Home  Regio  merelbeke  merelbeke blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Merelbeke?
Laat het weten aan:
André Vlerick
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Senioren weer week lang in de watten gelegd

Seniorenweek_08 Van morgen, zondag 16 november, tot en met zaterdag 22 november organiseet de seniorenraad weer een gevarieerde seniorenweek. Bedoeling is iedereen die een jaartje ouder is geworden nog eens echt actief te krijgen.

Een feestelijke openingsreceptie in de raadzaal van het gemeentehuis op zondag 16 november zet de week feestelijk in. Tijdens de receptie is er muziek door een ander feestvarken, de 100-jarige koninklijke harmonie Voor God en Vaderland uit Bottelare.

Maandag 17 november is er om 14.30 uur in de Patrokring in Bottelare een lezing door Jos Meersmans over 'De ster van een wonderkind: Mozart 250 jaar'. De spreker vertelt niet alleen over de componist; hij laat ook allerlei muziekfragmenten beluisteren die door het wonderkind werden gecomponeerd.

Dinsdag 18 november is er de fameuze seniorenquiz. Afspraak om 14 uur in gemeenschapscentrum 't Groenendal, Brandegems Ham 5. Er doen een twintigtal ploegen mee. Supporters zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Woensdag 19 november speelt Kunst na Arbeid Bottelare (KNAB) speciaal voor de senioren zijn stuk 'Tom, Dick en Harry'. De voorstelling in zaal Rembrandt, Koningin Astridlaan 17, begint om 16 uur. Kaartjes kosten 2 euro, consumptie inbegrepen.

Donderdag 20 november is er vanaf 14 uur in 't Groenendal een grootse dansnamiddag met live muziek. Deelnemen is gratis. Vooraf inschrijven hoeft niet.

Vrijdag 21 november kunnen de senioren een hele dag sporten. Voor wie niet meer zo kwiek en energiek is, houdt men als alternatief ook een kaartnamiddag en kan men teerlingwerpen.

De afsluiter op zaterdag 22 november is een grootse slotshow in 't Groenendal met Eddy Vroman en Frank Galan. De zaal is al enkele weken uitverkocht, dus u kunt er echt niet meer bij.

Merelbeke moet pastoor met Gijzenzele delen

Adrien Dhooghe, pastoor van de parochie Sint-Adrianus in Adegem, is benoemd tot lid van het dekenaat Oosterzele en tot pastoor van de parochies Sint-Pietersbanden in Merelbeke en Sint-Bavo in Gijzenzele. Hij volgt Roger Eeckhout op die eervol ontslag kreeg en op rust gaat. Adrien Dhooghe, licentiaat Romaanse Filologie, werd geboren in Gent op 7 oktober 1950 en er tot priester gewijd op 7 juli 1979. Hij was eerder leraar aan het Heilige-Maagdcollege van Dendermonde en onderpastoor van Ninove Centrum. Sinds 4 oktober 1995 was hij pastoor van de parochie Sint-Adrianus in Adegem.

Munte bezoekt weer stille oorlogsgetuigen

Munte_050De Muntenaar herdenkt zondag 9 november de wapenstilstand en de voorbije twee wereldoorlogen op zijn eigen manier. Onder de titel 'Betonnen getuigen, stille getuigen' start op het Munteplein een wandeling langs de Muntese bunkergordel, waar nog restanten te zien zijn van de veelal als huisjes vermomde bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. De Flaumandrum Pipe Band zorgt voor bijpassende muziek.
Om 17 uur geeft Norbert Detaeye in de Sint-Bonifatiuskerk een vredesconcert. Kaartjes kosten 5 euro. Na het concert wordt het publiek herinnerd aan de 'wonderbare visvangst' tijdens de oorlogswinter van 1942-1943. Een aanrader.

Merelbeke herdenkt het einde van Wereldoorlogen I en II

Roos Het einde van de twee Wereldoorlogen die de 20ste eeuw teisterden, worden vanaf komend weekend ook in Merelbeke door het gemeentebestuur weer passend herdacht. Een overzichtje van de activiteiten:

Zaterdag 8 november
Bottelare
18 uur:
mis gevolgd door toespraak en kranslegging door burgemeester Filip Thienpont en het schepencollege aan het monument voor de gesneuvelden. Muzikale omlijsting: Kon. Harmonie ‘Voor God en Vaderland’. Info: Chris Van Hecke, tel. 09-362.13.10.

