Home  Regio  merelbeke  merelbeke blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Merelbeke?
Laat het weten aan:
André Vlerick
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Enca Caen steekt de Moerdijk over

Kindermoord_enca_caen Activistisch kunstenaar Enca Caen is er in eigen land ondertussen in geslaagd 25 burgemeesters te overtuigen een gipsen hand tegen kindermishandeling en -moord te aanvaarden en een statement tegen zinloos geweld te maken.

Zijn actie heeft ondertussen bij de Nederlandse buren ook al wat los gemaakt. Nederlands kinderombudsman Jos Aalders heeft het protestbord van de Merelbekenaar duidelijk opgenomen in een wervend filmpje op You Tube dat oproept om geweld tegen kinderen de wereld uit te helpen en de kinderombudsdienst te steunen. U kunt het filmpje bekijken door hier te klikken.

Reacties

Iedere dag

Sta ik op met angst
Angst om het nieuws te zien
Het nieuws te lezen
Want bijna iedere dag lees je het weer
Een Kind vermist
Een kind ontouderd
Een kind mishandeld
Een kind Misbruikt
Een kind ontvoerd
Of weer een kind vermoord
Dat doet mij zeer
Zo klein vaak
Zo teer
Af en toe kan ik gewoon niet meer
En schrijf er dan maar over
Om zo te kunnen blijven strijden
Tegen deze onmensen
Die dit kinderen aandoen
Laten wij met ons alle alert blijven

J.Aalders Kinderombudsman

 Jos Aalders op 13 februari 2008 om 08:51

Baby's worden gebruikt als bompakket, Epidemie van verkrachtingen in Afrika, Elke drie seconden sterft een kind op de wereld, Elke zeven seconden wordt een vrouw mishandeld, Door verkrachting en huiselijk geweld verliest een vrouw in demografische ontwikkelingslanden wel 5% van haar gezonde reproductieve levensjaren, Onder meisjes en vrouwen tussen 15 en 44 jaar veroorzaakt gender-geweld meer sterfgevallen en vermingkingen dan kanker, malaria, verkeersongelukken en oorlogshandelingen bij elkaar opgeteld, 1 op 4 vrouwen wordt fysiek mishandeld tijdens haar zwangerschap, meer dan 130 miljoen meisjes ondergaan één of andere vorm van genitale mutilatie, om de drie dagen wordt een vrouw door haar echtgenoot vermoord,, 60 miljoen meisjes van voornamelijk Aziatische afkomst zijn spoorloos als gevolg van kindermoord, selectieve abortus, moedwillige verhongering of omdat gezondheidszorg hun onthouden werd, jaarlijks worden er 500.000 meisjes uit arme landen, met name uit Oost-Europa naar west-Europa ontvoerd voor de sex-industrie, en dan gaan we maar zwijgen over België en Nederland. WAKKER WORDEN VLAANDEREN HET IS TIJD OM OP TE STAAN, trek je bek open en reageer hier op dit forum of zijn wij allen lafaards die de moed niet durven op te nemen om de rechten van kinderen en vrouwen te verdedigen in onze samenleving????????? WAAR ZITTEN DIE VLAAMSE LEEUWEN MET HUN GROTE BEK EN VALSE KLAUWEN???????? Enca Caen

 Enca Caen op 15 februari 2008 om 20:45

Mr. Caen, u spreekt daar o.a. over genitale verminking, geweld tegen vrawen enz. Het is natuurlijk zo dat van de calamiteiten die u daar opsomt een aantal niet gerelateerd zijn aan een bepaalde religie die zoals u weet een personage dat het met kinderen deed vereert. De abortusproblematiek voor meisjes is in Azie inderdaad een probleem dat met de islam niets te maken heeft.

Maar men kan toch stellen dat honderden miljoene vrouwen beter af zouden zijn als bewuste religie hun niet voorhield/voorschreef dat ze in het beste geval maar de helft waard zijn van een man, dat hun clitoris moet afgesneden worden, dat ze mogen ter dood gebracht worden in geval van overspel of als ze niet akkoord gaan met een gearrangeerd huwelijk met hun kozijn etc etc etc.

Gezien het feit dat er naar schatting 1,3 miljoen moslims zijn kunnen we met vrij grote zekerheid stellen dat ca. 650 miljoen mensen van vrouwelijke kunne zich in meerdere of mindere mate in een of meerdere der penibele situaties die u daar opsomt bevinden.

