Home  Regio  merelbeke  merelbeke blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Merelbeke?
Laat het weten aan:
André Vlerick
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Omrijden voor fietspad

Vanaf dinsdag 7 augustus is het voorlopig gedaan met aan de Middenstand af te slaan om dan via de Roskamstraat naar de nabijgelegen ambtelijke zone te rijden. Voor de aanleg van het fietspad moet de aannemer er namelijk een deel van de betonweg op het kruispunt opbreken. Zwaar vervoer zal daardoor moeten omrijden via de Poelstraat, Lamstraat en Lembergsesteenweg. Ander gemotoriseerd verkeer kan de kortere weg via de Poelstraat en Kloosterstraat nemen.

Op hetzelfde ogenblik zal de aannemer ook het fietspad aanleggen in de Burg. Maenhautstraat. Daar komen verkeerslichten om het doorgaand verkeer beurtelings over één rijstrook te laten passeren.

Eens deze twee stukken afgewerkt, legt de aannemer ook het fietspad aan tussen de Salisburylaan en de Kloosterstraat.

Al die tijd blijft het er een moeilijke doorgang. Achteraf zullen vooral de zwakke weggebruikers er een stuk veiliger op weg kunnen.

Riolering nu toch onder rijbaan

De riolering in de Guldensporenlaan zal nu uiteindelijk toch onder de rijweg moeten komen in plaats van onder het fietspad, zoals eerder gepland. Het gewijzigde ontwerp wordt op 817.995 euro (BTW incluis) geraamd.

An Simoens krijgt 'royale' beurs

An1 An Simoens (27), oudste en violiste van het bekende SimoensTrio, krijgt een beurs van 10.000 euro van de Belgische Stichting Roeping, een organisatie onder bescherming van gewezen koningin Fabiola die jonge mensen een steuntje in de rug geeft om hun ware roeping wat makkelijker te kunnen vervullen.

An, momenteel samen met haar zussen Veerle en Katrijn op concertreis, wil deze royale steun in de rug gebruiken om er de leentermijn van haar recent verworven viool - een oud-Hollands pareltje dat gigantisch veel geld kost - mee te verkorten.

De drie Merelbeekse zussen werken ondertussen rustig verder aan hun muzikale carrière en zijn nu al voor een stuk onuitgegeven klassieke ambassadrices van hun gemeente.

(U leest hierover meer in onze dagkrant van maandag 30 juli a.s.)

Merelbeke blijft beeldig

Dsc_0254_2 Het loopt niet echt storm voor onze zomerse fotobijdrage Beeldig Merelbeke.

Veel inwoners zijn wellicht bang om ons hun meest favoriete of mooiste plekje door te sturen. Daarom zijn we nog maar eens zelf op pad getrokken en hebben aan de Ringvaart, de Sint-Elooisput en Schelderomolen dan maar zelf wat beelden geschoten. U vindt ze, net als bijhorend exemplaar, allemaal op onze fotobladzijde. En daar wordt binnenkort ook uw inzending verwacht.

Wie heeft begin-zin?

Dsc_0247_2 Deze vraag stelt de beheerraad van de bib aan de Merelbekenaars op 21 panelen met beginzinnen van boeken van bekende Nederlandstalige schrijvers en werken die tot de wereldliteratuur behoren. Het project is het zoveelste van de bib om mensen tot lezen aan te zetten. De boeiende, rake, leuke of spannende beginzinnen moeten de lezer namelijk aanzetten om het hele boek te verslinden.

Elk paneel staat, zoals vroeger, op een in het oog springende plaats in Merelbeke. En de boodschap wordt de komende tien maanden om de twee weken verwisseld.

Het wordt dus nog een boeiende lees-ervaring. Of een boeiende zoektocht zo u wilt, want u kunt aan de hand van een fiets- of autoroutekaartje ook alle bestemmingen aandoen en zo de mooiste plekjes van de gemeente bezoeken. Zo weten thuisblijvers deze vakantie ook wat gedaan.

Provincie peilt naar seniorenbehoeftes

Net als in enkele andere gemeenten komt er in Merelbeke een provinciaal seniorenbehoefteonderzoek. De lokale stuurgroep kwam hiervoor al op dinsdag 3 juli samen om dit voor te bereiden. Het is een onderzoek dat werd ontwikkeld door professor Verté van de VUB en wordt uitgevoerd in samenwerking met het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen.  In aanwezigheid van de schepen de heer Bertrand Vrijens, de verantwoordelijke onderzoeksbegeleider de heer Antoon Sleeuwaert en ondersteunend ambtenaar Jutta Vandevelde, werden concrete afspraken voor het stappenplan gemaakt. 

Een volledige planning van vooral administratieve taken werd vastgelegd.

