Home  Regio  ronse  ronse blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Ronse?
Laat het weten aan:
Koen Lauwereyns
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Hijsselinckx op Lijst Dedecker

Lijstdedecker In de aanloop naar de verkiezingen van 10 juni werd Ronsenaar Joost Hijsselinckx binnen het regionaal partijbestuur van Lijst Dedecker aangesteld tot campagneleider. Hijsselinckx zetelde tot 2006 in de gemeenteraad eerst voor het Vlaams Belang en, na enkele schermutselingen met Erik Tack, voor Belang van Ronse. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen trok hij in kartel met NV.A  naar de gemeenteraadsverkiezingen. En nu staat hij dus aan de wieg van de lokale werking van de lijst van Jean-Marie pain in the ass Dedecker en doet hij ook een gooi naar een zitje in het federaal parlement.

Jan Foulon tiende op CD&V-lijst

Janfoulon Jan Foulon staat op de tiende plaats van de Oost-Vlaamse CD&V-lijst voor de verkiezingen van het federaal parlement. De kans dat de voorzitter van de Ronsische gemeenteraad na 10 juni ook effectief in de Kamer van Volksvertegenwoordigers zal zetelen is echter zo goed al onbestaande. Dat was wel het geval geweest indien hij op de vierde plek had gestaan, als vervanger van Paul Tant, die besloten heeft om de nationale politiek vaarwel te zegen. De keuze van het provinciaal partijbestuur om de oude krokodil te vervangen viel echter op Oudenaardist Stefaan Vercamer. Pieter De Crem voert de kop van de provincie. Op de tweede plaats staat Sarah Smyers voor kartelpartner NV-A. Zij wordt gevolgd door CD&V’er Peter Leyman.

De vorige Ronsische CD&V’er die een gooi deed naar een plaats in de nationale Kamer was burgemeester Luc Dupont in 2003.

Koor Sint-Hermes wordt okerkleurig

Vanpetegem_001 De Vlaamse overheid heeft 427.648 euro klaar voor de restauratie van de Sint-Hermeskerk. "Het geld zal gebruikt worden voor de eerste fase van de binnenrestauratie", zegt Hedwig Rubbens, de voorzitter van de kerkfabriek. "Een paar jaar geleden werd al een voorstudie uitgevoerd waaruit bleek welke ingrepen nodig zijn. Het komt er vooral op aan om een schimmel weg te werken die het houtwerk en de schilderijen aantast. De eerste fase behelst het koor en het transcept. De voorstudie toonde  aan dat dit deel in de 17de eeuw okerkleurig was. Nadat het pleisterwerk verwijderd is, willen we de oorspronkelijke kleur in ere herstellen."

Bimbam beieren

Klokkenworp Toegegeven, Tom Boonen gaf gisteren weinig aanleiding tot vrolijk klokkengelui. Adelin Devos en André Onijn lieten dit echter niet aan het hart komen. Ze spraken hun contacten bij het Vaticaan aan en lieten het vanop de Sint-Hermestoren, na de hoogmis, paasluiden en klokken regenen dat het geen naam had. 365  klokjes  dwarrelden neer over de grabbelende handen. 165 daarvan waren voorzien van prijzen.
Klokkenworp1 De Unie der Handelaars zorgde bovendien voor een viertal mandjes met lekkere chocolade eitjes voor de aanwezigen. Toen de klokken uitgebeierd waren gaf stadsbeiaardier Dominique Wybraeke nog een aangepast beiaardconcert.

Algemeen onderhoud voor Garagerockers

Garagerock Op zaterdag 5 mei 2007 organiseert de werkgroep Garagerock van de Ronsische jeugdraad opnieuw een algemene onderhoudsbeurt voor veelbelovend talent. Het lokale festivalletje rijdt voor deze editie volgende groepen over de smeerput:

JINX' CURSE: een, jawel, Oudenaardse groep die rock met 80's invloeden brengt. UNREAL: dat over de afsluiting bij de Heideroosjes ging piepen en Nederlandstalige punkrock serveert.

l' AURA STARS: alweer Oudenaardisten, goed voor rock met een geut blues.

THE FIRE: een groep uit Italië die in de Foo Fighters-vijver heeft gezwommen.

BALTHAZAR: Kortrijkse groep die het helemaal aan het maken is met heerlijke pop/rocksongs.

Place to be is Jeugdcentrum "De Kobbe", Spinsterstraat 36 in Ronse. De deuren gaan open om 19 uur.

VVK: 3 euro (in Jeugdcentrum en Brasserie Harmonie)

Kassa: 5 euro

Om 19 uur is er happy hour met pintjes & frisdranken aan 1 (één) euro.

