Home  Regio  merelbeke  merelbeke blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Merelbeke?
Laat het weten aan:
André Vlerick
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Oproep tot deelname aan klimaatwijken

Wij kregen een noodkreet van de klimaatwijkcoördinator dat er in extremis zo goed als geen mensen zijn gevonden om deel te nemen aan het 2e jaar klimaatwijken in Merelbeke. Reden: de nieuwe duurzaamheidsambtenaar is nog maar enkele maanden in dienst en kreeg een resem andere prioriteiten voor hij aan klimaatwijken kon beginnen.
Daarom lanceert Groen!-raadslid Frank Monsecour een oproep om met alle mogelijke vrienden, geliefden en sympathisanten - bij voorkeur 10 gezinnen in totaal - toch nog een groep te vormen, zodat het project alsnog kan doorgaan
Misschien voelt u zich wel geroepen. Te doen: tellerstanden bijhouden van november tot april en intussen energiezuinig leven. Graag zeer snel antwoord aan Frank Monsecour, frank.monsecour@skynet.be. Daar kun je ook met verdere vragen terecht.

Afrit Merelbeke zoekt lesgevers

Computerles De gemeenteraad boog zich gisteren (28 oktober) over het jaarverslag en de rekening 2007 van de vzw Afrit Merelbeke en over de vernieuwde statuten van de vzw. Die werden allemaal goedgekeurd.
Vlaams Belang-raadslid Paul De Ganck betreurde wel dat er het laatste jaar geen computerlessen meer gegeven werden bij gebrek aan lesgevers. Hij vroeg schepen van Cultuur Bertrand (sp.a/vlaams progressieven) om via het Infomagazine nog eens een oproep te lanceren.
Die oproep staat er volgens Vrijens in het novembernummer van het boekje sowieso al in.
Bloglezers die zich geroepen voelen om op vrijwillige basis hun mede-Merelbekenaars met de pc en zijn meest courante programma's vertrouwd te maken, kunnen zich meteen melden aan de onthaalbalie in het gemeentehuis.

Hou u op het kerkhof aan de regels

Allerheiligen De gemeentelijke begraafplaatsen van Merelbeke, Bottelare, Schelderode, Melsen, Lemberge en Munte zijn dagelijks toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
Onderhoud van de graven moet gebeuren op weekdagen van 7.45 tot 16 uur.
Onderhoud is verboden op zondagen en wettelijke feestdagen, op 2 januari, 11 juli, 2 en 15 november, 26 december en de laatste drie werkdagen van oktober.
Van 29 oktober tot 15 november mag je planten en bloemen enkel weghalen met medeweten van het toezichthoudend personeel.
Deze regeling geldt niet voor het kerkhof van Ledeberg (Hundelgemsesteenweg - grondgebied Merelbeke). Dat staat onder het toezicht van de stad Gent.

Karen Dhollander stapt uit OCMW-raad

CD&V/N-VA-politica Karen Dhollander heeft beslist, nu ze langer als gemeenteraadslid moet aanblijven in opvolging van Felien De Smedt, haar mandaat als OCMW-raadslid ter beschikking te stellen. Dat vermijdt volgens haar onnodige cumul.
Zij wordt opgevolgd door de 51-jarige Roger De Moor uit Schelderode. Moorken, zoals hij bekend is in carnavalmiddens, is al een tijdlang een zeer trouwe partijmilitant en stond al tweemaal (in 2000 en 2006) op de christendemocratische lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Morgen dinsdag mag hij in de gemeenteraad de eed afleggen.

Merelbeke krijgt weer roofvogeldag

Buizerd_buteobuteo_02 Zaterdag 25 oktober vindt in en om gemeenschapscentrum 't Groenendal, Brandegems Ham 5 opnieuw een Oost-Vlaamse roofvogeldag plaats. Die staat zoals vorige keer compleet in het teken van onze inlandse dag- en nachtroofvogels.
Er kan worden deelgenomen aan verschillende natuur- en vogelwandelingen o.l.v. een ervaren gids, er kan een bezoek aan het vogelopvangcentrum van Merelbeke worden gebracht, deelgenomen worden aan een trektelling op zoek naar overvliegende roofvogels of even gekuierd binnen tussen de vele mooie infostandjes van diverse verenigingen waar men alle info aangaande deze prachtige vogels kan aantreffen en opvragen aan de aanwezige roofvogelkenners!
Deze dag staat open voor iedereen en alle leeftijden alsook voor de natuurliefhebbers.
Deelnemen kan voor een hele of een halve dag. Het voormiddagprogramma start omstreeks 9.30 uur; het namiddaggedeelte vanaf 14 uur.
Men kan ook per losse activiteit deelnemen. Gezien het aantal deelnemers per losse activiteit beperkt is, wordt aanbevolen vooraf in te schrijven, maar het kan ook nog op zaterdag zelf.
Meer info uitsluitend op tel. 0474-41.65.81.