Zondag 9 november
Schelderode
9.30 uur:
mis gevolgd door toespraak en kranslegging door schepen Jan Jonckheere aan het monument voor de gesneuvelden. Muzikale omlijsting: klaroenblazer Antoine De Roeck. Daarna receptie in Café Casino i.s.m. NSB Schelderode. Info: Wilfried De Noyette, tel. 09-362.77.73.

Dinsdag 11 november
Flora
9.30 uur:
toespraak en kranslegging door schepenen Dirk Poriau en Bertrand Vrijens aan het monument voor de gesneuvelden. Wie dat wenst, kan daarna aansluiten bij de plechtigheid in het centrum. Info: Erwin Ketels, gsm 0494-23.22.26.

Munte
9.30 uur:
kranslegging door burgemeester Filip Thienpont en schepenen Hendrik De Vis en Luc De Keukelaere aan het monument voor de gesneuvelden. Info: André Ghijs, tel. 09-362.70.74.

Centrum

10 uur: mis gevolgd door kranslegging door burgemeester Filip Thienpont en het schepencollege aan het monument voor de gesneuvelden. De toespraak van de burgemeester vindt daarna plaats in de raadzaal van het gemeentehuis, gevolgd door een receptie in het atrium. Muzikale omlijsting: Kon. Harmonie Sint-Cecilia.
13 uur: jaarlijks etentje voor de ingeschreven leden van NSB-Merelbeke. Info: Marcel Claeys, tel. 09-230.48.29.

Melsen
10.30 uur:
mis gevolgd door toespraak en kranslegging door schepenen Jan Jonckheere en Freddy De Keukelaere aan het monument voor de gesneuvelden. Muzikale omlijsting: klaroenblazer Antoine De Roeck. Daarna is er een receptie in het Parochiaal Centrum i.s.m. Vriendenkring Oudstrijders- en Oudsoldatenbond Melsen.
12 uur: jaarlijks etentje voor de ingeschreven leden van Vriendenkring Oudstrijders- en Oudsoldatenbond Melsen. Info: An Van Caeneghem, tel. 09-384.19.01.

Samenaankoop stookolie was succes

StookolieleveringDe SP.A-afdelingen Aalter, Hamme, Oosterzele, Melle, Stekene, Merelbeke en Waarschoot sluiten hun stookolieacties af met resultaten die gezien mogen worden. De voorbije weken zijn heel wat sp.a-afdelingen erin geslaagd serieuze kortingen te bekomen voor de deelnemende gezinnen aan hun stookolieacties.
Ook de afdelingen Aalter, Hamme, Oosterzele, Melle, Stekene, Merelbeke en Waarschoot slaagden in hun opzet om de stookoliefactuur van de deelnemende inwoners te verminderen en aldus hun koopkracht te verhogen. In Aalter bestelden maar liefst 128 gezinnen 178.710 liter stookolie, in Hamme bedroeg de bestelling 64.700 liter voor 42 gezinnen, Oosterzele verzamelde 170.000 liter voor 123 gezinnen, Melle klokte af op 39.300 liter voor 28 gezinnen, ook Stekene deed het ui tstekend met 160.550 liter voor 127 gezinnen, het resultaat van Merelbeke bedroeg 111.950 liter voor 83 gezinnen en Waarschoot haalde uiteindelijk 19.700 liter binnen voor 19 gezinnen. De kortingen varieerden tussen de 7 en 11 % voor bestellingen van meer dan 2000 liter en tussen 10 en 14 % voor bestellingen van minder dan 2000 liter. Alle afdelingen deden voor de onderhandelingen een beroep op ‘ichoosr’.

