Home  Regio  lochristi  lochristi blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!
Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Lochristi?
Laat het weten aan:
Rudy, Peter, Benjamin, Lut, Ann of Geert
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Chiro De Zuildekens vliegt er komend weekend goed in

Regiobutton_gr_vereniging

SANY2385 Korte rokjes en rode truien: komen beiden in één zin voor, dan denken wij meteen aan jeugdbeweging Chiro. Zelfs al vriest het buiten een vijftal graden, iedere zondag zijn leiding en leden van Chiro De Zuildekens Zaffelare trouw op post in deze tenue. Altijd een beetje zomer dus, bij de Chiro. Omdat de vlijtige dames voor komend weekend een heus feestprogramma in elkaar gebokst hebben, gingen we even kijken wat er achter de rokjes schuilgaat. Figuurlijk dan.

‘Onze afdeling bestaat 50 jaar. We hebben 130 leden; er zit dus nog geen sleet op onze werking. Het beeld van de huidige generatie tieners en jongeren die de hele tijd aan hun spelcomputer gekluisterd zitten, klopt dan ook niet. Of bij meisjes toch niet. Ze komen de hele tijd vragen om buiten te mogen spelen’, vertelt Sarah Geers.

Samen met medeleidsters Paulien De Smet, Silke Van den Berghe en Melanie Heye is ze overtuigd van de vormende aspecten van het verenigingsleven. ‘Je leert er samenwerken, delen en niet in het minst: dingen tegen je zin doen. Allemaal belangrijke sociale vaardigheden dus. Bovendien is de Chiro de grootste jeugdbeweging van het land. Dat zegt natuurlijk ook al veel over haar kwaliteiten.’

Dat Chiro Zaffelare geen gemengde werking is, stoort hen al helemaal niet. ‘Het is leuk met meisjes alleen. Het schept een band en alles verloopt veel intiemer. De tieners zouden wat mannenvolk misschien wel appreciëren, maar een activiteit uitdokteren die jongens en meisjes van pakweg zes jaar beiden leuk vinden, da’s een heel moeilijk opgave.’

Chiro Zaffelare is tevens een van de weinige verenigingen met een volwassen begeleidster. ‘Die moeit zich wel niet met de concrete werking hoor, maar voorziet ons van advies en is een tussenschakel tussen ouders en leiding. Ook tijdens het jaarlijkse zomerkamp springt ze al eens bij.’

SANY2380Ook buiten de Chirowerking zoeken de dames elkaar regelmatig op. ‘Op zondagavond komen we samen op kot om naar de telenovelle LouisLouise te kijken. Verder gaan we vaak samen uit, veelal naar fuiven van andere jeugdverenigingen. Maar we zijn geen varkens, zoals je soms verhalen hoort over andere jeugdbewegingen. We hebben drie bakken bier in ons lokaal, maar die staan al een jaar te bestoffen. Nu, heilig zijn we natuurlijk ook niet’, knipogen ze.

Er brandt ondergetekende nog één vraag op de lippen: net zoals de meisjes van de Chiro door weer en wind korte rokjes dragen, zijn de jongens van andere afdelingen steevast getooid in korte broeken die net boven de knieën eindigen. Kunnen die bij hen op enige vrouwelijke bijval rekenen? ‘Zolang ze mooie benen hebben, weten we dat zeker te appreciëren’, lachen ze.

Het feestweekend van Chiro De Zuildekens Zaffelare gaat door op vrijdag, zaterdag en zondag in parochiale kring Sint Hubertus in Zaffelare (rechtover de kerk).

