Home  Regio  ronse  ronse blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Ronse?
Laat het weten aan:
Koen Lauwereyns
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Meerderheid werkt oppositie buiten

047Eenderde van de Ronsenaars was vanavond niet vertegenwoordigd tijdens de gemeenteraad. De  fracties van het Vlaams Belang en Open VLD verlieten de vergadering uit protest omdat ze vonden dat de meerderheidspartijen CD&V en SP.A een 'kinderachtig' en 'ondemocratisch' spel speelden.

Wat zich aankondigde als een rustige gemeenteraad die wat zachte golfjes kon maken als er moest gestemd worden over het onteigeningsplan voor de Kloef, kreeg uiteindelijk een bijzonder vreemde wending bij de behandeling van punt 13. De verkozenen werden verondersteld om zes kandidaten aan te duiden die de komende zes jaar zullen zetelen in de algemene vergadering van de paragemeentelijke vzw 'Stedelijk jeugdcentrum Ronse'. Daartoe moesten in zes stemrondes stemformulieren worden ingevuld. Een belachelijke procedure aangezien na een ronde meteen al duidelijk werd dat de meerderheidspartijen voor de voorgedragen kandidaten van een bevriende kleur stemden. Alsof dat ooit anders is geweest. VB-fractieleider Erik Tack vond dit echter ondemocratisch en maande zijn partijgenoten aan om niet meer mee te stemmen. 'Het zou getuigen van politieke correctheid mochten jullie ervoor zorgen dat de minderheid ook vertegenwoordigd zou zijn in die vergadering', zo klonk het. 'Het VB vertegenwoordigt eenderde van de Ronsenaars. Daar zijn ook jonge mensen bij die iets over het jeugdbeleid willen vertellen. De CD&V moet dringend zijn naam veranderen. Dat ze niet meer Christelijk of Vlaams zijn, wisten we al langer en nu bewijzen ze ook nog eens dat ze de 'd' van democratisch niet verdienen.'
Patrick Dedobbeleer (Open VLD) sprong hem bij. 'Het nut van een adviesraad waarin alleen de meerderheid vertegenwoordigd is, is onbestaand', zei hij. En toen schepen Nedia-Gmati Trabelsi verduidelijkte dat het hier niet om een adviesraad maar om een algemene vergadering ging, maakte dat volgens Dedobbeleer niets uit. 'Het is het principe.'

Eerst werd geweigerd om stembiljetten in de urne te deponeren maar het escaleerde al snel. Tack veerde recht en stapte de zaal uit. Nadat de VB'ers bekomen waren van de onverwachte move van hun leider, marcheerden ze hem in het gelid achterna. De Open VLD had iets minder moeite om de gelederen te verzamelen, want die zijn maar met twee. Alleen de twee GB/IC'ers bleven achter op de oppositiebanken. Rudi Boudringhien en Erik Van Der Eedt bevestigden daarmee hun liefde voor de meerderheid. In goede, maar blijkbaar ook in kwade tijden. Al scoorden ze toch een punt door braafjes op te merken dat het van de meerderheid veel diplomatischer zou zijn mochten ze een of twee leden van de oppositie zouden toelaten in de vzw.

Wat volgde was een surrealistische vertoning die democratie heet. De meerderheid werkte voor een halve zaal de stemming volgens het boekje af, junior Björn Bodron (SP.A) zeulde met de urne alsof het een staatszaak betrof en schepen van Financiën Kerckhove bepleitte met een schone speech zijn begrotingsrekening 2007. Helaas was er niemand meer aanwezig om van de deugdelijkheid te overtuigen. 'Een heel goeie rekening', vond Boudringhien. En daarmee was de kous af.

O ja, het onteigeningsplan voor de Kloef is zonder een woord van discussie goedgekeurd. 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Ronse blogt

  • Stijn Delabie is correspondent voor Ronse.

    Stijn is een nieuwe Ronsenaar. In september 2006 kwam hij over van Gent, waar hij geboren en getogen is. Waarom Ronse? Zijn vrouw werkt in Oudenaarde en het is aangenaam om dicht en toch net ver genoeg van het werk te wonen. Daarbij kunnen jonge mensen in Ronse nog aan een betaalbaar huis geraken, is de omgeving groen, de stad mooi en heeft de sfeer iets open en werelds. Ook aangenaam dat hij zijn Gentse 'r' kan behouden, die is ongeveer hetzelfde.

Zoeken

Nieuws uit ronse

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!