Een 50-tal enquêteurs hebben zich aangemeld, om samen minstens 500 Merelbeekse senioren te bevragen.  Die krijgen half augustus een uitnodiging voor een toelichting omtrent het onderzoek. Zij krijgen dan ook de nodige instructies en het vereiste materiaal mee voor de bevraging, waarna ze de boer op kunnen gaan. Ingevulde enquêtes worden terug aan de dienst sociale zaken en huisvesting bezorgd, die de resultaten regelmatig doorstuurt naar het onderzoeksbureau van professor Verté. Dit laatste zal ze verder behandelen en een eindrapport aan de gemeente ter beschikking stellen. Het bestuur kan op basis hiervan dan een beter seniorenbeleid uitstippelen.

Het schrijvertje schrijft weer

GyrinussubstriatusO krinklende winklende waterding, met ’t zwarte kabotsken aan, wat zien ik toch geren uw kopke flink, al schrijven op ’t waterke gaan!
Een paar versregels van ‘Het Schrijverke’ van Guido Gezelle. Velen kennen deze regels uit het hoofd. Dat Gezelle in dit gedicht een ode brengt aan een waterkever, is vaak minder bekend. En hoe dat beestje er nu net uitziet, is voor de meesten al helemaal een raadsel. Schrijvertjes waren in de tijd van Gezelle best nog algemeen maar zijn dat nu zeker niet meer. Verrassend dan ook dat deze week een slootschrijvertje (Gyrinus substriatus) werd opgemerkt in het Liedermeerspark in Merelbeke.

Lees verder

Nederlander bezoekt Bakkershof

Dirk_verzijden Een Nederlander brengt een bezoek aan Merelbeke en aan kinderboerderij Het Bakkershof: een foto waard? Ja toch? Wij geven hem hierbij.

Dirk Verzijden uit Spijkenisse beleefde er een deugddoend stukje vakantie. Het Bakkershof is niet ver, maar misschien niet altijd sant in eigen land. Deze foto mag illustreren dat een mens soms niet veel nodig heeft om gelukkig te zijn.

Ook dit is Beeldig Merelbeke

Groene_kikker_02 Van Inge Böffgen kregen wij meteen al een viertal foto's toegestuurd van een beeldig Merelbeeks plekje: haar eigen tuin waar ze geniet van de schoonheid van haar kikkers en salamanders. Wij vonden de beelden alvast een plaatsje waard.

Laat ons uw mooiste beeld van Merelbeke zien!

Scheldevallei_macro_2 Vakantie is voor velen verre oorden bezoeken en achteraf met een flink verlichte portefeuille terugkomen. En voor de gelukkigen ook met een rist foto's van het bezochte vakantieparadijs.

Om mooie beelden te schieten, moet je echter niet ver gaan en is uw eigen Merelbeke ver genoeg. Dat bewijst onze vriend-fotograaf Jeff Van Daele in deze kleine bijdrage. We zijn echter zeker dat ook u mooie plekjes in Merelbeke weet om te fotograferen of reeds fraaie foto's van uw gemeente in de la heeft liggen.
Daarom durven wij u vragen: mail ons eens uw mooiste foto door. Dan plaatsen wij hem op onze website, na de foto's van Jeffrey. En zo kunnen wij onze bezoekers ook elke dag een nieuw aspect van Beeldig Merelbeke tonen.

U kunt ook gewoon klikken op de fotoknop Beeldig Merelbeke op de rechterzijde van de bladzijde ook. Daar komt u op een nieuwe pagina terecht waar u meteen zelf uw foto kunt uploaden. Waarom zou u dit niet doen, hé?

Oudere berichten:
> Wie volgt Kenneth en Smes op?
> Benzinestation Total Flieberg wordt verbouwd
> De Lijn zorgt voor rechtstreekse bus naar de Blaarmeersen
> Olympiatumblers halen zes medailles in Overmere
> Avondwandeling is startschot voor project Melsen
> Gemeenteraad bespreekt nieuw sporthalontwerp
> Bloot in etalage Bloem&Pot: kunst of kul?
> Fietsroute langs Pontweg is compleet ondergelopen
> Wie wint eerste Groene Pluim?
> Hoe duur is het wonen in Merelbeke en zijn deelgemeenten?
> 'Flanders from the air'-wedstrijd heeft een winnaar
> Oorlogsfilms kijken in 't Groenendal
> Een chauffeur op tien keek te diep in het glas
> Gezocht: lesgevers voor sportactiviteiten
> College in beroep tegen hoogbouw aan Potaardeberg
> Lifestyletips, trips en hits uit jouw buurt
> Eurotuin brengt je in vakantiestemming
> Er wordt weer 'gebakkerd' voor Drie Koningen
> Gelukkig nieuwjaar, Merelbeke!
> Politiezone lauwert haar speurders

Archieven per maand:
| februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Merelbeke blogt

  • André Vlerick blogt over Merelbeke.

    Pintenaar en onderwijzer van opleiding. André loopt hier al 45 jaar rond, waarvan ook al ruim 15 in Merelbeke. Hij houdt van fotografie en loopt tussen de Merelbekenaars met een open maar kritische blik, een luisterend oor en een hart voor wat er leeft en beweegt.

Zoeken

Nieuws uit merelbeke

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!