Home  Regio  merelbeke  merelbeke blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Merelbeke?
Laat het weten aan:
André Vlerick
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

André en Clara zijn 65 jaar gelukkig samen

Andr_en_clara_briljant foto Guy Van Den Bossche

André en Clara Joos-Galle uit de Kloosterstraat 82 vierden vandaag in de Salons Caipirinha hun briljanten huwelijksjubileum. Dat deden ze samen met hun zoon Norbert, zijn vrouw en een kransje familieleden en vrienden.

Hij is een geboren en getogen Merelbekenaar en werd er op 25 november 1919 geboren. Zij werd op 21 november 1921 in Melle geboren.

Het koppel leerde elkaar kennen tijdens een dansavond in een café. 'En 't was meteen koekenbak', zegt Clara. André knikt en vertrouwt me toe dat hij haar nog altijd dolgraag ziet. 'Je mag dat echter niet te luid zeggen of je hebt niets meer te vertellen', voegt hij er meteen aan toe.

Hun trouwdag op 27 november 1943 zullen de jubilarissen niet gauw vergeten. 'In het oude gemeentehuis van Melle met de trapjes op', zegt Clara alsof het gisteren was. 'En omringd door mannen van de Gestapo. Zij vergezelden de burgemeester en verloren hem geen 5 minuten uit het oog. Veertien dagen later hebben ze de brave man gefusilleerd.

André en Clara hebben trouwens nog heel levendige herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Hun zoon Norbert werd op 10 april 1944 geboren: tijdens het bombardement op Merelbeke station. 'Van de schrik. Zo'n dingen gebeuren', zegt de man.

Zijn ouders zijn na een leven als arbeiders nog altijd goed bewaard. Dat bewijst dat hard werken niet noodzakelijkerwijze slecht voor de gezondheid is. En alle twee hopen ze het alleszins nog wel een tijdje te rekken. Zolang geest en lichaam goed zijn, is elke dag nog een feest. In elk geval ligt de afspraak voor binnen vijf jaar nu al klaar. 70 Jaar moet volgens de twee tortelduiven op leeftijd ook wel lukken.

Jean-Pierre Rondas te gast op Flora

Jeanpierre_rondas_2 De Merelbeekse en Melse N-VA-tenoren nodigen maandag 1 december iedereen uit naar een politiek geladen maar wel zeer boeiende uiteenzetting door Jean-Pierre Rondas, medestichter van de Gravensteengroep en co-auteur van de vier Gravensteenmanifesten over de staatshervorming. Om 20 uur heeft hij het in het ontmoetingscentrum Flora, Pastoor Clausplein, over de vier manifesten en de 'Staatshervorming: op sterven na dood.' Na de uiteenzetting is er volop tijd voor vragen en commentaren. De toegang is gratis.

Lijs Dedecker voelt zich geviseerd

Regiobutton_gr_gemeenteraad Enkele Merelbeekse Lijst Dedecker-leden (LDD) voelen zich door het huidige schepencollege geviseerd bij het bijwonen van de gemeenteraad. Op de persbanken, die voor de rest ook door andere mensen kunnen worden bezet, plakte dinsdagavond een briefje met daarop 'voorbehouden voor oud-mandatarissen en pers'.
'Die bordjes kwamen er nadat drie leden van LDD in de gemeenteraad van 28 oktober op die plaats waren gaan zitten', zegt politiek secretaris Marc Eggermont. 'Deze mensen volgen al geruime tijd de gemeenteraden en moesten telkens vaststellen dat deze plaatsen openbleven. Op 28 oktober waren ze voor de gemakkelijkheid daar gaan zitten. En dat is blijkbaar bij sommige gemeenteraadsleden in het verkeerde keelgat geschoten. Wij waren dan ook verrast door deze bordjes; wisten niet dat dit voorbehouden plaatsen zijn. Daar is nooit over gecommuniceerd en blijkbaar voelen bepaalde gemeenteraadsleden de hete adem van de LDD.'

