Home  Regio  merelbeke  merelbeke blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Merelbeke?
Laat het weten aan:
André Vlerick
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

KWB geeft voetbalvreugde aan jong én oud

Regiobutton_gr_vereniging_2Kwbvoetballers KWB Merelbeke heeft een eigen voetbalploeg en daarbij is iedereen welkom die graag en goed tegen een bal kan trappen. Het geeft vertier voor jong én oud bewijst Etienne Boelaert (vooraan met de geschenkmand), die ons vandaag contacteerde.
Etienne is 70 geworden en is daarmee de oudste speler van de ploeg. Vandaar ook dat zijn collega's hem met een geschenk bedachten. De jongste speler van de ploeg is 17. En toch klikt dit. De mannen amuseren zich namelijk dolgraag en zijn een toffe bende. Etienne speelt nog elke keer mee, om de veertien dagen op donderdagavond van 18 tot 19 uur in de gemeentelijke sporthal.
En de man is blij dat hij kan blijven sporten. Het doet volgens hem deugd aan lichaam en geest en maakt dat hij zich nog steeds goed in zijn vel voelt. Anders word je ziek voor je het weet, meent hij. Etienne hoopt dan ook nog lang te kunnen meespelen en met 'die jonge gasten' na de match in de kantine nog een frisse pint te drinken. Je kunt niet meer verlangen, zegt hij.
Merelbekenaars die het ook (nog) voelen kriebelen, kunnen altijd nog met de voetballende KWB'ers eens contact opnemen. Of gewoon luisteren naar de verhalen die Etienne over zijn sportieve carrière uit zijn hoge hoed tovert.

KAV Merelbeke Centrum is 75 jaar jong

Verenigingindekijker_gr_2 KAV Merelbeke Centrum vierde afgelopen weekend zijn 75ste verjaardag. OCMW-raadslid Rosette Heyndrickx, nog steeds trouw bestuurslid, dook voor ons eens in de geschiedenis van de vereniging.

Gesteund door 4 dappere pioniers, gaat Juffrouw Romanie Rasschaert op 1 oktober 1933 van start. Geheel in de tijdsgeest van toen brengen zij christelijke opvoeding en begeleiding aan arbeidersvrouwen. Veel aandacht gaat naar koken en naaien, de voorlopers van de praktische school. Ook tijdens de moeilijke oorlogsjaren zetten zij dapper door en slagen er toch telkens in een voortreffelijke koffietafel te serveren.
Het ledenaantal blijft stijgen en onder de volgende leidster, Maria Lateur, wordt de kaap van de 500 leden bereikt. Zij wordt bijgestaan door Germaine Volckaert, haar rechterhand, een stille achtergrondwerkster en stuwende kracht.
Vervolgens treedt Germaine Van Wonterghem naar voor, de eerste gehuwde leidster en moeder van 3 kinderen. Helaas moet zij haar taak vroegtijdig stopzetten.
Ze wordt opgevolgd door Clarisse De Clercq die een onvergetelijke indruk van inzet en bezieling nalaat.

Niet alleen treden nieuwe mensen op de voorgrond, ook benamingen en structuren veranderen. Het ledenblad ‘Vrouwenbeweging’ wordt ‘Vrouw en Wereld’, wijkmeesteressen worden kernleden en de term leidster wordt vervangen door voorzitster. Zij worden voortaan door geheime stemming verkozen uit het bestuur en kunnen slechts 2x4 jaar aanblijven. Vanaf nu wordt ook een ondervoorzitster aangeduid, die de voorzitster met raad en daad moet bijstaan. Ook deze benaming wordt later nog gewijzigd in medevoorzitster.

Lees verder

KFC Merelbeke Dames Jeugd: aan ambitie geen gebrek.

Verenigingindekijker_grDsc07950a

Wij stelden u vorige week met een foto de huidige, goed presterende, dames jeugdploeg van KFC Merelbeke voor. Ondertussen vernamen wij iets meer over dit jonge vrouwelijke talent dat Merelbeke sportief wat meer uitstraling geeft.
De damesploeg jeugd van KFC Merelbeke bestaat nu al een vijftal jaar en laat vooral de laatste jaren steeds meer van zich horen. In het seizoen 2006-2007 namen Tim Baele en Timpe Haemelinck het trainerschap op zich. In hun eerste jaar werd er een heel seizoen meegespeeld voor de titel maar werden ze uiteindelijk tweede. De titel ging naar Sinaai girls. Zij waren tot drie speeldagen voor het einde ongeslagen. Toen ze uitgerekend op het veld van Merelbeke kampioen konden spelen, werd er met 2-0 verloren. De week erna pakten ze wel de drie punten en werden zo kampioen. Merelbeke hield toen sterke vrouwenploegen zoals Melle A, Zultse en Aalst achter zich. In de Beker van Oost-Vlaanderen eindigden ze op een 6de plaats. Een uitschieter van formaat was de winst in het driedaags internationaal tornooi in Roosendaal (Nederland). In die drie dagen werd er geen enkele keer verloren. De finale werd met 2-0 gewonnen.

