Home  Regio  merelbeke  merelbeke blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Merelbeke?
Laat het weten aan:
André Vlerick
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Binnenkort weer roofvogelcursus in Munte

Havik_00027086PF

Op 13 maart start in Munte een gloednieuwe cursus roofvogels leren herkennen. Het is een cursus voor beginners, verspreid over 3 vrijdagavonden en twee veldexcursies in het weekend. De cursus richt zich tot alle vogel- en roofvogelliefhebbers en schenkt heel wat aandacht aan het leren herkennen van onze buizerds, haviken, valken, kiekendieven, wouwen en andere in onze streken voorkomende dagroofvogels. Er wordt heel wat nieuw en uniek beeldmateriaal getoond en de mooie beelden worden aangevuld met live commentaar en boeiende anekdotes over het leven van onze roofvogels, nog steeds een populaire dierengroep.

Lesgever is vogel- en roofvogelspecialist Eddy Gadeyne, die al vele jaren cursussen over roofvogels en andere vogels verzorgt en heel wat veldervaring heeft. Elke les wordt voorzien van een uitgebreide infostand en er kan kennis gemaakt worden met de nieuwe natuurvereniging De Kraanvogel.

De lesavonden gaan door op vrijdagen 13, 20 en 27 maart en vangen telkens aan om 20 uur stipt in het gemeentelijk ontmoetingscentrum Ruspoel, Ruspoel 1 te Munte dorp (naast de kerk). Elke deelnemer ontvangt een uitgebreid documentatiepakket. De cursus is geschikt voor liefhebbers van elke leeftijd. Er is geen voorkennis vereist. Het aantal deelnemers is wel beperkt tot 60. Daarom is het noodzakelijk vooraf in te schrijven en uw plaatsen te reserveren op tel. 0474-41.65.81.

Deze voorjaarscursus is een eerste deel van twee cycli over deze vogels. Beide cycli kunnen ook als afzonderlijk deel gevolgd worden en worden ten sterkste aanbevolen aan iedereen die iets over onze roofvogels te weten wil komen.

Jeugdraad houdt feestje voor 25ste verjaardag

Affiche Project 2000-2009 (RGB) De jeugdraad viert komend weekend zijn 25ste verjaardag en laat dit niet onopgemerkt voorbij gaan.
Op vrijdag 27 februari om 20 uur is er in de gemeentehallen een receptie met feestredes, de voorstelling van een heuse fuifwijzer en een optreden van The Home Cooking Band. Voorts kun je in een tentoonstelling bekijken wat de jeugdraad in de afgelopen 25 jaar allemaal uitspookte en realiseerde.
Zaterdag 28 februari laat men voor Project 2000 - dat trouwens zijn 10de verjaardag viert - dan het grote muzikaal geweld op jong en iets minder jong los met vanaf 20.30 uur de Skatchou Bottos and Tha Dancing Boots, de Brugse formatie Lemon (onder meer bekend van de titelsong uit Kinderen van Dewindt) en als topper de glamrockformatie A Brand. Die kent u ongetwijfeld van hun eerste hit Hammerhead en nummers als TIme, The Bubbles and Resolver die erop volgden. Zij garanderen u een stevige set waar niemand onberoerd bij blijft.
Deejay Tim mag daarna de danslustigen nog op een spetterende afterparty trakteren.
Kaartjes 10 euro zijn te koop in de Videodrome op de Gaversesteenweg, in het Gildenhuis van Melle Vogelhoek, in de VDK (naast de CM op de Hundelgemsesteenweg) en natuurlijk bij alle jeugdverenigingen.
Jovo-kaarthouders van de VDK betalen maar 7 euro.
Wie zijn entreegeld liever aan de kassa vereffent, moet 14 euro ophoesten.
Het is een kwestie van er nog snel bij te zijn want veel meer dan 900 aanwezigen kan de zaal niet echt aan.

De wandeldag in Merelbeke: een fotoverslag

Evy80 Niet alleen onze trouwe persfotograaf Frederik was vandaag op de afspraak met Evy Gruyaert voor de voorstelling van haar boek Start to Walk. Ook onze Merelbeekse BV-vriend en amateurfotograaf Freddy Vlassenroot haalde de VRT-omroepster voor zijn lens.
Freddy maakte trouwens een complete fotoreportage van de Nationale Wandeldag in Merelbeke. Die kunt u rustig hier bekijken. Uiteindelijk zakten 6.279 wandelaars vandaag naar Merelbeke af. Een puik resultaat voor de organiserende club Postiljon Wandelclub Merelbeke, die kan terugkijken op een vlekkeloos verloop.

