Home  Regio  merelbeke  merelbeke blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Merelbeke?
Laat het weten aan:
André Vlerick
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Tweede kans voor digitaal sociaal huis

Schepen van Sociale Zaken en OCMW-voorzitter Luc De Keukelaere (Open VLD) krijgt dinsdag 17 februari een tweede kans om voor de gemeenteraad de aanschaf van een webapplicatie voor de uitbouw van een digitaal sociaal huis in Merelbeke te verdedigen.
De gemeenteraadsleden krijgen er vanaf 19.30 uur weer een overvolle agenda te bespreken. Zoals altijd kan het publiek de zitting van nabij volgen. Als u erbij wilt zijn, trekt u daar wel best de hele avond voor uit.

Geen pardon voor OCMW-voorzitter

Regiobutton_gr_gemeenteraad

Wat doet een hechte meerderheid als haar schepen van Sociale Zaken en OCMW-voorzitter op de gemeenteraad afwezig blijft om een voor hem belangrijk punt te verdedigen?
Zo goed en zo kwaad als het gaat in zijn plaats de zaak verdedigen, zou u denken.
Niet in Merelbeke waar de aankoop van een webapplicatie voor de uitbouw van een digitaal sociaal huis onlangs op de gemeenteraadsagenda stond. De schepen/OCMW-voorzitter, Luc De Keukelaere (Open VLD), was er niet. Dus werd het punt gewoon afgevoerd.
Iedereen is het er over eens dat het sociale huis zo stilaan wat gestalte mag krijgen. Alles nog een maandje uitstellen, scheen echter niemand te deren.

Welke toekomst krijgt speelplein achter Visitatieschool?

Regiobutton_gr_gemeenteraad

Welke toekomst krijgt het vroegere speelplein achter de vrije basisschool Visitatie in het hart van Bottelare? Dat is de vraag die Groen!-raadslid Frank Monsecour al een tijd bezig houdt, maar waarop hij ook in de jongste gemeenteraad van het schepencollege geen sluitend antwoord kreeg.
Schepen van Jeugdzaken Hendrik De Vis zette omstandig uiteen dat de meerderheid 5.000 euro wil uittrekken om het chalet op het domein, dat door vandalen zwaar is aangepakt, te herstellen en aan de chiromeisjes ter beschikking te stellen. Hij wees er Monsecour ook op dat de chirolokalen op de speelplaats van de vroegere gemeenteschool zullen worden gerenoveerd.
De Groene! Merelbekenaar wiens hart nog steeds blijft kloppen voor zijn geboortedorp Bottelare wilde echter vooral weten wat men met de verwilderde buitenruimte van plan is. Een deel van de grond is van het kerkbestuur en dat is volgens hem bereid er weer speelruimte van te laten maken. Een ander deel is echter privébezit en kan worden verkaveld.
"Wij hebben al aan de eigenaars laten weten wat daar kan en niet kan", zei de schepen. "Wij kunnen echter niet in hun plaats beslissen wat ze met de grond doen."
Een eerlijk antwoord, maar wel een dat Monsecours vragen maar half beantwoordt. Hij is vast van plan de zaak verder op de voet te blijven volgen.

Gemeenteraad bespreekt nieuw sporthalontwerp

Regiobutton_gr_gemeenteraad Als u het politieke reilen en zeilen in Merelbeke van nabij wil blijven volgen, moet u morgen dinsdag 27 januari om 19.30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis zijn. De politici houden er namelijk hun eerste gemeenteraad van dit nieuwe jaar.
Op de agenda onder meer het gewijzigde en dus duurdere ontwerp voor de nieuwe sporthal aan Ter Wallen, de aanleg van een glasvezelkabel van het gemeente-  naar het jeugdhuis en de uitbreiding van het openbaar vervoersaanbod tussen Gent en Merelbeke.
De Groen!-oppositie zorgde weer voor een rist van bijkomende vragen en dus agendapunten. Zo willen ze onder meer weten hoe het nu zit met het betalend parkeren, wat de invloed is van de werken op de Zwijnaardsesteenweg op de aanpalende en beschermde Scheldemeersen en wat voor stedenbouwkundig beleid het schepencollege momenteel voert.
Alleszins weer genoeg stof voor discussie. En als het wat uitloopt, meteen weer goed voor een avondvullend programma.