'We vinden het natuurlijk jammer dat dit op zo'n manier moest gebeuren', aldus nog Eggermont. 'Dit kan je op een natuurlijke wijze oplossen, op een verbale manier was hier correct geweest. Blijkbaar kan onze gemeenteraad niet communiceren met nieuwe partij collega's of gaan ze wachten tot hun nederlaag gekend is in 2012?'

Wij hadden graag schepen van Informatie en Communicatie Bertrand Vrijens (SP.A/Vl. Pro) om een reactie gevraagd, maar zijn om allerlei redenen nog niet toe gekomen. Hopelijk kunnen wij u dit morgen vertellen. Wij wilden echter niet nalaten u nu al over deze kleine politieke rel in te lichten.

KWB geeft voetbalvreugde aan jong én oud

Regiobutton_gr_vereniging_2Kwbvoetballers KWB Merelbeke heeft een eigen voetbalploeg en daarbij is iedereen welkom die graag en goed tegen een bal kan trappen. Het geeft vertier voor jong én oud bewijst Etienne Boelaert (vooraan met de geschenkmand), die ons vandaag contacteerde.
Etienne is 70 geworden en is daarmee de oudste speler van de ploeg. Vandaar ook dat zijn collega's hem met een geschenk bedachten. De jongste speler van de ploeg is 17. En toch klikt dit. De mannen amuseren zich namelijk dolgraag en zijn een toffe bende. Etienne speelt nog elke keer mee, om de veertien dagen op donderdagavond van 18 tot 19 uur in de gemeentelijke sporthal.
En de man is blij dat hij kan blijven sporten. Het doet volgens hem deugd aan lichaam en geest en maakt dat hij zich nog steeds goed in zijn vel voelt. Anders word je ziek voor je het weet, meent hij. Etienne hoopt dan ook nog lang te kunnen meespelen en met 'die jonge gasten' na de match in de kantine nog een frisse pint te drinken. Je kunt niet meer verlangen, zegt hij.
Merelbekenaars die het ook (nog) voelen kriebelen, kunnen altijd nog met de voetballende KWB'ers eens contact opnemen. Of gewoon luisteren naar de verhalen die Etienne over zijn sportieve carrière uit zijn hoge hoed tovert.

Frank Galan is dé ster op slotfeest seniorenweek

2006_cantacantacanta_hoes_fullrecto

Zaterdag 22 november was het zover. De afsluiter van de seniorenweek 2008 met Eddy Vroman en Frank Galan. Een bomvolle zaal in ’t Groenendal met ongeveer 230 Merelbeekse senioren. Kort na het binnenkomen kregen ze koffie met lekkere taart terwijl  Eddy Vroman de zaal opwarmde met leuke meezingers. Bij die koude temperatuur buiten was dat wel nodig. En dan kwam de vlaamse Julio Iglesias met twee maal een half uur spetterend optreden. Zijn meeste liedjes bracht hij in de zaal onder het publiek. Iedereen ging gewoon uit de bol. De senioren gingen zelfs van hun stoel om een danspasje te wagen daar waar nog een beetje plaats over was. Bij het liedje “El bandido” zocht hij die bandido op en vond Raf De Winne, die zowaar mee swingde op de mooie muziek. Dan zong hij een Julio Iglesias medley en  werd er  een sliert gevormd van  uitbundige senioren die schouder aan schouder door de zaal trokken.
Tijdens de pauze moesten heel wat senioren achteraan in de zaal met hem op de foto. Geen probleem. Maar uiteraard draaide zijn winkel ook en werden CD's en DVD’s met hopen verkocht. Wat een drukte daar achteraan in de inkom van de zaal.

