Home  Regio  oostende  oostende blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Oostende?
Laat het weten aan:
Dominique Jauquet
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
'Uut mien hérte' in de Nieuwe Stad (aflevering 2)

De bewoners van de Nieuwe Stad zetten elkaar afgelopen zaterdag in de bloemetjes.

'Uut mien hérte' in de Nieuwe Stad (aflevering 1)

Bewoners van de De Nieuwe Stad hebben in samenwerking met vzw Aboesjoe een reportagereeks gemaakt over hun wijk. In de reeks gaan jongeren op zoek naar allerhande nieuwe samenlevingsuitdagingen.

Vandaag aflevering 1.

TERUG IN DE TIJD: Oostende onder water (1953)

Het Klein Strand liep vorige week bij springtij en bij een hevige storm helemaal onder water. 'Tsunamigevaar!', hoorde je sommigen al roepen langs de Visserskaai.

Zover is het natuurlijk niet gekomen, maar het geweld van de zee afgelopen week deed ons wel even terugdenken aan de laatste grote storm waarmee Oostende te kampen had. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 liep de hele Oostendse binnenstad onder water...

VERENIGING IN DE KIJKER: Esperantogroep La Konko

Button_verenigingenrapportHet Nieuwsblad brengt het verenigingsleven van Vlaanderen in kaart. Onze reporters trokken door het land en noteerden hoe het met het verenigingsleven in Vlaanderen is gesteld. Oostende blogt koppelt daar een leuke reeks aan: Vereniging/vrijwilliger in de kijker. Wil je met jouw club op deze blog verschijnen? Stuur ons een mailtje met foto naar oostende@nieuwsblad.be. Ook als je vrijwilliger bent, of je kent een vrijwilliger die eens in de bloemetjes mag worden gezet, laat het ons weten!

Vandaag: Esperantogroep La Konko.

Een Esperantovereniging is een vereniging die tot doel heeft om de internationale taal Esperanto te verspreiden en/of te gebruiken voor culturele en andere doelen. Esperantoverenigingen bestaan over de hele wereld, ook in Oostende.

Esperantogroep La Konko werd opgericht in 1987. Vorig jaar werd het 20-jarig bestaan gevierd en heeft de vereniging een tweetalig kookboekje uitgebracht met recepten uit de hele wereld: Oostende, Vlaanderen, België, Europa, Iran, India, China, Noord-Afrika, USA. (Vertaald wordt dit: Tiu libro havas receptoj el la tuta mondo : Ostendo, Flandrio, Belgio, Europo, Irano, Barato, Cinio, Norda-Afriko, Usono,...). Het boekje bevat 88 bladzijden en kost drie euro

-

De voornaamste activiteiten van La Konko zijn het verzorgen van cursussen op 3 niveaus : beginners, gevorderden en gespreksavonden. Daarnaast ontvangt de Esperantogroep ook buitenlandse gasten, en worden er voordrachten gegeven en activiteiten in buitenland bezocht.

-

Voor meer informatie kan u terecht bij voorzitter Marc Cuffez ( Elisabethlaan 295, 8400 Oostende).

-

Hieronder vindt u enkele foto’s terug van Esperantoverenging La Konko. U ziet er onder meer voorzitter Marc Cuffez die naar aanleiding van de twintigste verjaardag de taart aansnijdt.

Lakonko20jaarTaart2Lakonkozam0701

Lees verder

VIDEO: visser gewond bij reddingsoperatie aan het Westerstaketsel

Het vissersschip Rubens Z.67 liep zaterdagavond vast in een zandbank ter hoogte van het Westerstaketsel. Bij de operatie om het schip los te trekken raakte een visser zwaar gewond.

-

De problemen met de Rubens Z.67 begonnen omstreeks 22 uur. Het vissersschip probeerde de Oostendse haven binnen te varen, maar liep vast op enkele meters van het Westerstaketsel in een zandbank. De Zeehond en de sleepboot Ensor rukten meteen uit om de gestrande Rubens te helpen en los te trekken. De hevige wind en hoge golven bemoeilijkten echter de reddingsoperatie. Verschillende kabels die het vissersschip moesten verbinden met de Zeehond knapten af, met op een bepaald moment bijna fatale gevolgen.

-

Toen een grote golf over het schip rolde kregen twee vissers een enorme klap en vielen achterover. Eén van hen had de zware stalen kabel op zich gekregen en bleef bewusteloos liggen.

Zijn kompanen zagen meteen de ernst van de situatie in en hielpen het slachtoffers ter plaatse. (VIDEO)

-

De man kon in heel moeilijke omstandigheden – storm, hevige wind, hoge golven - veilig overgebracht worden naar een bijkomende redeboot van de Vlaamse gemeenschap die door het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) uitgestuurd was om de zwaar gewonde man te evacueren.

De boot kon de visser aan wal brengen, waar hij met een ingedrukte borstkast overgebracht werd naar het ziekenhuis.

-

(beelden Stefaan Kerger voor FocusTV)

FOTO'S: Storm aan zee

Een hevige storm heeft aan het begin van het paasweekend lelijk huisgehouden in Oostende. Een krachtige noordoostenwind sloeg vrijdagnacht en zaterdag een bres in de dijkglooiing aan de Oosteroever. De schade is behoorlijk. Volgens Meteo West-Vlaanderen uit Koksijde haalde de wind een sterkte tot negen Beaufort en een snelheid van meer dan tachtig kilometer per uur.

Een vaartuig van de Scheepvaartpolitie patrouilleerde gisterenmiddag in de haven om overal een oogje in het zeil te houden. Het Westerstaketsel werd door de aanhoudende storm uit voorzorg afgesloten. De golven bereikten hoogtes tot anderhalve meter en sloegen over de houten balken. Een groep toeristen die zich toch waagde aan een tochtje op het staketsel werd er prompt door de scheepvaartpolitie van gehaald. De meeuwen daarentegen bleken zich op het Klein Strand niet te storen aan het opzwiepende zeewater.

