Home  Regio  ronse  ronse blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Ronse?
Laat het weten aan:
Koen Lauwereyns
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Cinema Matinée (4): Fancy Fair op Park Lagache

Het is 1925, schone weders hangen boven Ronse en er is Fancy Fair op Park Lagache. Binnen en buiten de boksring mocht al eens onnozel gedaan worden, er waren mannen met dikke snorren en vrouwen die dikke wieteinks aten…

De familie Lagache was erin geslaagd, na de eerste wereldoorlog, een textielimperium uit te bouwen, met vestigingen in Ronse, Ruien, Ierland, Belgisch Congo en Argentinië. Menig Ronsenaars volgde naar deze exotische bestemmingen in het spoor van de getouwen. De beurscrash van 1929 deed Lagache echter naar adem happen. Een deel van het sportpark Lagache is verder blijven bestaan, Utexbel heeft de fabrieksgebouwen bezet en de villa van de familie is Domaine Sint-Hubert geworden.

De Fancy-Fair in 1925 was een gelegenheid om enkele Ronsische textielbaronnen bijeen te brengen. Paul heeft er enkele herkend en hun namen vermeld op de video. Wie kan helpen om nog meer namen op gezichten te kleven, mag dat uiteraard laten weten.

De cameraman van de filmrol (de oorspronkelijke beeldband duurt veel langer dan de montage die Paul voor Cinema Matinée gemaakt heeft) is Joseph Cambier, de laatste bewoner van de Hoge Mote. Wie in die tijd op zondagnamiddag met een 16 mm-camera kon spelevaren, zat er warmpjes in…

.

Holebi's treffen elkaar in Ronse

Ronse is zaterdag het decor voor de jongeren trefdag die Wel Jong niet Hetero en Toeterniettoe organiseren. Holebi-jongeren hebben nood aan een ongedwongen en ontspannen sfeer om plezier en vrienden te maken.

RegenboogvlagDe trefdag is een buitenkans voor jonge holebi's uit heel Vlaanderen en Brussel om samen te komen en plezier te maken. ‘Heel wat holebi-jongeren hebben het nog steeds moeilijk om zich te outen op school, in de jeugdbeweging of thuis’, zegt Barbara Van Speybroeck, woordvoerster van Wel Jong Niet Hetero. ‘Maar op een trefdag krijgen ze de kans om andere jonge holebi's te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Dat verklaart ook het grote succes van de trefdagen.’

De jongerengroep Toeterniettoe is een holebi-jongerenorganisatie gericht op het zuiden van Oost-Vlaanderen. Aangezien de groep twee jaar geleden werd opgericht, is dit een uitgelezen kans om holebiseksualiteit onder de aandacht te brengen in hun streek.

Afspraak om 10.30 uur aan het station van Ronse. Vandaargaat het naar de Bruul of naar het jeugdcentrum. Iedereen tot 30 jaar is welkom. Deelnameprijs is 4 euro voor de trefdag en 7 euro voor de trefdag + inkom fuif.

Leven en dood

Geboorten

Aleya Mohamed Yessin

El Jay Dina

Khélifi Chaïma

T’Sjoen Cato

Amrani Adam

Huwelijken

Lieven Bogaert, Ronse met Anneleen Wieleman, Gent

Overlijdens
Gerrit Vernimmen, echtgenoot van Kathleen Reniers

Maria Verhelst, echtgenote van Michel Lietar

Adrienne Lecomte, weduwe van Robert Vandendaele

Alex De Craeye, echtgenoot van Yvette Cuvelier

Maria De Temmerman, weduwe van Robert Delange

André Triest, echtgenoot van Irène Cambier

Eva De Roovere opent Brouwerijseizoen

EvaderovereWe gaan daar niet moeilijk over doen: Eva De Roovere is de mooiste stem waarmee deze dagen Nederlandstalige chanson/pop wordt gezongen. Nadat ze onder meer Kleine Blote Liedjes, Kadril en Oblomow mooi mocht maken, staat ze nu helemaal vooraan in haar eerste eigen project De Jager. Vooraleer ze volgende maand Carré helemaal gaat vullen, doet ze dat morgenavond (vrijdag 28 september) ook nog even met de academiezaal. Ze opent daarmee meteen ook het nieuwe culturele seizoen van cc De Brouwerij. Tickets kosten 15 euro.

