Home  Regio  oostende  oostende blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Oostende?
Laat het weten aan:
Dominique Jauquet
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Vereniging in de kijker: Theater Studio James Ensor

FlyerNadien Teater Studio James Ensor komt in de tweede helft van maart met zijn tweede productie van het lopende theaterseizoen naar buiten: de voorstelling ‘Nadien’, in een regie van Christine Pire.

 

Op een bank in een Brussels park ontmoeten twee vrouwen elkaar voor het eerst. Jo komt van de begrafenis van haar beste vriendin en is op zoek naar het station en de trein terug naar Oostende. Ze voelt zich onveilig.

Jeanne is al jaren thuisloos en scharrelt elke dag haar bestaan bijeen uit de vuilbakken.

Ze raken aan de praat. Over hun mannen, over bedrog, over de Grote Liefde, over honger en eten, over hun verschillende werelden.Maar al snel blijkt ook de overeenkomst: nu iedereen om hen heen gestorven is, zijn ze beiden op zoek naar een houvast.

 

‘Nadien’, een oorspronkelijk werk van Bert Edelenbos en Gerardjan Rijnders, is een indringend portret van twee vrouwenlevens en staat in het teken van de hoop, met liefde als kern van het stuk. Jeanne en Jo zijn grappig en zielig, maar ook slachtoffer en held tegelijk. Regisseur Christine Pire is er in geslaagd om van ‘Nadien’ een poëtische voorstelling te maken die tegelijk doet lachen én ontroert. Ze heeft in Ariane Verhulst een waardige tegenspeelster gevonden. Beide vrouwen acteren sterk, gedreven, maar gedoseerd waar nodig.

Een goed uitgedacht lichtplan en sfeervolle muziek maken deze voorstelling tot iets moois om naar te kijken en iets moois om naar te luisteren.

 

Teater Studio James Ensor speelt ‘Nadien’ in zaal Malpertuis, Jules Peurquatstraat 27 in Oostende, op vrijdag 13, zaterdag 14, zondag 15, donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 maart 2009, telkens om 20.30u.

Kaarten zijn te verkrijgen via nadien.studio@hotmail.com of  via het nummer 0485-50.16.90 (ook sms).

 

 

VERENIGING IN DE KIJKER: de Unie Oud-Leerlingen Hotelschool Oostende

Schild3_2Het jaar 2008 was voor de Unie Oud-Leerlingen Hotelschool Oostende geen onbewogen jaar met de ‘Koninklijke’ erkenning naar aanleiding van het 50-jarig bestaan. De Oostendse vereniging is vooral bekend voor de jaarlijkse culinaire wedstrijd: ‘Beste Junior Kok der Belgische Hotelscholen’. De 39ste editie vindt dit jaar plaats op vrijdag 20 maart in de Oostendse Hotelschool, het HoTech-Instituut. Het thema is ‘varkenshaasje met certus-label’. Het 39ste Kapittelbanket met proclamatie grijpt plaats dezelfde dag om 19 uur in het Casino van Middelkerke.

Dsc_0056_4Hoewel de formule vaak werd gekopieerd, is en blijft onze nationale wedstrijd zonder twijfel één van de meest prestigieuze culinaire manifestaties waarin jonge, beloftevolle koks het tegen elkaar opnemen’, zegt voorzitter Eddy Robaey.

Op de wedstrijddag zelf krijgen de geselecteerde kandidaten precies 2,5 uur de tijd om in de keukens van de Oostendse Hotelschool hun eigen creatie te bereiden. Naast de creatie van een eigen origineel recept moeten de kandidaten die dag zelf ook hun basiskennis bewijzen via een opgelegd klassiek recept dat door niemand op voorhand is gekend en de dag zelf door een onschuldige hand getrokken word.

Bestuur_2008_2Een externe keuken- en proefjury van vakmensen uit de horecasector slaat de werkzaamheden in de keuken gade. Op die manier krijgen ze inzicht in de vakkennis en vaardigheid  van iedere kandidaat. Na afloop worden de bereidingen  uitgebreid geëvalueerd en gedegusteerd op originaliteit, presentatie en smaak.

