Home  Regio  merelbeke  merelbeke blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Merelbeke?
Laat het weten aan:
André Vlerick
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Vogelopvangcentrum zoekt vrijwilligers

GroenvinkNick De Meulemeester en zijn vrijwilligers in vogelopvangcentrum Het Reservaat aan de Liedermeersweg 14 hebben momenteel de handen meer dan vol met het met de hand opkweken van jonge en gewonde vogels die uit het nest gevallen zijn of met een kat kennis hebben gemaakt. De jonge groenvink op de foto hierboven is hiervan een mooi voorbeeld. Nick kan dus best nog wat extra hulp gebruiken.

Daarom is er zondag 8 juni in de namiddag een speciale kijkdag. Hierop hoopt de asielhouder nieuwe, bijkomende vrijwilligers aan te trekken. Wil u niet zo lang wachten, dan kan u zich nu al persoonlijk aanmelden in Het Reservaat, Liedermeersweg 14 of eerst eens bellen op 09-230.46.46.

Aparte beoordelingscommissie voor gemeentesecretaris en financieel beheerder

De Merelbeekse bestuursmeerderheid heeft beslist een aparte gemeenteraadscommissie op te richten om op geregelde tijdstippen het werk van de gemeentesecretaris en de financieel beheerder (de vroegere gemeenteontvanger) te beoordelen.

De oppositie is daar tegen omdat ze vindt dat dit ook perfect kan gebeuren in de al bestaande commissie Algemeen beleid. Nu vrezen ze dat dit extra vergaderingen en dus ook zitpenningen zal kosten.

'Dat is larie', meent de burgemeester. 'Of het nu om een vergadering van de nieuwe commissie gaat of om een extra vergadering van de bestaande: de prijs blijft hetzelfde', smoorde hij de kritiek meteen.

Grote gemeentegebouwen krijgen zonnepanelen

De gemeenteraad besliste deze week te investeren in 2,3 miljoen euro aan zonnepanelen om een deel van de energievoorziening mee te verzorgen van de grootste gemeentelijke gebouwen, zijnde het gemeentehuis, de bibliotheek, de sporthal en het gemeentelijk zwembad.

Bedoeling is de panelen te renten of te leasen voor een termijn van 20 jaar. Op dat moment kan dan nog worden beslist of de gemeente ze aankoopt of niet.

Volgens schepen van Leefmilieu Jan Jonckheere (Open VLD) moet deze - toch wel zware - investering op vrij korte termijn zichzelf terugwinnen in minder verbruik en minder schadelijke uitstoten.

Merelbeekse senioren hebben het goed

Senioren1 Onlangs werden de cijfers bekend gemaakt van een grootschalig behoefteonderzoek door de VUB bij de Merelbeekse senioren. 461 inwoners boven de 60 jaar werden door professor Dominique Verté en zijn team ondervraagd. Het onderzoek levert enkele opvallende gegevens op.

De gemiddelde leeftijd van de Merelbeekse seniorenpopulatie is 74,2 jaar: de hoogste van alle gemeenten waar de prof al een gelijkaardig onderzoek hield. Bijna 80 procent van de senioren geniet van een deftig pensioen en komt daar ruim mee toe. 10 procent moet het echter stellen met minder dan 1.000 euro in de maand en leeft eigenlijk in armoe.

Ongeveer 85 procent van de senioren bezit een eigen huis, wat ook opvallend veel is in vergelijking met de rest van Vlaanderen. Bovendien blijken de woningen in de meeste gevallen goed aangepast aan de problemen van de leeftijd. Bejaarden die in hun woonst de hulp nodig hebben van kinderen, huisarts of verpleging zijn hierover zeer tevreden.