Oproep tot deelname aan klimaatwijken

Wij kregen een noodkreet van de klimaatwijkcoördinator dat er in extremis zo goed als geen mensen zijn gevonden om deel te nemen aan het 2e jaar klimaatwijken in Merelbeke. Reden: de nieuwe duurzaamheidsambtenaar is nog maar enkele maanden in dienst en kreeg een resem andere prioriteiten voor hij aan klimaatwijken kon beginnen.
Daarom lanceert Groen!-raadslid Frank Monsecour een oproep om met alle mogelijke vrienden, geliefden en sympathisanten - bij voorkeur 10 gezinnen in totaal - toch nog een groep te vormen, zodat het project alsnog kan doorgaan
Misschien voelt u zich wel geroepen. Te doen: tellerstanden bijhouden van november tot april en intussen energiezuinig leven. Graag zeer snel antwoord aan Frank Monsecour, frank.monsecour@skynet.be. Daar kun je ook met verdere vragen terecht.

Afrit Merelbeke zoekt lesgevers

Computerles De gemeenteraad boog zich gisteren (28 oktober) over het jaarverslag en de rekening 2007 van de vzw Afrit Merelbeke en over de vernieuwde statuten van de vzw. Die werden allemaal goedgekeurd.
Vlaams Belang-raadslid Paul De Ganck betreurde wel dat er het laatste jaar geen computerlessen meer gegeven werden bij gebrek aan lesgevers. Hij vroeg schepen van Cultuur Bertrand (sp.a/vlaams progressieven) om via het Infomagazine nog eens een oproep te lanceren.
Die oproep staat er volgens Vrijens in het novembernummer van het boekje sowieso al in.
Bloglezers die zich geroepen voelen om op vrijwillige basis hun mede-Merelbekenaars met de pc en zijn meest courante programma's vertrouwd te maken, kunnen zich meteen melden aan de onthaalbalie in het gemeentehuis.

Hou u op het kerkhof aan de regels

Allerheiligen De gemeentelijke begraafplaatsen van Merelbeke, Bottelare, Schelderode, Melsen, Lemberge en Munte zijn dagelijks toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
Onderhoud van de graven moet gebeuren op weekdagen van 7.45 tot 16 uur.
Onderhoud is verboden op zondagen en wettelijke feestdagen, op 2 januari, 11 juli, 2 en 15 november, 26 december en de laatste drie werkdagen van oktober.
Van 29 oktober tot 15 november mag je planten en bloemen enkel weghalen met medeweten van het toezichthoudend personeel.
Deze regeling geldt niet voor het kerkhof van Ledeberg (Hundelgemsesteenweg - grondgebied Merelbeke). Dat staat onder het toezicht van de stad Gent.

Ongeval: motorrijder reageert

In onze krant verscheen vorige donderdag onderstaand bericht:

'Motorongeval

MERELBEKE - In de Gaversesteenweg ter hoogte van de AD Delhaize met de Hundelgemsesteenweg botste donderdagavond een 21-jarige motorbestuurder tegen een personenwagen. De 28-jarige bestuurder van de Opel Meriva wou linksaf slaan en de motorbestuurder merkte dit manoeuvre te laat op. Hij werd met lichte verwondingen naar het UZ Gent overgebracht. (abg)'

Vandaag kregen wij een reactie binnen van Stefan Hoste, de betrokken motorrijder, die toch enkele dingen graag wil rechtzetten.

'Hallo, ik ben de betrokken motorbestuurder. Ik weet niet waar jullie je info hebben gehaald, maar er zijn wel een paar dingen die recht moeten gezet worden vind ik. Het was op de Hundelgemsesteenweg, ik reed richting Merelbeke centrum en de betrokken autobestuurder kwam van Merelbeke centrum en wou de Gaversesteenweg inrijden, waar hij dus - duidelijk aangegeven - niet mag afslaan.

mvg Stefan'

Gentse kruidenvrouw schrijft boek over specerijen

Het kruidenvrouwtje van Gent heeft een nieuw boek uit. In De Kracht van Specerijen onthult Winiefred Van Killegem het geheim achter engelwortel, kaneel of anijs. ‘Ik heb alle recepten zelf uitgeprobeerd’, zegt Van Killegem trots.

Winiefredaardappelb_2 Winiefred Van Killegem in één woord vatten, is onmogelijk. Eén ding is zeker: eens je ze ontmoet hebt, kan je haar onmogelijk vergeten. Met een warme glimlach en op blote voeten doet ze de deur open. ‘Nostradamus zegt dat je iedere dag een halfuur op je blote voeten moet lopen’, legt Van Killegem uit. ‘Het zou goed zijn voor de bloedsomloop.’ Het is nog maar de eerste van vele wijsheden die we te horen krijgen, want de schrijfster van het bekende Aardappelboek heeft ook in De Kracht van Specerijen allerlei wijze weetjes geschreven.