Demoteam Olympia wint Klokke Roeland Cup

Klokke Roeland Cup 2009 Zaterdag 21 februari ging, in een tot de nok gevulde sporthal Bourgoyen te Gent, het democircuit 2009 van start met de Klokke Roeland Cup. Dit was de eerste wedstrijd in een reeks van vier met als hoogtepunt de finale in september.
11 teams waren afgezakt naar Gent om het beste van zichzelf te geven. Meer dan 450 gymnasten brachten een spektakel van dans, acro en tumbling. De loting had bepaald dat Turnclub Olumpia Merelbeke het demoseizoen op gang moest trekken. Zij brachten hun oefening “Tricoloré” met een enorme uitstraling en flair. Gedurfde acrodelen werden afgewisseld met spectaculaire tumblingreeksen. De gymnasten genoten zichtbaar van hun prestatie. Het dak werd onmiddellijk van de sporthal gedanst en geturnd.
De lat was meteen zeer hoog gelegd. Nadien bleek geen enkel ander team er nog in te slagen de prestatie van Merelbeke te evenaren. Turnclub Olympia Oosterzele werd mooi tweede en het podium werd volledig gemaakt door Acro II Gym uit Brasschaat. De talrijk meegereisde Merelbeekse fans waren natuurlijk door het dolle heen na de bekendmaking van de punten. De jury had andermaal plichtsbewust hun taak volbracht. Merelbeke is een verdiende winnaar met een mooie vernieuwende oefening vol dans, spektakel en durf gebracht door een ploeg uitstekende gymnasten. De terecht fiere trainers Grietje De Braeckeleer, Marietje De Braeckeleer, Elke Colman en choreografe Ann Van Vooren deelden mee in de feestvreugde.
Op zondag 22 maart gaat in Dendermonde de tweede wedstrijd van start. Dan strijden opnieuw verschillende demoteams voor de fel begeerde Ros Beiaard Cup. Het spreekt vanzelf dat Olympia Merelbeke ook hier als favoriet van start zal gaan. Alle supporters op post!
Wij vermelden nog graag dat het demoteam van Olympia Merelbeke kan gehuurd worden om uw festiviteit of gala op te fleuren. Als u eens iets extra of anders wil aarzel dan niet Turnclub Olympia Merelbeke te boeken (info: Stanny Verbeurght, tel. 09-330.36.96).

Evy fleurt regenachtige wandeldag van Victor op

  EvymetVictor    Duizenden bezoekers en deelnemers op de wandeldag van wandelclub Postiljon in Merelbeke; Licht druilerig regentje ook, maar dat kon de pret niet echt derven.

Evy Gruyaert kwam rond de middag haar nieuwste boek Start to walk voorstellen en poseerde daarvoor graag met minister Bert Anciaux en ook met de burgemeester van Merelbeke.

Victor Van De Vel (75) liet even zijn werk van tafelopruimer staan om tot bij Evy langs te gaan: 'Ik ben al 16 jaar lid van de wandelclub, vroeger wandelde ik twee keer in de week, en ook op zaterdag en zondag, telkens 10 tot 12 km. Maar na een hartoperatie kan dat niet meer. Maar 's avonds, fleurt Evy mijn dag weer op, als ze omroept. Daarom wou ik met haar op de foto. Evy en Katja Retsin, dat zijn mijn favorieten. Katja, daar heb ik al eens knie tegen knie mee gezeten. Op de trein!'

Postiljon Wandelclub Merelbeke ontvangt Nationale Wandeldag

Wandel2 Postiljon Merelbeke mag zondag 22 februari voor de derde keer in zijn bestaan de Nationale Wandeldag van wandelfederatie Aktivia organiseren.
Verwacht wordt dat zo'n 10.000 wandelaars zich tussen 7 en 15 uur aan de inschrijvingstafel in de gemeentehallen, Kloosterstraat, zullen aanbieden. Er zijn uitgepijlde tochten van 6,8 km, 9,8 km, 12,6 km, 18,7 km, 25,7 km, 32,8 km of 43,1 km. Elk van de tochten doet één of meerdere mooie plekjes in de gemeente aan.
In de hallen is er animatie door Gert Van Dam en The Comets. Om 11 uur stelt TV-presentatrice Evy Gruyaert er in aanwezigheid van Vlaams minister van Sport Bert Anciaux ook haar nieuwste boek 'Start to walk' voor. Daarna wagen zowel Evy als de minister zich ook aan een wandeltocht.