U vraagt daar: "WAAR ZITTEN DIE VLAAMSE LEEUWEN MET HUN GROTE BEK EN VALSE KLAUWEN???????? "

WELNU MR. ENCA CAEN ER IS HOOP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

OOK IN BELGIE WORDEN WIJ IN TOENEMENDE MATE GECONFRONTEERD MET AFGESNEDEN CLITORISSEN, VROUWEN DIE VERROT GESLAGEN WORDEN DOOR HUN MAN EN DOCHTERS DIE DOODGESCHOTEN WORDEN OMDAT ZE CHRISTENKAFIRS DATEN. WE PRATEN OVER DE KANKER VAN DE ISLAM MR. ENCA CAEN!!!!!!!!!!!!!!!

U KUNT NU LID WORDEN VAN DE ENIGE VLAAMSE PARTIJ DIE ONDUBBELZINNIG TEN STRIJDE TREKT TEGEN VROUWENMUTILATIE, GEWELD TEGEN VROUWEN EN VOOR GELIJKE RECHTEN VAN VROUWEN!!!!!!!!

U KUNT LID WORDEN VAN VLAAMS BELANG MR. ENCA CAEN!!!!!!!

DOEN!!!!!!!!!!!!!!!!

Ge kunt u natuurlijk ook ophouden in de omgeving van Spirit, Groen!, SP.a en hun hoofddoekadorerende coryfeeen Bettina Geysen, Tessa Vermeiren etc etc. Als ik me niet vergis heeft laatstgenoemde zottin en SP.a sympathisante, Ayaan Hirsi Ali, die voor dezelfde nobele zaak strijdt als u, een zelfmoordterroriste genoemd.


 Enca Caen op 2 april 2008 om 21:42

2 MERELBEEKSE KUNSTENAARS STUNTEN:

SENSIBILISATIEPROJECT TEGEN IEDERE GEWELDVORM GROOTSTE OOIT

Waarschijnlijk hadden kunstenaar Enca Caen en ambassadeur Martin Uvijn, van het project "70 burgemeesters tegen iedere vorm van geweld" nooit gedacht dat hun project zo snel zijn doel zou bereiken, zelfs doorbreken.

Het was de Merelbeekse activistische kunstenaar Enca Caen die het idee opvatte om 70 handen te vervaardigen in de gips die symbool moesten staan voor het verzet tegen iedere vorm van geweld. Aan de Vlaamse burgemeesters werd gevraagd of ze zo een hand gratis wilden aanvaarden. De voorwaarde was dat de burgemeesters dan een kunstenaar of eventueel een academie zochten om de handen artistiek te bewerken en deze dan tentoon te stellen in het inkomforum van hun gemeentehuis.

Burgemeester Fillip Thienpont mocht, eind oktober vorig jaar, als eerste een door de Merelbeekse topkunstenaar en ontwerper van de affiche van de Memorial Van Damme, Martin Uvijn bewerkte hand onthullen.

Omdat het project van iedereen is, en iedereen aanbelangt wil Enca Caen zich naar de media toe doelbewust op de achtergrond houden. Dit is een opstelling die respect afdwingt en die we met zijn allen daarom moeten aanvaarden. Om die reden vroeg hij dan ook aan Martin Uvijn of deze de ambassadeursrol van het project wilde op zich nemen hetgeen de kunstenaar ondanks zijn drukke bezigheden en agenda prompt aanvaarde.

Geweldloosheid is steeds de onderliggende structuur geweest in mijn werk en zou zelfs hypocriet geweest zijn om op Enca’s vraag niet in te gaan, te meer dat ik een grenzeloze bewondering had voor het werk en gedrevenheid van die man zegt Martin Uvijn zelf.

Wat weinigen voor mogelijk hielden gebeurde dan half mei uiteindelijk toch toen de burgemeester en het schepencollege van Brasschaat bevestigden de 70ste hand te aanvaarden. Het project was geslaagd. Met de deelname van momenteel 74 gemeenten en steden is dit project het grootste en krachtigste in zijn soort dat ons land ooit gekend heeft.

"70" staat voor de tekst "De aarde is doordrenkt met het vocht van ontbindende kinderlijken, stop kindermoord" en dit omdat het project aanvankelijk een aanklacht moest zijn tegen het gebruik van de duizenden kindsoldaten in conflictgebieden. Alle handen waren reeds klaar toen Enca Caen tot de vaststelling kwam dat ook in ons eigen Vlaanderen niet van geweld gespaard gebleven is.