Middenstandshuis heropent met tentoonstelling

Werk_fourelane Op donderdag 23 oktober opent taverne Het Middenstandshuis opnieuw de deuren na een vakantieperiode die helaas anders uitdraaide dan voorzien. Maar Didier, de uitbater, verliest er de moed niet door en is blij opnieuw zijn klanten te mogen welkom heten in zijn zaak. Je kunt er nog steeds terecht voor gezelligheid, een goed glas, een lekker hapje en een permanente tentoonstelling.
Dit keer mag Inge Böffgen er weer exposeren. Waar zij vroeger van de computer niet was weg te slaan, spendeert ze haar tijd nu vooral met schilderens. Zij stelt er haar nieuwste en vooral kleurrijkste werken voor. Blikvangers zijn vooral haar nieuwe, meerdelige panelen. In plaats van grote doeken worden nu de schilderijen als puzzels samengesteld uit verschillende panelen, zelfs met een andere dikte. Ideaal om op te hangen als accent in een modern interieur. Met een aangepaste verlichting op het doek trekken de werken de aandacht van iedere bezoeker.
Inge Böffgen stelt nog tentoon tot 23 november in het Middenstandshuis. Dat vind je nog steeds op de hoek van de Hundelgemse- en de Lembergsesteenweg, net aan de rand van het dorpscentrum.

Kleinvee vult weer de gemeentehallen

Volkstuinen Kleinveevereniging 'Het Neerhof Werk van den Akker-Land van Aalst' organiseert op 25 en 26 oktober in de Gemeentehallen (Kloosterstraat) haar jaarlijkse nationale kleinveetentoonstelling. Tegelijk hebben er dit jaar opnieuw de provinciale wedstrijden van Oost-Vlaanderen voor neerhofdieren plaats.
Om en bij de 1.500 park- en watervogels, hoenders, krielen, duiven, konijnen en cavia's worden er gekeurd en tentoongesteld. Een aantal dieren worden te koop aangeboden.

De grootste kleinveeshow van de provincie vormt de ideale gelegenheid om met fokkers van rasdieren incontact te komen én om de wondermooie diversiteit van onze neerhofdieren te ontdekken. Buiten wedstrijd worden paardjes, schapen, geiten, vogels, enz. geshowd. Standen met betrekking op de
neerhofdieren zullen de geïnteresseerden van de gewenste informatie voorzien. Tevens zullen een imker en de wijnmakersgilde van Merelbeke de bezoekers graag te woord staan.

Verder wordt eveneens voor de tiende maal een unieke eierenkeuring op het getouw gezet. Zij vormt een interessante meerwaarde voor de manifestatie en vormt één van de mooiste presentaties in zijn soort, te lande.

Het bestuur en het organiserend comité nodigen hierbij iedereen van harte uit. Een tijdje kuieren tussen de top van de Oost-Vlaamse neerhofdieren en ander dierlijk moois, loont beslist de moeite.
Officiële opening : vrijdag 24 oktober om 20 uur.
Data en openingsuren voor het publiek : zaterdag 25 oktober van 10 tot 22 uur, zondag 26 oktober van 10 tot 17 uur.

Prijsuitreiking op zondag om 15.30 uur.
De toegangsprijs bedraagt 3 euro en wie in het bezit is van een reductiekaart betaalt 2 euro.
Meer info op e-mail: wvda.lva.merelbeke@scarlet.be

Om u in de sfeer te brengen, vindt u hieronder enkele foto's van vroegere prijswinnaars.

Brahma_kip


Chabo_kriel


Ekstereend


Eierenkeuring

Voskonijn

Cinemaliefde duurt al 65 jaar

AchielgermaineOfficieel zijn ze pas op 21 oktober 65 jaar getrouwd. Toch vierden Achiel Waege en zijn vrouw Germaine Derveaux vandaag, zondag 19 oktober, al hun briljanten huwelijksjubileum met zoon Freddy en dochter Mireille, kleinkinderen en achterkleinkinderen en familie in feestzaal Van Caneghem vlakbij de Plataan.
De 88-jarige Achiel weet nog goed hoe hij destijds zijn Germaine (86) leerde kennen. 'Ik voetbalde in mijn jonge jaren en na een match aan de Kriephoek in Semmerzake was ik met mijn neef voor het slechte weer gaan schuilen in Gavere in de cinema. Daar zag ik haar. Het was het schoonste meiske van de hele zaal. Na de voorstelling werd ze door enkele jongens lastig gevallen. Ik ben er naast gaan zitten om haar te beschermen tegen enkele opdringerige jongens en mocht haar daarna meteen naar huis brengen. We waren allebei meteen verkocht.'
Het paar trouwde in Schelderode in volle oorlogstijd. 'Onze ouderlijke woning was vrij gekomen en ik had mijn moeder voorgesteld dat ik er zou intrekken. Ze was meteen akkoord. 'Wel, dan moeten jullie maar trouwen ook', zei ze. Zo is het allemaal vrij snel gegaan.'
Germaine gaf kort na haar huwelijk haar baan in de vroegere Sidac op. Achiel ging bij de NMBS werken: vlak na de oorlog twee jaar als treinbegeleider, daarna 30 jaar als kantoorbediende in het arsenaal van Gentbrugge. Niet slecht voor een jongen die maar tot zijn 14de naar school ging, vindt Achiel.
Het echtpaar kreeg een zoon en een dochter (samen met hun ouders op de foto) en die zorgden voor een behoorlijk nageslacht.