Op vrijdag staat de ‘Golden Party’ op het programma, op zaterdagnamiddag een kinderfuif en ’s avonds een quiz met live optredens. Zondagnamiddag is iedereen welkom op de grote Chiroshow, met optredens van de Chiromeisjes. Meer info bij Sarah Geers op 09 356 93 56. Surf ook eens naar de website van de vereniging

VZW-AMW Beervelde en kermis De Grote Hoek

Verenigingindekijker

'Marina Wally, Lisa del Bo, K3, Luc Steeno, Christoff, Lindsay, Frank Galan, die hebben we hier al allemaal gehad op onze wijkkermis.' Aan het woord is Luc De Clercq van VZW-AMW Beervelde, beter bekend als de organisatie die de wijkkermis 'De Grote Hoek' in Beervelde organiseert.

Grote_hoek

Op de foto (vlnr): Robert De Graeve, René Van de Voorde, Brenda Van de Voorde, Luc De Clercq en William De Boever.

VZW AMW Beervelde is eigenlijk een feestcomité en organiseert enkel de wijkkermis 'De Grote Hoek'. Wanneer de kermis precies is ontstaan weten ze niet meer, 'ergens begin de jaren '70', meent Robert De Graeve. Daarvoor waren er nog meerdere wijkfeesten in de buurt: kermis Cootveld, kermis Den Hoek en kermis van het vroegere café 'Slachthuis', maar nu is er dus jaarlijks één groot feest in de Toleindestraat.

'Vroeger deden we altijd een vedettenparade met vier artiesten, maar de mensen waren daar een beetje op uitgekeken. Plus ook, de Vlaamse artiesten zijn bijna niet meer te betalen en als je net onder de grote artiesten moet zoeken, dan is het niet gemakkelijk om nog kwaliteit te vinden. Sommige artiesten treden maar een half uurtje op, anderen doen alleen maar playback, je krijgt geen waar meer voor je geld', vertelt René Van de Voorde.

'Zo hebben we ooit eens een artiest gehad, 'Omen', en die wou maar niet stoppen met zingen, we hebben hem echt stil moeten leggen, aldus Luc De Clercq. 'En had hij nog goed gezongen dan had dat nog meegevallen, maar hij zat er ook af en toe een aantal noten naast', lacht Brenda Van de Voorde. Ze zijn dan ook blij dat de travestietenshow vorig jaar zo'n succes was, dat ze eens kunnen afstappen van die Vlaamse pseudo-vedetten.

Lees verder

Landelijke Gilde Beervelde organiseert hoevefeesten

Verenigingindekijker_gr_2

Komend weekend organiseert de Landelijke Gilde uit Beervelde voor de 25e keer haar hoevefeesten. De Landelijke Gilde in Beervelde bestaat al sinds 1921 en floreert als nooit tevoren. 'We zijn met 146 leden en we groeien nog steeds. Al een jaar of drie, vier kennen we een stijgend ledenaantal. En het is niet zo dat er alleen boeren en tuinders lid zijn. Integendeel, 2/3 van onze leden zijn helemaal geen boer of tuinder', vertelt secretaris Antoine Van Daele.

De Landelijke Gilde is ontstaan uit de Boerenbond. Die werd opgericht in 1890 om de belangen van de boeren te verdedigen. In 1911 werd begonnen met de organisatie van de tuinders in Antwerpen, Limburg en Brabant en in 1921 ontstond de gilde in Beervelde (op de foto onderaan zie je een aantal (recente)bestuursleden die de tent in orde brengen voor de hoevefeesten).

Dsc00869_2

Aanvankelijk was het vooral een beroepsvereniging voor landbouwers en tuinders, maar in 1972 volgde een opsplitsing en kreeg je aan de ene kant de bedrijfsgilde (die de professionele belangen behartigd) en de landelijke gilde, dat een socio-culturele vereniging werd die vanaf dan open stond voor alle dorpsbewoners.

