Home  Regio  oostende  oostende blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Oostende?
Laat het weten aan:
Dominique Jauquet
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
REAGEER: Veiligheidsrapport Brice De Ruyver vraagt om meer politie

Brice De Ruyver stelde gisteren zijn langverwachte veiligheidsrapport voor over de stad Oostende. ‘Voor een veilig en leefbaar Oostende’, zo heet het eindwerk van de gewezen veiligheidsadviseur van ex-premier Guy Verhofstadt.

DSC01289 Het Oostendse stadsbestuur gaf vorig najaar de opdracht aan De Ruyver om de (on-)veiligheid in de stad te analyseren. Enkele maanden en een negentigtal ontmoetingen met diverse gesprekspartners later is het rapport klaar. Het eindwerk bestaat uit drie luiken: veiligheid, het drugsfenomeen en het sociale vraagstuk. De belangrijkste conclusie van De Ruyver is dat de capaciteit van de lokale politie onvoldoende is. ‘De KUL-norm die de federale dotatie bepaalt voor de politiezones ligt met 254 veel te laag. De minimumnorm is 260 en de politie in Oostende kan slechts rekenen op 250 operationele personeelsleden. Oostende heeft te kampen met de problemen van een grootstad, dus de capaciteit van de politie moet uitgebreid worden. In realiteit heeft men permanent een te kort aan 30 personeelsleden.  In afwachting van maatregelen is het noodzakelijk dat de lokale politie versterkt wordt door de federale politie’, aldus De Ruyver.

De veiligheidsadviseur ijvert daarnaast voor een grondige aanpak van de uitgaansbuurt en ziet eerder een sociaal dan een veiligheidsprobleem. 'De criminaliteitscijfers kennen sinds 2005 een dalende trend. 11,6 procent van de Oostendenaars zegt zich vaak of altijd onveilig te voelen. Daarmee zit Oostende op het niveau van vergelijkbare steden. Als men bedenkt dat 25,5 procent van de bevolking in Oostende ouder is dan 65 jaar is da verwonderlijk laag’, zegt De Ruyver, die vooral de uitgaansbuurt als pijnlijk punt aanduidt. DSCF0038 ‘Montmartre is goed voor de helft van de strafbare feiten. Deze probleembuurt moet gesaneerd worden, zijnde door een wijziging van de bestemming of enkele concrete maatregelen zoals het verbod op nachtwinkels in een straal van 500 meter'.

 De sociale problemen hebben volgens De Ruyver verschillende oorzaken en kunnen leiden tot een onveiligheidsgevoel. ‘Ik ben geschrokken van de omvang van het sociaal probleem in Oostende. De badstad kent veel kansarmoede. Daarnaast is er een gebrek aan kinderopvang, duurzame jobs en betaalbare en sociale woningen, is er  nood aan opvoedingsondersteuning en heeft de stad te kampen met een grote vergrijzing en veel alleenstaanden. Het sociaal probleem neemt jaarlijks toe, en dat heeft veel te maken met de tewerkstelling in de horeca tijdens het hoogseizoen en de geografische ligging. Heel wat kansarmen uit Brussel, Charleroi en regio’s als de Borinage zoeken werk aan de kust en blijven hier hangen doordat er  een uitgebreid hulpverleningsaanbod en sociale voorzieningen zijn. Voor dit zogenaamde terminus-effect en de transit-migratie van vreemdelingen die op weg zijn naar het Verenigd Koninkrijk zijn dringende maatregelen nodig’, aldus nog Brice De Ruyver.

Wat denkt u van het veiligheidsrapport van Brice De Ruyver en het (on-)veiligheidsgevoel in Oostende in het algemeen? Laat hier uw reactie achter...

 

Reacties

Niet genoeg politie in Oostende ????
Mogen we nog lachen ja !
Als je ze natuurlijk allemaal bombardeert tot commissaris of inspecteur of ze wegpampert in een wijkkantoor dan vertoeft er natuurlijk nog weinig blauw op straat !
Er is genoeg politie in Oostende. Misschien beetje meer en efficienter laten werken ! Ook de cowboys.