Tot slot kreeg hij een mooie bloemtuil uit de handen van de voorzittersvrouw, terwijl Eddy Vroman het moest doen met een fles champagne. Op het juiste moment was de schepen voor seniorenbeleid Bertrand Vrijens aangekomen om met een korte speech tot de zaal de seniorenweek 2008 definitief af te sluiten. Wel voldaan eindigde deze prachtige namiddag. Ik zag veel emoties in de zaal van senioren die echt aangedaan waren van dit buitengewoon spektakel. Die avond zullen ze heel goed geslapen hebben. Straks vertrekt Frank Galan voor een lange tijd uit België, richting Duitsland, waar hij net zoals vorig jaar zal deelnemen aan de prestigieuze Duitse concerttournee “ Traummelodien der Volksmusik” samen met veel bekende Duitse artiesten. De kers op de taart van zijn 15-jarige carrière. Ik durf te stellen dat velen onder ons dit in Merelbeke nooit meer zullen meemaken. Dit optreden was gewoon topklasse. En budgettair kan de seniorenraad zich geen duurdere artiest meer permitteren.

Van zodra al het fotomateriaal in ons bezit is proberen we dit beschikbaar te stellen voor iedere geïnteresseerde via de website van Merelbeke. Meer nieuws volgt hierover later.

(met dank aan verslaggever Johnny De Bosschere)

Hand peterschap gaat op reis om actie te (Voeren)

Activistisch kunstenaar Enca Caen wil de Voerense burgemeester Huub Broers steunen in zijn protest tegen het drugsgedoogbeleid over de grens in het Nederlandse Maastricht. Daarom gaat hij met zijn gipsen hand van de peterschap over het handenproject tegen zinloos geweld op bezoek in de faciliteitengemeente. De fraaie hand, met aan de ene zijde de Vlaamse leeuw en aan de andere kant een leeuw met 70 (of 85) klauwen - als symbool van alle gemeenten die zich tegen zinloos geweld verzetten - moet er het symbool worden van een levende handenketting van inwoners uit de grensgemeenten die het drugsgedoogbeleid van de Nederlanders niet nemen. En die dit zeker niet naar Vlaanderen willen zien uitdijen.

Merelbeke wil grannysitting aanbieden

Het gemeentebestuur wil zijn senioren vanaf 2009 een nieuwe dienstverlening aanbieden: grannysitting. Dat betekent dat iemand vereenzaamde bejaarden eens bezoekje brengt, voor hen een boodschap gaat doen, samen met bejaarde de krant doorneemt, ermee gaat wandelen of er gewoon wat bij gaat zitten om een praatje te maken. Dat zou gecombineerd kunnen worden met een goede-morgen-telefoon. Die laatste dienst werd ooit nog door het OCMW waargenomen, maar het gebruik is intussen wat verwaterd.
Het hele systeem zou op poten gezet worden in samenwerking met het PWA, dat hiervoor mensen speciaal zou opleiden. In elk geval besliste het schepencollege al hiervoor 13.000 euro uit te trekken. Daarmee kan ook een deel van de effectieve dienstverlening worden betaald. De rest zou geregeld worden met dienstencheques, die voor een deel ook door de bejaarde zelf worden betaald.
Uit studies blijkt dat hiermee alvast aan een nood in Merelbeke wordt voldaan.
Wij hoorden graag ook eens van u wat u er van vindt. Dat u ook kritisch mag zijn, spreekt voor zich. Dat hoeft echter niet. Ook als u het initiatief toejuicht horen wij het graag.

