Home  Regio  ronse  ronse blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Ronse?
Laat het weten aan:
Koen Lauwereyns
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Asbeststort: de argumenten contra

Het buurtcomité dat het protest tegen de komst van het asbeststort in Louise-Marie organiseert, nam een advocaat onder de arm. Hieronder kan u zijn betoog lezen waarmee hij de provinciale milieuvergunningscommissie van de gevaren heeft proberen te overtuigen.

Download asbestpleidooi.pdf

"Ronse wordt wat Oudenaarde nu is"

Naessensw2_1  De Elsegemse industrieel Willy Naessens laat zijn oog vallen op Ronse. “Ik ben bijzonder geïnteresseerd in de plannen die de stad heeft”, zegt hij. “Burgemeester Luc Dupont heeft mij gevraagd of ik niet wou investeren in het ambitieuze stadsproject De Kloef. Behalve woningen, wil hij daar ook een hotel bouwen met ruimte voor een polyvalente zaal, die ook als cinema kan dienstdoen. De onderhandelingen zijn nog bezig maar ik heb daar enorm veel vertrouwen in. Ik ken geen enkele stad of gemeente waar ondernemers zoveel medewerking krijgen. Ik zie de toekomst van de stad dan ook bijzonder rooskleurig tegemoet.”

“45-jaar geleden was Kortrijk the place to be in de streek. Vijftien jaar later gebeurde het allemaal in Waregem. Toen ik op dat ogenblik voor 11 miljoen frank restaurant Parma kocht op de Markt van Oudenaarde, verklaarde iedereen mij zot. Moet je zien wat er vandaag in Oudenaarde gebeurt (Naessens kocht intussen ook brasserie Priorij van Elsegem, hotel-restaurant Pomme d’Or en de taverne Pagora – red.). Die cyclische beweging gaat zich de komende jaren gewoon doorzetten en ik ben ervan overtuigd dat Ronse de groeipool wordt in Zuid-Vlaanderen. Het is te vergelijken met wat er in het Oostblok gebeurt. De ambitie en de motivatie om er opnieuw bovenop te komen, na het industriële verval van de voorbije decennia, is essentieel om dingen te veranderen. Luister, we gaan toch niet blijven kankeren over het migrantenprobleem? Steeds meer mensen van allochtone origine leren Nederlands. Binnen enkele jaren ziet niemand nog het verschil en zijn het gewoon Vlamingen zoals wij, die consumeren zoals wij.”

Als de hoteldeal doorgaat, bezit Willy Naessens twee hotels in Ronse. Aan het station kocht hij enkele jaren geleden al een pand waarvan hij een driesterrenverblijf wil maken.

Het blijft echter nog even wachten op de realisatie tot er geld wordt vrijgemaakt uit het Bofas-fonds om de grond van het voormalige tankstation naast de deur te saneren.

foto David Stockman

Pas ZONDAG protesteren tegen asbest

Asbeststort_1 In tegenstelling tot wat we vandaag in de krant melden, vindt de betoging tegen het asbeststort van Louise-Marie niet zaterdag maar wel ZONDAG plaats. Start van de protestwandeling is om 15.30 uur aan de kerk. Niet de Omloop Het Volk wordt dan netjes vermeden, maar wel Kuurne-Brussel-Kuurne.

Op de foto: de kern van het buurtcomité voor de voormalige zandgroeve Bohez waar het asbestafval zou gedumpt worden.

foto: David Stockman

Een etentje bij VTV

Teater VTV speelt vanaf zaterdag Le dîner de Cons, een hilarische komedie van Francis Veber met Donaat Deriemaeker en Wim 'Tavi' Van Coppenolle in de hoofdrollen.
De inhoud: Elke woensdag eten Pierre en zijn vrienden samen. Bij dit diner hoort een heel apart spel: ieder neemt een 'idioot' mee. Ze laten die tijdens het diner uitgebreid aan het woord over hun ideëen en opvattingen, tot groot vermaak van de gastheren. Aan het einde van de avond wordt de grootste idioot gekozen. Eén en ander loopt danig uit de hand...

Kaarten kan je reserveren via www.teatervtv.be.

Ledinerdecons

Renovatie voormalig vredegerecht vertraagd

De herinrichting van het gebouw van het voormalige vredegrecht in Ronse heeft vertraging opgelopen. Het aanvankelijke ontwerp werd niet gegund. Nadat er aanpassingen werden doorgevoerd, wordt het nu opnieuw openbaar aanbesteed. Dat betekent dat de werken pas enkele maanden later dan voorzien zullen kunnen beginnen. In het herin te richten gebouw komen de vzw's Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en Toerisme Vlaanderen. De kostprijs voor de realisatie van het ontwerp wordt geraamd op 651.000 euro.

Decrolyschool reageert op sluiting college Ganshoren

Eddydesmet_1 Naar aanleiding van de sluiting van een college in Ganshoren, zei onderwijsminister Frank Vandenbroucke zondag in De Zevende Dag dat het Nederlandstalig onderwijs in geen geval de kwaliteitslat lager mag leggen.
Eddy Desmet, directeur van de Dr. Ovide Decrolyscholen (avec Section francophone) is het volkomen eens met de minister. Hij dringt er bij zijn lerarenkorps op aan, dat de leerkrachten in geen geval de kwaliteitslat van hun onderricht mogen verlagen, maar deze integendeel zo hoog mogelijk moeten leggen.
Dit schooljaar vangt de Dr. Ovide Decrolyschool de anderstalige nieuwkomers op. Sinds een paar jaar gelden hieromtrent duidelijke afspraken tussen de scholen van het Gemeenschapsonderwijs en het Vrije onderwijsnet. Desmet vindt, dat de allochtone nieuwkomers via de extra lestijden GOK (= Gelijke Onderwijs-Kansen) en R & T (Rand- en Taalgrensgemeenten) zo snel mogelijk Nederlands moeten leren.
“Het kan niet zijn, dat Vlaamse ouders die hun kind toevertrouwen aan onze Decrolyscholen, niet zouden kunnen reke-nen op kwaliteitsvol basisonderwijs”, aldus Desmet. “Wij hebben de plicht een zo degelijk mogelijk onderwijs te ver-schaffen, zodat de overstap naar het secundair onderwijs zo goed als rimpelloos verloopt. De eindtermen moeten worden behaald en daar kan niet over gemarchandeerd worden.”