Omdat de kaap van 70 burgemeesters reeds overschreden is en door het grote succes doorbreekt het project dus door zijn doel. Het ligt zeker niet in de aard van Enca Caen deze burgemeesters die zich engageren, om geen geweld te accepteren op hun grondgebied, te laten in de kou staan en momenteel is daarvoor een oplossing gevonden. Er worden extra handen vervaardigd om de ketting tegen iedere vorm van geweld te verlengen. 1 september is echter de uiterste datum waarop burgemeesters nog kunnen participeren.

De kracht van dit sensibiliseringsproject zit hem waarschijnlijk in het feit dat het zich onderscheid van alle andere projecten doordat het voornamelijk sensibiliseerd tegen geweld gepleegd tegen vrouwen, kinderen en senioren. Ook voor incestslachtoffers moet het project drempelverlagend werken. Het is het soort geweld dat de media niet haalt maar toch in uw eigen straat gebeurt want uit onderzoek is gebleken 1 op 10 Vlaamse gezinnen erdoor getroffen word.

In de vredesstad Ieper zullen de handen dan in het voorjaar van 2009 een ketting vormen tegen geweld in onze samenleving in de Lakenhalle, juist voor het Flanders Field museum.

De onthulling van de hand van Waasmunster op 4 juni om 19u in het gemeentehuis moet een orgelpunt worden midden in het project. De hand is er beschilderd door het 11-jarige allochtone meisje Tulin Sahin. Tulin en haar moeder zijn op 12 januari 2005 het slachtoffer geworden van een gewelddelict, waarbij haar vader en 2 broertjes omkwamen. Tulin woont nu samen met haar mama in Waasmunster. Voor haar komt nooit een einde aan de gevolgen van geweld. Het project tracht te voorkomen dat de maatschappij blind wordt voor geweld. Het verwoest mensenlevens en kost de gemeenschap een hoop geld.

Martin Uvijn; Het gebruik van geweld is voornamelijk een uiting van zwakheid. Winnaars zijn er nooit, enkel verliezers. De enige winnaars zijn de talrijke burgemeesters die bereid gevonden werden om de hand te aanvaarden om zo een signaal te geven naar de bevolking toe (waar zij van alle beleidsvoerders het dichts bij staan) dat geweld op hun grondgebied nooit zal geaccepteerd worden.

Meer info: http://www.martinuvijn.be/start.htm

Lijst van de participerende gemeenten en steden.

Ieper, Sint-Truiden, Izegem, Kasterlee, Merelbeke, Melle, Gent, Eeklo, Zottegem, Heers, Kapelle-Op-Den-Bos, Gistel, Rotselaar, Kuurne, Arendonk, Geel, Lierde, Borgloon, Geraardsbergen, Opwijk, Kruibeke, Niel, Blankenberge, Tielt, Gavere, Dendermonde, Dilbeek, Lo-Reninge, Gingelom, Spiere-Helkijn, Grimbergen, Tongeren, Waasmunster, Zemst, Staden, Wortegem-Petegem, Geetbets, Poperinge, Langemark-Poelkapelle, Deinze, Zwalm, Linter, Waarschoot, Oudenburg, Meise, Oosterzele, Stekene, Peer, Kaprijke, Galmaarden, Nazareth, Opglabbeek, Houthalen-Helchteren, Wetteren, Bredene, Oostkamp, Assenede, Putte, Laarne, Kinrooi, Hamme, Torhout, Tielt-Winge, Sint-Niklaas, Zelzate, Ternat, Sint-Amands, Herselt, , Heusden-Zolder, Brasschaat, Lichtervelde, Mechelen, Bornem, Harelbeke.


 Enca Caen op 1 juni 2008 om 18:05

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Merelbeke blogt

  • André Vlerick blogt over Merelbeke.

    Pintenaar en onderwijzer van opleiding. André loopt hier al 45 jaar rond, waarvan ook al ruim 15 in Merelbeke. Hij houdt van fotografie en loopt tussen de Merelbekenaars met een open maar kritische blik, een luisterend oor en een hart voor wat er leeft en beweegt.

Zoeken

Nieuws uit merelbeke

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!