Home  Regio  oudenaarde  oudenaarde blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Oudenaarde?
Laat het weten aan:
Paul Darragas
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Moet stad zich over graf van Jotie T'Hooft ontfermen?

Jotie 'Wat zal met het graf van Jotie T'Hooft gebeuren als wij er niet meer zijn?', vragen de bejaarde ooms van de Oudenaardse dichter zich bezorgd af. Groen! vindt dat de stad Oudenaarde de concessie van het graf, die op 17 oktober verstrijkt, moet overnemen. Ook het onderhoud van het graf zou de stad dan moeten ter harte nemen. Maar het stadsbestuur kijkt de kat uit de boom en verwacht dat de familie alvast een nieuwe concessie voor een periode van vijf jaar zal betalen. Laat ons uw mening weten en reageer!

Poëzieprijs

Groen! Oudenaarde organiseert intussen op vrijdag 5 oktober de eerste Jotie T'Hooft Poëzieprijs. Die dag is het precies 30 jaar geleden dat de Oudenaardse dichter stierf. De herdenking gaat door in de lokalen van het jeugdtheater Litoziekla, Dijkstraat 45b in Oudenaarde. Om 19 uur start aan het jeugdtheater een wandeling naar het graf van Jotie T'Hooft. Om 20 uur volgt een hommage met persoonlijke getuigenissen en verhalen over de dichter, terwijl dichters uit Jotie's en eigen werk zullen voorlezen. Volgende auteurs hebben al toegezegd: Ingrid Weverbergh, Paul Cox, Marc De Bel, Johan de Boose, Frank De Cridts, Luc Denorme, Brigitte Minne en Saskia T'Hooft. De inkom is gratis.

Reacties

Wat kan er de Groenen van weerhouden om de concessie van het graf zelf over te nemen als ze toch zo hoog oplopen met Jotie. Bij de Groenen is het altijd van moeten; er moet juist niks, alles mag !

 Cupido op 26 september 2007 om 16:31

Tijdens zijn leven was hij een junkie, een moeilijk begrepen persoon. Na zijn jammerlijke dood opgewardeerd tot kunstenaar. Het kan verkeren. Waar hebben wij dat nog gezien? Den Adriaen Brouwer?
Maar al zijn leeftijdsgenoten LIJDEN vandaag waarschijnlijk een gewoon bestaan maar dienen op hun manier op een anonieme manier de maatschappij. Zullen zij volwaardig hun pensioentje krijgen?

 Marcus Valerius op 26 september 2007 om 22:06

Ik heb in juni 2006 in het Sint-Bernarduscollege een eindwerk afgeleverd over deze Oudenaardse dichter. Aangezien er al veel mij waren voor geweest moest ik er iets anders van maken. Ik heb gekozen voor een klein onderzoek (100 enquêtes) om te kijken hoe Jotie T'Hooft in de hoofden leeft van de Oudenaardisten van nu en dit vergeleken met de tijd waarin hij hier woonde. Ik heb toen een gesprek gehad met de burgemeester die ook vind dat hij wel erkenning zou moeten krijgen en uit mijn enquêtes is dit ook af te leiden. Ik hoop dus echt dat het graf bewaard blijft! Ik heb het zelf al meerdere malen bezocht en ik zie dat er ook andere jongeren soms bijstaan en een gedicht voordragen..

 Lynn Bekaert op 27 september 2007 om 12:46

Beste Paul Darragas,

Wij zijn gestart met een petitie voor het behoud van het graf van Jotie T'Hooft.Veel graven zijn van lokaal historisch belang op de oude begraafplaats van Oudenaarde.We willen dat de gemeente daar een inventaris van laat opmaken.
Wil u onze tekst nalezen en publiceren in uw krant?Neem eens een kijkje op onze website.

Vriendelijke groeten

Ingrid Weverbergh

 Ingrid Weverbergh op 30 september 2007 om 22:49

hier het e-mail adres van de petitie ,opgesteld door een specialiste funerair erfgoed en mezelf.

www.annemiehavermans.be/projecten.html

Ingrid Weverbergh  op 30 september 2007 om 22:53

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Oudenaarde blogt

  • Paul Darragas blogt over Oudenaarde.

    Paul is beroepsjournalist, geboren en getogen in Oudenaarde. Altijd te vinden voor een fietstochtje, een rockconcert en een Bourgondische dis. Allergisch voor drukke winkelstraten en opscheppers.

Zoeken

Nieuws uit oudenaarde

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!