Home  Regio  ronse  ronse blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Ronse?
Laat het weten aan:
Koen Lauwereyns
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Zonnige groeten vanop het Klein Marktje (18)

De bomen in het Albertpark spelen al een paar decennia piepkenduik met de oude Sint-Martenskerk. En is dat daar in het midden van de straat per abuis een openbaar urinoir?

Pkalbertpark 006

Stedelijke harmonie op zijn Frans

DassinDe Stedelijke Harmonie van de Brandweer geeft zondag haar jaarlijks concert  in zaal COC. Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Michel Sardou en Joe Dassin zullen er ook zijn.

De Harmonie stelde dit programma speciaal samen voor haar jumelagebezoek en -concert afgelopen juni in St.-Valéry-sur-Somme, een van de zustersteden van Ronse. Nu kunnen ook de Ronsenaars de Franse sfeer opsnuiven tijdens dit gratis concert. Een tachtigtal blazers, slagwerkers en trommelaars willen het beste van zichzelf geven onder leiding van kapelmeester Hans Van De Walle. De Harmonie mocht het afgelopen jaar heel wat nieuwe, jonge leden verwelkomen onder de vleugels van de nieuwe voorzitter Peter Dhooge.

Na afloop van het concert wordt een buffet van warme beenhesp en groenten geserveerd.
Kaarten voor de maaltijd (volwassenen: 13 euro, kinderen tot 12 jaar: 7 euro) kunnen verkregen worden bij Jean-Claude Van Wijnen, tel. 0477-65.42.72, en bij alle muzikanten.
Meer info via
stedelijkeharmonieronse@hotmail.com.

Nieuwbouw tussen Pinel en Hotel Amour

042Op de plaats van het ellendige pand tussen restaurant Pinel en café Hotel Amour, op de Grote Markt, wil de Oudenaardse advocaat Ali Heerman een horecazaak bouwen. Op de bovenverdiepingen komen appartementen. Tot eind oktober loopt hierover een openbaar onderzoek.

Eind 2006 kocht Heerman het vervallen pand op de Grote Markt 8 voor 501.000 euro van de  NV De Simpelaere. De eigenaar was ooit van plan om vooraan een brasserie onder te brengen en achteraan een parkeergarage te bouwen maar daar kwam niets van in huis. Eerder was het pand in de jaren '50 en '60 een garage en vervolgens een supermarkt.

'Het is de bedoeling om op het gelijkvloers een horecazaak te bouwen', vertelt Heerman. 'De mogelijkheid bestaat zelfs nog om ook de eerste verdieping daarvoor voor te behouden, al dan niet aangevuld met twee appartementen.'

Zodra hetopenbaar onderzoek afgelopen is, is het wachten op de bouwvergunning maar zeker is dat een van de laatste zwarte vlekken op de vernieuwde Markt eerlang verdwijnt.

N-VA: 'De VDAB Ronse werkt niet'

NvalogoDe N-VA Vlaamse Ardennen verwijt het VDAB-filiaal van Ronse slecht werk te leveren. In een mededeling beweren ze dat de VDAB onvoldoende inspanningen levert om de Nederlands-onkundige werkzoekenden een cursus Nederlands te laten volgen. Hierna volgt de integrale tekst van het communiqué

'De VDAB zou mensen aan het werk moeten helpen, maar de aanpak van de VDAB in Ronse slaagt daar niet echt in!  Om tot een sluitender aanpak van de werkloosheid te komen is een betere aanpak van de arbeidsbemiddeling nodig!  Tot die conclusie komen Chantal Thijsman en Karl Van Hoecke van de N-VA Vlaamse Ardennen op basis van een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Mark Demesmaeker.

In december 2007 telde Ronse 1.236 niet werkende werkzoekenden (NWWZ).  Van deze NWWZ in Ronse zijn 738 personen (60%) anderstalig!  Slechts 30 van hen (of 4%) spreken vlot Nederlands, tegenover 286 anderstalige werklozen (39%) die géén Nederlands spreken en 327 (44%) die in beperkte mate Nederlands spreken.

Ondanks de vaststelling dat 613 NWWZ géén of onvoldoende Nederlands spreken, werden slechts 109 (18%) van deze personen aangemaand om een cursus Nederlands te volgen.  Van deze groep volgden uiteindelijk slechts 72 anderstalige NWWZ een opleiding Nederlands tweede taal.  Als verklaring voor het verschil tussen 72 en 109 geeft de VDAB dat een deel van hen intussen toch werk vond, een ander deel zou de cursus in 2008 aanvatten/hebben aangevat en een overig deel zou ten onrechte gecatalogeerd zijn als zijnde Nederlands onkundig.  Eén anderstalige zou de cursus hebben geweigerd, met transmissie naar de RVA en een schorsing door de RVA als gevolg.

Tot slot heeft de VDAB het over zogenaamde spontane kandidaten die niet meegerekend zouden zijn: daar heeft of geeft VDAB géén cijfers over of mee.  Tot daar de sluitende aanpak?'