Het jaar daarop gingen heel wat jeugdspelers over naar de provinciale dames te Merelbeke. Daarom moest er gesleuteld worden aan een nieuw team. Voor de eerste matchen kwamen ze nauwelijks aan 11 speelsters. Een aantal nieuwe speelsters kwamen erbij en stonden al vrij snel, genoodzaakt, in de basis. In december stond Merelbeke nog 6de in de competitie, maar elke match zag men beterschap. De nieuwtjes leerden snel bij en werden zorgvuldig in het team gezet.
In de terugronde werd bijna elke match gewonnen en stond de ploeg op een bepaald moment 2de in het klassement. Door verlies in de laatste match op Sinaai stak Oudenaarde hen nog voorbij en werden ze 3de. Dit jaar ging de titel naar Melle A. Sinaai A werd uiteindelijk vierde. In de Beker van Oost-Vlaanderen won Merelbeke al zijn poulematchen en kwamen ze uiteindelijk in de halve finale uit tegenover Melle A. Een bloedstollende match eindigde op 0-0. Er werden dus penalty's genomen om de finalist bekend te maken. Nadat elke ploeg 5 penalty's had genomen stond de stand nog steeds gelijk. De 6de penalty werd echter door Merelbeke gemist en Melle stootte door naar de finale. Uiteindelijk verloor Merelbeke ook de 'kleine finale' tegen Aalst, alweer met penalty's (5-4).

Dit seizoen kunnen Tim en Timpe met bijna de volledige kern van vorig seizoen verder werken. Dit verklaart ook waarom we zo vroeg op het seizoen zulke hoge uitslagen kunnen voorleggen. Tegen Zingem werd met 0-5 gewonnen. Buggenhout werd met 9-0 naar huis gestuurd. De kern van vorig seizoen wordt dit jaar tevens aangevuld met maar liefst 8 nieuwe speelsters. Deze zijn vooral aangeworven met het oog op de toekomst, maar ze moeten zich nu reeds trachten in de ploeg te spelen. Het doel van dit jaar is opnieuw om zoveel mogelijk speelsters beter te maken om er uiteindelijk aan het einde van dit seizoen zoveel mogelijk te laten doorstromen naar de provinciale dames. Stiekem wordt er ook geprobeerd om zolang mogelijk voor de titel mee te spelen en een top 3 plaats te behalen op het einde van het seizoen.

U moet zeker de dames bij één van hun wedstrijden eens gaan bekijken. Wij kunnen u al enkele actiefoto's zoals bovenstaande tonen dankzij Freddy Vlassenroot. De rest van zijn korte fotoreportage vindt u hier.

Jubileumweekend voor harmonie Voor God en Vaderland

Verenigingindekijker_gr

1923_vgev_stft_2 De Bottelaarse koninklijke harmonie Voor God en Vaderland viert dit jaar haar honderdste verjaardag en dat wordt van 8 tot en met 11 augustus uitgebreid gevierd in en om een grote tent op de parking van de Patrokring in de Koningin Astridlaan.
Het jubileumweekend start vrijdag 8 augustus om 19 uur met een wandelconcert door de jubilerende muziekmaatschappij. Om 19.30 uur opent officieel de jubeltentoonstelling ‘Van Toeten en Blazen’ door de Werkgroep Bottelaars Erfgoed en wordt het gelijknamige jubileumboek, van de hand van Herman Van den Meersschaut, voorgesteld. Burgemeester Filip Thienpont mag een eerste presentexemplaar in ontvangst nemen.
Vanaf 21 uur is er een gratis muziekcafé.
Zaterdag 9 augustus is er om 18 uur een jubileum-barbecue en om 21 uur een bal met Marino Falco (Marijn Devalck) met live-orkest. Kaarten 25 euro voor de barbecue en 10 euro voor het bal reserveren bij harmonievoorzitter Gerard Lemmens, tel. 09-362.76.55.
Zondag 10 augustus zijn er van 18 tot 20 uur wandelconcerten vanuit de invalswegen van Bottelare door de fanfare van Adegem en de harmonieën uit Erembodegem en Merelbeke. Vanaf 20 uur is er muziekcafé door de Skarminkels, jong Bottelaars talent.
Maandag 11 augustus is er om 14 uur OKRA Dansant met retromuziek voor de senioren. Kaartjes kosten 2 euro, koffie en taart inbegrepen.
De tentoonstelling ‘Van Toeten en Blazen’ is het hele weekend vrij toegankelijk en dit tot maandagavond 20 uur.