Of ze echt werken, blijft dan weer de vraag, maar ongezond zijn ze zeker niet. ‘Dit is, na onder meer mijn boek over aardappelen en confituur, mijn dertiende boek. Mijn bedoeling was om specerijen van vroeger en nu te belichten op verschillende manieren. In totaal bespreek ik 28 specerijen, van anijs en citroengras over kardemom en engelwortel tot vanille en zout. Ik begin telkens met een geschiedkundige en folkloristische uitleg, om vervolgens een plantkundige uitleg te geven. Ik bespreek ook telkens de herkomst en geef een aantal tips uit de volksgeneeskunde. Korianderzaadjes kunnen bijvoorbeeld helpen bij spierontstekingen, en bij zenuwpijnen en stress. Daarnaast wekken ze ook de eetlust op en werken ze maagversterkend. Tot slot geef ik nog wat raad rond kleine en grote kwalen en vertel ik hoe je de specerij in kwestie in de keuken kan gebruiken.’

WinfEn, net als tante Kaat, geeft ook Winiefred telkens één gouden tip. ‘Mijn belangstelling voor kruiden en specerijen is opgewerkt door mijn grootmoeder Ida. Zij was een soort wijze vrouw van mijn geboortedorp Sint-Laureins, die tegelijk kinderen op de wereld hielp zetten, ’s voormiddags de notabelen van het dorp in haar café ontving, en van haar twee koeien en geiten melk en boter maakte die ze ’s middags op de markt verkocht. Haar huis stond vol met bokalen die we niet mochten aanraken en ze was altijd wel bezig met één of ander gerecht te maken. Ook zij gebruikte veel specerijen om smaak te geven aan haar eten, maar ook om oude gerechten weer op te frissen of om voedsel beter te kunnen bewaren. Die essentie heb ik ook in mijn boek proberen weer te geven. Kruiden zijn de bewaar- en ontsmettingsmiddelen van vroeger. Heb je tandpijn? Steek dan een kruidnagel tussen je tanden. Iedereen weet dat toch?’

Winiefred Van Killegem stelt op zondag 12 oktober haar boek De Kracht van Specerijen voor om 15 uur in Eurotuin Merelbeke, Fraterstraat 111. Toegang is gratis. Info op 09-232.13.31 of op www.eurotuin.be

Sofie Van Herpe

Oudere berichten:
> Wie volgt Kenneth en Smes op?
> Benzinestation Total Flieberg wordt verbouwd
> De Lijn zorgt voor rechtstreekse bus naar de Blaarmeersen
> Olympiatumblers halen zes medailles in Overmere
> Avondwandeling is startschot voor project Melsen
> Gemeenteraad bespreekt nieuw sporthalontwerp
> Bloot in etalage Bloem&Pot: kunst of kul?
> Fietsroute langs Pontweg is compleet ondergelopen
> Wie wint eerste Groene Pluim?
> Hoe duur is het wonen in Merelbeke en zijn deelgemeenten?
> 'Flanders from the air'-wedstrijd heeft een winnaar
> Oorlogsfilms kijken in 't Groenendal
> Een chauffeur op tien keek te diep in het glas
> Gezocht: lesgevers voor sportactiviteiten
> College in beroep tegen hoogbouw aan Potaardeberg
> Lifestyletips, trips en hits uit jouw buurt
> Eurotuin brengt je in vakantiestemming
> Er wordt weer 'gebakkerd' voor Drie Koningen
> Gelukkig nieuwjaar, Merelbeke!
> Politiezone lauwert haar speurders

Archieven per maand:
| februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Merelbeke blogt

  • André Vlerick blogt over Merelbeke.

    Pintenaar en onderwijzer van opleiding. André loopt hier al 45 jaar rond, waarvan ook al ruim 15 in Merelbeke. Hij houdt van fotografie en loopt tussen de Merelbekenaars met een open maar kritische blik, een luisterend oor en een hart voor wat er leeft en beweegt.

Zoeken

Nieuws uit merelbeke

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!