 Daivier Luc op 5 februari 2009 om 12:34

Ben voorstander van meer speciaal voor die tijd en onze omgeving opgeleide politie. Ons land is, ook Oostende, nog niet gewoon aan baldadig volk!!!!!

jeannine  op 5 februari 2009 om 16:03

Ik vind ook dat er meer politie op straat mag vertegenwoordigd zijn in Oostende. Vooral op die tijdstippen dat er veel volk geconcentreerd is en op die plaatsen waar vooral veel drank en drugs verhandeld wordt.
Voorbehoedende kontrole zal voor iedereen ten goede komen. Wie niets te vrezen heeft moet zich volgens mij niet aanstellen als er sprake zou kunnen zijn van meer kontrole!!!We leven in een maatschappij met drugs,drank, kansarmen die op bepaalde plaatsen geconcentreerd zitten en allerlei problemen veroorzaken.

 Chrispain op 5 februari 2009 om 16:43

Meer politie in Langestraat is absoluut nodig.
Hardere aanpak en bewaking Europacentrum en omgeving is absoluut noodzakelijk, want onleefbaar momenteel.
Ook veiligheidscamera's, desnoods in groene kleur (hahaha), zijn zeker nodig. Bij hangjongeren kan politie dan eens een kijkje komen nemen en optreden waar nodig en dit voordat er een delict wordt gepleegd!
Momenteel is Oostende echt een vuile misdadige stad.
Een harde aanpak en kort op de bal spelen is de enige methode om het met de trein aangebracht, meestal franstalig tuig, buiten te houden!

 jm op 5 februari 2009 om 18:31

Voor mij doet de politie zeer goed werk in Oostende, maar men kan niet overal dezelfdertijd aanwezig zijn en daarom geef ik de voorkeur aan het plaatsen van camera's op strategische plaatsen zoals De Langestraat, Marie-José plein,Van Iseghemlaan, Wapenplein, Kapellestr. en misschien ook de zeedijk enz... Maar dit laatste is wel materie van Vlaams Gewest.

 Slock Georges op 5 februari 2009 om 20:16

Ik kan van nabij stellen dat er strikt genomen voldoende politie is te Oostende, alleen worden ze teveel met andere 'prioriteiten' belast. Zo wordt veel belang gegeven aan verkeer, maar dan op het repressieve vlak. Dit is louter een kwestie van centen, want dit vloeit terug via het boetefonds. De wijkinspecteurs worden overgewaardeerd maar zitten in de praktijk veelal in hun warme bureel, enkele uitzonderingen niet te na gesproken. Wie kent er zijn wijkinspecteur en kan hem aanspreken op straat?

 RRR op 5 februari 2009 om 21:28

Aan al de aangespoelde ouden van dagen die momenteel in Nieuw Helmond wonen en in de omgeving ervan:

- wij hebben dat gedrocht van een gebouw niet gevraagd, maar toch tegen een torenhoge prijs ontvangen.
- Montmartre was in mijn jonge tijd een leuke uitgangsbuurt (met de nodige ruzies en vechtpartijen), maar er was genoeg blauw op straat om alles niet te veel uit de hand te laten lopen.

Laat Oostende vooral aan de Oostendenaars (ook de senioren) om over deze zaken uitspraak te doen. De meeste aangespoelde senioren kosten ons handenvol geld en nemen veel ziekenhuiskamers en serviceflats in, waardoor eigen volk in de kou staat en geven er weinig voor terug.
Het is belangrijk om je goed te informeren over waar je gaat wonen voor je hebben en houden verhuist en dit op gelijk welke leeftijd.

Er moet inderdaad werk van gemaakt worden om een deskundig opgeleid politiekorps in te schakelen om de teloorgang van het vroeger ludiek maar aangenaam Oostende tegen te gaan en dit niet alleen in de Langestraat (de Alfons Pieterslaan is ook niet de veiligste plaats in Oostende)
Een klein politiebureau in de omgeving van Nieuw Hel(le)mond is inderdaad een goed idee.
En laat ons niet de fout maken van de grootsteden. Dieven, oplichters, oproerkraaiers en ander tuig van gelijk welke nationaliteit moeten gestraft worden en niet zomaar terug op straat losgelaten worden. Aan Oostende om een voorbeeld te geven hoe het wel moet zodat we terug trots kunnen zijn op onze stad!


