Home  Regio  ronse  ronse blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Ronse?
Laat het weten aan:
Koen Lauwereyns
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Cultuur in Ronse: zeg uw gedacht!

Culuurapero_001Het stadsbestuur heeft ambitieuze plannen op cultureel vlak. De bouw van de cultuursite De Nieuwe Leie, de verhuizing van de Academie, de herwaardering van het oude Vrije... Het staat allemaal in het cultuurbeleidsplan dat het bestuur voor de periode 208-2013 heeft opgesteld. Volgende zondag wil ze het plan voorstellen bij de koffiekoeken, een streepje muziek en een aperitief. Bovendien mag iedereen zijn gedacht zeggen. Afspraak om 9.30 uur in Brouwerij De Keyser.

9.30 - 10 uur: koffie en koeken
10 - 10.30 uur: toelichting doelstellingen lokaal cultuurbeleid
10.30 - 11.30 uur: groepsdiscussie
11.30 - 12 uur: conclusies groepsdiscussie en slotwoord schepen Joris Vandenhoucke
12 - 13 uur: aperitief en muziek

Onze berenman... op de lappen (slot)

Berenman_009Berenman Rudy De Bock heeft de wildernis van Alaska weer geruild voor zijn vaste stek aan de toog van de Harmonie. ‘Ik was heel blij om terug te zijn,’ zegt hij, ‘maar na een paar uur had ik eigenlijk alweer heimwee naar Kodiak.’

Met als gevolg dat hij volop bezig is met nieuwe plannen. Volgende zomer trekt hij samen met een cameraman naar zijn vaste stek om een berendocumentaire te draaien. In het najaar vertrekt hij dan opnieuw solo. ‘Dit keer wil ik echter twee volle maanden tussen de beren kamperen, zonder interludium in de bewoonde wereld.’

Ann De Bode wint (alweer) publieksprijs Picturale

AnndebodeTot slot van Picturale 2007 werd de publieksprijs uitgereikt. Voor de derde keer op rij ging die naar Ann De Bode en haar geboetseerde illustraties.

Publieksprijsanndebode_2 Omdat dit wel erg bijzonder is werd de winnares uitgenodigd om een tentoonstelling met heel veel boetseerwerk voor te bereiden tegen het najaar van 2008. Dan loopt ook de grote tentoonstelling van Lieve Baeten.

The End voor Cinema Familia

Familia_002Cinema Familia wordt volgend jaar gesloopt om plaats te maken voor veertig sociale woningen. De nieuwe eigenaar, de sociale huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen, wil al het mogelijke doen om de huidige gevel te bewaren omdat hij deel uitmaakt van een beschermd stadszicht. Op termijn zullen ook de achterliggende terreinen, die tot aan de Kruisstraat reiken, bebouwd worden met nog eens een honderdtal woningen. Die zullen weliswaar op de reguliere immomarkt verkocht worden. Over het 'masterplan' voor de buurt worden momenteel onderhandelingen gevoerd met de eigenaars, het stadsbestuur en huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen. Het is immers de bedoeling om de hele site ook te ontsluiten via de Kruisstraat.

Filmzaal Familia werd voor het eerst gebruikt in 1955, na de sluiting van de oude filmzaal naast de Sint-Martenskerk. Ze werd gebouwd op het terrein van de voormalige brouwerij De Klok. De jongste jaren beantwoordde het complex niet meer aan de vereisten van een moderne bioscoop, waardoor de gebouwen werden verlaten.

Adi Steurbaut bekent kleur

AdisteurbautDe Ronsische kunstenaar Adi Steurbaut heeft een nieuwe boek uit. De man die de wolken kleurt heet het. Het toont een bloemlezing uit zijn bont oeuvre uit de periode 2001 tot nu. Hij stelt het boek vanavond voor in Galeries Beukenhof. Niet toevallig dáár want er loopt ook een tentoonstelling met zijn meest recente werk.
Christiendutoit Weinig kans dat u aan galerijhouder Piet Willequet zal moet vragen waar het werk van Adi hangt en wat zijn collega Christien Dutoit heeft gemaakt. ‘De gynaecoloog van de zon’, zoals Stef Vancaeneghem hem in zijn voorwoord noemt, heeft zichzelf weer losgelaten in de afdeling opgewekte uitbundigheid van de kleurenwinkel. Dutoit houdt het iets ingetogener en maakt sculpturen in keramiek en brons.

De dubbeltentoonstelling loopt nog tot 18 november van vrijdag tot en met zondag van 14 tot 18 uur.

Op de koffie bij de bouwheer van De Kloef (slot)

019Het is ondertussen noen en ik verwacht een broodjeslunch met karnemelk. We hebben afspraak met Ben ten Hove (foto). De grote baas van Bokx Vastgoedontwikkeling heeft een tafel gereserveerd in het Delta Hotel, dat met de voeten in de Maas staat. Blijkbaar heeft hij zich al behoorlijk ingewerkt in de Vlaamse cultuur want er komt een fijne carpaccio op tafel, achterna gezwommen door een heerlijk visje dat beslist niet in de Maas werd gevangen.

