Home  Regio  merelbeke  merelbeke blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Merelbeke?
Laat het weten aan:
André Vlerick
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Eens journalist, altijd journalist

Reunes Johnny en Yolande De Bosschere waren blij verrast toen ze op hun vakantiebestemming, Hotel Oleander in het Turkse Kumkoy, aan de rand van het zwembad geconfronteerd werden met hun Merelbeekse kennis en Nieuwsblad-voetbalverslaggever Marc Reunes.

"Marc is en blijft een nieuwsjager en kon door mij - al is het dan met een exemplaar van de concurrentie in zijn handen - betrapt worden en op de foto gezet", zegt Johnny. "Voor de rest hadden wij er samen een zalige tijd. Maar zo zie je maar: eens journalist, altijd journalist. Marc zou het niet gedroomd willen hebben dat hij ook maar iets van onze nationale voetbalexploten zou missen."

Woordenboek is online

Merelbeke heeft zijn eigen Meirelbeeks Woordenboek. Een gedrukte versie is het niet geworden; wel een interessant werkstuk dat je online kan raadplegen op http://woordenboek.merelbeke.net

Naarmate er nieuwe woorden bij komen, wordt het boek verder aangevuld. Voor het door velen als mooiste woord aangeduide kauksmete (= kaakslag) krijg je er meteen de correcte uitspraak bij. Voor liefhebbers van het Merelbeekse dialect een oprechte aanrader.

Floriant klopt Putse en wordt kampioen

Korfbalclub Floriant is uiteindelijk kampioen veldkorfbal geworden in tweede klasse en stoot door naar de hoogste klasse.

Winfloriant In een zenuwslopende partij in Deurne wisten de Merelbekenaars uiteindelijk Putse, dat hen in zaal klopte, met 11-12 te overtroeven. Het zag er aan de rust nochtans niet zo goed uit. De Merelbekenaars keken toen nog tegen een 8-5 achterstand aan. Sterk gemotiveerd begonnen ze echter aan de tweede helft en konden met een sterke verdediging de Putse scoringsmachine wat temperen. Uiteindelijk kregen ze maar drie goals meer tegen en wisten ze zelf hun achterstand in een verdiende winst om te zetten.

De winnende ploeg bestaat uit: Veronique Naert, Stéphanie Versele, Valerie Versele, Eveline Versele, TOm Buyens, Joris Declercq, Steve Wasilijew, Steven Vindevogel en, in de 45ste minuut in het spel gekomen, Bram Van Nevel.

Coach Jef Van Acker, hulpcoach Marc Meganck en verzorger Peter Van Acker wisten na de overwinning met hun geluk geen blijf. En Merelbeke: dat kan alleen maar trots zijn op zijn blauw-witte korfbalheir.

Gemeentediensten dicht voor personeelssportdag

U mag 31 mei ook aankruisen als een dag waarop u op de gemeentediensten niet moet rekenen. Het gemeentehuis, de sporthal, het zwembad, het containerpark: ze blijven allemaal dicht bij gebrek aan personeel. Dat gaat namelijk massaal vanuit Merelbeke met de fiets naar de Blaarmeersen voor de personeelssportdag van de Burensportdienst Schelde-Durme.

De ambtenaren en arbeiders hebben beloofd er hun beste beentje voor te zetten en de dag er op - 1 juni of de laatste dag van hun werkweek - zich voor de Merelbekenaars even hard in het zweet te werken als ze dat zullen doen om zich sportief met hun collega's te meten.

Deerlijk komt 275ste keer naar Sint-Anna

Sintanna_portaal De Bottelaarse pastoor mag zondag 27 mei weer een bus Deerlijkenaars van de parochie Sint-Lodewijk verwachten in zijn SInt-Annakerk. Die komen zoals elk jaar op bedevaart naar het miraculeuze Sint-Annabeeld, dat de Deerlijkse parochie volgens de overlevering van de pest bevrijdde. Dit jaar zijn de Deerlijkenaars aan hun 275ste bedevaart toe.

Lees verder

Schutters toonden weer groot hart

De kleiduifschieting van de vzw Kinderharten is weer achter de rug. Een hoop verwoede jagers en Clayshootschutters, maar ook een pak toevallige bezoekers die het zelf ook eens wilden proberen, gaven in de schuttersputten het beste van zichzelf. Dat leverde een pak trofeeën op. Die krijgt u hieronder even opgesomd.

1e plaats Schutters Kampioenschap Oost-Vlaanderen:BECKAERT Peter
1e plaats Jagers Kampioenschap Oost-Vlaanderen: SCHEPENS Dirk
1e Junior Jagers: NEYRINCK Davy
1e Dame Schutters: DE TANDT Marleen
1e Dame Jagers: VERSLUYS Martine
1e Veteraan Schutters: D'HERDE Albert
5 Beste Reeksen Schutters: VAN DEN EECKHOUTTE M.
5 Beste Reeksen Jagers: DE DECKER Bart
1e Merelbekenaar Schutters: SCHIETSE Christiaan
1e Merelbekenaar Jagers: DICK Ivan

Het voornaamste is echter dat het hele opzet weer 9.000 euro voor het goede doel opbracht. Dat mochten de vzw Hartekamp, de vzw Hart voor Jongeren en het VISO-klasje van de Gentse stadsschool Het Kompas netjes onder elkaar verdelen. Met dank aan de milde schenkers. Dat spreekt vanzelf.

Floriant grootste slokop

Floriant_in_actie Merelbeke blijft op sportief vlak nog steeds hoog scoren. Dat was te merken op vrijdag 18 mei bij de huldiging van de vele sportkampioenen. Een kampioen rallycross, twee judoleraars die zich Europees - en binnenkort zelfs in Sao Paulo op wereldvlak - met de besten kunnen meten, een ijsschaatser en een pak verdienstelijke turners, lopers en zwemmers: ze passeerden allemaal de revue.