WE HEBBEN 5 KEER 2 VRIJKAARTEN TE GEEF VOOR IEMAND DIE MET EEN GOEDE SMOES KOMT OPDRAVEN. REAGEREN OP DEZE POST.

Meer weten?

Recente geschiedenis van de N60

Voormalig voorzitter van de Kamer van Koophandel Jacques Lacante stuurt ons bij wijze van bijkomende info een kroniek van de recente geschiedenis van het dossier N60. We willen u die niet onthouden ...

N60trac3

“Toen ik in 1980 in Ronse aankwam werd ik (bijna onmiddellijk) bestuurder van de Kamer van Koophandel. Veel later werd ik voorzitter (1993-1996). Ik herinner me dat punt één op de agenda van de eerste vergadering van de Raad van Bestuur, die ik bijwoonde, luidde : "Doortrekken van de N.60 - Stand van zaken".

De ontsluiting van Ronse is door de jaren heen voortdurend een vraag en een zorg geweest van zowel de Kamer van Koophandel, het stadsbestuur, politieke groeperingen, politieke "zwaargewichten", zoals Herman De Croo enz. De tussenkomsten van allerlei aard en ook de niet-gehouden beloften zijn niet te tellen.

  • Op uitnodiging van de Kamer van Koophandel kwam op 15 juni 1989 Minister Sauwens naar Ronse. Er werd een rondrit georganiseerd met de Burgemeester en Schepenen om aan de Minister te laten zien hoe de toestand  "op het terrein" er uit zag.
  • Op 19 augustus 1989 volgde vice-premier en Minister Economische Zaken Willy Claes voor een werkvergadering op het stadhuis met de Kamer van Koophandel, burgemeester en schepenen.
  • Op 27 maart 1990 kwam Norbert De Batselier, Vice-voorzitter van de Vlaamse Executieve en Gemeenchapsminister van Economie, Middenstand en Energie.  (idem)
  • Op 23 oktober 1990: Dhr Kiekens,  Kabinetschef van Minister Theo Kelchtermans  (idem)
  • Op 27 september 1996 Minister Baldewijns (Openbare werken)  (idem)

Telkens werd de belofte gedaan om werk te maken van de zo nodige doortrekking van de N60, waarvan het tracé reeds bijna 40 jaar vast ligt. Baldewijns (de enige Minister waardoor "iets" gebeurde, beloofde het geheel  in "deel-projecten" af te werken. De Croo had hier een woord voor: en saucissonant. Er werd 30 miljoen BEF uitgetrokken voor het aanleggen van het traject Zonnestraat - Engelsenlaan en de ondertunneling van de Engelsenlaan. Proefboringen (voor de grondstabiliteit) werden  uitgevoerd (kostprijs ong. 300.000 BEF). Even later werd het budget geschrapt en doorgeschoven naar de haven van Gent (voor een of andere uitbreiding) en Ronse stond opnieuw in de kou.

Bij ieder bezoek was de Minister telkens verbaasd te vernemen dat de onteigeningen al gebeurd zijn. De onteigende panden zijn intussen, uiteraard, aan verval toe. Duistere krachten zijn dan op de proppen gekomen met een "gewijzigd tracé"  Dit jaagde de bewoners van "De Klijpe" in de gordijnen met de oprichting van een vzw die allerlei protestacties ondernam. Later bleek dat die acties onnodig waren geweest. Het oorspronkelijke project zat hierdoor voor vele jaren in de vergeetput.

In 2000 (of 2001) - er waren toen ook verkiezingen in aantocht - werd gezegd: "Het is de fout van Ronse dat het dossier niet van de grond komt. Er moest een MER (Milieu-Effecten-Rapport) opgemaakt worden, en Ronse is er nog niet aan begonnen.

Met genoegen lees ik nu dat het dossier opnieuw ter hand wordt genomen door schepen Deworm en dat Minister Kris Peeters het van de 27e plaats naar de 17e plaats heeft gepromoveerd ...

Hopelijk horen wij er nog iets van nà juli 2007.”

Belbusje komt zo

Belbus Vanaf zondag heeft de belbus er in Ronse een nieuwe halte bij. Voortaan stoppen de belbussen 70 en 75 op de Zandstraat, tegenover de Hotondstraat.

De belbus is geen taxi die van deur tot deur rijdt maar is wel een vorm van vraagafhankelijk vervoer. Het verschil met een gewone busdienst is dat de belbus enkel rijdt op verzoek. Ze heeft een aantal mogelijke haltes (met een haltebord van De Lijn), maar rijdt niet volgens een vaste route of dienstregeling. Daarnaast stopt ze alleen aan haltes die op voorhand werden aangevraagd.