Nog 170 jonge werklozen te gaan

De jeugdwerkloosheid daalde tussen oktober 2005 en oktober 2006 met maar liefst 44,2 procent. In oktober 2005 waren in onze stad 233 mensen jonger dan 25 jaar op zoek naar werk. Een jaar later waren er dat nog 130. Dat cijfer gaat sindsdien voorzichtig op en af maar de trend is duidelijk. Vandaag zoeken 170 jongeren naar werk.
Ook in de twaalf andere Vlaamse proefsteden waar een intensief jeugdwerkloosheidsplan is uitgewerkt is een gelijkaardige daling merkbaar. Ronse boekt echter de op één na beste score. Alleen Oostende doet nog beter. Daar noteerde de VDAB in oktober 2005 458 werklozen en een jaar later nog slechts 137, dat is een daling met meer dan 70 procent.

Heeft u positieve of negatieve ervaringen met de zoektocht naar werk, laat het ons dan weten.

BK Wielrennen belegert Ronse

Logobkronse Op zondag 1 juli 2007 rijden de profwielrenes in Ronse achter de tricolore trui aan.

Het parcours van het Belgisch kampioenschap loopt via de Leuzesesteenweg, César Snoecklaan, Zonnestraat, Berchemsesteenweg, Zandstraat, Kruisstraat, Broeke, Glorieuxlaan, Bruul, Hospitaalstraat, Grote Markt, Zuidstraat, Oude Vesten, Abeelstraat, Stationsstraat, Oudstrijderslaan, Sint-Sauveurstraat, Rue Deflière (Wallonie), Rue du Garceau en terug naar de Leuzesesteenweg.

De wedstrijd start wordt om 12 uur gegeven op de Grote Markt. De aankomst op de Leuzesesteenweg is voorzien rond 18 uur.

Er zal vooral in het commercieel centrum van de stad verkeershinder zijn tussen 10 en 20 uur. Het volledige parcours moet immers parkeer- en verkeersvrij gehouden worden.

Parcoursbkronse_1

Frans/Nederlands op school

Eddydesmet Vorige week was er het protest van Nederlandstalige basisscholen omtrent het examen Frans dat hun onderwijzers moeten afleggen (zie hieronder).
Deze week komt het protest van directeur Eddy Desmet (foto) van de Decroly basisschool. Hij trekt aan de alarmbel omdat hij vanaf volgend jaar onvoldoende financiële steun krijgt om in het Franstalige schooltje van Broeke nog bijlessen Nederlands te organiseren (lees het volledige artikel hiernaast). Precies op een ogenblik dat iedereen het belang van talenonderwijs benadrukt en specifiek voor Ronse, het belang van het Nederlands, wordt hier een stap achteruit gezet.

Betreurt u deze maatregel of vindt u dat in een Vlaamse faciliteitengemeente een Franstalige basisschool niet op zijn plaats is?

(foto David Stockman)

Ronse Vakantieland

Saartje Strohoed opzetten en je bermuda uit de kast halen. Ronse is morgen vakantieland. Saartje Vandendriessche komt hier een trist presentaties filmen voor de volgende aflevering van Vlaanderen Vakantieland, zaterdagavond op Eén. Er wordt onder meer gefilmd in het Must, de crypte en het station. De opnames beginnen om 10 uur in het  Museum voor Textiel.

Oudere berichten:
> Records voor VZR in Bonn en Gent
> KSK Ronse wint verdiend met 1-0 van FC Doornik
> Toneelgroep NUNC 14 maart in CC De Brouwerij met 'Zwerfkei'
> Leven en dood
> Zaterdag voetbaltopper Ronse - Doornik
> Ronse present op prestigieuze Franse vakantiebeurs Tourissima
> Vermist: Philippe Vanbalberghe
> WTC Vlaamse Ardennen viert kampioen
> Jo Lemaire komt naar Ronse
> Dikketruiendag: oproep inzenden foto's
> Aanvragen attesten via website Ronse
> Leven en dood
> Ronse vroeger en nu
> Ongeval met fietsers op N60 richting Ronse, update
> Wie tapt de beste pint van Ronse?
> Squash Club Ronse scoort op Belgisch kampioenschap
> Leven en dood
> Verkeersgegevens januari Ronse
> Hoe Ronsenaars meevoelen met de gruwel in Dendermonde
> Stijn Delabie nieuwe redacteur Ronse blogt

Archieven per maand:
| mei 2009 | maart 2009 | februari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006

Ronse blogt

  • Stijn Delabie is correspondent voor Ronse.

    Stijn is een nieuwe Ronsenaar. In september 2006 kwam hij over van Gent, waar hij geboren en getogen is. Waarom Ronse? Zijn vrouw werkt in Oudenaarde en het is aangenaam om dicht en toch net ver genoeg van het werk te wonen. Daarbij kunnen jonge mensen in Ronse nog aan een betaalbaar huis geraken, is de omgeving groen, de stad mooi en heeft de sfeer iets open en werelds. Ook aangenaam dat hij zijn Gentse 'r' kan behouden, die is ongeveer hetzelfde.

Zoeken

Nieuws uit ronse

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!