'Eigenlijk mogen wij van geluk spreken dat wij nog steeds samen zijn', zegt Achiel. Dertig jaar geleden werd zijn Germaine namelijk door een auto overhoop gereden vlak voor de deur van dokter Jan Jonckheere, de huidige Merelbeekse financieschepen. Door zijn snel ingrijpen werd zij nog tijdig verzorgd en naar het ziekenhuis gebracht. Het paar was dan ook dolblij dat hij voor het schepencollege de honneurs mocht waarnemen.

Ongeval: motorrijder reageert

In onze krant verscheen vorige donderdag onderstaand bericht:

'Motorongeval

MERELBEKE - In de Gaversesteenweg ter hoogte van de AD Delhaize met de Hundelgemsesteenweg botste donderdagavond een 21-jarige motorbestuurder tegen een personenwagen. De 28-jarige bestuurder van de Opel Meriva wou linksaf slaan en de motorbestuurder merkte dit manoeuvre te laat op. Hij werd met lichte verwondingen naar het UZ Gent overgebracht. (abg)'

Vandaag kregen wij een reactie binnen van Stefan Hoste, de betrokken motorrijder, die toch enkele dingen graag wil rechtzetten.

'Hallo, ik ben de betrokken motorbestuurder. Ik weet niet waar jullie je info hebben gehaald, maar er zijn wel een paar dingen die recht moeten gezet worden vind ik. Het was op de Hundelgemsesteenweg, ik reed richting Merelbeke centrum en de betrokken autobestuurder kwam van Merelbeke centrum en wou de Gaversesteenweg inrijden, waar hij dus - duidelijk aangegeven - niet mag afslaan.

mvg Stefan'

Gouverneur mag vlinderhand overhandigen

Vlinderhand_boss(foto Guy Van Den Bossche)
Christian Lapine van de vzw Zinloos Geweld (met de grote vlinder op zijn buik) kreeg vrijdag in Gavere van provinciegouverneur André Denys als symbolisch provinciaal steungebaar aan de actie van de Merelbeekse kunstenaars Enca Caen en Martin Uvijn een fraaie gipsen vlinderhand tegen Zinloos geweld tegen vrouwen en kinderen overhandigd. De gouverneur liet het gipsen kunstwerk uiteindelijk overdragen door de jonge Tulin, een Oost-Vlaams ex-slachtoffer van geweld tegen kinderen. Lapine en de andere vertegenwoordigers van zijn vzw namen het kunstwerk met grote dankbaarheid aan. Ten slotte maakt samen vechten voor de goede zaak de actie des te sterker, vond hij.

Oudere berichten:
> Wie volgt Kenneth en Smes op?
> Benzinestation Total Flieberg wordt verbouwd
> De Lijn zorgt voor rechtstreekse bus naar de Blaarmeersen
> Olympiatumblers halen zes medailles in Overmere
> Avondwandeling is startschot voor project Melsen
> Gemeenteraad bespreekt nieuw sporthalontwerp
> Bloot in etalage Bloem&Pot: kunst of kul?
> Fietsroute langs Pontweg is compleet ondergelopen
> Wie wint eerste Groene Pluim?
> Hoe duur is het wonen in Merelbeke en zijn deelgemeenten?
> 'Flanders from the air'-wedstrijd heeft een winnaar
> Oorlogsfilms kijken in 't Groenendal
> Een chauffeur op tien keek te diep in het glas
> Gezocht: lesgevers voor sportactiviteiten
> College in beroep tegen hoogbouw aan Potaardeberg
> Lifestyletips, trips en hits uit jouw buurt
> Eurotuin brengt je in vakantiestemming
> Er wordt weer 'gebakkerd' voor Drie Koningen
> Gelukkig nieuwjaar, Merelbeke!
> Politiezone lauwert haar speurders

Archieven per maand:
| februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Merelbeke blogt

  • André Vlerick blogt over Merelbeke.

    Pintenaar en onderwijzer van opleiding. André loopt hier al 45 jaar rond, waarvan ook al ruim 15 in Merelbeke. Hij houdt van fotografie en loopt tussen de Merelbekenaars met een open maar kritische blik, een luisterend oor en een hart voor wat er leeft en beweegt.

Zoeken

Nieuws uit merelbeke

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!