2008_jubfoto023_d

De festiviteiten rond 100 jaar Voor God en Vaderland vormen de aanzet om onder de noemer 'Bottelare beleeft' het dorp tot een eind in september op zijn kop te zetten. Wij houden u tijdig van alles op de hoogte.

Kunstenaars fleuren Groot Vleeshuis op

Verenigingindekijker_gr_3

Kunst_in_de_vallei_in_het_groot_v_2 Gentenaars en toeristen kunnen in de middeleeuwse ruimte van het Groot Vleeshuis aan de Gentse Groentenmarkt nog tot 24 augustus kennis maken met een expositie van de Merelbeekse vereniging Kunst in de Vallei. Dit kunstenaarscollectief van Merelbeke- en Oosterzelenaars ontstond in de schoot van de vzw Afrit Merelbeke, die tot voor kort instond voor de Merelbeekse gemeentewebsite. Ondertussen organiseerden zij al verschillende kunsttentoonstellingen.
Tussen de rauwe hespen aan het plafond en bij een stevig biertje en een hapje tonen Christine Baele, Inge Böffgen, Annie Mortier, Jenny Volckaert, Marianne Vermeeren, Frieda Van Hove, André D'Hont en Rudy Verstringe stillevens, aquarellen, abstracten en keramiek. Live gaan kijken kan elke dag, behalve op maandag, van 10 tot 18 uur. Wie dit wil kan een staalkaart van de werken hier ook gewoon van achter zijn pc bekijken. Een uitje naar Gent hiervoor is natuurlijk echter veel leuker en interessanter.

Leren lopen bij World Runners Belgium

Verenigingindekijker_gr_4

Sr_2008_001_2 'Op donderdag 6 maart 2008 startte onze club "World Runners Belgium" vzw met 96 deelnemers onze Start Running... Eind mei was de finale... 70% van de gestarte deelnemers liep de 5 km. Momenteel lopen zij reeds 6,5 km.'

Aan het woord is Tony Bijtebier (zittend links onderaan op de foto), voorzitter van Vlaanderens grootste en sterkst groeiende jogging- en loopclub, die 365 leden telt. Volgens Tony, stichter-voorzitter en trainer van de club en van De Vrije Lopers melden zich wekelijks nog nieuwe leden aan. Zelf heeft hij er als lange afstandsloper al een palmares van 44 jaar opzitten. Hij liep talrijke marathons, vooral in het buitenland. Frankfurt, Beijing, Havanna, noem maar op. Hij is bovendien al zes jaar als bergloper actief in Sierre-Zinal in Zwitserland.

Lees verder

Kleiduiven vlogen weer voor goede doelen

KinderhartenDe 29ste editie van de kleiduifschieting van de vzw Kinderharten, die plaatsgreep in het weekend van 3 en 4 mei, heeft opnieuw een mooi bedrag voor het goede doel opgeleverd.
In totaal wordt 10.500 euro verdeeld over drie organisaties die door Kinderharten worden gesteund. De eerste is de vzw Hartekamp, die vakantiekampen organiseert voor kinderen met een aangeboren of verworven hartafwijking en voor langdurig zieke kinderen. De tweede is de VISO-klas voor autistische kinderen van de Gentse stadsschool voor bijzonder onderwijs Het Kompas. Derde begunstigde is het C.A.T. preventiehuis waarvan, mede dankzij deze financiële steun, het project Kinderen van Ouders met een Verslavingsprobleem vorm kan krijgen. Alle drie kregen ze op 6 juni een cheque van 3.500 euro.
Het merendeel van het geld komt van de kleiduifschieting. Toch moeten wij eerlijkheidshalve ook vermelden dat de vzw Kinderharten een extra financieel steuntje kreeg van de Koninklijke en Menslievende Vereniging der Dragers van Eretekens en Medailles (die 500 euro schonk) en van handbalclub Don Bosco Gent (dat dankzij een VIP-mosselavond in Salons Caipirinha 1.500 euro kon bijdragen).

Dansclub Medante houdt weer dansspektakel in Topsporthal

Danseressen_medante

Verenigingindekijker_grDansclub Medante groeide doorheen de jaren uit tot een waar begrip in de danswereld. De club promoot onder meer het dansen bij de jeugd en dat zal zondag 4 mei ook goed te merken zijn in de Topsporthal Vlaanderen, Zuiderlaan 14 (aan de Watersportbaan) in Gent. Onder de titel Dance special 2008 zet Medante er vanaf 15 uur een wervelende show op waaraan 200 jongeren tussen 6 en 18 jaar zullen deelnemen. En dat dit de moeite loont, mag bijgaande foto van de Dance Special 2007 bewijzen. Het is meteen een unieke kans om eens kennis te maken met de nieuwste dansstijlen.

