Home  Regio  ronse  ronse blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Ronse?
Laat het weten aan:
Koen Lauwereyns
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Glenn en Patrick lopen zondag Marato Barcelona

KamarathonGlenn Gekiere en Patrick Lambert, twee leerkrachten van het Koninklijk Atheneum - Instituut voor Paramedische Beroepen, vertrekken vandaag naar Barcelona om deel te nemen aan de marathon. Hiermee willen ze het Euroschoolsport project van het Atheneum in de verf zetten.

Vanaf het begin van het schooljaar trainen tientallen leerlingen intensief om straks in competitie te treden met de teams van andere Europese landen. Tussen 16 en 21 maart zijn jongeren uit Frankrijk, Nederland, Denemarken en Italië te gast in het Atheneum van Ronse. Zij bezoeken Ronse en Gent en nemen deel aan drie dagen sportieve competitie met badminton, muurklimmen, voetbal en oriëntatieloop in de heuvels van de Vlaamse Ardennen.

Omdat de twee sportleerkrachten ook hun duit in het zakje willen doen, gingen ze de uitdaging aan om maandenlang te trainen. Zij zullen zondag het Euroschoolsportlogo dragen tijdens de wedstrijd en hopen op een goed resultaat.

Historia Mundi: Ronse als middelpunt van de geschiedenis

HistoriamunditerreinOp 20, 21 en 22 juni worden de weiden van Agnes Van Crombrugge op de Dammekensstraat herschapen in een kampement voor 850 reënaktors naar aanleiding van de zesde editie van Historia Mundi. Drie dagen lang worden scènes uit de wereldgeschiedenis gereconstrueerd. Ronse verwacht 18.000 bezoekers. Vorige week zijn de organisatoren de site komen bezoeken. Tijdens de receptie achteraf lieten schepen van Cultuur Joris Vandenhoucke en vervolgens zijn collega Gunther Deriemaker van Toerisme hun licht schijnen op de gebeurtenis.

Lees verder

Swimming Club Ronse viert zijn kampioenen

ScrkampioenenOp zaterdag 16 februari, zette SCR zijn kampioenen in de bloemen. Salons De Koetse was de gastheer voor de tweede kampioenenhulde van SCR. In ware galastijl, en onder het toeziend oog van familie en vrienden, werden de clubkampioenen van het seizoen 2007 in de spotlights geplaatst.
De laureaten van de avond waren: Delaire Florinne, Vanrijckeghem Michaël, Gielen Yari, Blin Margo, Borgy Jason, Mathys Lissa, Van Uytven Els, Vandenbulcke Jennifer, Terryn Julien, Vanheuverswijn Amandine, Van Houtte Jeremy en Michaux Vincent. Daarnaast werd Amandine Van Heuverswijn verkozen tot meest verdienstelijkste zwemmer en haalde Blin Antonin de beker der progressie binnen, Maurane Vallez tweede progressiefste en Christopher Vandenbulcke derde progressiefste zwemmer.

Cinéma Matinée (26): de Fiertel van 1953

Paul put deze week uit zijn familie-archief en ook daar heeft de Fiertel een ereplek. Het is een bobijntje uit 1953. Aan het stuur van de zware jeep zit Pauls vader, geflankeerd door zijn piepjonge verloofde Lucie. Niet van zijn vader maar van Paul. Vanop de achterbank houden Pauls moeder samen met Honoré Claus (wel bekend als advokaat) en zijn echtgenote de gebeurtenissen nauwlettend in de gaten.  Een jeep eerder werd bestuurd door Albert Demets, toenmalige dealer van Willys Overland Jeep's.  Aan boord: Albert Decordier.
Verder komen onder meer de jonge amazone Monique Van Cauwenberghe, Joseph De Jaegher, Pauls echtgenote Lucie en Claire Decoen voorbij. Met de camera in aanslag figureert Félicien Delbar, bekend in het Ronsische textielmilieu als appreteur aan de Rode Mutsstraat.

Heeft u zelf ook interessante filmpjes op zolder liggen? Laat het ons vooral weten via ronse@nieuwsblad.be of door te reageren op dit bericht.

Ronse vraagt kredietlijn bij Dexia aan

Het stadsbestuur vraagt een thesaurievoorschot aan bij Dexia om 'verplichte en dringende gewone uitgaven' te kunnen betalen, in afwachting van de inning van belastingen en vorderingen opgenomen in de begroting. De stadskas staat droog concludeerden wij. Maar dat bleek ietwat voorbarig.