(foto Michel Hakim)

Open VLD verwijt bestuur 'gebrek aan flexibiliteit'

De Open VLD verwijt het stadsbestuur kortzichtigheid en een gebrek aan flexibiliteit en verantwoordelijkheidsgevoel omdat het weigert om het Openbaar Onderzoek omtrent de waterzuiveringsproblematiek te heropenen.

Lees hierna het volledige persbericht van de Open VLD.

Lees verder

Feestgedruis op het stadhuis

Er worden zaterdag op het stadhuis een paar flessen gekraakt voor vier jubilerende koppels en zeventien laureaten van de arbeid.

Vieren hun gouden bruiloft:

Marc Depaepe en Roberte Vandendooren
André De Kimpe en  Odette Soudan
Jacques De Jaegher en Jacqueline De Visscher
Lucien Gheerolfs en Marie-Jeanne Germijns

Zijn laureaten van de Arbeid:

ArbeidAndré De Meue - Laureaat van de Arbeid + eredeken – 29.09.2007
Jean-François Gribomont - Laureaat van de Arbeid + eredeken – 29.09.2007
Julius Van Poel - Laureaat van de Arbeid + eredeken - 29.09.2007
Daniël Colpaert - Laureaat van de Arbeid + het gouden erekenteken - 29.09.2007
Willy Cardon - Laureaat van de Arbeid + het zilveren erekenteken - 29.09.2007
Roland Decatelle - Laureaat van de Arbeid + het zilveren erekenteken - 29.09.2007
Rudy De Roose - Laureaat van de Arbeid + het zilveren erekenteken - 29.09.2007
Dirk Devos - Laureaat van de Arbeid + het zilveren erekenteken - 29.09.2007
Jean-Pierre Haustrate - Laureaat van de Arbeid + het zilveren erekenteken - 29.09.2007
Philippe Poepaert - Laureaat van de Arbeid + het zilveren erekenteken - 29.09.2007
Michel Stockman - Laureaat van de Arbeid + het zilveren erekenteken - 29.09.2007
Jean Tuybens - Laureaat van de Arbeid + het zilveren erekenteken - 29.09.2007
Dany Vanavermaete - Laureaat van de Arbeid + het zilveren erekenteken - 29.09.2007
Michel Vanschoorisse - Laureaat van de Arbeid + het zilveren erekenteken - 29.09.2007
Willy De Weerdt - Laureaat van de Arbeid + het bronzen erekenteken - 29.09.2007
Rudy Huysman - Laureaat van de Arbeid + het bronzen erekenteken - 29.09.2007
Kurt Van Butsele - Laureaat van de Arbeid + het bronzen erekenteken - 29.09.2007

KSK-tv: napraten na winst tegen Zottegem

SklogoKSK weerde zich vorig weekend naar de eerste winst: 1-0 tegen Zottegem.

Hier leest u het gemiste wedstrijdverslag uit onze maandagkrant: Download ksk-zottegem23092007.pdf 

En hieronder ziet u de trainers napraten...

'Werkloos' parlementair wijst tientonners de weg

VercamerstefaanDoor werkzaamheden in de Ninovestraat in Ronse raasde er de afgelopen maanden veel zwaar verkeer door de dorpskernen van Schorisse, Louise-Marie en de Koekamerstraat. Dit leidde tot grote ontevredenheid bij de inwoners van Maarkedal. Blijkbaar liet de duidelijkheid van de wegomlegging vanaf de rotonde op de N60 in Leupegem te wensen over. Het zwaar verkeer uit Gent dat naar Klein Frankrijk moest, werd via de N8 richting Horebeke gestuurd en sloeg vervolgens via de N454 (Stene) af naar Schorisse, in plaats van door te rijden naar Brakel.