Bart Van Loo brengt literaire recepten en culinaire verhalen

Kokinfrankrijk_4 Bartvanloo_3Schrijver Bart Van Loo stelt morgen, woensdag 19 november, voor de Week van de Smaak om 19.30 uur in de bibliotheek aan de Dijsegemweg 1 zijn boek Als kok in Frankrijk voor.
Dankzij Als kok in Frankrijk. Literaire recepten en culinaire verhalen liggen culinaire fantasieën en literaire gerechten binnen handbereik. Bart Van Loo wijst op de gastronomische charmes van literaire meesterwerken en onthult de geheimen van  eeuwenoude kookboeken. Hij beschrijft in geuren en kleuren welke Franse keukenprinsen mythische gerechten als vol-au-vent of pêche melba uit hun koksmuts toverden. Onverdroten ontrafelt hij de mysterieuze oorsprong van Franse klassiekers als tripes à la mode de Caen, bouillabaisse en andere cassoulets. Bovendien toont hij zelf hoe het moet. Als kok in Frankrijk is een boek om duimen en vingers bij af te likken.
Bart Van Loo (1973) staat al enkele jaren geboekstaafd als een van de grootste francofielen van de Lage Landen. Net als het geprezen Parijs retour. Literaire reisgids voor Frankrijk vormt Als kok in Frankrijk een onderdeel van zijn eigenzinnige Frankrijktrilogie.

U kunt de lezing door de auteur gratis meemaken. U dient alleen vooraf in te schrijven op tel. 09-210.34.10 of via www.merelbeke.be/xtra (rubriek bibliotheek).

Seniorenweek kent feestelijke start

Senioren_merelbekeFoto Gaetan Regniers

Er was zondag veel volk op de openingsreceptie van de Merelbeekse seniorenweek. Merelbekes wijzen op leeftijd lieten zich de drankjes en hapjes en de mooie serenade door de Koninklijke Harmonie voor God en Vaderland welgevallen. Meteen een mooie inzet vonden de meesten voor een week lang boeiende activiteiten. Daar wil je toch bij zijn.

Van Gyseghems vieren viergeslacht

Regiobutton_gr_goedvolk_2 4xvangyseghem_2In de Salons 't Groenhof in Melle vierde de familie Van Gyseghem onlangs een flink viergeslacht. De jongste van de bende is Basil, geboren op 20 juli 2008 in de Maurits Sabbestraat 7 in Merelbeke. Hij wordt omringd en gekoesterd door zijn vader Kurt (geboren in 1972), grootvader Jean-Pierre (geboren in 1951) en overgrootvader en stamvader Max (geboren in 1922).
Wij wensen de vier stoere mannen van harte proficiat.

Oudere berichten:
> Wie volgt Kenneth en Smes op?
> Benzinestation Total Flieberg wordt verbouwd
> De Lijn zorgt voor rechtstreekse bus naar de Blaarmeersen
> Olympiatumblers halen zes medailles in Overmere
> Avondwandeling is startschot voor project Melsen
> Gemeenteraad bespreekt nieuw sporthalontwerp
> Bloot in etalage Bloem&Pot: kunst of kul?
> Fietsroute langs Pontweg is compleet ondergelopen
> Wie wint eerste Groene Pluim?
> Hoe duur is het wonen in Merelbeke en zijn deelgemeenten?
> 'Flanders from the air'-wedstrijd heeft een winnaar
> Oorlogsfilms kijken in 't Groenendal
> Een chauffeur op tien keek te diep in het glas
> Gezocht: lesgevers voor sportactiviteiten
> College in beroep tegen hoogbouw aan Potaardeberg
> Lifestyletips, trips en hits uit jouw buurt
> Eurotuin brengt je in vakantiestemming
> Er wordt weer 'gebakkerd' voor Drie Koningen
> Gelukkig nieuwjaar, Merelbeke!
> Politiezone lauwert haar speurders

Archieven per maand:
| februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Merelbeke blogt

  • André Vlerick blogt over Merelbeke.

    Pintenaar en onderwijzer van opleiding. André loopt hier al 45 jaar rond, waarvan ook al ruim 15 in Merelbeke. Hij houdt van fotografie en loopt tussen de Merelbekenaars met een open maar kritische blik, een luisterend oor en een hart voor wat er leeft en beweegt.

Zoeken

Nieuws uit merelbeke

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!