Home  Regio  ronse  ronse blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Ronse?
Laat het weten aan:
Koen Lauwereyns
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Architect van de verrotting
Janvindevogel Volgens beeldend kunstenaar Jan Vindevogel (31) weten we allemaal maar al te goed dat ons aards bestaan zinloos is. En toch doen we een leven lang niets anders dan dat met alle middelen te ontkennen. Al die jachtigheid, al ons streven verhindert niet dat we tegen een rotvaart naar ons gapende gat rollen.


Je wordt op het eerste gezicht niet opgewekt van de tentoonstelling van Jan Vindevogel in het voormalig hospitaal van Ronse. Die locatie is niet toevallig gekozen. Zijn foto's, installaties, video en tekeningen die daar in de kamers en operatiezalen zijn opgesteld, tonen wat er met ons vege lijf gebeurt als een ziekenhuis niet meer helpt. Als dat ziekenuis dan zelf al enkele jaren klinische archeologie is geworden, dan kan je lang zoeken naar een tentoonstellingsruimte die het kunstenaarsuniversum beter dient.
Met evenveel passie waarmee wij stervelingen gemiddeld een zestigtal jaar lang plannen maken en ons proberen op te werken tot flinke burgers (die het beter doen dan de burgers van naast de deur), maakt Vindevogel een plan voor na de dood. Als een architect van de verrotting tekent hij op ruitjespapier, met eeuwigheidswaarde nul, zijn blauw en zwarte balpennen leeg. Soms komt uit het gekriebel een beeltenis tevoorschijn die ons doet denken aan de verschrikkingen die Vindevogels lang - nou ja, lang - overleden confrater Jheronimus Bosch opriep. Het lijken inschattingen van wat er met pakweg een galblaas, een hart of een balzak moet gebeuren als die dingen ten prooi vallen aan wormen en schimmels. Aangezien de weg naar de verrotting start bij de geboorte, en dat voor ons geen beletsel is om een leven lang met ware doodsverachting te dromen en te ijveren, is het voor de kunstenaar evenmin onzinnig om plannen te maken voor de tijd die komt nadat de laatste adem is uitgeblazen. Als een volleerd architect haast Vindevogel zich om schetsen te maken voor bouwwerken die ons ontbindend lichaam aan de andere kant van pas kunnen komen. Inclusief de openingen langswaar onze nutteloos geworden sappen uit onze gezwollen kanalen kunnen gedraineerd worden. In de badkamer op de vierde verdieping vangt hij ze voorlopig op in het ligbad. Een deel spoelt hij door in het toilet. Met evenveel zin voor duurzaamheid, waarmee wij bij leven kiezen tussen een warmtepomp en drieduizend liter stookolie, bestudeert hij de doorlaatbaarheid van post-mortem spouwmuren of stopcontacten. Natuurlijk is ook dat onzinnig. Een cementen voeg of siliconenaad is even efficiënt om de totale ontbinding een halt toe te roepen als een consultatie bij de hoofdgeneesheer. Ook 's mans voormalige werkkamer wordt de komende weken trouwens opgefleurd met een paar stemmige werkjes. Vindevogel bewandelt daarmee een wankele lijn tussen cynisme en lach of ik schiet-humor. Maar wat geeft het, of het nu is van het wenen of van het lachen, dood moeten we toch.
In afwachting is de expo een aanrader. (klw)


Van 9 mei tot 7 juni op de Campus Delghust, O. Delghuststraat 60, Ronse. Open op woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Ronse blogt

  • Stijn Delabie is correspondent voor Ronse.

    Stijn is een nieuwe Ronsenaar. In september 2006 kwam hij over van Gent, waar hij geboren en getogen is. Waarom Ronse? Zijn vrouw werkt in Oudenaarde en het is aangenaam om dicht en toch net ver genoeg van het werk te wonen. Daarbij kunnen jonge mensen in Ronse nog aan een betaalbaar huis geraken, is de omgeving groen, de stad mooi en heeft de sfeer iets open en werelds. Ook aangenaam dat hij zijn Gentse 'r' kan behouden, die is ongeveer hetzelfde.

Zoeken

Nieuws uit ronse

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!