‘Zo belandden heel wat tientonners in het centrum van Schorisse en de Koekamer-wijk’, aldus kersvers volksvertegenwoordiger Stefaan Vercamer (CD&V), technisch werkloos in afwachting van een nieuwe regering. ‘Ik heb dit probleem aangekaart bij het kabinet van Vlaams minister van openbare werken Hilde Crevits. De onduidelijke  bewegwijzering is vervolgens door het wegendistrict Oudenaarde van de afdeling Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen bijgestuurd en de verwarring in verband met de te volgen wegomlegging is ongedaan gemaakt.’

Galerie Beukenhof gaat internationaal

Ghringer1_2Galerie Beukenhof wil zich meer op de internationale kunstmarkt profileren. Daarom stond onlangs de spin-off 'Phoenix Gallery' op uit het niets. 'Onder deze naam zullen we geregeld buitenlandse kunstenaars programmeren', zegt galerijhouder Piet Willequet. 'De plaatselijke kunstenaars die al meer dan twintig jaar in het Beukenhof tentoonstellen, zullen onder de vertrouwde naam te gast blijven.'

De Duitse beeldhouwer Armin Göhringer mocht als eerste zijn borst nat maken op het internationale plateau van de Ronde Van Vlaanderenstraat.

Lees verder

Fiets de asbestroute

AsbestfilipNog 26 handtekeningen te gaan en het actiecomité tegen asbest heeft er vijfduizend verzameld, tegen de komst van een asbeststort in Louise Marie. Dat lijkt heel sterk op een signaal dat de bevolking het niet eens is met het asbeststort dat de provincie in een natuurgebied, in het hart van de Vlaamse Ardennen, wil toelaten.

Om dat protest nog wat luider te doen klinken, rijdt Filip Meirhaeghe zondag om 10 uur aan de kerk van Louise Marie de asbestroute in. Het is een gloednieuwe fietstocht in de Vlaamse Ardennen. Voor de wandelaars is er ook de asbestwandelroute met zoektocht. Op de markt is een eetfestijn en animatie voor kinderen.

Hier komt u alle details te weten.

Oudere berichten:
> Records voor VZR in Bonn en Gent
> KSK Ronse wint verdiend met 1-0 van FC Doornik
> Toneelgroep NUNC 14 maart in CC De Brouwerij met 'Zwerfkei'
> Leven en dood
> Zaterdag voetbaltopper Ronse - Doornik
> Ronse present op prestigieuze Franse vakantiebeurs Tourissima
> Vermist: Philippe Vanbalberghe
> WTC Vlaamse Ardennen viert kampioen
> Jo Lemaire komt naar Ronse
> Dikketruiendag: oproep inzenden foto's
> Aanvragen attesten via website Ronse
> Leven en dood
> Ronse vroeger en nu
> Ongeval met fietsers op N60 richting Ronse, update
> Wie tapt de beste pint van Ronse?
> Squash Club Ronse scoort op Belgisch kampioenschap
> Leven en dood
> Verkeersgegevens januari Ronse
> Hoe Ronsenaars meevoelen met de gruwel in Dendermonde
> Stijn Delabie nieuwe redacteur Ronse blogt

Archieven per maand:
| mei 2009 | maart 2009 | februari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006

Ronse blogt

  • Stijn Delabie is correspondent voor Ronse.

    Stijn is een nieuwe Ronsenaar. In september 2006 kwam hij over van Gent, waar hij geboren en getogen is. Waarom Ronse? Zijn vrouw werkt in Oudenaarde en het is aangenaam om dicht en toch net ver genoeg van het werk te wonen. Daarbij kunnen jonge mensen in Ronse nog aan een betaalbaar huis geraken, is de omgeving groen, de stad mooi en heeft de sfeer iets open en werelds. Ook aangenaam dat hij zijn Gentse 'r' kan behouden, die is ongeveer hetzelfde.

Zoeken

Nieuws uit ronse

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!