Home  Regio  merelbeke  merelbeke blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Merelbeke?
Laat het weten aan:
André Vlerick
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Politiezone lauwert haar speurders

Prdec08_vdr De politieraad van de politiezone Regio Rhode & Schelde huldigde onlangs enkele van haar speurders. Oosterzeels burgemeester Johan Van Durme, hoofd van het politiecollege, mocht hen allemaal een ‘oorkonde voor opmerkelijke daden van beroepsbekwaamheid’ uitreiken. Hoofdinspecteur Dirk Van De Rostyne en inspecteur Johan De Smet - beiden lid van de lokale recherchedienst - werden gelauwerd omwille van hun knap speurwerk in een zaak die uitmondde in het oplossen van meer dan 22 feiten waaronder diefstallen, oplichting, valsheid in geschrifte, ... Het dossier leidde tot de voorleiding van vier verdachten waarvan de twee hoofdverdachten nog steeds zijn aangehouden (een veearts uit Affligem en een man uit Aalst). De totale waarde van de gestolen goederen wordt geschat op ongeveer 125.000 euro en het overgrote deel van de buit kon intussen reeds terugbezorgd worden aan de benadeelden. Ook de inspecteurs Tim Daeze en Claude Vandendorpe van de interventiedienst kregen felicitaties. Dankzij hun opmerkzaamheid konden zij op 11 december een verdachte vatten die net een diefstal had gepleegd van een kluis op de diergeneeskundecampus van de Universiteit Gent in Merelbeke.

Toon je gasten Merelbeke vanuit de lucht

9820_merelbeke4569010807 Sinds kort is het boek Flanders from the Air te koop in de boekhandel, een achttalige publicatie die Vlaanderen in zijn totaliteit laat zien aan de hand van meer dan 200 luchtfoto’s. Het boek is een realisatie van Vlaanderen vanuit de Lucht, een samenwerking tussen Paramount Helicopters, Sourbron Fotografie en Redactiebureau Palindroom. Voor hun nieuwste boek, Flanders from the Air, selecteerden ze de mooiste luchtfoto’s die ze de afgelopen jaren genomen hebben boven Vlaanderen. Het boek is ingedeeld in tien thema’s waardoor alles aspecten van Vlaanderen aan bod komen: historische stadscentra, pittoreske dorpjes, prachtige natuurlandschappen, sport- en popevenementen, de Vlaamse havens, toeristische toppers en ga zo maar verder. Alle foto’s zijn vergezeld van bijschriften in acht talen waaronder ook het Chinees. Ook Merelbeke komt aan bod in het boek, zoals je op bovenstaande foto kunt zien.

Gratis exemplaar
Wenst u een gratis exemplaar van Flanders from the Air? Dat kan. In elke gemeente en dus ook in uw gemeente geven www.nieuwsblad.be en www.vlaanderenvanuitdelucht.be één exemplaar weg. Om mee te doen aan de wedstrijd, volstaat het om het antwoord op de wedstrijdvraag te mailen naar merelbeke@nieuwsblad.be voor 15 januari 2009.

Wedstrijdvraag: Als u de luchtfoto’s van uw gemeente oproept via de gemeentelijke site van www.nieuwsblad.be of via www.vlaanderenvanuitdelucht.be, wat is dan de eerste luchtfoto die u te zien krijgt?

Praktische gegevens van het boek:

Flanders from the Air
Achttalig (Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Russisch en Chinees) 252 pagina’s, hardcover
Uitgeverij: Palindroom
Auteurs: Marc Sourbron en Rik Neven
Verkrijgbaar in alle Belgische boekhandels of te bestellen via de website
Winkelprijs: € 34,95
ISBN: 9789078699002
Meer info www.vlaanderenvanuitdelucht.be

Nog steeds vuurwerk te winnen

Beste bloggers, u kunt nog altijd meedoen aan onze wedstrijd waarmee 25 euro aan vuurwerk te winnen is. U moet alleen weten waarmee men best geen vuurwerk aansteekt: 1. een aansteker of 2. een brandende sigaret.
Wie ons voor 19 uur op merelbeke@gentenaar.be een juist antwoord doorstuurt, kan misschien nog vanavond bij Eurotuin in Merelbeke een bon voor zijn gratis vuurwerk gaan afhalen.