 Lambrecht Yasmine op 6 februari 2009 om 14:31

Ik ga ieder weekend uit in Oostende, en ik merk dat er altijd genoeg politie aanwezig zijn. er is echter wel een maar.. ik denk ook dat ze misschien beter moeten worden opgeleid, want als ze dan eens achter een paar gasten moeten rennen zijn ze al buiten adem na 10 simpele meters lopen, pas op, ik spreek niet voor allemaal de politie agenten, maar er zijn er dus wel! Waarom houden zij dan de 'wacht' in de langestraat?

Ik heb gelezen in de metro gisteren dat ze gewoon de langestraat willen opdoeken.. Doe dit maar niet, alle jongeren komen in opstand!
En waarom zouden 'jullie' dit doen? Omdat het een probleemzone is met veel geweld? Wel, laten we dan zeggen dat we alle treinstations sluiten en alle kindercrèches, stel anders ook een avondklok in, HAHA waarom niet? Ga je gang maar criminoloog van me voeten! Ik dacht dat je wel beter wist hoe je geweld ivm jongeren moest oplossen? Alleszins niet tegenwerken... nee?! niet gezien op shool?

B. op 6 februari 2009 om 17:34

De problemen zijn er gekomen wanneer die klote socialisten aan de macht kwamen en zullen maar weggaan wanneer deze ook van het toneel verdwijnen. Onze rode burgermeester heeft maar al te graag kansarmoede in z'n stad. Dit zijn immers allemaal potentiële kiezers. Als echte Oostendenaar kom ik niet meer in m'n eigen stad.
T'zit vol met krapuul en criminele oostblokkers (zeg maar een nieuw hoofdkwartier van de maffia)
Oostende is de vlaamse Charleroi geworden. Dankzei deze rode communisten(eu pardon socialisten) !!!!! Vroeger was het een trekpleister voor toeristen. Nu is het nu een trekpleister voor marginalen die maar al te graag profiteren van alle sociale voordelen die deze stad biedt. Dank U, Vandecasteele, voor het doelbewust laten verloederen van onze geliefde badstad. T' is schoon volk waaruit je uw stemmen ronselt. Je mag er fier op zijn !!

 Johan dbd op 8 februari 2009 om 10:30

Er is té weinig aanbod(lees AFBOUW). In de zomer wordt het onveiligheidsgevoel gevoed door luidruchtig uit verveling (en eldnood)rondhangende jongeren, in de winter lijkt Oostende een verlaten spookstad waar sommigen zich ook onveilig bij voelen. Zolang Oostende éénzijdig de kaart van het toerisme trekt, geen forum biedt aan inwoners die heel het jaar door dynamiek in de stad willen ( dit botst met de vele gepensioneerden, bejaarden die rust willen) geraakt dit probleem onopgelost. Feest en Kultuurpaleis afbreken voor een winkelcentrum is een vb van waar de prioriteiten liggen. En dan het postgebouw, heel wat ronkende verklaringen hierover zoals bv die van Vandelanotte die droomde van een tweede vooruit in Oostende, mij nie gelaten maar wat komt ervan in huis...
Er is tevens een zéér groot, absoluut niet te onderschatten drugsprobleem in Oostende. Een stevige analyse zou hier niet misstaan en ik bedoel dan niet stevige repressie maar een deftige sociologische analyse van de achtergronden! Volgens mij komt het neer op armoede en tewerkstellingskansen die beperkt zijn. Niet iedereen voelt zich geroepen om aan de band te staan bij Daikin, chauffeur te worden bij Maenhout of pannekoeken+koffie te serveren. Een beperkte arbeidsmarkt, is ook een typisch kuststadprobleem.
Een flater volgens mij was het idee van het stadsbestuur om midden in de uitgaansbuurt een wooncomplex met daaronder 2 supermarkten neer te poten...
Mr De Ruyver gaat volgens mij ongelooflijk kort door de bocht door de café uitbaters in de langestraag als gangsters of ex-criminelen voor te stellen. Het "saneren" van Langestraat als oplossing is al helemaal te gek...waar zal de jeugd en de oostendenaar tout court dan nog terecht kunnen? Wat zullen we met de verveling aanvangen ? Misschien naar Gent want daar is wel een Vooruit!

krtch op 17 februari 2009 om 21:08

Ik heb zelf lang in de horeca gewerkt en ben het eens met dhr Daivier. Toegeven dat efficientie nu niet echt de sterkste kant is van de ganse staatsbedrijven. Dat is al langer geweten.

