Home  Regio  oostende  oostende blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Oostende?
Laat het weten aan:
Dominique Jauquet
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Nieuwe roman voor Oostendse lerares

Bij uitgeverij Lemmens (Nederland) is de roman 'Venus Frigida' verschenen. Auteur is de Oostendse Anna Ferdinande, leerkracht aan het Pagasus Koninklijk Atheneum.  Het boek werd voorgesteld in de Forumzaal van de bibliotheek en de Oostendse straten vormen het decor van deze debuutroman.

Venus Frigida is een psychologische ontwikkelingsroman. Centraal staat de zielsgeschiedenis van een schizofrene vrouw en haar problematische verhouding met haar dochter.

De auteur laat ons intens meeleven met de wanen, dwanggedachten en complexen van de personages. Ze maakt gebruik van heel wat sappige anekdotiek om de ziektebeelden te illustreren. De lezer krijgt een filmische weergave van de ontreddering die een geesteszieke in haar omgeving teweegbrengt. De beelden die het boek oproept blijven in je hoofd rondspoken…

Anna Ferdinande (1976) studeerde Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit Gent en werkt als leerkracht Nederlands in het Koninklijk Atheneum te Oostende. Ze is regisseur van Theatergroep Pegasus. Om deze omvattende roman te schrijven, verrichtte ze intensieve research en raadpleegde ze een aantal vakspecialisten. Ze putte rijkelijk uit haar eigen levenservaringen. Momenteel werkt ze aan haar tweede roman ‘De laatste werklozen’. (efo)

Reacties

En wat een roman! Ik las het in één keer uit. Het is schokkend, het is treurig, wanhopig bijna. Maar bovenal heerst de understated humor van Anna Ferdinande waardoor het tragische van het verhaal niet alleen gemakkelijker te verdragen is, maar ook de diepe aderen van het verhaal boven komen te liggen. Maar pas op: Ferdinande snijdt al deze aderen met koele precisie door.

Het vermogen van Ferdinande om met haar taal een wereld te scheppen rond een gezin bestaande uit een schizofrene moeder, een autistische vader (en later een gokverslaafde stiefvader) met hun twee dochters, is onovertroffen. Haar karakterbeschrijvingen zijn vaak hilarisch en hoe akelig een situatie ook wordt, steeds is er de taal van Ferdinande die je meesleept.

Een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in bijzonder disfunctionele gezinnen, maar bovenal een aanrader voor hen die werkelijk van taal willen genieten.

Trouwens, ik dacht dat Oostende vooral een badplaats was. De plekken die Ferdinande beschrijft in dit boek kende ik nog niet, en ik vraag me af of de bewoners van Oostende deze plekken wel kennen.

Venus Frigida is waarschijnlijk het beste literaire debuut van dit jaar in het Nederlandse taalgebied. Iedereen in Oostende zou dit boek in de kast moeten hebben.

G.J. Wielinga op 8 juli 2008 om 12:35

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Oostende blogt

  • Dominique Jauquet blogt over Oostende.

    Dominique Jauquet, sinds oktober 2005 journalist bij Het Nieuwsblad. Gaat door het leven met de zee in het vizier, muziek in de oren, en een basketbal in de hand.

Zoeken

Nieuws uit oostende

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!