Deken T'Joen dichter bij de Heer

Deken Michel T'Joen werd vrijdag kortstondig ten hemel opgenomen om boven op de stelling rond de Sint-Hermestoren even te gaan controleren of de vernieuwde spits degelijk op de rest van de toren was gemonteerd. Hij zag dat het goed was en stuurde ons volgende foto door.

Goedvast

Fatima en Mohamed zijn de populairste voornamen

OoievaarEr werden vorig jaar in Ronse vijf Fatima's en vier Mohameds geboren. Dat waren meteen ook de populairste voornamen bij jonge ouders. Het volledige lijstje van populaire namen vind je hierna.

Eerst de meisjes...

Meisjesnamen_2  

Dan de jongens...

Jongensnamen_2

Devan Chemicals koopt Portugees bedrijf

Devan2Devan Chemicals heeft het Portugese bedrijf Micropolis gekocht. Het bedrijf is een spin-off van de universiteit van Minho en is gevestigd in Porto. Micropolis ontwikkelt reactieve microcapsules voor textiel-en andere toepassingen.

Devan is een Ronses bedrijf gespecialiseerd in het behandelen van textiel via microcapsules (tegen allergie, zweet, brandwerend, geur, warmteregulering,…) Zij zijn hiermee één van de grote spelers in Europa met klanten als Marcs & Spencer en Adidas. In 1991 stelde het bedrijf op de industriezone Klein Frankrijk acht medewerkers tewerk, vandaag staan er veertig op de loonlijst. Devan De omzet is in die periode gestegen van twee naar 14 miljoen euro.
'De ontwikkeling van intelligent textiel is de beste verdediging voor de Europese textielindustrie tegen goedkope invoer van textiel uit het Verre Oosten' aldus bedrijfsleider Patrice Vandendaele. 'Innovatie is een permanent streven van onze vennootschap. We zijn actief in het produceren van beschermend textiel dankzij het gebruik van antimicrobiële stoffen, vlamvertragende producten, speciale functionele polymeren en micro-encapsulatie. De zoektocht naar milieuvriendelijke technologieën is een permanente doelstelling.'

De gepatenteerde technologie van het pas verworven Portugese bedrijf zorgt ervoor dat een nieuwe stap kan gezet worden in de ontwikkeling van 'slim' textiel.

Ronse in de media

Jean-Francois Vanovermeire studeerde onlangs af in de richting journalistiek van de Arteveldehogeschool in Gent. In deel twee van zijn radioreportage over de sociaal-economische toestand van Ronse focust hij vandaag op het imago van de stad.

Zonnige groeten uit de Peperstraat (17)

Pkpeperstraat
003Lang geleden dat we nog een postkaart kregen uit het verleden. Eentje uit de Peperstraat. Er is amper iets veranderd aan de bovenverdieping van de huizenrij aan de rechterzijde van de straat. Of het moest dat vreemde uitsteeksel zijn, met die zwarte bol eronder, op de hoek.

Vreemde nationaliteiten in Ronse

Vreemdelingentab2008De FOD Economie maakte een update bekend van de statistieken over het aantal mensen met een vreemde nationaliteit die in Ronse verblijven. U ziet hiernaast een detail met de evolutie sinds 1999 en hieronder de trend sinds 1989.

Vreemdelingen2008

Oudere berichten:
> Records voor VZR in Bonn en Gent
> KSK Ronse wint verdiend met 1-0 van FC Doornik
> Toneelgroep NUNC 14 maart in CC De Brouwerij met 'Zwerfkei'
> Leven en dood
> Zaterdag voetbaltopper Ronse - Doornik
> Ronse present op prestigieuze Franse vakantiebeurs Tourissima
> Vermist: Philippe Vanbalberghe
> WTC Vlaamse Ardennen viert kampioen
> Jo Lemaire komt naar Ronse
> Dikketruiendag: oproep inzenden foto's
> Aanvragen attesten via website Ronse
> Leven en dood
> Ronse vroeger en nu
> Ongeval met fietsers op N60 richting Ronse, update
> Wie tapt de beste pint van Ronse?
> Squash Club Ronse scoort op Belgisch kampioenschap
> Leven en dood
> Verkeersgegevens januari Ronse
> Hoe Ronsenaars meevoelen met de gruwel in Dendermonde
> Stijn Delabie nieuwe redacteur Ronse blogt

Archieven per maand:
| mei 2009 | maart 2009 | februari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006

Ronse blogt

  • Stijn Delabie is correspondent voor Ronse.

    Stijn is een nieuwe Ronsenaar. In september 2006 kwam hij over van Gent, waar hij geboren en getogen is. Waarom Ronse? Zijn vrouw werkt in Oudenaarde en het is aangenaam om dicht en toch net ver genoeg van het werk te wonen. Daarbij kunnen jonge mensen in Ronse nog aan een betaalbaar huis geraken, is de omgeving groen, de stad mooi en heeft de sfeer iets open en werelds. Ook aangenaam dat hij zijn Gentse 'r' kan behouden, die is ongeveer hetzelfde.

Zoeken

Nieuws uit ronse

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!