Home  Regio  merelbeke  merelbeke blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Merelbeke?
Laat het weten aan:
André Vlerick
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Eerste groene pluim van Merelbeke voor Paul Claus

Regiobutton_gr_vrijwilliger_2 PaulClausplat

Groen! reikte op 31 januari tijdens zijn nieuwjaarsreceptie in de parochiezaal van Melsen de eerste Merelbeekse Groene Pluim uit. Die ging naar milieuactivist van het eerste uur Paul Claus.

Midden de jaren tachtig van de 20ste eeuw voerde de internationale milieuorganisatie Greenpeace actie onder het motto ‘Reine rivieren, zuivere zeeën’. Met hun actieboot vaarden ze toen ook de Merelbeekse Ringvaart op om de vervuiling aan te klagen door Sidac. Volgens de campagneleider van toen was het Claus die maakte dat de toenmalige actie succesvol is verlopen.

De man, die sinds 1977 in Merelbeke woont, werd ook al snel bestuurder en later voorzitter van het Actiecomité voor Milieubescherming Merelbeke (AMM). Vanuit die functie behartigde hij de belangen van heel uiteenlopende milieudossiers. Zo was er de strijd tegen de verloedering van het Eilandje op de grens met Zwijnaarde die uitmondde in een juridisch gevecht dat vandaag nog steeds niet is beslecht.
Hij organiseerde met zijn actiecomité ook telkens een activiteit op de Dag van de Aarde en was in tal van moeilijke dossiers waarbij natuur, milieu of open ruimte in gevaar komt de luis in de pels van de politiek.

Begin jaren negentig werd Paul Claus de eerste voorzitter van de Merelbeekse milieuraad. Vanuit die functie trachtte hij mee het draagvlak voor een planmatig en doordacht milieu- en natuurbeleid in Merelbeke te vergroten. In die periode kreeg o.a. het Gemeentelijk Natuurontwikkelingsplan (GNOP) vorm, wat een stap vooruit betekende voor Merelbeke’s natuurbeleid. Vandaag is de man nog steeds actief in de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (Gecoro).

Eén van Claus' grootste bekommernissen was het informeren van de burger zodat inspraak tot stand kan komen. Hij is daar nog altijd zeer gevoelig voor.

In de loop van het jaar zal Paul Claus zijn actieterrein echter verleggen. Dat was voor Groen! een reden te meer om hem nog gauw te huldigen. Na 32 jaar keert de man namelijk terug naar zijn roots. Hij heeft in de Westhoek de ouderlijke woning gekocht en gaat zich daar vestigen. Zijn groene medestrijders zijn er echter vast van overtuigd dat hij ook daar niet zal rusten en voor groen, milieu en natuur zal blijven ijveren.

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Merelbeke blogt

  • André Vlerick blogt over Merelbeke.

    Pintenaar en onderwijzer van opleiding. André loopt hier al 45 jaar rond, waarvan ook al ruim 15 in Merelbeke. Hij houdt van fotografie en loopt tussen de Merelbekenaars met een open maar kritische blik, een luisterend oor en een hart voor wat er leeft en beweegt.

Zoeken

Nieuws uit merelbeke

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!