Home  Regio  oostende  oostende blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Oostende?
Laat het weten aan:
Dominique Jauquet
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
INTERVIEW: Moody Blues morgen exclusief in het Kursaal

Dsc_0003_2De Moody Blues, bekend van de wereldhit ‘Nights in white satin’, zijn na meer dan 40 jaar nog steeds hot. Dat bewees de Britse groep eerder deze maand in de Heineken Music Hall in Amsterdam, en dat zullen ze morgen op 28 oktober nog eens overdoen in het Kursaal van Oostende. Een gesprek met John Lodge, Graeme Edge en Justin Hayward over vier decennia toeren, de sleutel tot succes en de Belgische hoofdrol daarin.

Dsc_0052

De naam Moody Blues doet wellicht niet bij iedereen een belletje rinkelen. Hun grootste hit Nights in white Satin daarentegen is ongetwijfeld wel gekend bij jong en oud. De Britse groep verkocht wereldwijd al meer dan 55 miljoen platen en staat na meer dan 40 jaar nog steeds op de planken. De Heineken Music Hall in Amsterdam was deze week tweemaal uitverkocht - goed voor 7.000 toeschouwers - , en ook de ticketverkoop voor het exclusief optreden in ons land in het Kursaal van Oostende loopt goed.

De Moody Blues werden in 1967 wereldberoemd met het album Days of Future Passed dat naast Nights in white satin ook Tuesday afternoon als gigantische hit opleverde. Wat velen niet weten is dat de basis van dit succes een jaar eerder in ons land werd gelegd. Meer bepaald in Moeskroen, waar de Moody Blues drie maanden woonden. ‘De typische sound van onze groep is ontstaan in België. Op vraag van een promotor zijn we in 1966 naar Moeskroen getrokken omdat hij ons daar enkele optredens kon verzekeren. Rijk waren we niet, maar het was een fantastische tijd. We sliepen in een klein huisje waar een vrouw onze was en strijk deed. Hoogtepunt was het optreden op de Knock Music Festival, die achteraf gezien eigenlijk een voorloper van de huidige festivals was. Daar leerden we heel wat muziekgenres en artiesten kennen, maar ook uit de optredens in enkele plaatselijke clubs hebben we veel geleerd. Daar konden we testen wat het publiek smaakt en wat niet. In die periode hebben we onze hit ‘Fly me High’ geschreven die later ook werd gebruikt als jingle voor BBC Radio’.

Dsc_0202_2Hebben jullie toen gedacht dat de Moody Blues 40 jaar later nog steeds in uitverkochte zalen zou spelen?    

Moody Blues: ‘Absoluut niet. We wisten in het begin niet eens of we de volgende week nog zouden optreden. Alles is plots gegroeid. In het begin was het uitkijken in welk dorp ons volgende optreden zou plaatsvinden, daarna kwamen de steden aan beurt, en voor we het beseften speelden we in het buitenland’.

Wat is de sleutel tot succes om na veertig jaar nog steeds populair te zijn? 

‘Wij hebben ons nooit vast gespind aan een bepaalde stijl of een trend die na een tijdje verdwijnt. We zijn altijd onszelf gebleven en zijn mee geëvolueerd met de tijd. The Bee Gees bijvoorbeeld staan nog steeds bekend om hun looks en stijl van toen. Was dit bij ons ook zo geweest, dan stonden we nu nog altijd met glitterpakjes en plateauzolen op het podium’.

Dsc_0256_2 Is er een verschil tussen de Moody Blues anno 1967 en anno 2008?

‘De geest en de spirit zijn nog steeds hetzelfde, maar we zijn uiteraard in de loop van de jaren geëvolueerd. Vandaag proberen wij, als artiesten, hetzelfde gevoel en dezelfde emoties op te wekken bij het publiek als veertig jaar geleden. Als we die blikken en emoties anno 2008 nog kunnen oproepen, dan geeft ons dat een magisch gevoel. De mensen verwachten onze hits te horen, en daar spelen we dan ook graag op in. Muziek maken en liedjes schrijven is ons beroep en de passie van ons alle drie, en dat is ook de reden waarom we nog steeds samen zijn. Vandaag zijn we nog altijd vooral bekend met onze hit ‘Nights in white satin’, maar wat leuk is dat ook de jongeren ons kennen. Als men via iTunes muziek downloadt is er een verwijzing naar andere liedjes die men mogelijk graag hoort, en zo komt men ook vandaag nog vaak bij de Moody Blues terecht’.

Wat brengt de toekomst nog voor de Moody Blues?

‘In 2003 hebben we nog een cd uit ‘December’ uitgebracht, en ook nu schrijven we nog liedjes. De muziekindustrie is echter veranderd, en het wordt steeds moeilijker. Gelukkig hebben we al enkele jaren een fantastische nichemarkt gevonden en zijn er ondertussen al verschillende dvd’s uitgebracht. En uiteraard treden we nog op. De concerten in Nederland zijn uitverkocht, en ook naar het optreden in Oostende kijken we uit want in België is het allemaal begonnen voor ons’. 

Tickets en info: www.kursaaloostende.be

Dsc_0059_2

 

DOMINIQUE JAUQUET 

Reacties

Ik was erbij op 16 okt.in HMH, ik wou dat ik nu erbij was in Belgie !

 Els Koehorst op 28 oktober 2008 om 19:09

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Oostende blogt

  • Dominique Jauquet blogt over Oostende.

    Dominique Jauquet, sinds oktober 2005 journalist bij Het Nieuwsblad. Gaat door het leven met de zee in het vizier, muziek in de oren, en een basketbal in de hand.

Zoeken

Nieuws uit oostende

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!