Jo BS op 25 september 2010 om 21:14

Hallo,

Als aangespoelde afkomstig van de grootstad Antwerpen ging ik wegens de asma van mijn kinderen aan de kust wonen en werken. De eerste indruk was zeer goed tot ik eens uitging tijdens nieuwjaar in het kursaal. Vechtpartijen de 1 na de andere, de sfeer was totaal om zeep en ik heb zo'n vermoeden dat het tevens bevolkt was met andere nationaliteiten die enkel voor het vechten afgezakt waren naar Oostende. De buitenwippers lieten rustig begaan en aan de politie de taak om orde te brengen, wat geheel wat tijd in beslag nam. Ik kwam ook in aanraking met het ocmw, het sociaal huis en de VAC.Groot was mijn verbazing dat idd een groot deel van de inwoners over leeflonen beschikken en de kansarmoede veel groter is dan ooit gedacht.Misdaad en drugsgebruik, agressie, dronkenschap vloeien hieruit verder.. Veel faciliteiten voor de oudere generatie maar weinig voor het jonge volk ! Het is idd aan de burgemeester dat het zover gekomen is, het kiesgedrag van dat doelpubliek moest en zou hij hebben. Maar loontje komt om zijn boontje, de verwaarlozing, de te talrijke nachtwinkels, de zwervers en de misdaad zal de ooit zo prachtige stad Oostende met de tijd stillaan doen verdwijnen...

 Backbone op 25 maart 2011 om 15:27

Hallo,

Als aangespoelde afkomstig van de grootstad Antwerpen ging ik wegens de asma van mijn kinderen aan de kust wonen en werken. De eerste indruk was zeer goed tot ik eens uitging tijdens nieuwjaar in het kursaal. Vechtpartijen de 1 na de andere, de sfeer was totaal om zeep en ik heb zo'n vermoeden dat het tevens bevolkt was met andere nationaliteiten die enkel voor het vechten afgezakt waren naar Oostende. De buitenwippers lieten rustig begaan en aan de politie de taak om orde te brengen, wat geheel wat tijd in beslag nam. Ik kwam ook in aanraking met het ocmw, het sociaal huis en de VAC.Groot was mijn verbazing dat idd een groot deel van de inwoners over leeflonen beschikken en de kansarmoede veel groter is dan ooit gedacht.Misdaad en drugsgebruik, agressie, dronkenschap vloeien hieruit verder.. Veel faciliteiten voor de oudere generatie maar weinig voor het jonge volk ! Het is idd aan de burgemeester dat het zover gekomen is, het kiesgedrag van dat doelpubliek moest en zou hij hebben. Maar loontje komt om zijn boontje, de verwaarlozing, de te talrijke nachtwinkels, de zwervers en de misdaad zal de ooit zo prachtige stad Oostende met de tijd stillaan doen verdwijnen...

 Backbone op 25 maart 2011 om 15:27

In iedere stad en iedere uitgangsbuurt heb je vechtpartijen, in elke stad - dorp - gat spoelen buitenlanders aan.
Oostende is niet veiliger en onveiliger dan andere grootsteden.
Marginalen worden gekweekt door Europa, looninkrimping, extra's worden afgenomen, werkloosheid. Alles gaat naar mensen zoals Dehaene, Ceo's van hyperbedrijven en superrijken.
Die in onze stad luxegebouwen kopen... en het gewone volk wegdrijven, mensen met een inkomen van minder dan 1OOO euro per maand noemen ze nu al een marginaal... die mensen zijn daarom niet eens aan de drank of de drugs maar moeten hoge huurprijzen betalen aan de superrijken die hen onderdrukken.
Die mensen kunnen niet "uitgaan" want hebben het geld niet. Geloof me, ik ken genoeg sukkelaars.
Wij springen altijd voor die arme zwartjes,... die ons nu overhoop schieten, en meer inkomsten KRIJGEN dan de echte BELG. Ach het is toch te laat.
De politie in Oostende is liever lui dan moe. Onderbemand neen, gewoon lui. En c.....t ...
Die kijken niet om naar het gewone volk, dat rendeert niet.

 Josiane op 19 mei 2012 om 17:10

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Oostende blogt

  • Dominique Jauquet blogt over Oostende.

    Dominique Jauquet, sinds oktober 2005 journalist bij Het Nieuwsblad. Gaat door het leven met de zee in het vizier, muziek in de oren, en een basketbal in de hand.

Zoeken

Nieuws uit oostende

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!