Home  Regio  ronse  ronse blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Ronse?
Laat het weten aan:
Koen Lauwereyns
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Tine Mortier schrijft stadsgedicht 2008

TinemortierHet is gedichtendag vandaag en dat is het uitgelezen ogenblik om een paar nieuwe 'stadsgedichten' te kiezen. Ze zullen ons de komende 365 dagen een beetje poëzie moeten brengen in ons dagdagelijkse prozaïsche levens. De 'winnaars' (voor zover we daar in een wereld waar de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie de norm is mogen over spreken) blijken verre van allemaal Ronsenaars. In de categorie adolescenten en volwassenen gaat onze voormalige cultuurfunctionaris Tine Mortier uit Vichte zelfs met de pluimen lopen. Lees en geniet.

Het knalt en het giert

het knalt en het giert met trekkende halen
en toch, denkt ze terwijl ze naar adem hapt
boven de gootsteen, is dat niet het ergste.
ze spuugt wat rood.

niet de klap op je arm en daarna je wang
het gebons in je hoofd en je slapen
niet het brandend gevoel in je neus
– dat is niet het ergste.

omdat pijn niet de dingen benoemt maar
doet verdwijnen en gemis het enige is
wat blijft. omdat pijn benoemt wat lang is
vergeten: hoe liefde smaakte en tederheid.

Tine Mortier

Lees verder

LEES HIER VANAVOND: de nieuwe stadsgedichten

Vanavond omstreeks 19 uur laat Ronse Blogt u kennismaken met de nieuwe stadsgedichten die naar aanleiding van deze gedichtendag vanavond in de Academie worden bekendgemaakt. Eén gedicht werd geselecteerd in de categorie adolescenten en volwassenen. In de categorie lager onderwijs zijn enkele laureaten en tenslotte is er ook nog de winnaar die aangeduid werd door de kinderjury.

Drie bekers voor Squash Club Ronse op BK in Luik

Squashbk_2008_luikOnverwacht keerde de 26-koppige Ronsese delegatie zondagavond met drie bekers terug van het BK jeugd te Luik: twee bronzen medailles en één plate-winnaar waren de onverhoopte resultaten van 3 dagen inzet.
Louise Vandenabeele zette meteen de toon door in haar eerste wedstrijd de Oostendse Anouk Feys met een droge 9-0, 9-0, 9-2 te verslaan. Zoals verwacht kon ze deze prestatie in de halve finale niet herhalen tegen de Belgische kampioene Tinne Gillis, maar toch slaagde onze youngster erin om voldoende weerwerk te bieden.
Wie verwacht had dat Louise, in de wedstrijd voor brons, last zou hebben van de zenuwen kwam bedrogen uit. Nog voor haar tegenstander het goed en wel besefte stond Louise al met de bronzen medaille rond haar nek. Zonder haar opponente één punt te gunnen bewees Louise dat enkel zij aanspraak maakte op de derde plaats bij de meisjes -11; het werd dus een overtuigende 9-0, 9-0, 9-0.

Lees verder

Ronsisch hoofddoekendebat duurt tien minuten

Hoofddoek_2Naar aanleiding van het debat over de deontologische code voor het stadspersoneel poogde het Vlaams Belang maandagavond op de gemeenteraad het hoofddoekendebat, dat onder meer in Gent werd gevoerd, naar Ronse te immigreren.

'Zou het niet nuttig zijn dat we aan de code toevoegen dat het dragen van religieuze symbolen verboden wordt', wou Erik Tack weten.

'We zullen de problemen oplossen als ze zich stellen', parafraseerde bevoegde schepen Agnes Van Crombrugge (CD&V) haar grote partijroerganger Jean-Luc Dehaene.

Tack: 'Dan is het niet nodig dat we een deontologische code opstelen, want dan kunnen we alle problemen ad hoc oplossen.'

Rudi Boudringhien (GBIC): 'Dat gaat wat geven. Hoeveel mensen zijn er niet die een 'kruiske' dragen of een scapulier van de Heilige Maagd Maria?'

'De overheid moet geen problemen creëren waar er geen zijn', viel gemeenteraadsvoorzitter Jan Foulon zijn partijgenoot Agnes bij.

'De code dient precies om discusies te vermijden.' Tack weer. Waarna hij de raad zover kreeg dat ze over zijn amendement stemden. Bij het tellen van de opgestoken vingers bleek echter dat alleen de VB-leden en de twee Open VLD'ers bereid waren om de code aan te passen. Discussie gesloten. Einde debat.

(foto Michiel Hendryckx)

Colruyt verhuist 125 meter

Colruyt_2De Colruytwinkel in de Oswald Ponettestraat wil verhuizen naar een nieuw pand dat 125 meter verder weg ligt van het stadscentrum. Het college verleende daartoe een stedenbouwkundige vergunning.