Kersthuisjes gespot in Merelbeke

Kersthuisje_familie_van_den_hove Ook dit jaar kun je in Merelbeke weer enkele opmerkelijke, rijk versierde kersthuisjes bewonderen. Zo kregen wij een mailtje van Brent Van den Hove, die een echt pareltje maakte van de ouderlijke woning in de Tuinwijk Jan Verhaegen 55 op Flora. Dat bewijst bovenstaande foto ons inziens meer dan genoeg. Je kunt dit fraais tot en met de eerste week van januari elke dag zien schitteren van 6 tot 8 uur 's morgens en van 18 tot 22 uur 's avonds. Op deze internetpagina's vind je nog meer foto's en informatie.

Kersthuisje_kwenenbos_2 Ook Kurt Decabooter en zijn vriendin Valérie Duijck hebben hun kersthuisje aan de Hundelgemsesteenweg 593 weer in een feeëriek kijkstuk omgetoverd. Ook dit kun je nog elke dag van 6 tot 8 uur en van 17.30 uur tot 22 uur bewonderen. In de weekends kun je er 's avonds meestal ook nog een opwarmertje krijgen. Wie eerst eens op internet wil kijken, klikt gewoon hier even.

'Gezocht: gitaristen voor Het Nieuwsblad/De Gentenaar'

Gfl_3 De radiomarathon Music For Life van Studio Brussel vindt dit jaar plaats in Gent, van 19 tot en met 24 december. Met de opbrengst van de inzamelactie steunt de radiozender het project Moeders op de vlucht voor oorlog en geweld van Rode Kruis Vlaanderen. Music For Life is al aan de derde editie toe. Na twee jaar Leuven ingepalmd te hebben, is ditmaal de Arteveldestad aan de beurt. Drie presentatoren – Thomas De Soete, Siska Schoeters en Sofie Lemaire – sluiten zich zes dagen op in het Glazen Huis, van waaruit ze 24 uur per dag radio maken. Enkel verzoekplaten van de luisteraars komen aan bod, die daarvoor een bedrag naar keuze betalen om het project te steunen.

De krant De Gentenaar/Het Nieuwsblad draagt met tal van acties haar steentje bij om van Gent de gulste stad van het land te maken. Blikvanger is de actie ‘De Gulle Gitaar’. Bekende en minder bekende gitaristen spelen een akoestische set om geld in te zamelen.  De opbrengst schenkt de krant integraal aan Music For Life. Onder andere Luc De Vos (Gorki), Frank Vander Linden (De Mens) en Jasper Stevelinck (Arid) hebben reeds bevestigd. Maar we zijn nog op zoek naar méér enthousiaste muzikanten om ons podium te versterken.
Voel je je geroepen, stuur ons dan als de bliksem een mailtje. Je mag op een snelle reactie rekenen. De optredens gaan door op boot Le Bateau, aan de Muinkkaai in Gent, eveneens elke dag van 19 tot en met 24 december.
Alles over de acties van De Gentenaar/Het Nieuwsblad en Music For Life lees je hier.

Eurotuin toont zijn mooiste vuurwerk

Vuurwerk4 Nu Sinterklaas terug naar Spanje is en we 's avonds steeds meer kerstboomlichtjes achter de ramen in onze straat zien, beginnen we ook al na te denken over onze plannen voor oudejaar. En het nieuwe jaar moet natuurlijk ingeluid worden met een spetterend vuurwerk.
Eurotuin biedt u daarom op 12 december een avond aan waarin u alle informatie krijgt over vuurwerk die u nodig hebt. Eerst en vooral weet u na vrijdagavond perfect welke vuurwerksoorten er op de markt zijn en vooral hoe ze er uitzien in het luchtruim. Daarnaast kan je ook bij de mensen van Eurotuin terecht voor meer uitleg over hoe je op een veilige manier met vuurwerk omgaat. De Merelbeekse brandweer staat in voor de veiligheid van de vuurwerkdemonstratie zelf, maar kan ook geraadpleegd worden voor al je vragen in verband met een veilig, maar knallend oudejaar.
Wist u trouwens dat Eurotuin één van de zeldzame verkoopspunten van vuurwerk in België is die zo een groot assortiment verkoopt?

Nog even de praktische informatie voor de vuurwerkdemonstratie op een rijtje:
- 12 december 2008 om 19.30 uur
- Eurotuin Merelbeke, Fraterstraat 111, 9820 Merelbeke
- meer info en inschrijvingen op www.eurotuin.be

Voor de lezers van Merelbeke Interactief heeft Eurotuin trouwens nog een verrassing in petto. Wie het juiste antwoord geeft op onderstaande wedstrijdvraag en dit doormailt naar merelbeke@gentenaar.be, maakt kans op een gratis vuurwerkpakket van 25 euro. Wij hebben zo vijf van die pakketten weg te geven. Een onschuldige hand zal uit alle inzendingen vijf winnaars kiezen. Die kunnen vrijdag een bon voor hun pakket bij Eurotuin afhalen en volgende week hun vuurwerkpakket meenemen.

