje van Elise Neyt - dat de tram inderdaad naar Lokeren liep. Zegt de naam van Hélène uit de Kerkstraat of een van haar nakomelingen u iets?  Laat het ons weten!

Dsc_42631

Van oud naar nieuw: de Puyenbrug in Zaffelare

Postkaart_zaf
Vandaag flirten we met de grens tussen Zaffelare en Wachtebeke.  Lut ging naar analogie met de retrofoto op Wachtebeeks grondgebied staan en flitste in de richting van Zaffelare, naar de 'Wabbeekdam' zoals het in de volksmond heet. Op de oude foto links bovenaan de Oude Olm, die door Sooi Van Damme werd geplant. Rechts een van de oudste herbergen van Zaffelare, hier woonde ca. 100 jaar de familie De Letter. Nu is het een plek voor fijnproevers, Restaurant Rivièra.
De brug zorgde van in de 15de eeuw al voor heibel, De Onvrije Schippers moesten ze onderhouden, maar vertikten het. Ten tijde van de scheepvaart op de Zuidlede werd het zelfs een tijdje een draaibrug, tot in 1838. In 1945, tijdens de aftocht van het Duitse leger, werd de Puyenbrug het slachtoffer van oorlogsgeweld. De nieuwe brug werd pas in 1952 ingehuldigd. Een heel breed wegdek, al was er van een fietspadenbeleid duidelijk nog geen sprake.

Onze fotografe flitste in één moeite ook het fraaie authentieke naambord van de Puyenbrug.

Dsc_3753

Dsc_3759_2

Oudere berichten:
> Nerotentoonstelling van start: een must voor de stripliefhebber
> David en Rowena vieren hun verjaardag met Omloop Het Nieuwsblad
> Omloop Het Nieuwsblad kleurt Beervelde-Dorp
> Zespuntenwedstrijd aan Zevestraat
> Omloop Het Nieuwsblad in Lochristi? Gewoon rechtdoor!
> Oud CD&V-schepen Roger De Meyer overleden
> Evarist De Vos, Ferrari-verzamelaar en -kunstenaar
> Arthur vervangt Danny in Dorp-West
> Sluitingsdagen bibliotheek Reinaert
> Hoe ziet ons dorp er in de toekomst uit: CD&V informeert
> Danny De Mol: naast grondwerken en perrons ook paardenpistes
> Eerste voorronde kaarting wel degelijk zaterdag in Kring
> Club Cartouche is Club Z geworden
> Ook u leest nog boeken!
> Belgacom graaft nog tot maandag sleufjes
> Smeulende afvalhoop veroorzaakt brandje op tuinbouwbedrijf
> Gratis naar Fashion Soirée
> Hendrik Leurs: crisis zorgt ervoor dat prijzen dichter bij werkelijke waarde komen
> Marleen Fransen speelt soloslim in wiezen
> Nerotentoonstelling vanaf vrijdag in Zeveneken

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Lochristi blogt


 • Rudy Tollenaere, Peter Esprit , Benjamin Praet, Lut Laureys, Geert Herman, Delphine Van Poecke en Brecht Herman bloggen over Lochristi.

  Rudy (°1953) woont al zo lang in Lochristi en kende er voor de uitbreiding met alle verkavelingen als bakkerszoon elke straat. Hij wou de bakkerij van zijn vader overnemen, maar zijn moeder vond dat hij moest studeren. Hij zet nu lettertjes achter elkaar, met af en toe een spatie tussen, om het leesbaar te houden. Houdt van het leven en praat tegen iedereen die hij op zijn weg tegenkomt. En daar mogen ook vrouwen bij zijn.

  Peter is geboren en getogen Gentenaar die op zijn 16de naar Lochristi is afgezakt. Hij is getrouwd en vader van drie kinderen die stilaan groot worden (16, 18 en 20), is bediende in een verzekeringsmaatschappij. Hij houdt van voetbal en stevige muziek.

  Benjamin filosofeert zich door het leven met al eens een biertje in de hand. Hij adoreert de basgitaar, trekt graag naar verre einders en studeert verder ook nog een beetje. Geboren en getogen in Zaffelare, maar met een blik die voorbij de horizon reikt.

  Lut is vaste blogfotografe van Lochristi. Ze trekt de mooiste foto's van Lochristi en omstreken en werd inmiddels al een vast begrip bij de lezers van Lochristi Blogt!

  Bekijk hier de foto's en video's van Lut:  Geert is een rasechte Beerveldenaar die 18 jaar geleden emigreerde naar Lochristi. Leeft bewust en luistert enthousiast naar iedereen waar hij iets kan van leren. Overdag staat hij voor de klas om het jonge volkje wat Duits en wat opvoeding mee te geven. Als hij de boeken dichtklapt, herbront hij in een langeafstandsloop langs de rustige plekjes van Lochristi. En supportert hij voor de Buffalo’s.

  Delphine is nog maar enkele maanden officieel inwoonster van Lochristi, maar vertoeft hier al van kleinsaf aan. Ze geniet van het leven en is geboeid door mensen met een interessant verhaal. In de week zoekt ze als uitzendconsulente een passende job voor werkzoekenden, maar in het weekend vind je haar vaak terug in het zwembad, op het chiroterrein van Beervelde of in een gezellig restaurantje.

  Brecht probeert te bewijzen dat de jeugd van tegenwoordig best nog meevalt. Als scholier legt hij zich toe op klassieke en moderne talen, als vrij mens bemint hij badminton, de toetsen van zijn keyboard en fotografie. Tussendoor droomt hij van een journalistieke carrière en blauwwitte successen.

Zoeken

Nieuws uit lochristi

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!