'Deze show betekent een mooie afsluiter van ons seizoen. En bovendien is het een ideale gelegenheid om aan het grote publiek onze vele dansdemonstraties te tonen op de nieuwste hits en trendy stijlen als musical, hiphop, streetdance, freestyle en ga zo maar door', zegt hoofdverantwoordelijke Ivan Morel.

Het kleurrijke geheel wordt aan elkaar gepraat door Radio Donna-stem David Van Ooteghem.

Kaartjes voor het spektakel kosten 7 euro (5 euro voor kinderen jonger dan 6) in voorverkoop en zijn verkrijgbaar via www.medante.be. Daar vind je ook meer bijzonderheden over het spektakel.

De Merelcurver viert 10de verjaardag

Merelcurver10Verenigingindekijker_gr Curvebowlclub De Merelcurver werd gisteren, 10 april, op het gemeentehuis ontvangen. De 34 leden tellende club werd namelijk dag op dag 10 jaar geleden opgericht.

Aanvankelijk waren er zo'n 60 Merelbeekse senioren geïnteresseerd om de uit het Verenigd Koninkrijk overgewaaide sport op de groene mat uit te proberen. Voor mensen op leeftijd is dit namelijk een ideale ontspannende sport waarbij fitheid en handigheid hand in hand gaan. Daarom ook werd ze door Bloso en de verschillende sportdiensten destijds zeer zwaar gepromoot.

Dat lukte in Merelbeke zeer aardig. De curvebowlers zijn nog elke week een flink aantal uurtjes actief in de kleine zaal bij het zwembad en hebben naast hun recreatieve bezigheid in het spel ook een echte competitiesport gevonden. Enkele Merelbeekse singles, doubles en triples beginnen het zelfs op nationaal vlak zo goed te doen dat ze hopen in 2010 voor ons land te mogen uitkomen op het wereldkampioenschap in Schotland.

Ondertussen houden zij alvast hun conditie op peil en beleven ze elke week een zalige ontspanning.

Atelier 71 viert 25ste verjaardag in Kunstforum

Verenigingindekijker_gr_4Atelier 71, een groep Merelbeekse amateurkunstenaars, viert de 25ste verjaardag van zijn atelier aan de Poelstraat met een overzichtstentoonstelling in Galerij Kunstforum aan de Langeweide in Schelderode. 'De vereniging ontstond in de jaren '70. In het begin was het behelpen', zegt woordvoerster Inge Böffgen. 'Dankzij de vzw Patrimonium Sociale en Medische Werken Land van Rode konden wij in 1982 onze intrek nemen aan de Poelstraat. Daar kunnen we nog altijd in alle rust onze hobby beoefenen. We zijn fier dat wij al 25 jaar zelfstandig zijn.'

De tentoonstelling is te bezoeken op 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29 en 30 maart, telkens van 14 tot 18 uur.

Oudere berichten:
> Wie volgt Kenneth en Smes op?
> Benzinestation Total Flieberg wordt verbouwd
> De Lijn zorgt voor rechtstreekse bus naar de Blaarmeersen
> Olympiatumblers halen zes medailles in Overmere
> Avondwandeling is startschot voor project Melsen
> Gemeenteraad bespreekt nieuw sporthalontwerp
> Bloot in etalage Bloem&Pot: kunst of kul?
> Fietsroute langs Pontweg is compleet ondergelopen
> Wie wint eerste Groene Pluim?
> Hoe duur is het wonen in Merelbeke en zijn deelgemeenten?
> 'Flanders from the air'-wedstrijd heeft een winnaar
> Oorlogsfilms kijken in 't Groenendal
> Een chauffeur op tien keek te diep in het glas
> Gezocht: lesgevers voor sportactiviteiten
> College in beroep tegen hoogbouw aan Potaardeberg
> Lifestyletips, trips en hits uit jouw buurt
> Eurotuin brengt je in vakantiestemming
> Er wordt weer 'gebakkerd' voor Drie Koningen
> Gelukkig nieuwjaar, Merelbeke!
> Politiezone lauwert haar speurders

Archieven per maand:
| februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Merelbeke blogt

  • André Vlerick blogt over Merelbeke.

    Pintenaar en onderwijzer van opleiding. André loopt hier al 45 jaar rond, waarvan ook al ruim 15 in Merelbeke. Hij houdt van fotografie en loopt tussen de Merelbekenaars met een open maar kritische blik, een luisterend oor en een hart voor wat er leeft en beweegt.

Zoeken

Nieuws uit merelbeke

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!