Wie wint eerste Groene Pluim?

Oppositiepartij Groen! houdt zaterdag 31 januari om 18 uur in het Parochiaal Centrum van Melsen haar traditionele nieuwjaarsreceptie voor vrienden en sympathisanten. Voor het eerst reikt de partij ook een Groene Pluim uit. Wie deze krijgt, wil men nog niet verklappen.

Aansluitend bij de receptie is er om 19.30 uur ook nog een kaas- en wijnavond. Volwassenen die hieraan willen deelnemen, betalen 8 euro. Kinderen tot 12 jaar betalen 4 euro. Inschrijven voor deze kaas- en wijnavond bij Roland De Blauwer, tel. 09-384.36.06 of e-mail roland.deblauwer@skynet.be.

College in beroep tegen hoogbouw aan Potaardeberg

Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Merelbeke heeft in zitting van 8 januari 2009 beslist om beroep aan te tekenen tegen het besluit van de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen van 4 december 2009 waarbij aan de NV ABOPRO uit Zwijnaarde de stedenbouwkundige vergunning wordt verleend voor het slopen van de voormalige “Salons Ter Wallen” en de nieuwbouw van 2 meergezinswoningen in de Potaardeberg 62/64 te Merelbeke.

Het college is van oordeel dat de site op zich wel geschikt is voor de bouw van 12 appartementen met ondergrondse garage voor 18 parkeerplaatsen in een ruim groen kader, maar kan niet akkoord gaan met de vierde bouwlaag waarmee één van beide gebouwen werd afgewerkt. De negatieve gevolgen voor de privacy op de rechtstreeks aanpalende percelen vormen de kern van het beroepschrift. Het besluit van het college is een opsteker voor de buurt die zelf vorige week de pers bijeenriep om zijn ongenoegen over de op provinciaal niveau afgeleverde vergunning kenbaar te maken.

Jean-Pierre Rondas te gast op Flora

Jeanpierre_rondas_2 De Merelbeekse en Melse N-VA-tenoren nodigen maandag 1 december iedereen uit naar een politiek geladen maar wel zeer boeiende uiteenzetting door Jean-Pierre Rondas, medestichter van de Gravensteengroep en co-auteur van de vier Gravensteenmanifesten over de staatshervorming. Om 20 uur heeft hij het in het ontmoetingscentrum Flora, Pastoor Clausplein, over de vier manifesten en de 'Staatshervorming: op sterven na dood.' Na de uiteenzetting is er volop tijd voor vragen en commentaren. De toegang is gratis.

Lijs Dedecker voelt zich geviseerd

Regiobutton_gr_gemeenteraad Enkele Merelbeekse Lijst Dedecker-leden (LDD) voelen zich door het huidige schepencollege geviseerd bij het bijwonen van de gemeenteraad. Op de persbanken, die voor de rest ook door andere mensen kunnen worden bezet, plakte dinsdagavond een briefje met daarop 'voorbehouden voor oud-mandatarissen en pers'.
'Die bordjes kwamen er nadat drie leden van LDD in de gemeenteraad van 28 oktober op die plaats waren gaan zitten', zegt politiek secretaris Marc Eggermont. 'Deze mensen volgen al geruime tijd de gemeenteraden en moesten telkens vaststellen dat deze plaatsen openbleven. Op 28 oktober waren ze voor de gemakkelijkheid daar gaan zitten. En dat is blijkbaar bij sommige gemeenteraadsleden in het verkeerde keelgat geschoten. Wij waren dan ook verrast door deze bordjes; wisten niet dat dit voorbehouden plaatsen zijn. Daar is nooit over gecommuniceerd en blijkbaar voelen bepaalde gemeenteraadsleden de hete adem van de LDD.'

'We vinden het natuurlijk jammer dat dit op zo'n manier moest gebeuren', aldus nog Eggermont. 'Dit kan je op een natuurlijke wijze oplossen, op een verbale manier was hier correct geweest. Blijkbaar kan onze gemeenteraad niet communiceren met nieuwe partij collega's of gaan ze wachten tot hun nederlaag gekend is in 2012?'

Wij hadden graag schepen van Informatie en Communicatie Bertrand Vrijens (SP.A/Vl. Pro) om een reactie gevraagd, maar zijn om allerlei redenen nog niet toe gekomen. Hopelijk kunnen wij u dit morgen vertellen. Wij wilden echter niet nalaten u nu al over deze kleine politieke rel in te lichten.