De vraag is simpel. Het antwoord leest u op donderdag ook in de gedrukte editie van De Gentenaar.
'Waarmee mag je een vuurpijl niet aansteken: een aansteker of een brandende sigaret?'

Merelbeeks kookteam haalt zilver

Kokerelle89 Geen goud maar wel zilver voor het Merelbeekse kookteam, zondag tijdens de finale van de Radio2-wedstrijd 'Het beste kookteam van Vlaanderen' tijdens Kokerello in Flanders Expo. Onze huisfotograaf Freddy Vlassenroot was erbij zijn en laat de liefhebbers op zijn site meegenieten van de vele foto's.
Het Merelbeekse kookteam had 8 puntjes te kort voor goud. Vanessa Vyncke en haar team vertegenwoordigden Oost-Vlaanderen. Vanessa vormt samen met Wim en Lieven een enthousiast en onafscheidelijk kooktrio. Koken doen ze al lang en graag. Elk team moest binnen het half uur een origineel en vooral lekker gerecht klaarmaken voor vier personen. De gerechten worden geproefd en beoordeeld door 4 juryleden:
- Yves Desmet (hoofdredacteur van de krant ‘de Morgen’ en gastronoom)
- Jan Buytaert (chef op rust van restaurant De Bellefleur in Kapellen)
- Johan Segers (chef van restaurant ’t Fornuis in Antwerpen)
- Dirk De Prins (meesterkok en privébutler van de Madammen op Radio 2.

Wie meer foto's en beelden van de wedstrijd wil zien, kan hier klikken.

Martin Uvijn stelt weer tentoon

Bondgenote_uvijnKunstschilder Martin Uvijn, die nog steeds door heel Vlaanderen toert als ambassadeur van het project '85 burgemeesters tegen geweld' houdt onder de titel 'A painted performance' een tentoonstelling met nieuwe schilderijen en grafisch werk in zijn Art -Gallery 'De Korenbloem', Korenbloemstraat 4 in Schelderode.
Je houdt van 's mans werk of je houdt er niet van, maar één ding is zeker: zijn doeken en litho's laten je meestal niet onberoerd.
De tentoonstelling loopt van 7 tot en met 28 december en is alleen open op zondag van 15 tot 20 uur of na afspraak op tel. 0477-46.12.20.
Wie meer werk van Uvijn wil zien, kan ook terecht op zijn webstek waar een uitgebreid portfolio van de man te vinden is.

Louise Derveaux rondt de kaap van 100

Louise_dervaux_solo_3 Louise_met_glas_2 Vanmorgen mocht Barbara Ludovica Derveaux, door haar collega's-residenten betiteld als Louise in OCMW-rustoord Het Lindeken haar eeuwfeest vieren.
Louise is geboren op 4 december 1908 in Vurste als jongste van drie kinderen. Ze had twee zussen Marie en Rachel welke beiden ook in’ Het Lindeken’ hebben gewoond en er ook gestorven zijn. Na haar geboorte is Louise verhuisd naar Melsen, in de Kapellestraat, waar ze met haar ouders ging wonen . Zij is reeds vroeg haar moeder verloren. Daarna heeft ze nog een tijdje samen met haar vader en haar zus in Melsen gewoond, waar ze dan ook is getrouwd met Oscar Vandermeirsch.

De eeuwelinge is door omstandigheden vaak moeten verhuizen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde ze in Vurste, aan de Schelde, waar toen haar huis is afgebrand.

Louise_dervaux_met_dochters Louise schonk haar man vier dochters: Ivonne, Maria, Agnès en Viviane. Ze is ook steeds een hardwerkende vrouw geweest. Ze werkte in de katoenfabriek, verschillende jaren in de steenbakkerij van Melsen en in de suikerfabriek in Noord-Frankrijk waar ze, samen met haar man en kinderen, verschillende jaren als kokkin heeft gewerkt en waar ze elke dag voor dertig mensen kookte.

