Home  Regio  ronse  ronse blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Ronse?
Laat het weten aan:
Koen Lauwereyns
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Fiertel in archiefbeelden: overrompeling met vier conclusies

CinemaRonsenaars houden van hun Fiertel, het doet er niet echt toe van welke editie. Dat is de eerste conclusie die we na het Cinema Matinée-specialleke, gisteravond in het Congrescentrum Glorieux, kunnen maken. In de namiddag hadden we voor de zekerheid nog een vijftigtal stoelen aangesleept zodat er plots 301 in het gelid stonden. Je wist tenslotte maar nooit hoeveel volk er zou opdagen. Dat volk stond om 19 uur al aan de deur want: 'Meen gurt daat er veil voolk goe koomen kijken!'
En jawel, om 19.45 uur was er geen stoel meer vrij, of het moest een geblokkeerde klapzetel zijn. Gelukkig was ons gelegenheidspersoneel van badmintonclub Wit-Wit gewoon om snel te bewegen zodat er in een mum van tijd nog een kleine honderd werden aangevoerd. En blijkbaar hebben dan nog een paar mensen de vijf filmpjes van Paul Vancoppenolle rechtstaand bekeken. Met het zweet (wat was het daar warm!) in hun schoenen. Een Fiertel is een geseling waard.

Conclusie twee. De Fiertel is altijd hetzelfde. Misschien schuilt in de zekerheid, die van de herkenning uitgaat, een deel van het grote mysterie van onze ommegang. Waardoor zich door eeuwen en decennia vol onzekerheid heen rond het schrijn zo een lange stoet mensen heeft verzameld. Elk mensje met zijn grote reden in de knapzak.
Af en toe zwol het geroezemoes in de zaal aan omdat er uit de anonieme massa op het grote doek, weer een bekend figuur oplichtte die een paar meter meestapte in de oneindige 32,6 km van de eeuwigdurende Fiertel. Iets zoals de los naar Rozenaken, maar dan met een kerktoren die écht nooit dichterbij komt. En wat was het verbazend stil tijdens de beelden van '29.

Fiertel2007De Fiertel is altijd hetzelfde, maar dan anders, moet conclusie drie dan wel zijn. Mochten we niet zoveel vertrouwen hebben in de cineasten, je zou verdorie gaan denken dat sommige passages op verplaatsing waren gedraaid. De pastorale beemden en idyllische kouters waar de Fiertel destijds voorbijkwam, zijn met geen gps te lokaliseren. En heeft u die schoorstenen gezien die vanuit de Sint-Hermestoren werden gefilmd?
Had Paul toch ook maar een science-fictionversie van zo een fiertelfilmke in zijn kelderarchief kunnen ontdekken. Dan hadden we gisteren, met ogen die te klein waren voor al het ongeloof van de wereld, naar sequenties zitten te staren waarop een decor van fabrieken zonder schoorstenen - maar mét een reglementaire groenbuffer erom heen - zou voorbij marcheren. ‘Dat moet ergens tussen de Groenen Boom en de graaf zijn kruis in Wattripont zijn’, zou iemand dan hebben gefluisterd. Waarop de rij voor hem dan unisono had gesist: ‘sssssssssst!’

En de slotconclusie. Morgen is het weer zover. De dag waarop de tijd stilstaat omdat 24 uur in een processie van eeuwen die voorbij zijn en exemplaren die nog moeten komen er echt niet toe doen. Een sterrenflikkering in de kosmos.  Morgen mogen we alles vergeten: de prijs van de stookolie, BHV, de examens die komen, de broosheid van deze stad. Het verdwijnt allemaal in een zwart gat ter grootte van twee bellen en een bak van tachtig kilo. Nog één keer slapen. Berling-berlang en joepie voor de Fiertel!

(foto's David Stockman) 

Reacties

Het was leuk het week-end van de fiertel zo in te zetten onze ouders op archief en vele bekenden ,een zaal met veel gekenden en vele zielen om ons heen ,die ons morgen begeleiden en beschermen !Proficiat en bedankt !

 danny en gina op 17 mei 2008 om 15:33

Het was een uniekum die elke "Ronsenaar" moest gezien hebben en het was prachtig in elkaar gestoken.Dat voor een amateur... chapeau!

 hugo op 17 mei 2008 om 17:32

spytig dat het maar een keer te zien is ,men zou het nog eens kunnen doen ,voor de mensen die toen niet konden komen

annyk op 17 mei 2008 om 19:31

We zagen nogmaals het bewijs dat we in Ronse over een keizerlijke traditie beschikken waarmee best met de grootste zorgen wordt omgesprongen.

De film van 1929 is een documentaire op zich.

Van harte gefeliciteerd voor iedereen die heeft meegewerkt aan deze zeer geslaagde avond.

Wim Vandevelde

 Wim op 20 mei 2008 om 08:08

Laat een reactie achter


Ronse blogt

  • Stijn Delabie is correspondent voor Ronse.

    Stijn is een nieuwe Ronsenaar. In september 2006 kwam hij over van Gent, waar hij geboren en getogen is. Waarom Ronse? Zijn vrouw werkt in Oudenaarde en het is aangenaam om dicht en toch net ver genoeg van het werk te wonen. Daarbij kunnen jonge mensen in Ronse nog aan een betaalbaar huis geraken, is de omgeving groen, de stad mooi en heeft de sfeer iets open en werelds. Ook aangenaam dat hij zijn Gentse 'r' kan behouden, die is ongeveer hetzelfde.

Zoeken

Nieuws uit ronse

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!