De winnende deelnemer ontvangt een erelint en een diploma en mag gedurende één jaar de titel dragen van ‘Beste Junior Kok der Belgische Hotelscholen 2009’.

De wedstrijd is voorbehouden aan jonge koks onder de 25 jaar en gediplomeerd aan een erkende Belgische Hotelschool. Wie wil deelnemen, stuurt vóór 15 februari 2009 anoniem (gegevens moeten bedekt zijn) zijn nieuw recept naar het wedstrijdsecretariaat.

Een leescomité beoordeelt alle inzendingen en haalt er de 6 beste kandidaten uit. Pas dan verwijdert de secretaris de kleefstroken waaronder de gegevens van de kandidaten schuilgaan.

Info: 059-32.39.72, eddy.robaey@skynet.be,www.olbhotelschooloostende.be.

VERENIGING IN DE KIJKER: de Algemene Raskatten Vereniging

Image003

Image001

De Algemene Raskatten Vereniging (ARV) vzw organiseert op zondag 18 januari haar internationale raskattententoonstelling in ‘Duin en Zee’ in de Fortstraat in Oostende.

Het ARV heeft als doel het beschermen en beter leren kennen en waarderen van de kat, het bevorderen van de op verantwoorde wijze fokken en houden van katten en het vormen van een vriendschapsband tussen de liefhebbers van katten onderling.

Door het geven van voorlichting en advies, het uitgeven van een driemaandelijks tijdschrift, het bijhouden van een stamboek en het samenwerken met verenigingen in binnen - en buitenland die een soortgelijk doel nastreven, hoopt het ARV bij te dragen tot een beter begrip van onze geliefde huisdieren.

Op 18 januari worden er 500 katten uit de Benelux, Duitsland en Frankrijk verwacht in Oostende. De raskatten zullen om diverse kampioenstitels strijden en de huiskatten zullen gekeurd worden op verzorging en karakter. Er zijn ook stands met katten- en huisdierenbenodigdheden en  kunstenaars aanwezig die de kat op een andere manier tevoorschijn toveren.

De tentoonstelling is open voor het publiek van 9 tot 17.30 uur. De toegangsprijs voor de kattenshow bedraagt 5 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen tot 12 jaar. Voor kinderen jonger dan 6 jaar is de show gratis.

Img_4611Img_4613Img_4669

Img_4687Img_4794   

VERENIGING IN DE KIJKER: Keignaerttrippers maken kerstwandeling

De Keignaerttrippers organiseerden afgelopen zondag een succesvolle wandeling langs alle bezienswaardigheden die verlicht zijn in het stadscentrum. De 2.200 ingeschreven wandelaars konden kiezen tussen drie verschillende omlopen van zes kilometer. Alle deelnemers kregen een glaasje fruitjenever aangeboden. Zo’n 30 medewerkers bezorgden de wandelaars een onvergetelijke dag.

P1010657P1010658P1010659   

Oostendse carnavalisten in de prijzen

Jacky Debaets, Jean Vereecke en Kurt Vansteenkiste zijn onlangs verkozen als respectievelijk Prins, Jonkvrouw en Boer voor Centrum België, de carnavalvereniging die groepen uit het ganse land samenbrengt. De verkiezing was een triomf voor Oostende, want Kurt is voorzitter van het Hof der Prinsen in Bredene , Jean is voorzitter van De Orde van de Zeepaardjes uit Oostende en Jacky is lid van de Orde van De Charleston uit Oostende. Het zogenaamde Driegestern werd verkozen in de jaarlijkse Pronkzitting in het Hof Ter Meyghem in Oudegem. Het drietal zal straks België (en dus ook Oostende) vertegenwoordigen op verschillende binnen- en buitenlandse carnavalevenementen.

100_4471

VERENIGING IN DE KIJKER: de hergeboorte van LBG Oostende

Het bestuur van het nieuwe LBG Oostende (Liberale Bond van Gepensioneerden) kwam vorige zondag  in feeststemming bijeen in hun vertrouwd lokaal Feestzaal Ten Stuyver. Half oktober 2007 kende de vereniging na een tijd van inactiviteit  een nieuwe start. De vereniging kent momenteel een 150-tal leden en organiseert tal van evenementen. Reden voor het bestuur om na 1 jaar de hergeboorte van LBG te vieren.