Het perceel dat Colruyt verwierf is een oude in onbruik geraakte industriële site. De bestaande bebouwing op het perceel bestaat uit een leegstaand kantoorgebouw en enkele als opslagruimte dienstdoende hangars. Na de sloop zal een nieuw handelsgebouw met 150 parkeerplaatsen en een groenzone worden aangelegd. De aanvraag voor het oprichten van een nieuwe vestiging kwam er omdat de huidige winkel niet meer kan uitgebreid worden.

Utexbel krijgt milieuvergunning in beroep

Ronutexbel_004Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits heeft in beroep de milieuvergunning van textielbedrijf Utexbel goedgekeurd. In zijn vestiging aan de Cesar Snoecklaan mag het de komende twintig jaar blijven produceren. Voor het lozen van giftig bedrijfsafvalwater wordt slechts een vergunning voor twee jaar verleend. Tegen september 2009 moet het bedrijf, aan de andere kant van de Snoecklaan, een buffertank van 4500 kubieke meter bouwen van waaruit het afvalwater vertraagd in de Molenbeek kan geloosd worden. Op die manier zou het giftig water het evenwicht in de openbare rioolzuiveringsinstallatie van Aquafin minder verstoren en beter behandeld kunnen worden in de openbare zuiveringsinstallatie.

Onveiligheid in Ronse: schieten op de pianist

De gemeenteraad van gisteravond was zonder meer een mijlpaal in de bestuursgeschiedenis van onze stad. Voor het eerst kon je het meemaken dat de democratisch verkozen verantwoordelijke voor de lokale veiligheid, oordeelde pas openlijk over dit thema te kunnen communiceren omdat de oppositie er over begon. Anderhalve maand na de feiten.

Burgemeester Luc Dupont (CD&V) bedankte Tom Deputter van oppositiepartij Open VLD immers omdat hij het thema veiligheid op de agenda had geplaatst. ‘Ik ben daar zeer tevreden over’, zei Dupont. ‘Het laat mij toe te reageren op wat er in december in onze stad is gebeurd. Eigenlijk verbaast het mij dat daar op de gemeenteraad van december al geen vragen over gekomen zijn.’
December was met name de maand waarin een paar burgers op gewelddadige manier overvallen zijn. We aarzelen een beetje om te herhalen dat het ging over gezwaai met revolvers en schoppen en kloppen tot bloedens toe. De burgemeester vindt immers dat we door erover te berichten het onveiligheidsgevoel hebben aangewakkerd.

‘Ik voel mij niet geroepen om te reageren telkens er in de pers iets verschijnt’, aldus Dupont. ‘Soms heb ik echter met stijgende verbazing gelezen wat er gepubliceerd werd.’ De sneer gaat meer bepaald over het feit dat er nogal cynisch werd gedaan over de raad die korpsoverste Roland Schietecatte in onze krant meegaf om na zonsondergang geen geld meer uit de muur te halen. Daardoor ontstond op zijn minst de indruk dat wie dat wel deed zich schuldig maakte aan uitlokking. De burgervader meent dat bovendien de boodschap werd meegegeven dat preventie en de eigen verantwoordelijkheidszin niet belangrijk zouden zijn. Verder heeft hij zich ook geërgerd over het feit dat ‘de pers’ te weinig het onderscheid heeft gemaakt tussen ‘criminaliteit’ en ‘overlast’ of op zijn minst de definities niet goed heeft bestudeerd. Waarna hij in een bijzonder goed gestoffeerd betoog uit de doeken deed wat nu precies het verschil is en vooral, hoe het bestuur probeert, en volgens de recente cijfers zelfs met succes, om beide uitwassen aan banden te leggen. Morgen gaan we daar in onze kranten uitvoerig op in.

De burgemeester verklaarde vervolgens dat hij betreurde wat er in december met de slachtoffers gebeurd is. En dat siert hem, al hadden we op zijn minst verwacht dat dit signaal een beetje eerder was gekomen. We vragen ons immers af wat er zou gebeurd zijn mocht de oppositie het thema helemaal niet hebben aangekaart. Dan kunnen we alleen maar veronderstellen dat er achter de schermen wel degelijk hard over extra maatregelen en het aanscherpen van de waakzaamheid werd gebrainstormd. Al is ook dat blijkbaar geen zekerheid. Dupont gaf op vraag van de Open VLD immers toe dat de preventieraad in 2007 één (1) keer heeft vergaderd, in het voorjaar. Maar hij belooft beterschap in 2008.