Marnix Braeckman (geen familie van ondergetekende) is al 7 jaar voorzitter en vertelt enthousiast over de werking. 'Eigenlijk organiseren we misschien wel wat te veel activiteiten: een startavond met een humorist, dropping, fietstochten, bowling, een culturele avond met stadsbezoek, de hoevefeesten, ... Er zijn jaarlijks zo'n 15 activiteiten, een ganse boterham dus. We proberen ons aanbod ook steeds te vernieuwen. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld voor de eerste maal een meerdaagse reis naar Bourgondië georganiseerd en dat is bijzonder goed meegevallen. De 42 deelnemers waren heel tevreden en waarschijnlijk gaan we dat nu tweejaarlijks doen. Niet jaarlijks, want de KVLV organiseert ook een reis, we moeten opletten dat we niet in elkaars vaarwater komen.'

'De hoevefeesten organiseren we nu voor de 25ste keer. Oorspronkelijk was het alleen een bal op zaterdagavond. We hebben nog optredens gehad van Get Ready en Sam Gooris. Vanaf de jaren '90 zijn we gestart met een eetfestijn op zondagmiddag en geleidelijk aan is de klemtoon daar op beginnen liggen. De optredens doen we nu al een tijdje niet meer en zijn vervangen door een streekbierenavond op zaterdag. De tent is dan gezellig ingericht en in de bodega kan je genieten van verschillende bieren. Zondag is de topdag met soms bijna 1000 betalende eters. Dat is veel, maar ja, de bestuursleden doen dan ook bijna 4 weken lang elke avond huisbezoeken om onze kaarten te slijten.'

'Lid worden van de Landelijke Gilde is eigenlijk de beste investering die je momenteel kan doen, want je verdient het geld dubbel en dik terug', vertelt bestuurslid Werner Van Poecke. Het lidgeld bedraagt 22 euro/jaar en daar is ook het tweemaandelijkse magazine 'NEST' bij inbegrepen. Het eerste jaar kan je lid worden aan halve prijs. De meeste activiteiten zijn bovendien kosteloos voor leden, omdat de hoevefeesten er voor zorgen dat de gilde het ganse jaar op een mooi winstpotje beroep kan doen.

De hoevefeesten gaan door op het bedrijf van Werner en Peter Van Poecke in de Brugstraat 3 te Beervelde. Vrijdag 4 juli is er dansnamiddag met koffie en gebak, muzikaal opgeluisterd door Ronny Marino. Zaterdagavond 5 juli is er een gezellige streekbierenavond vanaf 20u en zondagmiddag gaat een steakfestijn met frietjes door. Volwassenen betalen 15 euro en kinderen 7 euro voor vol-au-vent. In de namiddag is er een demonstratie 'voedermengwagens' en kan je het bedrijf van Werner en Peter Van Poecke bezoeken. Inschrijven bij Marnix Braeckman op 09/355.63.36 of 0477/37.93.68. Wie lid wil worden, kan op hetzelfde telefoonnummer terecht.

Flik-Flak showt kunsten

Verenigingindekijker_gr_2

Sany0038Vandaag en morgen toont turnclub Flik-Flak Zaffelare haar kunsten aan de buitenwereld. In sporthal ‘t Veerleveld brengen de 250 leden hun nieuwe show, ingekleed met flitsende belichting en de draaikunsten van een dj en met glamour en glitter als thema. U hoeft u niet meer te reppen om erbij te zijn, want beide evenementen zijn reeds volzet. Een gesprek met Nicole De Bock, lerares lichamelijke opvoeding aan basisschool de Weg-Wijzer en draaischijf van de turnclub, dat willen we u echter niet ontzeggen.

‘Als lerares lichamelijk opvoeding moet je je vak weten te verkopen, want vaak wordt dat stiefmoederlijk behandeld. Ook praat men er teveel over, in plaats van daadwerkelijk iets op poten te zetten. Eén uur sport per dag!, zei de overheid toen ik pas les gaf. Nu roepen ze dat nog steeds, maar in de praktijk is er niets veranderd. Maar kijk, onze turnclub is een heus succes en krijgt volledige steun van het schoolbestuur.’