'De aanvraag bij Dexia is eerder een routine in plaats van een noodzaak', aldus stadsontvanger Andreas Van Daele. 'De voorbije jaren hebben we van de kredietlijn nooit gebruik hoeven te maken. Aangezien de federale overheid de geïnde belastingen of de voorschotten daarop echter pas vanaf juni doorstort naar de gemeenten, moeten we op eventuele kastekorten voorzien zijn. Vandaar deze veiligheidsmaatregel.'

Ronse zet glaskunstenaar Jan Leenknegt in de zon

Janleenknegt_2Na belangrijke tentoonstellingen in de Marokkaanse steden Casablanca en Rabat, gevolgd door een opmerkelijke expositie in de Europese culturele hoofdstad 2007 Sibiu, is glaskunstenaar Jan Leenknegt eindelijk te gast in eigen stad. Onder het motto ‘Mijn schaduw is kleur’ is in cc De Brouwerij van 1 tot en met 30 maart een overzicht te zien van zijn belangrijkste creaties, aangevuld met nieuw werk.

In Mijn schaduw is kleur, een nieuwe publicatie over zijn glassculpturen en visie als kunstenaar, staat o.a. te lezen: 'Gaat het bij veel hedendaagse kunstenaars louter om bluf en grootspraak, een al te doorzichtige strategie om de media te overtuigen van het humane belang en de maatschappelijke relevantie van wat zij onder kunst verstaan, dan past Leenknegt voor al dat opgezweept gedoe. Hij weet maar al te goed dat ze op die manier verbergen dat ze weinig te zeggen hebben, niet weten wat aan te vangen en velen wezenloos tegen dat alles aankijken.
Het maakt hem als kunstenaar alleen maar sterker. (...)
Wellicht daarom heeft hij gekozen voor een bestaan ver van het gangbare artistieke circuit, waar hij als denker in glas rustig zijn eigen filosofie verder ontwikkelt. Een filosofie waarvan de kern luidt dat kunst ontroert, verrast, zingt, voor een vrolijk moment zorgt en tot zelfreflectie aanzet.'

Of zoals Jan Leenknegt zegt: 'Kunst kun je met je zintuigen waarnemen. Mondgeblazen kleurglas is slechts optimaal zichtbaar bij aanwezigheid van licht. Door het gebruik van dat glas worden mijn werken elk moment van de dag anders. Telkens veranderen daardoor ook de emoties, zonder licht zijn mijn werken dood, ook de mens sterft zonder aanwezigheid van licht.'

Lees verder

WTC De Linde trekt zich op gang

WtcWielertoeristenclub De Linde kijkt uit naar het nieuwe wielertoeristen seizoen. Oefenritten vangen aan vanaf zondag 2 maart. Het officiële startschot van het seizoen wordt gegeven op zondag 6 april.

De filosofie van WTC De Linde omvat het kernwoord 'enkele': enkele regels, enkele verplichtingen. Niets moet, veel kan. De intensiteit en het fanatisme durft blijkbaar nogal eens te variëren van lid tot lid en van periode tot periode. De groep wielerliefhebbers wil in eerste instantie echter op een gezonde, sportieve manier in clubverband fietstochten maken omdat 'samen met vrienden fietsen nog aangenamer is dan er alleen op uit te trekken'. Het doel is ten allen tijde: plezier maken. Competitiesport laten ze aan anderen over.

Wie graag fietst, geen moeilijk mens is en niet weet wat gedaan met al die vrije tijd is welkom. Kandidaat leden kunnen zich aanmelden in het clublokaal Café St Pieter in de Lorettestraat of een mail sturen naar delinde.ronse@scarlet.be. Meer info vindt u hier.

Naar jaarlijkse traditie heeft ook het eetfestijn plaats op 16 maart. Dit vertaalt zich dit jaar opnieuw in een heerlijk Kipfestijn.
Kaarten te reserveren of te bekomen bij de leden. Volw 14 € -  kinderen 7€.

Ronsische schermgilde uit Oudenaarde scoort op BK

Schermen3Op 23 en 24 februari vonden de Belgische Kampioenschappen Schermen voor pupillen en miniemen plaats in Hasselt. De Koninklijke Schermmaatschappij Sint-Michiel Audenaerde, die in Ronse gehuisvest is, trok ten strijde met haar meest beloftevolle jongeren en kwam met eremetaal terug naar huis.

foto boven vlnr: Stijn Windels (brons) -  Xavier Foulon (hoofdtrainer) - Guy Steurbaut (trainer) - Maurane Hansenne (goud)

Lees verder

Kleur en Zang kwinkeleert al 36 jaar

Verenigingindekijker_grKleur en Zang is een Ronsische vereniging die het kweken en houden van kleine siervogels stimuleert.