De zaken waar de ondervraagden het moeilijk mee hebben zijn zowat dezelfde als in de rest van Vlaanderen: verkeer en mobiliteit en lawaaihinder. Eén probleem springt er in Merelbeke wel uit en dat is een gebrek aan postkantoren. Bijna 40 procent van de ondervraagden stoort zich daaraan. Nog een opvallend gegeven is dat slechts weinig ondervraagde senioren als vrijwilliger actief zijn of aansluiting vonden bij een ouderenvereniging. 10 procent vrijwilligerswerk en slechts 22 procent lidmaatschap van een seniorenbond is volgens Verté echt wel laag.

De gemeente en het OCMW willen op basis van deze gegevens nu een ouderenbeleidsplan opmaken. Dat wordt geen simpele klus als u het ons vraagt.

Taverne De Oase wint toegankelijkheidsprijs

Oase Stephane Rooseleers en Rita Van den Berghe van taverne De Oase aan de Hundelgemsesteenweg 1050 hebben vanavond van het gemeentebestuur de toegankelijkheidsprijs gekregen voor de initiatieven die ze namen om hun zaak toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken voor mensen met een beperking of handicap.

Ook in 2006 dong het koppel al naar de prijs. Die ging toen naar taverne De Coene in Munte. Ondertussen werden op basis van het juryrapport van toen aan de taverne nog een aantal aanpassingen en verbeteringen aangebracht. Zo werd de ingang tot de zaak geplaveid, kwam er een bredere toegangsdeur, werden aangepaste toiletten geïnstalleerd en kwam er ook een degelijke toegang naar de achterliggende tuin.

Dit wist de jury, bestaande uit Erwin Beckers (Hachiko), Lut Govaert (werkgroep personen met een handicap van de welzijnsraad), Marcel Lemmens (KVG) en Björn Vyncke (ambtenaar van de dienst sociale zaken en huisvesting) zeer te waarderen. De prijs levert Stephane (die zelf doof is) en Rita een geldsom op van 500 euro, een trofee en een diploma.

Merelbekenaar tweede in glasdesignwedstrijd

Triple_nipple Pieter Martin (21) uit het Gentbos 22, student aan de Hogeschool West-Vlaanderen (Industrieel Productontwerp), heeft met zijn ontwerp 'Triple Nipple' de tweede prijs gewonnen in de Belgische editie van de Bombay Sapphire Designer Glass Competition 2008. Deze wedstrijd wil jonge designers een duwtje in de rug geven en beloont uitstekend hedendaags design.

Zij moesten hun versie maken van het bekende martini cocktailglas. De jury beoordeelde hun ontwerp op functionaliteit, innovatie, esthetische kwaliteiten en vooral ook inspiratie op de bekende blauwe fles van de Bombay Sapphire gin.

De Triple Nipple is zowel een glas als een shaker. Het glas bestaat uit twee delen: een glazen bol met drie bevestigingsnoppen en een drie-armige rubber die aan deze noppen bevestigd kunnen worden. De rubber kan over de glasopening worden geklemd en dient dan als shaker. Draai de rubber 180 graden en dan wordt deze de voet van het glas. Erg creatief, praktisch en trendy, zo besloot de jury, én het ontwerp geeft een nieuwe dimensie aan het concept 'glas'.

ISEL Foundation houdt Flower Art Biënnale

Ivan_poelman_7930_low_res

Wij tonen u graag deze bloemencreatie van florist Ivan Poelman. Hij is één van de acht Belgische bloemenkunstenaars die sinds afgelopen weekend tentoonstellen in het fraaie landhuis van de ISEL Foundation aan de Van Laetestraat 1.

In het Victoriaanse pand kun je werk van hem en van Geert Patty, Ann Desmet, Lies Martens, Moniek Vanden Berghe, Tomas De Bruyne, Paul Pierre Leysen en Herman Van Dionant bewonderen in confrontatie met doeken van enkele beroemde bloemenschilders uit vorige eeuwen. Deze Flower Art Biënnale zal door ISEL voortaan tweejaarlijks worden georganiseerd.