U leest meer over deze wandelhoogdag voor Oost-Vlaanderen in de gedrukte krant van morgen, vrijdag.
Meer info en inschrijvingen op de website van de organisatoren. Veel stapgenot!

Pintenaartjes beleven dolfijne integratiedag met Speciale Olympiers in Merelbeeks zwembad

Zwemzogren04 Foto Guy Van Den Bossche

Breng een flinke 100 vijfdeklassers van de Pintse basisscholen en een kleine 40 volwassen zwemmers met een mentale handicap samen in een zwembad vol ballen, matten en andere toffe spullen en je krijgt gegarandeerd een feest. Dat moet Pintenaar Lieven De Borchgraeve gedacht hebben toen hij als zwemcoach van de Belgische atleten die deelnamen aan de jongste Special Olympics voorstelde om in het zwembad van Merelbeke een sportieve integratiedag te houden tussen de scholen uit zijn geboortedorp en de gehandicaptenvoorzieningen uit de ruime omgeving.

Het initiatief mondde uit in een echt feest, waar zowel de kinderen als hun vrienden-voor-een-dag met volle teugen van genoten. Terwijl de ene helft zich sportief amuseerde in het zwembad, verkende de andere helft de omgeving. En op de middag werden de rollen omgedraaid.

Dit 'zwemmen zonder grenzen', waaraan ook Pints sportschepen Luc Dekimpe voor het volle pond zijn medewerking aan verleende, zal nog lang over de tong blijven gaan en door alle deelnemers als een onvergetelijke belevenis worden herinnerd.

Het is spijtig dat dergelijke dingen niet vaker kunnen gebeuren. Onze maatschappij zou er een stuk vriendelijker en minder verzuurd door worden.

Ingeborg brengt je bij Eurotuin tot rust

Ingeborg mediteert Wie behoefte heeft om zijn of haar leven even in een lagere versnelling te plaatsen, moet op vrijdag 20 februari zeker bij Eurotuin zijn. Ingeborg Sergeant laat de bezoekers kennis maken met de kracht van meditatie en Dru Yoga en hoe je dit zelf kan toepassen.
We kennen Ingeborg van programma’s als Schuif Af en Blind Date en zij combineerde haar tv-werk met een bloeiende zangcarrière. De spring-in-‘t-veld heeft haar leven ondertussen letterlijk op een lager pitje gezet. De voorbije acht jaar heeft zij zich verdiept in meditatie, yoga en allerhande stromingen van zelfontwikkeling en hoger bewustzijn. Met de nodige humor en op een zeer toegankelijke manier introduceert Ingeborg je in de wondere wereld van zelfontwikkeling en meditatie. Daarenboven krijg je concrete tips om je thuis in deze materie te verdiepen. Een interactieve lezing voor iedereen die meer kwaliteit en levensenergie wenst. Zowel jong als oud kunnen worden aangesproken door deze levenswijze.

Wat is meditatie?
Meditatie staat volop in de belangstelling. De voordelen ervan worden steeds duidelijker en zijn door onderzoek bewezen. Mediteren wordt steeds minder gezien als een zweverige en geheimzinnige bezigheid. Steeds meer mensen zien het als een hulpmiddel om innerlijk tot rust te komen. Het is aangeraden om in het begin gebruik te maken van cd's of opnames van geleide meditaties. Op deze cd's wordt gebruik gemaakt van achtergrondmuziek die speciaal ontworpen is om het alfa niveau te bereiken. Verder worden vaak ontspanningsoefeningen gegeven die goed zijn om meer en meer in die ontvankelijke staat te komen die meditatie mogelijk maakt.
Ingeborg heeft 4 cd’s gemaakt rond thema’s die voor iedereen als heel waardevol ervaren word.