Flik-Flak ontstond namelijk uit het vrijwillige sporten op school tijdens de middagpauze. ‘Iedereen vond dat er meer moest gesport worden, dus besloot ik daar iets aan te doen. Ik gaf eerst turnen aan de meisjes. Toen werd de school gemengd en zijn daar jongens bijgekomen. En er zijn wel degelijk veel jongens die gemotiveerd zijn! Na een tijdje begon ik met een keurgroep die wat extra trainde. Dan kwam er reactie van de ouders: Mijn kind zit in het zesde leerjaar, moet die dan volgend schooljaar stoppen? Daarop organiseerde ik trainingen op zaterdag. Ondertussen is daar ook woensdag bijgekomen.’

De vereniging heeft op dit moment meerdere trainers en ontving vorig jaar voor de eerste maal subsidies. ‘Ondertussen zijn verschillende leerlingen al tieners. Zij zullen deze zomer bijscholing volgen om zelf groepen te begeleiden. Want 250 leden, dat is al eens de moeite. Die zijn na de paasvakantie intensief beginnen trainen voor dit evenement. Vooral de airtrack - sprongoefeningen zoals radslag en salto op een opblaasbare mat - zal centraal staan. En de kleuterdans niet vergeten natuurlijk, waarmee we recent van start gegaan zijn.’

Nicole wil niet gezegd hebben dat de jeugd tegenwoordig minder geboeid is door sport. ‘Hoe makkelijker je iemand iets voorschotelt, hoe sneller die het zal doen, dat is wel het achterliggende principe. Dat ze ook tijdens de middagpauze op school kunnen turnen, maakt de instapdrempel al wat kleiner. Ook de schoolregeling is er aan aangepast, want wie turnt bij Flik-Flak mag iets vroeger eten. En voor de ouders is het zeker makkelijk, want ze moeten hun kind niet voeren of komen halen. Maar wanneer de kinderen de ouderen bezig zien met moeilijke oefeningen, zijn ze echt wel onder de indruk en gemotiveerd om het ook te kunnen.’

Nicole maakte vroeger zelf deel uit van een turnclub. Ze was daar zo door gebeten, dat ze koos voor de opleiding lichamelijke opvoeding. 'Met Flik-Flak heb ik nog veel ambities. Ik hoop binnenkort met onze leden mee te doen aan officiële wedstrijden. Daar zal nog flink wat training in kruipen, want eer je daar toestemming voor krijgt, moet je verschillende minimumprestaties leveren. Maar er zit zeker potentieel in onze club. Vorige maand gingen we zelfs de eerste keer op sportkamp, naar Kluisbergen. Dat was samen met turnclub Gymno uit Kieldrecht, waar ik ook les geef.'

Meer info op de website van de vereniging.

Dorpsstraat heeft een eigen jongerenbestuur

P1060931 'Voorlopig zijn we in ons bestuur maar met zes, en eigenlijk hebben we beslist om dat zo te houden. Dat werkt goed: een groepje dat goed aan elkaar hangt, daar kan je goed mee samenwerken. Je moet ook niet met TE veel zijn. Al zijn helpende handen bij grote activiteiten natuurlijk altijd wel welkom'.

Ik denk dat het Tatjana  Van Acker (19) was die dat vertelde, daar in de veranda van Sven Sergeant (ook 19), die voor die gelegenheid omgevormd was tot vergaderlokaal, de laptop in aanslag, onder de vingers van Liese-Lotte Tolpe (19).

Samen met Pieter-Jan De Schoenmacker (17), Lynn Tuytschaever (18) en Michael D'hooge (17) vormen ze het jeugdbestuur van het wijkcomité Dorpsstraat.