Img_0001_3

Op de foto herkennen we schepen Martine Lesaffre, meter van de vereniging, voorzitter Eddy vanmael, ondervoorzitter Ivan Vereecke, secretaris Redgy Mollet en de bestuursleden Dany seru en Jean-Pierre Lauwers, samen met hun partners. Danick Minne, peter van LBG, ontbreekt op de foto.

Eerste spellenbeurs van 'The Brassman' in zaal Ten Stuyver

Brassmanlogo20042Spellenclub ‘The Brassman’ organiseert op zaterdag 11 oktober een eerste spellenbeurs in zaal Ten Stuyver (Stuiverstraat 357). Organisatoren Jurgen Vandepitte, Sean Van den Bril, Jan Decuyper, Dries Goutsmit en Christof Simons willen met de beurs het brede publiek laten kennismaken met de gezellige en uitgebreide wereld van ontspanning.

‘The Brassman’ bestaat 15 jaar en is een uit de hand gelopen hobby van het vijftal. Sinds 2001 kunnen alle spellenliefhebbers wekelijks terecht op vrijdagavond in de Nieuwlandzaal (Nieuwlandstraat 76) voor een spellenavond. The Brassman telt zo’n 70 leden, maar iedereen is telkens welkom. Vandaag wordt van 10 tot 18 uur voor het eerst een spellenbeurs georganiseerd.

Momenteel worden er jaarlijks een twaalftal speciale activiteiten verzorgd, gaande van toernooien van ‘magic the gathering’, een internationaal bloodbowltoernooi (american football als bordspel), warhammer 40 (strategisch bordspel met miniaturen), de jaarlijkse bbq, het bezoek van de sint, manillenkaarting en het oudejaarsfeest. Op zaterdag 11 oktober organiseert de ‘brassman’ een eerste spellenbeurs. Sinds de komst van de eerste bordspellen is de spellenwereld enorm geëvolueerd. Er is een enorme waaier aan keuze van spellen bijgekomen, voor elk wat wils, is het nu strategisch, tactisch of puur ontspannend. Deze beurs is een volgende stap om het brede publiek te laten kennismaken met de gezellige en uitgebreide wereld van ontspanning’, zegt Jurgen Vandepitte.

Zes exposanten zullen de hele dag demonstraties gegeven waar vrij kan aan deelgenomen worden. Hierbij ook de primeur van het nieuwe spel van het jaar ‘Cuba’, uitgegeven door ‘The Game Master’. Voor wie op zoek is naar eindejaarsideeën is er de ‘Black Border’, ‘Oberonn’, ‘Fair Play’ en ‘spellenwinkel.be’ om deskundig advies te geven en een uitgebreid pallet aan speciale beursprijzen aan te bieden. Er wordt ook steun verleend aan de belangenloze vereniging ‘Rock against Child abuse’ die de stilte pogen te doorbreken rond de problematiek van exploitatie van minderjarigen. Meer info op: www.thebrassman.org.

2_2

VERENIGING IN DE KIJKER: Esperantogroep La Konko

Button_verenigingenrapportHet Nieuwsblad brengt het verenigingsleven van Vlaanderen in kaart. Onze reporters trokken door het land en noteerden hoe het met het verenigingsleven in Vlaanderen is gesteld. Oostende blogt koppelt daar een leuke reeks aan: Vereniging/vrijwilliger in de kijker. Wil je met jouw club op deze blog verschijnen? Stuur ons een mailtje met foto naar oostende@nieuwsblad.be. Ook als je vrijwilliger bent, of je kent een vrijwilliger die eens in de bloemetjes mag worden gezet, laat het ons weten!

Vandaag: Esperantogroep La Konko.

Een Esperantovereniging is een vereniging die tot doel heeft om de internationale taal Esperanto te verspreiden en/of te gebruiken voor culturele en andere doelen. Esperantoverenigingen bestaan over de hele wereld, ook in Oostende.