Wat is Dru yoga?
Klachten veroorzaakt door stress kunnen op een diep niveau aangepakt worden met Dru Yoga omwille van de zachte aanpak en ontspanning van het bewustzijn. Omwille van de onderlinge verbondenheid van de gevoelens, lichaam en geest, kan je door het veranderen van één van hen, de kracht hebben om de andere te veranderen. Een voorbeeld. Een verbeterde beweeglijkheid in de ruggengraat of gewrichten als gevolg van yoga-bewegingen of houdingen kan resulteren in het vrijkomen van opgeslagen emoties van vroegere trauma’s. Als we deze bewaarde emoties los kunnen laten, kunnen chronische pijn en ziekte opgelost worden. In yoga is het hartcentrum gekend als het centrum van transformatie.
Dru yoga wordt dikwijls “yoga van het hart” genoemd omdat het de nadruk legt op het activeren van de kracht van het hart. Vele houdingen en sequenties van de Dru Yoga zijn erop gemaakt om de nadis (energiestromen) rondom het hartcentrum te stimuleren. Dit is een sleutelfactor in de werking van Dru yoga als therapie.

Deze bijeenkomst is een aanrader voor beginners én voor mensen die verdieping wensen.

Nog even de praktische gegevens.
Wat? Interactieve lezing over meditatie en Dru Yoga
Wie? Ingeborg
Wanneer? Vrijdag 20 februari van 19.30 uur tot 21.30 uur
Waar? Eurotuin Merelbeke,Fraterstraat 111, 9820 Merelbeke
Hoe deelnemen? Inschrijven kan via de website www.eurotuin.be

Politie heeft vier nieuwe combi's

Combi_5 Zonechef Yves Asselman kreeg gisteren van Oosterzeels burgemeester Johan Van Durme, voorzitter van het politiecollege Regio Rhode&Schelde, de sleutels overhandigd van vier gloednieuwe combi's van het type Volkswagen Transporter voor de interventiedienst.
Het zijn alle vier wagens met een turbodiesel motor, maar met een automatische versnellingsbak en een handbediende airco voor het comfort van de gebruikers. Of de vier interventievoertuigen ook gepantserd zijn, weten wij niet. Of ze, zoals een rist combi's van de federale politie, daartoe enkele steunbalken in de carrosserie moeten missen evenmin.
Bedoeling is alvast dat de wagens het toch makkelijk 180.000 km uithouden. Dan mogen ze echter liefst niet botsen.

Veel eretitels voor gewezen politici

Regiobutton_gr_gemeenteraad De raadzaal van het gemeentehuis zou vanavond wel eens goed vol kunnen zitten. Wij verwachten namelijk niet alleen de trouwe toehoorders van elke keer, maar ook een rist gewezen Merelbeekse politici.
Hun opvolgers moeten namelijk in openbare zitting beslissen of ze hen allemaal een titel van ereraadslid (ere-gemeenteraadslid of ere-OCMW-raadslid) toekennen. Je zou voor minder nog eens van achter je tv komen, menen wij.

Elke Maes beste nieuwelinge in Bottelare

Elke Maes-Merelbeke Foto Freddy Vlassenroot

Elke Maes (rechts op de foto naast koerswinnaar Lorenzo Vanderschueren) werd zaterdag 14 februari eerste bij de meisjes nieuwelingen tijdens de oefenkoersen in Bottelare. Hiervoor verschenen 45 rennertjes aan de start. Vijf van hen waren meisjes.
Elke Maes, een rasecht Merelbeeks talent, rijdt dit jaar voor Rijschool AH Gentse Velosport en presteert niet alleen goed in wegkoersen. Ook op de piste fietst ze zich geregeld in de kijker.

Elke Maes is 16 geworden op 2 februari. Ze is nu 2de jaar nieuweling. Het is nu haar 3de jaar dat ze gaat koersen en ze verwacht wel wat dit jaar. In 2008 heeft ze als 1ste jaars net niet gewonnen, maar toch mooie plaatsen behaald.
Elke studeert nu economie-wiskunde aan het Sint-Paulusinstituut in Gent.