-

© peter maenhoudt (www.pmfotos.be)

Nbpmg12165

Nbpmg12164Nbpmg12163_2

Nbpmg12166Nbpmg12167Nbpmg12169   

WINNAARS: tickets voor Arid en Gabriel Rios

De tickets voor de optredens van Arid (Rocksaal) en Gabriel Rios (evenementenzaal) in het Kursaal gaan naar:

ARID (Zaterdag 22 maart)

Aridsitekalendernew_6Stefaan Jonckheere

Gino Cnudde

Laurentius Vanacker

Conny Hendryckx

Remi Keirsebilck

-

-

-

GABRIEL RIOS (Zondag 23 maart)Gabrielrios_home_2

-

Greta Markey

Heidi Vanhooren

Gilberte Christiaen

Jean Moermans

Annie Dhulst

-

WIN: 20x2 tickets voor nieuw R&B-concept van La Nuit Events

Pimp_2La Nuit Events organiseert op zaterdag 22 maart voor de eerste maal de ‘Pimp Party’ in het Kursaal. Organisatoren Kevin Beirens en dj Ya’mo willen met het nieuwe concept een R&B-publiek tussen 18 en 30 jaar aanspreken.

Tot nu toe stond La Nuit Events vooral bekend voor de La Nuit-party’s die in de housewereld en in het uitgaansleven aan de kust al grote naam maakten. De Pimp Party zal in dezelfde stijl en kwaliteit gebracht worden als de bekende La Nuit-party’s.

Davidov (Coolsweat) en B-Kay (Carré) zijn zaterdag de dj’s van dienst. De deuren van het Kursaal gaan open vanaf 22 uur. Wie voor middernacht toekomt betaalt acht euro. Anders is de toegangsprijs tien euro.

-

Wij geven twintig duotickets weg voor de Pimp Party. Wie er wil bij zijn, kan ons overtuigen door een mail met als onderwerp ‘wedstrijd’ te zenden naar oostende@nieuwsblad.be.

WIN: tickets voor Arid en Gabriel Rios in het Kursaal

Aridsitekalendernew_2Het Oostendse Kursaal maakt zich op voor een druk muzikaal weekend. Zowel op vrijdag-, zaterdag- als zondagavond staat een grote naam op de affiche. Het startschot wordt vrijdagavond gegeven door Scala, het jeugdkoor uit Aarschot dat vandaag onder de leiding van de Kolacny-broers nationale en internationale erkenning krijgt. Zaterdagavond opent de Rocksaal in de erehal zijn deuren voor Arid. De Belgische rockgroep rond frontman Jasper Steverlinck bracht begin dit jaar hun derde album ‘All things come in waves’ uit. Gabrielrios_home Het muzikale weekend wordt zondag afgesloten met  een piano- en percussiesessie van Gabriel Rios. De Belgische zanger met roots staat voor de gelegenheid op het podium met jazzvirtuoos Jef Neve en perscussionist Kobe Proesmans.

-

Wij geven voor twee optredens tickets weg:

-

5x2 tickets voor Arid

5x2 tickets voor Gabriel Rios

-

Mailen naar oostende@nieuwsblad.be met als onderwerp ‘Wedstrijd’ en de melding voor welk optreden u kaarten wenst.

Johan Verminnen en Iwein Scheer over Oostende

Ontdekkingsreizigers van het stadsleven. Twee stadsnomaden over de toekomst van Oostende.

Iwein Scheer (stichter Paulusfeesten) en Johan Verminnen (zanger) werden in de zomer van 2006 uitgenodigd op een middaggesprek van Oostende Werft in de LoungeBar van het Kursaal. Ze gaven hun aparte kijk op de stadsvernieuwing en de toekomst van Oostende.

Journalist Stefaan Kerger maakte een interessante reportage met de mening van twee rasechte volksmensen...

Oudere berichten:
> Dichters uit Sint-Jozefsinstituut in de prijzen
> Foto van de dag: het Thermae Palace Hotel
> REAGEER: Veiligheidsrapport Brice De Ruyver vraagt om meer politie
> VIDEO: brand in nieuwbouwproject Icon in wijk Hazegras
> Foto van de dag: 'en bij het ochtendgloren'...
> Foto's van de dag: sneeuw(pret) op de zeedijk
> REAGEER: meeuwen voederen kan tot 250 euro kosten
> Leerlingen De Zonnebloem worden dichters
> Win tickets voor ‘Trash’ in vernieuwde Hangaar I
> Foto's van de dag: ijzig koud... (3)
> Wandelen op Valentijn in Oostende en Bredene
> Foto van de dag: zonnestralen versus regenwolken
> Leerlingen Sint-Jozefsinstituut naar Europese finale
> Gespot: ook de Gouden Schoen eet pita... (UPDATE)
> Foto's: schoon volk op De Gouden Schoen
> Foto van de dag: uitwaaien aan zee
> Foto van de dag: het ruiterstandbeeld van Leopold II
> VERENIGING IN DE KIJKER: de Unie Oud-Leerlingen Hotelschool Oostende
> Nieuw vogelopvangcentrum wordt modernste in Europa
> Foto van de dag: de skyline van Oostende

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007

Oostende blogt

  • Dominique Jauquet blogt over Oostende.

    Dominique Jauquet, sinds oktober 2005 journalist bij Het Nieuwsblad. Gaat door het leven met de zee in het vizier, muziek in de oren, en een basketbal in de hand.

Zoeken

Nieuws uit oostende

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!