Meer info over de verbindingen in Oost-Vlaanderen.

Er komt schot in de N60

N60trac_2 Zou het kunnen dat er na 38 jaar toch schot komt in het dossier van de doortrekking van de N60? De Vlaamse regering heeft het project alvast op de lijst gezet waar prioritair geld moet voor gevonden worden via het pps-systeem (privaat-publieke samenwerking). De komende twee jaar worden achtereenvolgens het milieu-effecten rapport en het referentie-ontwerp opgesteld. Dat laatste is ook de basis om in het noorden van de stad nog de nodige onteigeningen te realiseren. Zowel schepen van openbare werken Yves Deworm als de hoofdingenieur bij Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen vinden het "niet onrealistisch" dat de eerste spadesteek in 2010 zou gestoken worden.

Sintauto En u? Gelooft u dat ook of kijkt u de Sinterklaas liever nog wat uit de boom? Vertel het ons door deel te nemen aan de poll hiernaast of door te reageren op deze post.

Scouts hebben geld nodig

Jinetentje De Jinners gaan gaan naar het buitenland op kamp en hebben geld nodig.  Daarom ook dit jaar weer: het Jinetentje. Correctie: de Jinbarbecue.

Iedereen die de scouts een warm hart toedraagt wordt verwacht op zondag 22 april in parochiezaal De Spil (St. Pieters) in Ronse. Vanaf 11.30 uur staat het aperitief klaar.

O ja, u moet betalen: volwassenen 12 euro en kinderen 10 euro. Kaarten te koop in voorverkoop bij alle Jinners of te reserveren op jin@scoutsronse.be vóór 16 april. Vegetariërs kunnen dat best melden of ze krijgen een stuk van een varken of een koe voorgeschoteld. En dit zou geen Vlaams feest zijn mocht er ook geen tombola worden georganiseerd. Meer nog: altijd prijs.

Politiecamera's besteld

Het schepencollege heeft drie vaste bewakingscamera’s besteld bij de firma Tyco in Groot-Bijgaarden. Samen met de randapparatuur voor draadloze doorsturing van de beelden goed voor een factuur van 51.722 euro.

Eén van de camera’s krijgt een vaste plek aan de Kristen Volksbond. Het apparaat zal het hele Delhayeplein in beeld kunnen brengen. De twee andere exemplaren komen respectievelijk aan het station en op de Kleine Markt.
Ook al zal het nog een tijd duren vooraleer de camera's effectief aan de muur hangen, werden ze door de meerderheid vorige jaar al volop ingezet ... in de verkiezingsstrijd.

Oudere berichten:
> Records voor VZR in Bonn en Gent
> KSK Ronse wint verdiend met 1-0 van FC Doornik
> Toneelgroep NUNC 14 maart in CC De Brouwerij met 'Zwerfkei'
> Leven en dood
> Zaterdag voetbaltopper Ronse - Doornik
> Ronse present op prestigieuze Franse vakantiebeurs Tourissima
> Vermist: Philippe Vanbalberghe
> WTC Vlaamse Ardennen viert kampioen
> Jo Lemaire komt naar Ronse
> Dikketruiendag: oproep inzenden foto's
> Aanvragen attesten via website Ronse
> Leven en dood
> Ronse vroeger en nu
> Ongeval met fietsers op N60 richting Ronse, update
> Wie tapt de beste pint van Ronse?
> Squash Club Ronse scoort op Belgisch kampioenschap
> Leven en dood
> Verkeersgegevens januari Ronse
> Hoe Ronsenaars meevoelen met de gruwel in Dendermonde
> Stijn Delabie nieuwe redacteur Ronse blogt

Archieven per maand:
| mei 2009 | maart 2009 | februari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006

Ronse blogt

  • Stijn Delabie is correspondent voor Ronse.

    Stijn is een nieuwe Ronsenaar. In september 2006 kwam hij over van Gent, waar hij geboren en getogen is. Waarom Ronse? Zijn vrouw werkt in Oudenaarde en het is aangenaam om dicht en toch net ver genoeg van het werk te wonen. Daarbij kunnen jonge mensen in Ronse nog aan een betaalbaar huis geraken, is de omgeving groen, de stad mooi en heeft de sfeer iets open en werelds. Ook aangenaam dat hij zijn Gentse 'r' kan behouden, die is ongeveer hetzelfde.

Zoeken

Nieuws uit ronse

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!