Appartementencomplex De Gnirk officieel geopend

Huisvestingsmaatschappij de Merelbeekse Sociale Woningen (MSW) heeft vrijdag 13 februari officieel haar nieuwe appartementencomplex De Gnirk aan de Hundelgemsesteenweg 235-237 geopend. Het nieuwe appartementsgebouw bestaant uit 13 appartementen in het totaal. Er zijn 10 appartementen met één slaapkamer, 2 appartementen met 2 slaapkamers en 1 appartement met 3 slaapkamers. Er is een inrit voorzien met 18 parkeerplaatsen. Architect is Paul Lecluyse, aannemer de nv Damman. De eerste bewoners betrokken hun appartement in december 2008. De totale kostprijs van het project bedraagt 1.903.258,48 euro. De huurprijzen zijn bepaald door verschillende factoren, zoals de markthuurwaarde en de inkomsten van de bewoners. Ze liggen gemiddeld tussen de 200,- en de 250,- euro per appartement

Geschiedenis
De nieuwbouw kent een boeiende voorgeschiedenis. Ten gevolge van de liberale “Wet Van Humbeeck”, werd in 1879 de vrije lagere Sint-Pietersschool (later Paus Johannescollege) gebouwd op gronden die geschonken werden door de Gentse notaris Jules Lammens. Op 1 februari 1937 werd de vzw Christen Sociale Werken Sint-Pieterskring opgericht en gehuisvest in een nieuw pand naast de school, met de naam “Lokaal der Christene Sociale werken – Sint Pieters Kring”. De vzw had de bedoeling om verenigingen die aangesloten waren bij de Christen Werkliedenbond van Meirelbeke onderdak te bieden. Het gebouw “Sint-Pieterskring” werd door de eigenaar en medestichter August Wallyn op 16 mei 1938 aan de vzw geschonken. Het ziekenfonds “Onderlinge Bijstand Werkmansgilde” (later CM), de “Christen Syndikaten van Meirelbeke” (later ACV) en de “Katholieken Werkliedenbond Merelbeke” hadden er hun lokalen. In hetzelfde jaar werd gestart met de bouw van een grote feestzal achter de woning. De Tweede Wereldoorlog staakte echter alle werkzaamheden, wat niet belette dat de ruimte een bestemming kreeg als schuiloord voor vluchtelingen, paardenstallen voor het Belgische leger en stroschuur voor de Duitse bezetter. De organisatie “Winterhulp” deelde er maaltijden uit en daklozen konden er overnachten. Vanaf 1942 vond ook de katholieke “Volksboekerij” een onderkomen in het pand dat tijdens de bombardementen van 10 april 1944 lichte schade opliep. Pas in 1949 werd de feestzaal verder afgewerkt. Vanaf 1951 kreeg ook het “Nationaal Werk van het Kinderwelzijn” (nu Kind en Gezin) een eigen lokaal voor “de weging”.
Vanaf 1955 werd de feestzaal verbouwd tot de bioscoop Nova, verhuurd aan de vzw “Colinda”. In 1967 breidde men het pand verder uit door de aankoop van een aanpalende woning. Sinds de ontbinding van de vzw Christen Sociale Werken in 1986 tot de verkoop van de Sint-Pieterskring in 2004 was de vzw Parochiale Werken Sint-Pietersbanden Merelbeke eigenaar van het pand, dat vanaf 1996 door de gemeente gehuurd werd om er vanaf 1998 de Gemeentelijke Jeugdcentrum vzw met jeugdhuis “De Gnirk” in onder te brengen. Op 30 april 2002 werd het gebouw verlaten en in 2004 aangekocht door de sociale huisvestingsmaatschappij “Merelbeekse Sociale Woningen cv” om op dezelfde plaats sociale appartementen op te trekken onder leiding van architect Lecluyse. Deze werden in december 2008 voor het eerst in gebruik genomen.

Ontwerp
In nauwe samenwerking met de diensten van de Gemeente Merelbeke is het project " Gnirk " uitgewerkt vanuit de volgende stedenbouwkundige standpunten en gegevens:
- Het eerder bestaand gebouwencomplex van feestzaal, vergaderlokalen en jeugdhuis dienden als bouwvallig te worden beschouwd . Daar het geheel structureel niet meer te herbruiken was, is de beslissing genomen het geheel af te breken.
- Stedenbouwkundig is gevraagd een volume te realiseren welke een overgang zou vormen tussen de rijbebouwing en het grootschalig bouwvolume van het schoolgebouw . Het schoolgebouw is een aantal meter verder afgelegen van de openbare weg waardoor het nieuwbouwproject niet alleen evolueert in de kroonlijsthoogte maar ook aansluit op de verschillende bouwlijnen van de aanpalende bouwvolumes.
- Op de binnenplaats, waar voldoende parkeergelegenheid is voor auto's van de bewoners, is op te merken dat er een aantal woongelegenheden zijn aangebouwd tegen de hoge zijgevel van het schoolgebouw. Door deze opstelling is de hoge maar ook zeer lange zijgevel beter geïntegreerd in zijn omgeving.
- De gemeenschappelijke delen, zoals traphall en verbindingsgangen, zijn geconcipieerd als openlucht wandelgangen en dit op de verschillende verdiepingen waardoor het gevoel van samenleven intenser wordt en waarbij de sociale controle en het gevoel van veiligheid wordt verhoogd. - Er is maximaal aandacht besteed aan de thermische isolatie, samen met het gestructureerd indelen van de woongelegenheden kan hierdoor het energieverbruik tot een minimum beperkt worden.