De sporthal kleurde echter vooral ook blauwwit: de clubkleuren van korfbalclub Floriant. Zij waren tijdens de viering de grootste slokop met niet minder dan vijf kampioenenbekers. De senioren A-ploeg mag als reekswinnaar komend seizoen zelfs in de hoogste klasse van het veldkorfbal spelen. De juniores, de kadetten A en B en de scholieren wonnen ook allemaal hun reeks. Geen wonder dat de club door het publiek nog steeds op handen wordt gedragen.

Binnenkort ziet u in de gedrukte krant een mooie foto van alle verdienstelijke spelers. Wij geven u hier een fraai actiebeeld mee van de veldcompetitie, waarin Merelbeke zo sterk is.

Abstracte kunst van eigen bodem

Inge_en_didier01_2 Nog tot 11 juni kun je in taverne Het Middenstandshuis (hoek Hundelgemse- en Lembergsesteenweg) abstracte schilderijen bewonderen van Inge Böffgen. Inge, bekend van Afrit Merelbeke en van de quilts, poppen en het borduurwerk dat ze maakte, wierp zich twee jaar geleden op het schilderen. Ondertussen heeft ze al een hele collectie doeken in olie- en acrylverf. Een selectie hiervan exposeert ze nu in de taverne.

Het werk van de amateurkunstenares valt moeilijk onder een bepaalde noemer te vatten. 'Ik werk vooral op mijn gevoel en bepaal op basis hiervan ook de kleuren. De natuur is hierbij mijn grootste inspiratiebron' vertelt ze. De doeken kregen ook speciale namen als Verbotene Liebe, The Lost City, Purple stripes, Paper clips en Feuerfall.

Haar werk is, samen met dat van enkele andere amateurs, ook online te bezichtigen op de site Kunst in de Vallei.

Kleiduiven moeten er weer aan geloven

Kleiduifschieten_1_3 De vzw Kinderharten, nog steeds onder voorzitterschap van oud-burgemeester Luc De Keukelaere, houdt zaterdag 19 en zondag 20 mei op het ITEC-terrein aan de Oude Gaversesteenweg 48, zijn jaarlijkse kleiduifschieting. Op zaterdag kun je er van 14 tot 20 uur en op zondag van 10 tot 20 uur weer proberen met een scherpschuttersoog enkele kleien aan flarden te schieten en moeder de vrouw met een plant of een bloemetje te verrassen.

Het kleischutterstornooi geldt echter voor geoefende jagers en schutters als een officieel kampioenschap. Daarom wordt er sowieso een pak volk verwacht.

Het mooiste is dat elke euro die hiervoor wordt gespendeerd een steuntje in de rug betekent voor een goed doel. Drie goede doelen zelfs: de vzw Hartekampen (die chronische zieke en gehandicapte kinderen een aangepast kamp aanbiedt), de vzw Hart voor Jongeren (die tieners vanaf 16 jaar gepast wil begeleiden) en het Viso-klasje voor autisten van de Gentse basisschool Het Kompas. Elk mogen zij zondagavond op een fraaie cheque rekenen. Het geld zal ongetwijfeld goed worden besteed.Duiven1

Op het middaguur kunt u er ook beenhesp met frietjes verorberen en in de namiddag kunt u er wafels smullen naar believen. U weet het komende weekend dus wat gedaan. Wij zullen er ook zijn. Da's beloofd.

Kerktoren-poll: de laatste dag

Sintannakerk Donderdag 17 mei, Hemelvaartsdag, zal het drie weken geleden zijn dat wij u vroegen of de kerktoren van Bottelare weer moet opengesteld worden voor het publiek. Ruim 150 mensen reageerden intussen en daarvan blijken er ruim 70 procent voor de heropening te zijn.

Als u uw mening nog niet gaf, dan kan dit nog tot en met 16 mei. Dan sluiten wij de poll af en leggen het resultaat aan de politici voor. In de hoop dat de toren tegen Bottelare-kermis effectief weer toegankelijk is.

Oudere berichten:
> Wie volgt Kenneth en Smes op?
> Benzinestation Total Flieberg wordt verbouwd
> De Lijn zorgt voor rechtstreekse bus naar de Blaarmeersen
> Olympiatumblers halen zes medailles in Overmere
> Avondwandeling is startschot voor project Melsen
> Gemeenteraad bespreekt nieuw sporthalontwerp
> Bloot in etalage Bloem&Pot: kunst of kul?
> Fietsroute langs Pontweg is compleet ondergelopen
> Wie wint eerste Groene Pluim?
> Hoe duur is het wonen in Merelbeke en zijn deelgemeenten?
> 'Flanders from the air'-wedstrijd heeft een winnaar
> Oorlogsfilms kijken in 't Groenendal
> Een chauffeur op tien keek te diep in het glas
> Gezocht: lesgevers voor sportactiviteiten
> College in beroep tegen hoogbouw aan Potaardeberg
> Lifestyletips, trips en hits uit jouw buurt
> Eurotuin brengt je in vakantiestemming
> Er wordt weer 'gebakkerd' voor Drie Koningen
> Gelukkig nieuwjaar, Merelbeke!
> Politiezone lauwert haar speurders

Archieven per maand:
| februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Merelbeke blogt

  • André Vlerick blogt over Merelbeke.

    Pintenaar en onderwijzer van opleiding. André loopt hier al 45 jaar rond, waarvan ook al ruim 15 in Merelbeke. Hij houdt van fotografie en loopt tussen de Merelbekenaars met een open maar kritische blik, een luisterend oor en een hart voor wat er leeft en beweegt.

Zoeken

Nieuws uit merelbeke

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!