Home  Regio  oostende  oostende blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Oostende?
Laat het weten aan:
Dominique Jauquet
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Kunstenaars uit Kalahari-woestijn te gast in Thermae Palace

Dsc_0009

Onder impuls van World to Africa loopt volgende week in het Thermae Palace Hotel een vierdaagse tentoonstelling met werk van tien kunstenaars “San Bosjesmannen” uit de Kalahari-woestijn. Een drietal San Bosjemannen zullen present zijn. De expo loopt van maandag 10 tot donderdag 13 november en is vrij toegankelijk.

De kunstenaars laten schilderijen op doek en tekeningen op ijzersteen uit de Kalahari bewonderen. De San Bosjesmannen zijn tot ruim 80 lentes jong en lichten hun werk graag toe. Achter elk werk schuilt een groot verhaal. De kleurrijke primitieve kunst oogt evenwel modern en laat geen twijfel bestaan over hun intenties. ‘Bedoeling is Europa kennis te laten maken met deze kunst’, zegt initiatiefnemer DJ du Preez.

De San Bosjesmannen is een verzamelnaam voor verschillende bosjesmannen families in Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Angola. Het zijn nomaden en jagers en wonen in kleine hutten. Ze spreken aan elkaar verwante kliktalen. Ze kennen een gebarentaal die gebruikt wordt voor de jacht. Bosjesmannen zijn nomaden, jagers en verzamelaar die zich zo duizenden jaren hebben gehouden. Ze jagen daarenboven voornamelijk op diverse soorten antilopen. Hun dagelijks menu bestaat voor het merendeel uit vruchten, noten en knolgewassen die ze in de woestijn zoeken.

De officiële opening vindt plaats in de galerijen van het Thermae Palace op maandag 10 november om 20 uur in aanwezigheid van de ambassadeur van Zuid-Afrika. De tentoonstelling is verder vrij toegankelijk van dinsdag 11 tot donderdag 13 november, telkens van 10 tot 22 uur. Meer info:

www.worldtoafrica.be.

ExpobosjesmannenExpobosjesmannen2Exposbosman3   

Nieuw boek over De Stoete Ostendenoare

Raf De Boever, voormalig gemeenteraadslid en auteur van ‘The Casino Connection’, heeft een nieuw boek uit. In de spannende fictieroman komen maatschappelijke thema’s zoals kolonialisme, monarchie en persvrijheid aan bod. ‘De Hand van de Koning’ speelt zich af in Oostende en verweeft fictie met realiteit en actualiteit.

Raf De Boever : “Twee jaar geleden begon een onbekende actiegroep Koninklijke symbolen te beschadigen. Het ging van het afzagen van de hand van een beeldengroep tot het besmeuren van het beeld van Boudewijn. In de zaak werd ik ook verhoord en vonden zelf twee huiszoekingen bij mij plaats. Het bezorgde me gegevens en inspiratie om het boek af te werken.”

Inmiddels is de actiegroep niet meer actief. Raf De Boever knipoogt in  het boek naar het gerecht, verzint originele namen voor de hoofdrolspelers en de onderzoekers en verweeft in het boek ook een koninklijke liefdeshistorie. Het boek is te koop in krantenwinkels voor 17,95 euro en een aanrader voor wie van ver of nabij de acties van De Stoete Ostendenaore heeft gevolgd.

Fin d'Saison

Het evenement Fin d'Saison is een groot succes geworden. In twintig strandcabines konden Oostendenaars en toeristen genieten van cultuur. Er waren tentoonstellingen, opvoeringen en poëzie. Een Oostendenaar op het strand van Mariakerke had zelfs een heel huis nagebouwd en oogstte daarmee veel bekijks en zorgde met zijn eigen commentaar over zijn strandhuishouden voor heel wat lachende gezichten.Findsaison_6_2 Findsaison_12 Findsaison Findsaison_1

Nieuwe roman voor Oostendse lerares

Bij uitgeverij Lemmens (Nederland) is de roman 'Venus Frigida' verschenen. Auteur is de Oostendse Anna Ferdinande, leerkracht aan het Pagasus Koninklijk Atheneum.  Het boek werd voorgesteld in de Forumzaal van de bibliotheek en de Oostendse straten vormen het decor van deze debuutroman.

