Home  Regio  merelbeke  merelbeke blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Merelbeke?
Laat het weten aan:
André Vlerick
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Zesdeklassers kregen fietsdiploma

De zesdeklassers van het Paus Johannescollege kregen woensdag 27 juni behalve hun rapport en een getuigschrift van de lagere school van de directeur ook een fietsdiploma uitgereikt. Dat laatste hadden ze verdiend na het slagen in een praktisch fietsexamen dat het oudercomité had uitgewerkt.

De voorbereiding van het examen houdt het oudercomité al twee jaar bezig. Het was namelijk van belang om niet alleen alle gewenste fietsmanoeuvres in te calculeren maar ook een praktisch parcours uit te werken dat voldoende overeenstemt met de nieuwe schoolwegen die de twaalfjarigen volgend schooljaar wellicht zullen (moeten) volgen. Ook moesten voldoende ouders bereid gevonden worden om als toezichter tijdens het examen te fungeren en kregen de leerlingen de kans het parcours vooraf al eens te gaan verkennen. Achteraf kunnen ze het trouwens nog altijd eens oproepen want op de website van het oudercomité staat het ook digitaal weergegeven. Zo kunnen latere verkeerswijzigingen makkelijk virtueel worden aangepast.

Dinsdag 26 juni was het ondanks het slechte weer de grote dag. De toezichters van het oudercomité kregen voor de proef op de drukste kruispunten bijstand van de lokale politie. En de leerlingen: die slaagden allemaal met brio in hun examen en lijken dus echt wel klaar voor een trip naar de grote school.

Bij de prijsuitreiking gingen ze dan ook mét hun klastitularis Geert van den Berghe, directeur Geert Weymaere en grote promotor van het project Filip Langouche wat graag op de foto.

Img_6895_4

Regen deert kandidaat-missen niet

Jvd_05112_2 Het was rotweer zondagavond. Dat deerde de tien finalistes voor Miss Belgian Beauty echter niet. Blijgezind flaneerden ze tussen het volk op de Hundelgemsesteenweg alsof het de Rue Neuve in Brussel was. En wie stapte met hen mee en wist ze op enkele fraaie foto's te verschalken? Juist: onze huisfotograaf Jeffrey Van Daele. We zijn ondertussen al woensdag en dus een beetje laat, maar we wilden u de beelden toch niet onthouden.

Munte krijgt Steinerschool

Het schepencollege heeft een akkoord bereikt met een lokale ouderwerkgroep om in het vroegere schooltje van Munte een nieuwe Steinerschool te beginnen. De gemeenteraad moet vanavond nog zijn zegen geven, maar dat lijkt eigenlijk nog slechts een detail.

Meer bijzonderheden kunnen wij u nog niet geven. Na de gemeenteraad krijgt u hierover echter alles te lezen wat u zou kunnen willen weten in onze dagkrant en hier op deze blog.

Het valt ook nog aan de reacties af te wachten of iedereen met deze beslissing even gelukkig is. Wij houden u zeker op de hoogte.

Missen waren op de afspraak

Dsc01530 Freddy Vlassenroot heeft niet gelogen - we zouden er trouwens enorm van schrikken moest hij dat durven - en Miss Belgian Beauty en tien van haar mogelijke opvolgsters naar Merelbeke centrum gehaald voor de kermis. De dames hadden trouwens veel bekijks.

Wij kregen van Freddy alvast bijgaande foto waarop prins Jan en zijn adjudant Dirk als twee stoere bodyguards Anne-Marie Ilie in bescherming nemen. Onze vriend-fotograaf Jeffrey Van Daele beloofde ons ook nog wat beelden te schieten. Als we ze binnen krijgen, zullen wij niet nalaten ze u ook te tonen.

Missen sieren kermis

Miss_bb Wie zondagnamiddag Merelbeke centrum bezoekt met de kermis, zou daar veel schoon volk tegen het lijf kunnen lopen. Volgens Freddy Vlassenroot, missenkenner en -fan, komt Miss Belgian Beauty 2006 Anne-Marie Ilie in de vooravond samen met prins carnaval de traditionele Merelworp houden vanuit een brandweerelevator.

Nog volgens Freddy brengt Anne-Marie een rist kandidaat-missen BB in haar kielzog mee. Wees echter niet teleurgesteld als dit laatste niet blijkt te kloppen. Als Freddy liegt, liegen wij ook.

Judoka's teleurgesteld

Dirk De Maerteleire en Christophe Inghelbrecht zijn deze week op de World Masters Kata in Sao Paulo uiteindelijk een stuk lager geëindigd dan ze naar eigen inzicht verdienden. In de Katame-no-kata (de houd- en wurggrepen) werden zij negende op dertien. In de Kime-no-kata (de aanval en verdediging), waarin ze nochtans het sterkst zijn, werden ze slechts zevende op acht.

Veel hangt volgens hen ook van de jury af, die vaak moeilijk tot een akkoord komt hoe de kata's juist moeten worden uitgevoerd en waarop het meeste moet worden gelet. Dat ze teleurgesteld zijn is echter een feit.

Dialectwoordenboek krijgt klank

Hoofding_woordenboek_2 Onder de titel Het Merelbeeks Woord  kun je op het internetforum van Afrit Merelbeke voortaan niet alleen een ondertussen flink gestoffeerd overzicht vinden van Merelbeekse dialectwoorden met hun betekenis. Voor de volledigheid hebben samensteller Marc Van Den Broecke en webmaster Willy De Roeck er ook zoveel mogelijk geluidsbestanden bijgeplaatst waarin je de uitspraak van de woorden (soms ook in een zin) kunt beluisteren.