Lees verder

Leven en dood

Geboorten

De Vos Lisa

De Loor Xyliana

Layouni Mohamed

De Bruycker Louise

Sulejman Elian

Overlijdens
Jean-Pierre Terras, echtgenoot van Hendrika Quaghebeur

Mariette Vanden Bossche, weduwe van Jozef Verdeyen

John Haegeman, echtgenoot van Fientje Buysschaert

Kenzo Lagrou, ongehuwd

Ronsenaar in... Eemnes

Kvdk Katrien Vanderkimpen verhuisde tien jaar geleden naar Nederland. Haar man Ron achterna. Ze wonen in Eemnes, in het Gooi, op ongeveer drie kilometer van Hilversum. Dat zal over enkele weken zelfs een beetje minder zijn, want ze gaan bijbouwen. En dat zorgt voor de nodige verbouwingsstress...

Lees verder

Cinéma Matinée (8): Rerum Novarum van 1955

LeocollardCVP-militanten en ACV’ers grepen de Rerum Novarum-viering van 1955 aan om in Ronse te betogen tegen het voornemen van de socialistische minister Leo Collard (foto) om de vrijheid van de vrije scholen in te perken. Het was het hoogtepunt van de schoolstrijd. Na maandenlang protest zou er pas drie jaar later een oplossing gevonden worden met het Schoolpact van Gaston Eyskens.
Dat het een gevoelig thema was, werd duidelijk toen de tjeven in de Stationsstraat voorbij het rode bastion van het Feestpaleis kwamen. Uit de oren van menige sos kwam meer stoom dan uit de schoorsteen van een gemiddelde stoomlocomotief. En zagen we daar de toekomstige burgemeester Robert Vanwyngene niet onder een slappe hoed maar met een stijve rechter arm?

Onze engelbewaarder van het Ronsisch bewegend verleden heeft uit een filmrol die meer dan dertig minuten duurt een korte montage gemaakt. Tijdens de compressie naar de jukebox van YouTube is de kwaliteit een beetje in de vernieling geduwd. Waarvoor onze excuses. Wegens een overdaad aan bekende gezichten, verkoos Paul om een opsomming van namen dit keer achterwege te laten. We willen vermijden dat er weer protest uitbreekt in de straten van onze geliefde stad.

.

Is Ronse rolstoelvriendelijk?

RolstoelOnze krant publiceert vandaag Het Grote Rolstoelrapport. In zestien Vlaamse steden werd de toegankelijkheid van elf lokaties getest: de kantoren van de sociale huisvestingsmaatschappij, het VDAB-kantoor, het bus- en treinstation, de bibliotheek en de bevolkingsdienst, het uitgangscentrum, de sportzone en het winkelcentrum. Ronse werd niet doorgelicht maar we willen uiteraard graag weten of u vindt dat onze stad vriendelijk is voor mensen die minder mobiel zijn. U kan dat doen door te reageren op dit bericht of een mailtje te sturen naar koen.lauwereyns@nieuwblad.be. U kan ook een foto doormailen van plekken die dringend moeten aangepast worden.

(foto David Stockman: in Oudenaarde kwam Roger De Poortere tot de vaststelling dat geld uit de straatautomaat halen voor rolstoelgebruikers onmogelijk is.)

Oudere berichten:
> Records voor VZR in Bonn en Gent
> KSK Ronse wint verdiend met 1-0 van FC Doornik
> Toneelgroep NUNC 14 maart in CC De Brouwerij met 'Zwerfkei'
> Leven en dood
> Zaterdag voetbaltopper Ronse - Doornik
> Ronse present op prestigieuze Franse vakantiebeurs Tourissima
> Vermist: Philippe Vanbalberghe
> WTC Vlaamse Ardennen viert kampioen
> Jo Lemaire komt naar Ronse
> Dikketruiendag: oproep inzenden foto's
> Aanvragen attesten via website Ronse
> Leven en dood
> Ronse vroeger en nu
> Ongeval met fietsers op N60 richting Ronse, update
> Wie tapt de beste pint van Ronse?
> Squash Club Ronse scoort op Belgisch kampioenschap
> Leven en dood
> Verkeersgegevens januari Ronse
> Hoe Ronsenaars meevoelen met de gruwel in Dendermonde
> Stijn Delabie nieuwe redacteur Ronse blogt

Archieven per maand:
| mei 2009 | maart 2009 | februari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006

Ronse blogt

  • Stijn Delabie is correspondent voor Ronse.

    Stijn is een nieuwe Ronsenaar. In september 2006 kwam hij over van Gent, waar hij geboren en getogen is. Waarom Ronse? Zijn vrouw werkt in Oudenaarde en het is aangenaam om dicht en toch net ver genoeg van het werk te wonen. Daarbij kunnen jonge mensen in Ronse nog aan een betaalbaar huis geraken, is de omgeving groen, de stad mooi en heeft de sfeer iets open en werelds. Ook aangenaam dat hij zijn Gentse 'r' kan behouden, die is ongeveer hetzelfde.

Zoeken

Nieuws uit ronse

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!