Venus Frigida is een psychologische ontwikkelingsroman. Centraal staat de zielsgeschiedenis van een schizofrene vrouw en haar problematische verhouding met haar dochter.

De auteur laat ons intens meeleven met de wanen, dwanggedachten en complexen van de personages. Ze maakt gebruik van heel wat sappige anekdotiek om de ziektebeelden te illustreren. De lezer krijgt een filmische weergave van de ontreddering die een geesteszieke in haar omgeving teweegbrengt. De beelden die het boek oproept blijven in je hoofd rondspoken…

Anna Ferdinande (1976) studeerde Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit Gent en werkt als leerkracht Nederlands in het Koninklijk Atheneum te Oostende. Ze is regisseur van Theatergroep Pegasus. Om deze omvattende roman te schrijven, verrichtte ze intensieve research en raadpleegde ze een aantal vakspecialisten. Ze putte rijkelijk uit haar eigen levenservaringen. Momenteel werkt ze aan haar tweede roman ‘De laatste werklozen’. (efo)

Een Iraakse schrijver in residentie in Oostende

HeaderDe Iraakse auteur Rodan Al Galidi was afgelopen zondag te gast bij Vrijstaat O. in de Droge Coo in Oostende. De schrijver van gedichten, columns, romans en kortverhalen vertoeft in maart een maand in Oostende. Eind deze maand presenteert hij als schrijver in residentie in Oostende zijn nieuwste boek. Ook op zondag 16 maart om 17 uur kan u Al Galidi aan het werk zien in De Droge Coo, waar hij samen met Eric de Kuyper zijn nieuwste radioboek zal presenteren. Al Galidi in residentie in Oostende is een initiatief van Vrijstaat O. in samenwerking met deBuren.

-

Journalist Stefaan Kerger (Focus) zorgde voor volgend beeldverslag.

-

Video: Iwein Scheer wint cultuurprijs

Iwein Scheer (68) heeft voor zijn jarenlange inzet voor de Paulusfeesten en voor de cultuur in de kuststad de prijs van de cultuurraad gekregen.

Iwein stichtte de Paulusfeesten In de jaren ‘70, en ook vandaag is hij nauw betrokken bij de werking ervan. Hij staat ook bekend als de uitbater van 't Kroegske op het Pauluspleintje.

-

Reageer: twee musea onder één dak

Naamloos De (cultuur)kogel is door de kerk:  de stedelijke collectie én de collectie uit het PMMK worden samengevoegd en zullen te zien zijn in een nieuw museum - met ook een nieuwe naam - dat dit najaar opent. Conservator Philip Van den Bossche komt aan het hoofd van het nieuwe museum, de stedelijke conservator krijgt ook een plaats en het personeel blijft op post.  James Ensor en Constant Permeke worden de ambassadeurs van het museum.

Met de bekendmaking van de plannen om twee musea onder één dak in de Romestraat te brengen komt meteen een einde aan de verkommering van de stedelijke collectie die al drie jaar dakloos was.

Wat vindt u van de samensmelting? Een positieve zaak voor de stad Oostende? Of is één museum te weinig voor de badstad, en had men beter gekozen voor twee musea naast elkaar? Geef hier uw mening...

Stad stelt cultuurbeleidsplan voor

Logostad

Het Oostendse stadsbestuur stelt op dinsdag 23 oktober het cultuurbeleidsplan 2008-2013 voor. Cultuur wordt deze legislatuur naar voor geschoven als één van de belangrijkse thema’s voor de stad.

-

In de loop van 2006-2007 hebben diverse personen, organisaties en diensten hun wensen en behoeften meegedeeld voor het cultuurbeleid in Oostende. Samen met de bruikbare suggesties die de  bevragingen opleverden, vormde dit de basis voor het cultuurbeleidsplan.

-

Op dinsdag 23 oktober om 20 uur wordt het ontwerp voorgesteld in de conferentiezaal van het stadhuis. Iedereen krijgt uitgebreid de kans om vragen te stellen, wijzigingen te suggereren of toevoegingen naar voren te brengen.

-

Mensen die de voorstelling willen bijwonen geven vooraf een seintje aan de cultuurdienst (cultuurdienst@oostende.be, 059-56.20.16).