'Wij bestaan intussen 36 jaar en zijn aangesloten bij de Algemene Ornithologische Bond (AOB)', zegt Patrick Vandenhecke. 'Onze voornaamste activiteit is het ondersteunen onze leden met advies en het afleveren van gesloten voetringen. De ring wordt over het pootje geschoven enkele dagen na de geboorte en kan nadien enkel verwijderd worden door het stuk te knippen. Op de ring staat het  stamnummer van de eigenaar en het jaartal. Op die manier kan de eigenaar van de vogel de herkomst van het dier bewijzen.'

'Jaarlijks organiseren we een tentoonstelling en een voordracht' vertelt Patrick. 'De voordrachten gaan telkens over het kweken en verzorgen van vogels in het algemeen. Ofwel gaan we meer in detail in op de noden van inlandse of exotische vogels. Op dit ogenblik hebben we een tachtigtal leden maar geïnteresseerden kunnen zich uiteraard altijd nog aanbieden. KleurenzangEen ideale gelegenheid om kennis te maken met de club is een bezoek aan de voordracht van zondag 9 maart. We hebben spreker Johan Van Der Maelen uitgenodigd om ons iets bij te leren over de kweek en de verzorging van kleurkanaries. Van Der Maelen is behalve kweker ook voorzitter van het technisch comité 'kleurkanaries' binnen de AOB en hij is bovendien COM keurder. Johan zal het onderwerp toelichten met behulp van dia’s en uiteraard kunnen er tijdens de pauze of aan het eind vragen gesteld worden. We willen de activiteit niet beperken tot onze leden, iedereen is welkom. Voor kwekers is dit doorgaans het ideale moment om in contact te komen met collega's en ervaringen uit te wisselen.'

De voordracht van Kleur en Zang vindt plaats op zondag 9 maart om 9.30 uur in café Memling op de Kleine Markt in Ronse.


Meer info bij:  Willy D’Hondt, Kapellestraat  193B, 9600 Ronse. 055/21.98.27 of
theofiel.dhondt@skynet.be
Patrick Vandenhecke, Walenweg  150, 9600 Ronse. 055/21.08.05 of vandenhecke.patrick@skynet.be

Vreugdevol wint ACV award

Acv_award_2008De ACV afdeling Ronse reikt op zijn jaarlijks leden- en decoratiefeest de ACV-award uit. Dit is een onderscheiding die in 2004 in het leven werd geroepen om een persoon, bedrijf, instelling of organisatie uit Ronse die zich positief inzet voor de werknemers in Ronse in de kijker te plaatsen. Dit jaar werd de award toegekend aan de vzw Vreugdevol, de beschermde werkplaats die vorig jaar zijn intrek nam in een nieuw ruimer pand.

Op de foto vlnr: Thierry Nys (directeur beschermde werkplaats) - Erik Van Laecke ( regioverantwoordelijke ACV Ronse) - Hughes Bauters (voorzitter ACV Ronse) - Tobert Dussart (voorzitter beschermde werkplaats) - Rudy Roos (kunstenaar Award).

Lees verder

Oudere berichten:
> Records voor VZR in Bonn en Gent
> KSK Ronse wint verdiend met 1-0 van FC Doornik
> Toneelgroep NUNC 14 maart in CC De Brouwerij met 'Zwerfkei'
> Leven en dood
> Zaterdag voetbaltopper Ronse - Doornik
> Ronse present op prestigieuze Franse vakantiebeurs Tourissima
> Vermist: Philippe Vanbalberghe
> WTC Vlaamse Ardennen viert kampioen
> Jo Lemaire komt naar Ronse
> Dikketruiendag: oproep inzenden foto's
> Aanvragen attesten via website Ronse
> Leven en dood
> Ronse vroeger en nu
> Ongeval met fietsers op N60 richting Ronse, update
> Wie tapt de beste pint van Ronse?
> Squash Club Ronse scoort op Belgisch kampioenschap
> Leven en dood
> Verkeersgegevens januari Ronse
> Hoe Ronsenaars meevoelen met de gruwel in Dendermonde
> Stijn Delabie nieuwe redacteur Ronse blogt

Archieven per maand:
| mei 2009 | maart 2009 | februari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006

Ronse blogt

  • Stijn Delabie is correspondent voor Ronse.

    Stijn is een nieuwe Ronsenaar. In september 2006 kwam hij over van Gent, waar hij geboren en getogen is. Waarom Ronse? Zijn vrouw werkt in Oudenaarde en het is aangenaam om dicht en toch net ver genoeg van het werk te wonen. Daarbij kunnen jonge mensen in Ronse nog aan een betaalbaar huis geraken, is de omgeving groen, de stad mooi en heeft de sfeer iets open en werelds. Ook aangenaam dat hij zijn Gentse 'r' kan behouden, die is ongeveer hetzelfde.

Zoeken

Nieuws uit ronse

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!