In het omringende park van 15 hectaren kun je als bezoeker trouwens ook weer een nieuwe beeldententoonstelling bezoeken. Op 30 en 31 mei gaat er om 18 uur ook een klassiek concert door, gebracht door het da Vinci-kwartet. Zij brengen Der Tod und das Mädchen van Franz Schubert.

Op 29 mei, 1, 5, 6, 7 en 8 juni zijn de tentoonstellingen van 10.30 uur tot 18 uur te bezoeken; op 30 en 31 mei zelfs tot 20 uur. Een toegangskaartje kost 7 euro. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen.

Proevertjestocht voor Senegal

Wandelliefhebbers en genieters van het goede leven: u moet vrijdag 30 mei naar Munte. Daar houdt men die dag van 19 tot 21 uur een proevertjestocht. Dit is een avondwandeling van 6 km door de natuur, met start op het Kerkplein en versnaperingen en drankjes onderweg. De opbrengst gaat naar schooltjes in Passy en Guagué (Senegal). Info en kaartjes 5 euro reserveren bij Micky Van Caneghem, tel. 09-362.48.98. Aan de start betaal je 6 euro.

Meer spinningfoto's online

Spinmarathon_148 Zoals u kunt zien, hebben schepenen De Clercq en Balthazar zich in de vooravond behoorlijk in het zweet gewerkt tijdens het laatste van de 24 uren spinning door Paul De Coninck. Meer foto's hierover van Freddy Vlassenroot, vindt u hier.

Spinningmarathon zit er op

Dsc03240 De spinningmarathon van Paul De Coninck zit er op. De man wist de afgelopen 24 uur ruim 450 mensen op de spinningfiets te krijgen tegen een vergoeding voor het goede doel; het kinderkankerfonds van het Gentse UZ. Het laatste uur van zijn onderneming wist hij zelfs nog de Gentse schepenen Matthias De Clercq en Tom Balthazar en actrice Kader Gurbuz te strikken.
Wij hopen u hiervan binnenkort nog enkele beelden te kunnen tonen.
Ondertussen kunt u door hier te klikken alvast genieten van de foto's die Freddy Vlassenroot vrijdagavond maakte.
Hoeveel de actie uiteindelijk opdracht kon De Coninck nog niet meedelen omdat er nog steeds geld bleef binnenkomen.

Oudere berichten:
> Wie volgt Kenneth en Smes op?
> Benzinestation Total Flieberg wordt verbouwd
> De Lijn zorgt voor rechtstreekse bus naar de Blaarmeersen
> Olympiatumblers halen zes medailles in Overmere
> Avondwandeling is startschot voor project Melsen
> Gemeenteraad bespreekt nieuw sporthalontwerp
> Bloot in etalage Bloem&Pot: kunst of kul?
> Fietsroute langs Pontweg is compleet ondergelopen
> Wie wint eerste Groene Pluim?
> Hoe duur is het wonen in Merelbeke en zijn deelgemeenten?
> 'Flanders from the air'-wedstrijd heeft een winnaar
> Oorlogsfilms kijken in 't Groenendal
> Een chauffeur op tien keek te diep in het glas
> Gezocht: lesgevers voor sportactiviteiten
> College in beroep tegen hoogbouw aan Potaardeberg
> Lifestyletips, trips en hits uit jouw buurt
> Eurotuin brengt je in vakantiestemming
> Er wordt weer 'gebakkerd' voor Drie Koningen
> Gelukkig nieuwjaar, Merelbeke!
> Politiezone lauwert haar speurders

Archieven per maand:
| februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Merelbeke blogt

  • André Vlerick blogt over Merelbeke.

    Pintenaar en onderwijzer van opleiding. André loopt hier al 45 jaar rond, waarvan ook al ruim 15 in Merelbeke. Hij houdt van fotografie en loopt tussen de Merelbekenaars met een open maar kritische blik, een luisterend oor en een hart voor wat er leeft en beweegt.

Zoeken

Nieuws uit merelbeke

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!