-

Wij zijn benieuwd naar uw wensen op vlak van cultuur in Oostende. Laat hier een reactie achter...

Mauro Pawlowski in De Droge Coo

Dsc01335Vrijstaat O. lijkt er een maand na de opening van De Droge Coo in te slagen om het lokaal om te toveren tot een eerste cultureel centrum(tje) in Oostende. Nadat eerder al een exclusieve sessie van DJ Grazzhoppa en jazzpianist Kris Defoort op het programma stond, maakt dit weekend Mauro Pawlowski zijn opwachting.

Foto_mauro_3Pawlowski is een muzikaal experiment in het kwadraat, vooral bekend van de Evil Superstars, Mitsoobishy Jackson, het soloproject Mauro, en als gitarist van dEUS.

Hij brengt zaterdag 30 juni twee gasten mee:

Annelies___presspic1_2Annelies Monseré: zij zingt en brengt intieme en eigenzinnige muziek met piano, gitaar of cello

Kumisolodrapo

Kumisolo: brengt Japanse discopop, waarbij stem en electronica elkaar afwisselen

Heeft Oostende (eindelijk) een cultureel centrum?

Dsc01335 De Droge Coo, het lokaal op de Zeedijk ter hoogte van de drie gapers, opende vrijdagavond zijn deuren als 'eerste cultureel centrum in Oostende'. Vrijstaat O kreeg de locatie van het stadsbestuur in concessie voor negen jaar. Het lokaal werd voordien gebruikt door senioren om te kaarten.

De vzw heeft meteen een ambitieus programma klaar. Het eerste jaar wordt er gewerkt met themaweekends en wordt het café en de expositieruimte opengesteld voor tentoonstellingen, debatten, optredens, projecties,...

Vanaf 2008 wil de vzw een bredere werking creëren met grote artistieke projecten die ook kunnen doorgaan in de binnenstad. Daarnaast moet er jaarlijks een grote expo plaatsvinden zoals Freestate vorig jaar in het militair hospitaal.

Het lijkt erop dat de stad Oostende een inhaalbeweging wil maken op het vlak van cultuur. Straks - een precieze datum laat vooralsnog op zich wachten - moet ook het oude postgebouw nog omgebouwd worden tot cultuurfabriek. 

Gelooft u in De Droge Coo als 'eerste cultureel centrum in Oostende? En wat met de (langverwachte) plannen in het oude postgebouw? Op welke vlakken scoort Oostende goed rond cultuur? En wat is er volgens u voor verbetering vatbaar? Geef hier uw (culturele) mening...

Oudere berichten:
> Dichters uit Sint-Jozefsinstituut in de prijzen
> Foto van de dag: het Thermae Palace Hotel
> REAGEER: Veiligheidsrapport Brice De Ruyver vraagt om meer politie
> VIDEO: brand in nieuwbouwproject Icon in wijk Hazegras
> Foto van de dag: 'en bij het ochtendgloren'...
> Foto's van de dag: sneeuw(pret) op de zeedijk
> REAGEER: meeuwen voederen kan tot 250 euro kosten
> Leerlingen De Zonnebloem worden dichters
> Win tickets voor ‘Trash’ in vernieuwde Hangaar I
> Foto's van de dag: ijzig koud... (3)
> Wandelen op Valentijn in Oostende en Bredene
> Foto van de dag: zonnestralen versus regenwolken
> Leerlingen Sint-Jozefsinstituut naar Europese finale
> Gespot: ook de Gouden Schoen eet pita... (UPDATE)
> Foto's: schoon volk op De Gouden Schoen
> Foto van de dag: uitwaaien aan zee
> Foto van de dag: het ruiterstandbeeld van Leopold II
> VERENIGING IN DE KIJKER: de Unie Oud-Leerlingen Hotelschool Oostende
> Nieuw vogelopvangcentrum wordt modernste in Europa
> Foto van de dag: de skyline van Oostende

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007

Oostende blogt

  • Dominique Jauquet blogt over Oostende.

    Dominique Jauquet, sinds oktober 2005 journalist bij Het Nieuwsblad. Gaat door het leven met de zee in het vizier, muziek in de oren, en een basketbal in de hand.

Zoeken

Nieuws uit oostende

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!