Het woongeheel bestaat uit 13 woongelegenheden, verdeeld over 4 bouwlagen. Op de binnenplaats is er parkeergelegenheid voor 16 wagens.

Op zoek naar aanrander van kind van 10

Op de avond van 30 januari werd in Wetteren een 10-jarig meisje aangerand en verkracht. Een robotfoto van de aanrander werd gisteren vrijgegeven door het parket, maar van waar komt deze pedofiel?

Dat is de vraag die heel Wetteren zich momenteel stelt. U kunt er hier meer over lezen. Als u de politie kunt helpen, aarzel dan niet onmiddellijk te reageren.

Valentijn brengt flamingo's naar Eurotuin

Flamingoplant Is uw geliefde uitgekeken op de rode rozen die u haar elk jaar schenkt met Valentijn? En weet u niet meteen hoe origineler uit de hoek te komen?
Dan moet u zeker dit weekend even passeren in Eurotuin aan de Fraterstraat. Daar zegt men het dit Valentijnweekend met flamingo's.
Dat gebeurt niet zomaar want flamingo's zijn een levensgroot voorbeeld van trouwe liefde. Als deze vogels een partner zoeken, dan is dat voor het leven. Om er een hecht gezinnetje mee op te bouwen.
De statige vogels kan men u in Eurotuin spijtig genoeg niet aanbieden. Die zijn ook het mooiste als je ze in het wild kunt bewonderen. Wat men er wel in grote aantallen te koop aanbiedt, zijn fraaie rode flamingoplanten. Je vindt die zowel in een pot als los, als snijbloemen.
Wedden dat u dit jaar scoort bij haar? U mag ons uw ervaringen gerust melden.
En... je zou toch voor minder even bij Eurotuin langs lopen. Zo'n kans mag u niet laten liggen.

Tweede kans voor digitaal sociaal huis

Schepen van Sociale Zaken en OCMW-voorzitter Luc De Keukelaere (Open VLD) krijgt dinsdag 17 februari een tweede kans om voor de gemeenteraad de aanschaf van een webapplicatie voor de uitbouw van een digitaal sociaal huis in Merelbeke te verdedigen.
De gemeenteraadsleden krijgen er vanaf 19.30 uur weer een overvolle agenda te bespreken. Zoals altijd kan het publiek de zitting van nabij volgen. Als u erbij wilt zijn, trekt u daar wel best de hele avond voor uit.

Buurt naar Raad van State tegen Sportpark Melsen

Het zogenaamde Sportpark Melsen, dat een nieuw onderkomen moet bieden aan de lokale voetbalploeg SV Melsen, blijft in Merelbeke voor beroering zorgen. Na protesten en petities en het desondanks goedkeuren van het plan door de gemeenteraad en de deputatie v van Oost-Vlaanderen , stappen enkele buurtbewoners nu naar de Raad van State om het plan nietig te doen verklaren. De dappere burgers krijgen de steun van de Vriendenkring Den Bollaert (die de buren vertegenwoordigt), Red Openruimte Melsen (een groep van verontruste andere Merelbekenaars) en Natuurpunt. Die nemen het allemaal niet dat SV Melsen aan de Haerlinkstraat-Bollaertstraat een accommodatie wil neerpoten van drie voetbalterreinen, een parking voor 125 wagens en een 1.000 m² aan gebouwen. En dat hiervoor 4 hectare landschappelijk waardevol agrarisch gebied zou moeten sneuvelen. Het ongenoegen is groot en de actievoerders beseffen dat ze zich nu bij de voetbalclub nog minder populair maken dan ze al zijn. De procedure bij de Raad van State kan namelijk jaren aanslepen. SV Melsen-voorzitter Jacques Hulsbosch en burgemeester Filip Thienpont lieten bij de collega's van Het Laatste Nieuws al optekenen dat ze het echt niet eerlijk vinden. Hulsbosch spreekt van mensen die wel zelf open ruimte aansneden voor een eigen woning maar nu niet meer verdragen dat ook nog anderen van dit recht gebruik maken. Ondertussen blijft de club zitten met de problemen waar ze al een tijd mee kampen: een slecht veld in de beschermde Scheldevallei en een accommodatie die niet meer van deze tijd is.