Lees verder

Oudere berichten:
> Nerotentoonstelling van start: een must voor de stripliefhebber
> David en Rowena vieren hun verjaardag met Omloop Het Nieuwsblad
> Omloop Het Nieuwsblad kleurt Beervelde-Dorp
> Zespuntenwedstrijd aan Zevestraat
> Omloop Het Nieuwsblad in Lochristi? Gewoon rechtdoor!
> Oud CD&V-schepen Roger De Meyer overleden
> Evarist De Vos, Ferrari-verzamelaar en -kunstenaar
> Arthur vervangt Danny in Dorp-West
> Sluitingsdagen bibliotheek Reinaert
> Hoe ziet ons dorp er in de toekomst uit: CD&V informeert
> Danny De Mol: naast grondwerken en perrons ook paardenpistes
> Eerste voorronde kaarting wel degelijk zaterdag in Kring
> Club Cartouche is Club Z geworden
> Ook u leest nog boeken!
> Belgacom graaft nog tot maandag sleufjes
> Smeulende afvalhoop veroorzaakt brandje op tuinbouwbedrijf
> Gratis naar Fashion Soirée
> Hendrik Leurs: crisis zorgt ervoor dat prijzen dichter bij werkelijke waarde komen
> Marleen Fransen speelt soloslim in wiezen
> Nerotentoonstelling vanaf vrijdag in Zeveneken

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Lochristi blogt


 • Rudy Tollenaere, Peter Esprit , Benjamin Praet, Lut Laureys, Geert Herman, Delphine Van Poecke en Brecht Herman bloggen over Lochristi.

  Rudy (°1953) woont al zo lang in Lochristi en kende er voor de uitbreiding met alle verkavelingen als bakkerszoon elke straat. Hij wou de bakkerij van zijn vader overnemen, maar zijn moeder vond dat hij moest studeren. Hij zet nu lettertjes achter elkaar, met af en toe een spatie tussen, om het leesbaar te houden. Houdt van het leven en praat tegen iedereen die hij op zijn weg tegenkomt. En daar mogen ook vrouwen bij zijn.

  Peter is geboren en getogen Gentenaar die op zijn 16de naar Lochristi is afgezakt. Hij is getrouwd en vader van drie kinderen die stilaan groot worden (16, 18 en 20), is bediende in een verzekeringsmaatschappij. Hij houdt van voetbal en stevige muziek.

  Benjamin filosofeert zich door het leven met al eens een biertje in de hand. Hij adoreert de basgitaar, trekt graag naar verre einders en studeert verder ook nog een beetje. Geboren en getogen in Zaffelare, maar met een blik die voorbij de horizon reikt.

  Lut is vaste blogfotografe van Lochristi. Ze trekt de mooiste foto's van Lochristi en omstreken en werd inmiddels al een vast begrip bij de lezers van Lochristi Blogt!

  Bekijk hier de foto's en video's van Lut:  Geert is een rasechte Beerveldenaar die 18 jaar geleden emigreerde naar Lochristi. Leeft bewust en luistert enthousiast naar iedereen waar hij iets kan van leren. Overdag staat hij voor de klas om het jonge volkje wat Duits en wat opvoeding mee te geven. Als hij de boeken dichtklapt, herbront hij in een langeafstandsloop langs de rustige plekjes van Lochristi. En supportert hij voor de Buffalo’s.

  Delphine is nog maar enkele maanden officieel inwoonster van Lochristi, maar vertoeft hier al van kleinsaf aan. Ze geniet van het leven en is geboeid door mensen met een interessant verhaal. In de week zoekt ze als uitzendconsulente een passende job voor werkzoekenden, maar in het weekend vind je haar vaak terug in het zwembad, op het chiroterrein van Beervelde of in een gezellig restaurantje.

  Brecht probeert te bewijzen dat de jeugd van tegenwoordig best nog meevalt. Als scholier legt hij zich toe op klassieke en moderne talen, als vrij mens bemint hij badminton, de toetsen van zijn keyboard en fotografie. Tussendoor droomt hij van een journalistieke carrière en blauwwitte successen.

Zoeken

Nieuws uit lochristi

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

 • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!