De initiatiefnemers menen hiermee het eerste dialectwoordenboek te bezitten dat zo ver gaat. Voor liefhebbers van de streektaal, maak een link. Het werk wordt namelijk nog bijna dagelijks aangepast en uitgebreid.

Nieuws do Brasil (3): gewogen en ...

Vlag_brazili_2_2 iets te licht bevonden. Dat is het oordeel van judoka Dirk De Maerteleire en zijn kompaan Christophe Inghelbrecht na hun deelname aan de World Masters Kata in het Braziliaanse Sao Paulo.
Wij geven u graag als afsluiter nog Dirks relaas mee over de wedstrijddag in het plaatselijke Ginàsio.

Lees verder

Wereldniveau (nog) wat te hoog gegrepen

Kata Dirk De Maerteleire en Christophe Inghelbrecht zijn er in Sao Paulo (Brazilië) niet in geslaagd op de World Masters Kata (judodemonstratie) een podiumplaats te halen. Nochtans hadden ze zowel bij de Katame-no-kata (de houd- en wurggrepen) als bij de Kime-no-kata (de zogenaamde aanval en verdediging) hun oefeningen foutloos uitgevoerd, menen ze. De jury dacht er echter anders over. Welke plaats het Merelbeekse duo uiteindelijk haalde, weten ze zelf nog niet. Alleen de podiumplaatsen werden meteen bekend gemaakt.

Beiden vonden het wel een boeiende en leerrijke ervaring en beloven nu al te beginnen trainen voor de volgende World Masters. Die zijn in 2008 in Brussel.

Het relaas van de wedstrijddag krijgt u zo meteen in Nieuws do Brasil (3).

Nieuws do Brasil (2)

Vlag_brazili_2 Dirk en Christophe, de twee Merelbeekse judoka's in Sao Paulo, zijn op hun tweede dag Brazilië maar meteen in actie geschoten. Hierna verkort het relaas dat Dirk ons hierover toestuurde.

Dag 2 in Sao Paulo: een lange dag. Aangezien ik thuis geen langslaper ben, was ik ook hier reeds om half vier wakker. Dat is half tien onze tijd. Ik heb er van geprofiteerd om wat mails te checken. Een laptop meehebben en over een internetconnectie beschikken heeft zo zijn voordelen. Ondertussen bleef Christophe maar doorslapen. Zalig moet dat zijn.

Na het ontbijt zijn we onze accreditatie gaan halen. Wat een chaos. 's Morgens lag er nog steeds geen tatami. Na een halfuurtje aanschuiven konden wij ons inschrijven en kregen wij onze rug-tag. Die konden we dan om het hoekje op onze judo-gi laten naaien.

Tegen de middag was de tatami uiteindelijk klaar en konden we op de mat. Man, wat een goed gevoel om uiteindelijk de judo-gi te kunnen aantrekken en te kunnen oefenen. Uiteraard waren de Italianen al bezig. Geen sympathieke kerels, maar wel goede judoka's. Wij hadden echter afgesproken naar hun kata niet te kijken en zelf de onze in te oefenen. Daar kregen wij al meteen bezoek van de Spanjaarden. Kort babbeltje geslagen, ik in mijn beste Spaans - Hola, como es ta, muy bien en daar stopt het - zij in hun beste... Spaans.

Een uurtje of twee geoefend. Net buiten het sportcomplex zijn we iets gaan eten en drinken. Die kokosnoten zijn echt verfrissend. Daarna zijn we de stad in getrokken en hebben we wat rondgewandeld. Het voornaamste is: we hadden op de tatami gestaan. En zowel in mijn hoofd als in dat van Christophe betekende dat dat de wedstrijd dichter kwam. Tomorrow the big day.

Oudere berichten:
> Wie volgt Kenneth en Smes op?
> Benzinestation Total Flieberg wordt verbouwd
> De Lijn zorgt voor rechtstreekse bus naar de Blaarmeersen
> Olympiatumblers halen zes medailles in Overmere
> Avondwandeling is startschot voor project Melsen
> Gemeenteraad bespreekt nieuw sporthalontwerp
> Bloot in etalage Bloem&Pot: kunst of kul?
> Fietsroute langs Pontweg is compleet ondergelopen
> Wie wint eerste Groene Pluim?
> Hoe duur is het wonen in Merelbeke en zijn deelgemeenten?
> 'Flanders from the air'-wedstrijd heeft een winnaar
> Oorlogsfilms kijken in 't Groenendal
> Een chauffeur op tien keek te diep in het glas
> Gezocht: lesgevers voor sportactiviteiten
> College in beroep tegen hoogbouw aan Potaardeberg
> Lifestyletips, trips en hits uit jouw buurt
> Eurotuin brengt je in vakantiestemming
> Er wordt weer 'gebakkerd' voor Drie Koningen
> Gelukkig nieuwjaar, Merelbeke!
> Politiezone lauwert haar speurders

Archieven per maand:
| februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Merelbeke blogt

  • André Vlerick blogt over Merelbeke.

    Pintenaar en onderwijzer van opleiding. André loopt hier al 45 jaar rond, waarvan ook al ruim 15 in Merelbeke. Hij houdt van fotografie en loopt tussen de Merelbekenaars met een open maar kritische blik, een luisterend oor en een hart voor wat er leeft en beweegt.

Zoeken

Nieuws uit merelbeke

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!