Esperantogroep La Konko werd opgericht in 1987. Vorig jaar werd het 20-jarig bestaan gevierd en heeft de vereniging een tweetalig kookboekje uitgebracht met recepten uit de hele wereld: Oostende, Vlaanderen, België, Europa, Iran, India, China, Noord-Afrika, USA. (Vertaald wordt dit: Tiu libro havas receptoj el la tuta mondo : Ostendo, Flandrio, Belgio, Europo, Irano, Barato, Cinio, Norda-Afriko, Usono,...). Het boekje bevat 88 bladzijden en kost drie euro

-

De voornaamste activiteiten van La Konko zijn het verzorgen van cursussen op 3 niveaus : beginners, gevorderden en gespreksavonden. Daarnaast ontvangt de Esperantogroep ook buitenlandse gasten, en worden er voordrachten gegeven en activiteiten in buitenland bezocht.

-

Voor meer informatie kan u terecht bij voorzitter Marc Cuffez ( Elisabethlaan 295, 8400 Oostende).

-

Hieronder vindt u enkele foto’s terug van Esperantoverenging La Konko. U ziet er onder meer voorzitter Marc Cuffez die naar aanleiding van de twintigste verjaardag de taart aansnijdt.

Lakonko20jaarTaart2Lakonkozam0701

Lees verder

Verenigingen in de kijker!

Button_verenigingenrapport_10Het Nieuwsblad brengt het verenigingsleven van Vlaanderen in kaart. Onze reporters trokken door het land en noteerden hoe het met het verenigingsleven in Vlaanderen is gesteld. Krijgen de clubs genoeg steun? Is er een behoorlijke sporthal? Leven de volkssporten nog?

Hoe Oostende scoort, kan je HIER nalezen.

Oostende blogt koppelt daar graag een leuke reeks aan: Vereniging/vrijwilliger in de kijker. Wil je met jouw club op deze blog verschijnen? Stuur ons dan een mailtje met foto naar oostende@nieuwsblad.be. Dan contacteren wij jou binnenkort voor een reportage! Ook als je vrijwilliger bent, of je kent een vrijwilliger die wel eens in de bloemetjes mag worden gezet, laat het dan zeker weten!

Ondertussen horen we graag hoe jij denkt over het verenigingsleven in Oostende. Vind jij dat de gemeente genoeg doet voor zijn verenigingen? Laat het gerust weten door op de knop Reacties te klikken.

Oudere berichten:
> Dichters uit Sint-Jozefsinstituut in de prijzen
> Foto van de dag: het Thermae Palace Hotel
> REAGEER: Veiligheidsrapport Brice De Ruyver vraagt om meer politie
> VIDEO: brand in nieuwbouwproject Icon in wijk Hazegras
> Foto van de dag: 'en bij het ochtendgloren'...
> Foto's van de dag: sneeuw(pret) op de zeedijk
> REAGEER: meeuwen voederen kan tot 250 euro kosten
> Leerlingen De Zonnebloem worden dichters
> Win tickets voor ‘Trash’ in vernieuwde Hangaar I
> Foto's van de dag: ijzig koud... (3)
> Wandelen op Valentijn in Oostende en Bredene
> Foto van de dag: zonnestralen versus regenwolken
> Leerlingen Sint-Jozefsinstituut naar Europese finale
> Gespot: ook de Gouden Schoen eet pita... (UPDATE)
> Foto's: schoon volk op De Gouden Schoen
> Foto van de dag: uitwaaien aan zee
> Foto van de dag: het ruiterstandbeeld van Leopold II
> VERENIGING IN DE KIJKER: de Unie Oud-Leerlingen Hotelschool Oostende
> Nieuw vogelopvangcentrum wordt modernste in Europa
> Foto van de dag: de skyline van Oostende

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007

Oostende blogt

  • Dominique Jauquet blogt over Oostende.

    Dominique Jauquet, sinds oktober 2005 journalist bij Het Nieuwsblad. Gaat door het leven met de zee in het vizier, muziek in de oren, en een basketbal in de hand.

Zoeken

Nieuws uit oostende

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!