Home  Regio  ronse  ronse blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Ronse?
Laat het weten aan:
Koen Lauwereyns
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Cinema Matinée: kerstcadeau

Dit willen we jullie niet onthouden. Bij wijze van kers op de taart van 2008. Bij wijze van kerstcadeau: unieke beeldjes van het WK wielrennen van 1963. (Om de spanning niet nodeloos op te drijven: aan het podium wordt ook in dit filmpje niet geraakt.)

Een warm eindejaar voor iedereen!

Ook deze blog gaat er een tijdje uit. Alvast hele gezellige kerstdagen gewenst en een sprankelend begin!

Severine doet België een groot pak met missen

Missb2009Volgende week dinsdag weten we wie de nieuwe Miss België wordt. Het zou best kunnen dat het een van de ontdekkingen van onze stadsgenote Severine Vandeghinste (tweede van rechts) wordt. Overdag bakt ze samen met haar mams (tweede van links) de frietjes bruin in de Sun Shop bruin en 's avonds is ze missmaakster van professie.

Voor de voorbije twee edities kon Severine vier kandidates Miss Brussel naar de finale afvaardigen. Dit jaar zorgde ze ook voor de verkiezing van Miss Henegouwen. In totaal treden volgende week vijf van 'haar' meisjes aan.

Op foto zie je Zeynep Sever en Larissa Vastapane voor Brussel en Cassandra D'Ermilio en Hind Ibn-Daifa voor Henegouwen.  Sophie De Petter uit henegouwen staat niet op de foto.

De Jonkies deden het weer

Een tweede Jackassvideo van de Jonkies kon niet uitblijven. Voor alle ouders die er nog niet van overtuigd waren dat Scouting de ideale ontspanningsactiviteit voor hun spruiten is: de versie 2008-2009.

Wie meer goede daden nodig heeft om overtuigd te geraken, één adres: www.scoutsronse.be.

Oud hospitaal is nog nooit zo mooi geweest

Tekenkunst2008_027

40STE GROTE PRIJS VAN DE TEKENKUNST MOET JE ZIEN

Het is symbolisch dat de jury van de 40ste Grote Prijs Tekenkunst van de Stad Ronse het werk '1' van Kelly Vanderhaegen tot winnaar heeft uitgeroepen. Dat is namelijk de plek waar de expositie, die aan de prijs verbonden is, thuishoort. Helemaal bovenaan: op het hoogste schavot. Veel hoger dan ons oud hospitaal verdiepingen telt.

Het Burgerlijk Hospitaal is nooit een plek geweest waar je buitenkwam zoals je was binnen gekomen. In het beste geval was je geheeld of anders alleszins gelouterd. Er is niets veranderd nu de dokters en verplegers hebben plaats gemaakt voor beginnende en gerenomeerde kunstenaars. De schat aan nieuw en oud tekenwerk dat daar tot 18 januari bij elkaar hangt, is zo overdonderend en verscheiden dat je achteraf een momentje nodig hebt om terug met de voeten op de grond te landen.
Tekenkunst2008_001Cultuurfunctionaris Jan Leconte wou voor deze speciale editie een even speciale locatie. Weg van de zo overduidelijk als expositieruimte ontworpen Brouwerij. Een plek waar er ruimte zat is om te beseffen dat je niet per se naar een kunstwerk kan kijken met als enige verlangen dat het misschien wel eens mooi zou kunnen zijn. Los van de intrinsieke waarde van de werken is de expositie een kunstwerk op zich geworden. De manier waarop de tekeningen in het mastodonte bouwwerk zijn opgehangen is meesterlijk en de interactie tussen de medische architectuur, de kunstobjecten en de doorkijken op de stad en de omgeving is redelijk hallucinant. Iedereen die ooit van plan is om in Brussel, Antwerpen Gent of Chicago een kunsttentoonstelling te bezoeken, moet dat heus niet doen vooraleer hij in Ronse is langs geweest.

Lees verder

Commercieel plan moet leegstand centrum indijken

Het gemeentebestuur heeft voor de komende vijf jaar een nieuw commercieel-strategisch plan voor het winkelcentrum uitgewerkt. Dat is geen overbodige luxe want intussen staat 14,5 procentvan de panden leeg. Het plan beoogt vier doelstellingen: de leegstand verminderen, de verfraaiing van het winkelcentrum, het aantrekken van mooie winkels en het garanderen van gevarieerd aanbod.

Een van de geplande initiatieven is de introductie van een shoppingkaart waarmee handelaars hun trouwe klanten gratis kunnen laten parkeren. Een parkeerroute zal de andere automobilisten naar de gratis parkings begeleiden.

JCI hangt centrum vol kindertekeningen

JcitekeningenEr wordt nogal wat afgetekend in deze stad. Na de Bommels heeft nu ook JCI het potlood in de hand genomen.