Jeroen I is nieuwe prins carnaval

Prins 2009 - 1 Jeroen Den Haese (28) en Patrick Van der Beken (39) of Joe mogen zich sinds vanmorgen de 43ste prins carnaval en adjudant noemen.

In een overvolle zaal Regi trad het duo in het strijdperk tegen het eerste dameskoppel dat aan de titelstrijd meedeed, Anissa De Rycke en haar vriendin Kimberly De Keyzer. En beide kandidatenkoppels bleken echt wel aan elkaar gewaagd. Allebei een zeer goede voorstelling, een prachtige show en een even grote kennis van de drankjes die hen voorgeschoteld werden. Zelfs in de muziekproef hoefden ze niet echt voor mekaar onder te doen.

De finale kennisvragen over carnaval bleken echter duidelijk een kolfje naar de hand van de verpleger en de chauffeur die voor de Sparatjes de kleuren verdedigden. Jeroen en Joe mogen zich daarom nu een heel jaar lang de fiere dragers van de feestmantel, steek en scepter van de Dzjakkers noemen en het Merelbeekse carnaval in heel Vlaanderen gaan vertegenwoordigen. Een taak waar het duo reikhalzend naar uitkijkt en die ze met stijl willen vervullen.

Ondertussen zouden voor het 44ste carnavaljaar alweer kandidaten klaar staan. En weer zou hierbij een vrouw met troonambities zitten.

Dat wordt echter nog even afwachten. Eerst wat bekomen en daarna het drukke carnavalsweekend van 20, 21 en 22 maart zonder kleurscheuren overleven. Daarna zien we nog wel.

Geen pardon voor OCMW-voorzitter

Regiobutton_gr_gemeenteraad

Wat doet een hechte meerderheid als haar schepen van Sociale Zaken en OCMW-voorzitter op de gemeenteraad afwezig blijft om een voor hem belangrijk punt te verdedigen?
Zo goed en zo kwaad als het gaat in zijn plaats de zaak verdedigen, zou u denken.
Niet in Merelbeke waar de aankoop van een webapplicatie voor de uitbouw van een digitaal sociaal huis onlangs op de gemeenteraadsagenda stond. De schepen/OCMW-voorzitter, Luc De Keukelaere (Open VLD), was er niet. Dus werd het punt gewoon afgevoerd.
Iedereen is het er over eens dat het sociale huis zo stilaan wat gestalte mag krijgen. Alles nog een maandje uitstellen, scheen echter niemand te deren.

Welke toekomst krijgt speelplein achter Visitatieschool?

Regiobutton_gr_gemeenteraad

Welke toekomst krijgt het vroegere speelplein achter de vrije basisschool Visitatie in het hart van Bottelare? Dat is de vraag die Groen!-raadslid Frank Monsecour al een tijd bezig houdt, maar waarop hij ook in de jongste gemeenteraad van het schepencollege geen sluitend antwoord kreeg.
Schepen van Jeugdzaken Hendrik De Vis zette omstandig uiteen dat de meerderheid 5.000 euro wil uittrekken om het chalet op het domein, dat door vandalen zwaar is aangepakt, te herstellen en aan de chiromeisjes ter beschikking te stellen. Hij wees er Monsecour ook op dat de chirolokalen op de speelplaats van de vroegere gemeenteschool zullen worden gerenoveerd.
De Groene! Merelbekenaar wiens hart nog steeds blijft kloppen voor zijn geboortedorp Bottelare wilde echter vooral weten wat men met de verwilderde buitenruimte van plan is. Een deel van de grond is van het kerkbestuur en dat is volgens hem bereid er weer speelruimte van te laten maken. Een ander deel is echter privébezit en kan worden verkaveld.
"Wij hebben al aan de eigenaars laten weten wat daar kan en niet kan", zei de schepen. "Wij kunnen echter niet in hun plaats beslissen wat ze met de grond doen."
Een eerlijk antwoord, maar wel een dat Monsecours vragen maar half beantwoordt. Hij is vast van plan de zaak verder op de voet te blijven volgen.