Nadien is Louise ,in een huis van het kasteel, in Schelderode gaan wonen aan de Kerkwegel 2 waar ze blijven wonen is tot ze in juni 1992 naar ‘ Het Lindeken’ is komen wonen.
Inmiddels de kranige honderdjarige ook vier kleinkinderen - Carine, Freddy, Christine en Caroline - en drie achterkleinkinderen van haar kleindochter Caroline. De oude dame is terecht fier dat ze vandaag 100 kaarsjes mocht uitblazen en heeft die gezegende leeftijd volgens haar bereikt door het harde oorlogs- en werkleven.
Ondanks haar hoge leeftijd is Louise nog steeds zeer actief. Ze komt nog wekelijks naar de turnles op dinsdag en vrijdag. Ook gaat ze nog elke middag eten in het restaurant, samen met de andere bewoners en ze kan zich met haar rolstoel nog steeds zelfstandig verplaatsen.
Het gemeente- en OCMW-bestuur hopen dan ook haar volgend jaar en de jaren die daarop volgen telkens weer in de bloemetjes te mogen zetten.

(Met dank aan Guy Van Den Bossche voor de foto's)

De Heide huldigt nieuwe voorzieningen feestelijk in

Symfuny008 De Heide, het verblijfscentrum voor mensen met een motorische handicap aan het Industriepark 6, opent vrijdagavond feestelijk de nieuwe veranda van leefgroep 'Wilde Tijm' en de erbij aansluitende speciaal aangelegde binnentuin, aangepast aan de noden van de bewoners. Deze kon het centrum realiseren met steun van het initiatief 'De burgemeester en voorzitter nodigen uit' van de Merelbeekse burgemeester Filip Thienpont en OCMW-voorzitter Luc De Keukelaere en van het ING Mecenaatsfonds van de Koning Boudewijnstichting. Directeur Geert Stroobant en zijn team zijn daar bijzonder fier op. Het inhuldigingsfeestje is alleen toegankelijk voor genodigden, die bij het nuttigen van hapjes en een goed glas ook kunnen genieten van de muziek van de ensembles Out of the Blues en Alain Provist van trompettist Rudy Reunes.

Het grote publiek kan de nieuwigheden bewonderen in het daaropvolgende weekend tijdens een heus winterfestival. Op zaterdag, van 14 tot 19 uur, en zondag, van 11 tot 19 uur, loopt er een geschenkenbeurs waarin u volop ideeën vindt voor sfeervolle en unieke eindejaarscadeautjes.
Daarnaast zijn er muziekoptredens. Op zaterdag krijg je om 16 uur folkgroep Maanzaad, om 19 uur The Symfuny (het symfonisch orkest van de Academie voor Podiumkunsten in Gent) en om 22 uur covergroep 't Swingschaap geserveerd. Op zondag wordt de muziek verzorgd door harmonie Sint-Cecilia (11 uur), saxofoonkwartet Con Anima (12.45 uur), folkgroep Klakkebusse (14 uur), Willy Baert (15 uur), fanfare Iever en Eendracht uit Sleidinge (16.30 uur) en Annadotica (18.30 uur).
Kaartjes voor deze tweedaagse kosten 3 euro. Kinderen jonger dan 12 komen er gratis in.

Oudere berichten:
> Wie volgt Kenneth en Smes op?
> Benzinestation Total Flieberg wordt verbouwd
> De Lijn zorgt voor rechtstreekse bus naar de Blaarmeersen
> Olympiatumblers halen zes medailles in Overmere
> Avondwandeling is startschot voor project Melsen
> Gemeenteraad bespreekt nieuw sporthalontwerp
> Bloot in etalage Bloem&Pot: kunst of kul?
> Fietsroute langs Pontweg is compleet ondergelopen
> Wie wint eerste Groene Pluim?
> Hoe duur is het wonen in Merelbeke en zijn deelgemeenten?
> 'Flanders from the air'-wedstrijd heeft een winnaar
> Oorlogsfilms kijken in 't Groenendal
> Een chauffeur op tien keek te diep in het glas
> Gezocht: lesgevers voor sportactiviteiten
> College in beroep tegen hoogbouw aan Potaardeberg
> Lifestyletips, trips en hits uit jouw buurt
> Eurotuin brengt je in vakantiestemming
> Er wordt weer 'gebakkerd' voor Drie Koningen
> Gelukkig nieuwjaar, Merelbeke!
> Politiezone lauwert haar speurders

Archieven per maand:
| februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Merelbeke blogt

  • André Vlerick blogt over Merelbeke.

    Pintenaar en onderwijzer van opleiding. André loopt hier al 45 jaar rond, waarvan ook al ruim 15 in Merelbeke. Hij houdt van fotografie en loopt tussen de Merelbekenaars met een open maar kritische blik, een luisterend oor en een hart voor wat er leeft en beweegt.

Zoeken

Nieuws uit merelbeke

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!