JCI Ronse wil tijdens de eindejaarsperiode het stadscentrum extra kleur geven door met tekeningen van kleuters en leerlingen van de lagere scholen een aantal leegstaande uitstalramen in het centrum van de stad op te fleuren.
'Zo willen we de lokale handelaars een extra steuntje geven, winkelstraten met een kleurige toets maken het winkelen met eindejaar een stuk aantrekkelijker', aldus Inge Goeminne, ondervoorzitster van JCI Ronse.
Er werden een kleine driehonderd tekeningen gemaakt door de leerlingen van de Ronsese scholen. Ze werden vervolgens stuk voor stuk ingescand en kleurvast afgedrukt op grote affiches.
'Er zitten ware kunstwerken bij, de creativiteit en inspiratie van onze schoolgaande kinderen is hartverwarmend', vervolgt Inge Goeminne.

De tekeningen zijn te bezichtigen in de centrumstraten vanaf vrijdag 19 december en blijven ook na de eindejaarsperiode nog een hele tijd in de uitstalramen hangen.

Ronsese kinderen tekenen voor de Bommels

BommelstekenwedstrDe teken- en knutselwedstrijd die de Raad der Bommels organiseerde in de Ronsese scholen was een gigantisch succes. De jury moest een keuze maken tussen meer dan vijfhonderd tekeningen en meer dan tachtig knutselwerkjes. Veertig tekenaars en vier knutselaars vielen in de prijzen.

Je kan de lijst hier raadplegen.

Gemeenteraad over minderheden

Op de gemeenteraad van vanavond wordt onder meer het minderhedenbeleidsplan van schepen Nedia Gmati-Trabelsi voorgesteld. De raad moet ook zijn toestemming geven voor het onteigenen van twee eigendommen op de Kloef. De Open VLD wil de meerderheid in een bijkomend punt ondervragen over de toewijzingspolitiek van nieuwe winkelfilialen op de Cesar Snoecklaan.

De volledige agenda kan je hier lezen.

vzw Christen Volksbond bestaat niet meer

003De algemene vergadering van de vzw Christen Volksbond heeft deze ochtend een punt gezet achter een eeuw sociaal-culturele werking. De vereniging werd destijds opgericht om het volk te verheffen in een verzuilde maatschappij. Sinds de zuilen enkele decennia geleden aan betonrot begonnen te lijden, haakten steeds meer onderafdelingen af en werd de Zonnestraat 27 almaar minder de smeltkroes van activiteiten en initiatieven die het ooit was geweest.

Toen de gebouwen tien jaar geleden aan bieruitzetter Armand Mores werden verkocht, hielden alleen de CD&V, harmonie St Cecilia en Teater VTV de vzw nog in leven. Wanneer ook de harmonie het enkele jaren geleden voor bekeken hield, nam bommelvereniging de Kadeitsjiest de vrijgekomen plaats in. Het bestuur van voorzitter Guy Heylens oordeelde recent echter dat de vereniging geen inkomsten en geen bestaansredenen meer heeft. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de CD&V en VTV de exploitatie van de gebouwen in de toekomst autonoom op zich zouden nemen maar uiteindelijk bedankt de politieke partij nu voor de eer omdat er juridische bezwaren zijn. Bijgevolg is Teater VTV voortaan de enige efgenaam van de Christen Volksbond. Wellicht worden de zalen de komende tijd opgefrist om ze weer vaker te kunnen doorverhuren.

Oudere berichten:
> Records voor VZR in Bonn en Gent
> KSK Ronse wint verdiend met 1-0 van FC Doornik
> Toneelgroep NUNC 14 maart in CC De Brouwerij met 'Zwerfkei'
> Leven en dood
> Zaterdag voetbaltopper Ronse - Doornik
> Ronse present op prestigieuze Franse vakantiebeurs Tourissima
> Vermist: Philippe Vanbalberghe
> WTC Vlaamse Ardennen viert kampioen
> Jo Lemaire komt naar Ronse
> Dikketruiendag: oproep inzenden foto's
> Aanvragen attesten via website Ronse
> Leven en dood
> Ronse vroeger en nu
> Ongeval met fietsers op N60 richting Ronse, update
> Wie tapt de beste pint van Ronse?
> Squash Club Ronse scoort op Belgisch kampioenschap
> Leven en dood
> Verkeersgegevens januari Ronse
> Hoe Ronsenaars meevoelen met de gruwel in Dendermonde
> Stijn Delabie nieuwe redacteur Ronse blogt

Archieven per maand:
| mei 2009 | maart 2009 | februari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006

Ronse blogt

  • Stijn Delabie is correspondent voor Ronse.

    Stijn is een nieuwe Ronsenaar. In september 2006 kwam hij over van Gent, waar hij geboren en getogen is. Waarom Ronse? Zijn vrouw werkt in Oudenaarde en het is aangenaam om dicht en toch net ver genoeg van het werk te wonen. Daarbij kunnen jonge mensen in Ronse nog aan een betaalbaar huis geraken, is de omgeving groen, de stad mooi en heeft de sfeer iets open en werelds. Ook aangenaam dat hij zijn Gentse 'r' kan behouden, die is ongeveer hetzelfde.

Zoeken

Nieuws uit ronse

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!