Eerste groene pluim van Merelbeke voor Paul Claus

Regiobutton_gr_vrijwilliger_2 PaulClausplat

Groen! reikte op 31 januari tijdens zijn nieuwjaarsreceptie in de parochiezaal van Melsen de eerste Merelbeekse Groene Pluim uit. Die ging naar milieuactivist van het eerste uur Paul Claus.

Midden de jaren tachtig van de 20ste eeuw voerde de internationale milieuorganisatie Greenpeace actie onder het motto ‘Reine rivieren, zuivere zeeën’. Met hun actieboot vaarden ze toen ook de Merelbeekse Ringvaart op om de vervuiling aan te klagen door Sidac. Volgens de campagneleider van toen was het Claus die maakte dat de toenmalige actie succesvol is verlopen.

De man, die sinds 1977 in Merelbeke woont, werd ook al snel bestuurder en later voorzitter van het Actiecomité voor Milieubescherming Merelbeke (AMM). Vanuit die functie behartigde hij de belangen van heel uiteenlopende milieudossiers. Zo was er de strijd tegen de verloedering van het Eilandje op de grens met Zwijnaarde die uitmondde in een juridisch gevecht dat vandaag nog steeds niet is beslecht.
Hij organiseerde met zijn actiecomité ook telkens een activiteit op de Dag van de Aarde en was in tal van moeilijke dossiers waarbij natuur, milieu of open ruimte in gevaar komt de luis in de pels van de politiek.

Begin jaren negentig werd Paul Claus de eerste voorzitter van de Merelbeekse milieuraad. Vanuit die functie trachtte hij mee het draagvlak voor een planmatig en doordacht milieu- en natuurbeleid in Merelbeke te vergroten. In die periode kreeg o.a. het Gemeentelijk Natuurontwikkelingsplan (GNOP) vorm, wat een stap vooruit betekende voor Merelbeke’s natuurbeleid. Vandaag is de man nog steeds actief in de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (Gecoro).

Eén van Claus' grootste bekommernissen was het informeren van de burger zodat inspraak tot stand kan komen. Hij is daar nog altijd zeer gevoelig voor.

In de loop van het jaar zal Paul Claus zijn actieterrein echter verleggen. Dat was voor Groen! een reden te meer om hem nog gauw te huldigen. Na 32 jaar keert de man namelijk terug naar zijn roots. Hij heeft in de Westhoek de ouderlijke woning gekocht en gaat zich daar vestigen. Zijn groene medestrijders zijn er echter vast van overtuigd dat hij ook daar niet zal rusten en voor groen, milieu en natuur zal blijven ijveren.

Oudere berichten:
> Wie volgt Kenneth en Smes op?
> Benzinestation Total Flieberg wordt verbouwd
> De Lijn zorgt voor rechtstreekse bus naar de Blaarmeersen
> Olympiatumblers halen zes medailles in Overmere
> Avondwandeling is startschot voor project Melsen
> Gemeenteraad bespreekt nieuw sporthalontwerp
> Bloot in etalage Bloem&Pot: kunst of kul?
> Fietsroute langs Pontweg is compleet ondergelopen
> Wie wint eerste Groene Pluim?
> Hoe duur is het wonen in Merelbeke en zijn deelgemeenten?
> 'Flanders from the air'-wedstrijd heeft een winnaar
> Oorlogsfilms kijken in 't Groenendal
> Een chauffeur op tien keek te diep in het glas
> Gezocht: lesgevers voor sportactiviteiten
> College in beroep tegen hoogbouw aan Potaardeberg
> Lifestyletips, trips en hits uit jouw buurt
> Eurotuin brengt je in vakantiestemming
> Er wordt weer 'gebakkerd' voor Drie Koningen
> Gelukkig nieuwjaar, Merelbeke!
> Politiezone lauwert haar speurders

Archieven per maand:
| februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Merelbeke blogt

  • André Vlerick blogt over Merelbeke.

    Pintenaar en onderwijzer van opleiding. André loopt hier al 45 jaar rond, waarvan ook al ruim 15 in Merelbeke. Hij houdt van fotografie en loopt tussen de Merelbekenaars met een open maar kritische blik, een luisterend oor en een hart voor wat er leeft en beweegt.

Zoeken

Nieuws uit merelbeke

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!