Merelbeke wil grannysitting aanbieden

Het gemeentebestuur wil zijn senioren vanaf 2009 een nieuwe dienstverlening aanbieden: grannysitting. Dat betekent dat iemand vereenzaamde bejaarden eens bezoekje brengt, voor hen een boodschap gaat doen, samen met bejaarde de krant doorneemt, ermee gaat wandelen of er gewoon wat bij gaat zitten om een praatje te maken. Dat zou gecombineerd kunnen worden met een goede-morgen-telefoon. Die laatste dienst werd ooit nog door het OCMW waargenomen, maar het gebruik is intussen wat verwaterd.
Het hele systeem zou op poten gezet worden in samenwerking met het PWA, dat hiervoor mensen speciaal zou opleiden. In elk geval besliste het schepencollege al hiervoor 13.000 euro uit te trekken. Daarmee kan ook een deel van de effectieve dienstverlening worden betaald. De rest zou geregeld worden met dienstencheques, die voor een deel ook door de bejaarde zelf worden betaald.
Uit studies blijkt dat hiermee alvast aan een nood in Merelbeke wordt voldaan.
Wij hoorden graag ook eens van u wat u er van vindt. Dat u ook kritisch mag zijn, spreekt voor zich. Dat hoeft echter niet. Ook als u het initiatief toejuicht horen wij het graag.

Pastoor Frans Clausplein moet mooier worden

Pastoor_clausplein_1Het gemeentebestuur heeft beslist een ontwerper aan te stellen voor de verfraaiing en herinrichting van het Pastoor Frans Clausplein op Flora. Dat ligt er nu bij als een grote asfaltvlakte die vooral als parkeerruimte door de buurt wordt gebruikt. Er hangen ook enkele basketbalringen, maar een echt basketpleintje is er niet meer. Daarvoor is koning auto er dikwijls te veel baas.
Lieve Parmentier (Groen!) hoopt er op via een volksvergadering allerlei ideeën van de omwonenden aangereikt te krijgen. Die vergadering komt er wellicht echter niet. Schepen van Mobiliteit Jan Jonckheere (Open VLD) beloofde wel de ontwerpen voor het plein op de gemeenteraadscommissie Grondgebiedszaken te brengen. Daar kunnen geïnteresseerden in openbare vergadering al hun vragen en grieven op de politici afvuren en concrete suggesties voor verbetering aanbrengen.

Hebt u bepaalde voorstellen/ideeën? Dan mag u ze ons gerust doormailen. Wij zorgen dan wel dat ze in de juiste handen terecht komen.

Oudere berichten:
> Wie volgt Kenneth en Smes op?
> Benzinestation Total Flieberg wordt verbouwd
> De Lijn zorgt voor rechtstreekse bus naar de Blaarmeersen
> Olympiatumblers halen zes medailles in Overmere
> Avondwandeling is startschot voor project Melsen
> Gemeenteraad bespreekt nieuw sporthalontwerp
> Bloot in etalage Bloem&Pot: kunst of kul?
> Fietsroute langs Pontweg is compleet ondergelopen
> Wie wint eerste Groene Pluim?
> Hoe duur is het wonen in Merelbeke en zijn deelgemeenten?
> 'Flanders from the air'-wedstrijd heeft een winnaar
> Oorlogsfilms kijken in 't Groenendal
> Een chauffeur op tien keek te diep in het glas
> Gezocht: lesgevers voor sportactiviteiten
> College in beroep tegen hoogbouw aan Potaardeberg
> Lifestyletips, trips en hits uit jouw buurt
> Eurotuin brengt je in vakantiestemming
> Er wordt weer 'gebakkerd' voor Drie Koningen
> Gelukkig nieuwjaar, Merelbeke!
> Politiezone lauwert haar speurders

Archieven per maand:
| februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Merelbeke blogt

  • André Vlerick blogt over Merelbeke.

    Pintenaar en onderwijzer van opleiding. André loopt hier al 45 jaar rond, waarvan ook al ruim 15 in Merelbeke. Hij houdt van fotografie en loopt tussen de Merelbekenaars met een open maar kritische blik, een luisterend oor en een hart voor wat er leeft en beweegt.

Zoeken

Nieuws uit merelbeke

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!