Uit heel deze pijnlijke vertoning leren we dat het stadsbestuur en in het bijzonder de burgemeester op zijn sympathiekst gezegd een communicatieprobleem heeft. Hadden de hoofden in december onmiddellijk gereageerd met een uitvoerige informatieronde over de preventiemaatregelen en over de manier waarop geprobeerd werd een herhaling van de ellende te voorkomen, dan was er niet eens ruimte geweest voor welke interpretatie dan ook. Dan had de oppositie (anderhalve maand na de feiten) het spreekwoordelijke gras niet voor de burgervaderlijke voeten weggemaaid, dan was er een signaal gekomen dat angst geen goede raadgever is. In plaats daarvan hebben meerderheid en oppositie  gezwegen. Uitgerekend deze stilte is voor het Vlaams Belang andermaal een zegen geweest. Het was dé manier om slapend rijk te worden.

En de boodschappers? Die worden na de feiten de mantel uitgeveegd. De pianist wordt ongestraft beschoten. Iemand moet eens nagaan of dit onder het hoofdstuk criminaliteit of overlast moet gerangschikt worden. Burgemeester?

Leven en dood

Geboorten
Geenens Lotte
Geenens Robbe
Provoost Louise
Tizaghouine Houda
Boccauw Sylvie
Van Maelsacke Matteo
Bastien Dieuwke
Huwelijken        
Tarek Jabri, Schaarbeek met Naima Gharbi, Ronse
Overlijdens
Clara Delepierre, echtgenote van Alphonse Gheeraert
Michel Malfroidt, echtgenoot van Cosette Laemont
Lydia Dogimont, echtgenote van Julien Dewolf
Léonie Adam, weduwe van Jules Givron

Tineke uit Oudenaarde wint Guillaume uit Ronse

EbayguillaumeTineke Van Hooland uit Oudenaarde bood net geen duizend euro voor een avondje uit met Guillaume Devos. Dankzij zijn hevige fan kon Guillaumes goed doel Hartekamp vrijdagavond in extremis nog 1.100 sms'en versturen om hem in de liedjeswedstrijd Steracteur Sterartiest te houden.

Guillaume950bis

Ondertussen vernemen we dat Guillaume begin juli wellicht Bruul 2008 zal openen. De onderhandelingen zijn nog niet rond omdat onze zingende stadsgenoot op groen licht moeten wachten van managers, boekingskantoren en andere belangrijke mensen die zich nu eenmaal na zo een wedstrijd manifesteren. Het is alvast de bedoeling van het stadsbestuur om op de openingsavond van de zomerse concerten een volledig Ronsisch podium te vullen met onder meer ook Joachim Vanhoecke, Dieter Limbourg en Serge Plume.

(foto David Stockman)

Poll: hoe is praktisch is de diftarcontainer?

PolMet een beetje geluk hebben alle Ronsenaars intussen twee keer hun diftarcontainer buiten gezet. Wij willen in een nieuwe poll weten hoe we ons daar met zijn allen in geschikt hebben. Is de nieuwe container praktischer dan de oude zak? Laat het hier weten.

Oudere berichten:
> Records voor VZR in Bonn en Gent
> KSK Ronse wint verdiend met 1-0 van FC Doornik
> Toneelgroep NUNC 14 maart in CC De Brouwerij met 'Zwerfkei'
> Leven en dood
> Zaterdag voetbaltopper Ronse - Doornik
> Ronse present op prestigieuze Franse vakantiebeurs Tourissima
> Vermist: Philippe Vanbalberghe
> WTC Vlaamse Ardennen viert kampioen
> Jo Lemaire komt naar Ronse
> Dikketruiendag: oproep inzenden foto's
> Aanvragen attesten via website Ronse
> Leven en dood
> Ronse vroeger en nu
> Ongeval met fietsers op N60 richting Ronse, update
> Wie tapt de beste pint van Ronse?
> Squash Club Ronse scoort op Belgisch kampioenschap
> Leven en dood
> Verkeersgegevens januari Ronse
> Hoe Ronsenaars meevoelen met de gruwel in Dendermonde
> Stijn Delabie nieuwe redacteur Ronse blogt

Archieven per maand:
| mei 2009 | maart 2009 | februari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006

Ronse blogt

  • Stijn Delabie is correspondent voor Ronse.

    Stijn is een nieuwe Ronsenaar. In september 2006 kwam hij over van Gent, waar hij geboren en getogen is. Waarom Ronse? Zijn vrouw werkt in Oudenaarde en het is aangenaam om dicht en toch net ver genoeg van het werk te wonen. Daarbij kunnen jonge mensen in Ronse nog aan een betaalbaar huis geraken, is de omgeving groen, de stad mooi en heeft de sfeer iets open en werelds. Ook aangenaam dat hij zijn Gentse 'r' kan behouden, die is ongeveer hetzelfde.

Zoeken

Nieuws uit ronse

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!